Podélný posuv Asista

fotky našich strojů, aneb co máme doma
potraviny
Kontaktovat uživatele:

2. 9. 2013, 7:58

testone píše:podle mých zkušeností je v tom cca do 0,5-1mm tu a tam nejaká vada, ztvrdlina ap., nic hrozného
spíš jsou prostředky ploch propadlé proti hranám, taky ale nic hrozného
vnitřek je vždy jemnozrnný, homogenní, pěkný
Naopak, já bych řekl že ty prostředky ploch jsou vypouklé :D Možná u větších rozměrů, já měl 170 x 50
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 9. 2013, 9:24

potraviny píše:
testone píše:podle mých zkušeností je v tom cca do 0,5-1mm tu a tam nejaká vada, ztvrdlina ap., nic hrozného
spíš jsou prostředky ploch propadlé proti hranám, taky ale nic hrozného
vnitřek je vždy jemnozrnný, homogenní, pěkný
Naopak, já bych řekl že ty prostředky ploch jsou vypouklé :D Možná u větších rozměrů, já měl 170 x 50
Mám stejnou zkušenost, většinou je to uprostřed pupek :) ztvrdliny a "jakoby" přeloženiny po odebrání tenké vrstvy jsou opravdu vyjímečné, ale sem tam se objevují, každopádně fakt beru kolem 1mm a tam je to opravdu vyjímečné, rozhodně souhlasím s testone "vnitřek je vždy jemnozrnný, homogenní, pěkný"

jak jsem psal o tom přemýšlení u objednávky, tak třeba pokud potřebuju 100x50 třeba 10 ks v délce 200 mm tak beru 100x100 1m a řežu na pásovce napůl, případně i na třetiny u jiných rozměrů atd, atd. litina se tak stává mnohem levnější než jak by tomu bylo v tenkých profilech a ve větší objednávce je to opravdu znát :wink:

RAS:co se týče odpadu, tak to je jasný, je to daň za rychlost, praktičnost atd., té 250 bych se nebál, většina kanálovky co ti odlejí ve slévárně je někde na hodnotě 180 což ta 250 vysoce překračuje. Osobně bych z toho neměl vůbec strach :wink:
Pokud neuděláš nějakou technologickou chybu, tak to bude OK, je třeba počítat s tím, že je to hodně živý materiál,
příklad: pokud obrobíš velmi přesně kostku 150x150x150 s broušenýma rovnoběžnýma plochama a následně z toho budeš odebírat materiál , otvor, drážky na plochách, odlehčení atd., ty plochy se na tuti hnou a bude to rozházené, je tedy třeba počítat vždycky se závěrečnou požadovanou geometrií (otvor/plocha, plocha/plocha) díky pnutí při odebírání materiálu a skutečnosti, že to vždy obrábíš nasucho a tedy se to zahřívá...
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
RaS

2. 9. 2013, 9:35

ano z tvého pohledu vyraběče malých kousků to znát je, jenže pokud chci jen jeden kus tak musím přemejšlet jak to tam dostanu a je rozdíl cpát tam 80 nebo 120kg kus.., uvidíme ve středu to budu mít tak to zarovnám a kdyžtak ty rozměry trošku pozměním.. nejdřív se to vyhrubuje pak na čisto a pak brousit.. tak se to snad už potom nehne.. je to dost žebrovaný kvůli odlehčení..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
pavlaxy

2. 9. 2013, 11:47

Ahojky ,
na jejich webu jsem četla že odlévají i podle modelu ,ale nic víc jsem tam nenašla :D :P
Můžete se prosím zeptat jak to tedy je - rozměry jakost přídavek na smrštění u litiny je tuším 4% a na ceny .
Díky ,doufám že budou ochotnější k zákazníkovi co něco už kupuje než jen dotazovatelce mejlem....
Odlitek vychází (takové"íčko"na stojato)cca 120x460x760 podobný rysplotně s žebry a jsou na něm z nejmenších stran další dvě desky 250x460x20 a 180x460x20...,no kolem 130kg+-10...
Jinak to budu šroubovat z desek...snad by to byla úspora jen to kreslím a nejsou informace tak nevím...
Dřevěný model není problém to u kamaráda nařežeme a doma dopracuji radiusy atd.
testone
Sponzor fora

