potraviny píše:testone píše:podle mých zkušeností je v tom cca do 0,5-1mm tu a tam nejaká vada, ztvrdlina ap., nic hrozného
spíš jsou prostředky ploch propadlé proti hranám, taky ale nic hrozného
vnitřek je vždy jemnozrnný, homogenní, pěkný
Naopak, já bych řekl že ty prostředky ploch jsou vypouklé

Možná u větších rozměrů, já měl 170 x 50
Mám stejnou zkušenost, většinou je to uprostřed pupek

ztvrdliny a "jakoby" přeloženiny po odebrání tenké vrstvy jsou opravdu vyjímečné, ale sem tam se objevují, každopádně fakt beru kolem 1mm a tam je to opravdu vyjímečné, rozhodně souhlasím s testone "vnitřek je vždy jemnozrnný, homogenní, pěkný"
jak jsem psal o tom přemýšlení u objednávky, tak třeba pokud potřebuju 100x50 třeba 10 ks v délce 200 mm tak beru 100x100 1m a řežu na pásovce napůl, případně i na třetiny u jiných rozměrů atd, atd. litina se tak stává mnohem levnější než jak by tomu bylo v tenkých profilech a ve větší objednávce je to opravdu znát
RAS:co se týče odpadu, tak to je jasný, je to daň za rychlost, praktičnost atd., té 250 bych se nebál, většina kanálovky co ti odlejí ve slévárně je někde na hodnotě 180 což ta 250 vysoce překračuje. Osobně bych z toho neměl vůbec strach
Pokud neuděláš nějakou technologickou chybu, tak to bude OK, je třeba počítat s tím, že je to hodně živý materiál,
příklad: pokud obrobíš velmi přesně kostku 150x150x150 s broušenýma rovnoběžnýma plochama a následně z toho budeš odebírat materiál , otvor, drážky na plochách, odlehčení atd., ty plochy se na tuti hnou a bude to rozházené, je tedy třeba počítat vždycky se závěrečnou požadovanou geometrií (otvor/plocha, plocha/plocha) díky pnutí při odebírání materiálu a skutečnosti, že to vždy obrábíš nasucho a tedy se to zahřívá...