3. 9. 2013, 6:57

pavlaxy: kontilitina o které je tu řeč má s klasickým slévárenstvím typu model - forma - odlitek společné jen to, že oba procesy zpracovávají roztavený kov
kontilitím se z principu vyrábějí jen "nekonečné" profily typu čtverec, obdélník, kruh, ty se pak dělí na transportovatelné délky a prodávají po kouskách
můžeš si pak snadno koupit kousek litiny na řemenici nebo cokoli jiného, což je mimo jiné podstatně jednodušší než pro pár kusů třeba těch řemenic dělat model atd.
když je ale těch řemenic potřeba udělat 1000, je už výhodnější je odlít klasicky a opracovávat jen funkční plochy s minimálními přídavky
http://www.ucbkonti.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
s modelem musíš do normální komerční slévárny, je jich ještě dost, méně je jich ochotno zabývat se kusovkami amatérů, výsledná kvalita odlitků je silně závislá na lidském činiteli
vymyslet a vyrobit použitelný model není taky úplně jednoduchá věc, musí se o tom něco vědět, ostatně jako o všem
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

3. 9. 2013, 7:13

já když jsem si spočítal že ta kontilitina stojí v cca 80kg bloku i s řezem dejme tomu 40kč/kg a (výsledný výrobek bude mít 35kg) .. když bych to odlil tak by ten polotovar měl třeba 50-60kg a ve slejvárně chtějí cca 80-120kč/kg při jednom kuse takže ta cena odlitku do formy by byla za materiál o něco málo větší, kvalita kontilitiny a pískového modelu se podle mě nedá srovnat, a pokud bych frézoval uplně vše tak jako z bloku, tak i ten výslednej frézovací čas bude skoro stejnej, těch 20kg navíc se odhrubuje proti frézování všech těch kapes atd.. relativně rychle a ještě nemusím dělat model což jsou další peníze navíc..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
potraviny
Kontaktovat uživatele:

3. 9. 2013, 4:38

Dnes jsem dělal přípravu na příčný posuv onoho zmiňovaného profilu 120 x 40, ve skutečnosti 121 x 40 mám finále 119 a to jsem ubral, řekl bych docela dost a povrch je OK. Tedy bez vady na povrchu.
Přílohy
pr.posuv 01.jpg
pavlaxy

3. 9. 2013, 8:20

Díky za ekonomickou rozvahu to jsem potřebovala :D :P
(jinak vím co je kontilitina na webu mají hezké obrázky)
Desky a šroubování vychází lépe...
RaS

3. 9. 2013, 10:32

jenže prožeň to simulací.. odlitej monoblok z litiny ti vyjde vždy pevnější než šroubenec z desek.. a co se týká obrábění.. tak jestli udělám jednu dosedací plochu rovnou a na zbytku(kapsy) v podstatě nezáleží je taky rozdíl než to,že musím mít vše rovné, skolíkované, sešroubované..
potraviny
Kontaktovat uživatele:

8. 9. 2013, 4:14

Tak jsem o něco pokročil, trvá to zdlouhavěji protože to dělám vše hned dvakrát. :D
Blejskunl jsem to vedle originálu aby byla vidět ta nepatrnost rozdílu. :D :D :D Samozřejmě se to po usazení na lože sníží a tím se to výškově poupraví. :D
Přílohy
Fotografie0370.jpg
RaS

8. 9. 2013, 5:51

tak to udělej širší i dole, až budeš dělat širší i hlavní lože tak ať to nemusíš předělávat :D
testone
Sponzor fora

8. 9. 2013, 6:14

pěkný
když už jsi si s tím dal takovou práci, možná stálo za to udělat tomu delší zdvih - možná to ještě půjde - a zepředu si dát normální nožovou hlavu a zezadu držák na multifixy nebo něco podobného na vnitřní nože
je to moc šikovný
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
potraviny
Kontaktovat uživatele:

8. 9. 2013, 6:29

Delší to bude, už jen proto že u originálu mám problém točit 100 a víš. Už při 100 mám problém s nožem. Takto se doufám dostanu na průměr 140 a víš, max. ale asi tak do 150 :D
Už si tak říkám že chci od toho číňana už někdy až moc.
Na to nové lože jsem taky myslel, jen bych ho neměl na čem dělat a byl by to asi běh na dlouhou trať.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

8. 9. 2013, 6:36

Jó a taky pořád dumám jak udělat tu drážku na saních. Na loži je ta stříška 90st. a vrchní ploška je cca 3,5mm. Tak malou frézu jsem zatím nikde neviděl s 45st. Pokud to budu dělat normální frézou s náklonem obroku, vím jistě že tam ulítnu, nemám naklápěcí svěrák. :(
Kilovolt
Sponzor fora

8. 9. 2013, 6:38

Já si říkám, proč při tvojí šikovnosti se nevyrobíš rovnou celej soustruh, nebo neseženeš torzo nějakýho většího a neupravíš k obrazu svému. Jinak respekt 8)
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“