Dotaz WM-210V

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Engineer
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2013, 10:14

michal85 píše:Brusku mám.Nože zatim brousit neumím (Můj první soustruh a nejsem od strojařiny).
Vrtaky si nabrousit dokažu.tak snad to nebude o mnoho horší.
Tuším že sada za 290Kč moc nestojí,ale jako zaklad a na naučení si myslím že stačí,časem (až našetřím)
koupín něco lepšího.
No já jsem od strojařiny a dělám ji dobře přes 20 let, ale že bych v klidu prohlásil, že zvládám nabrousit vrtáky, to se neodvažuju.... :lol: Ale nože jsou opravdu jednodušší, takže Ty to jistě zmákneš .... hodně štěstí. :)
On je totiž rozdíl mezi nožem co vypadá jako nabroušený, protože jsi ho prohnal kolem nějakýho brusnýho kotouče a tím co je opravdu nabroušený, ale na to časem přijdeš sám podobně jako řada z nás co jsme už nějaký to kilo špon vyrobili. :wink:
Thomeeque

1. 10. 2013, 10:17

oscar píše:http://www.prodejbrusiva.cz/download.ph ... bory&id=22

413314 321 36 - 1225.00 52ZY 12×16-3×40 49C 80 K 8 V 40 20

prumer x delka - stopka x delka stopky
Díky, kamaráde! Já pak taky cosi našel (proxxon set). Zkoušel někdo v praxi (nabrousit kudlu nějakou takovou bruskou)?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

1. 10. 2013, 10:21

to čaká na Tebe, ty jsi průkopníkem takovejhle metod.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

1. 10. 2013, 10:24

No jo, řek sem si o to :mrgreen: Ale já myslim, že úplnej pionýr určitě nebudu.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
testone
Sponzor fora

1. 10. 2013, 10:39

Thomeeque píše:Nevíte, seženu karborundum brusku ve "stopkové" formě pro použití ve frézce (proxxon, Kress)? Taky bych si chtěl umět brousit kudly, ale kotoučovou brusku si do pokojové dílny pořídit nemohu. Ď, T.
můžeš
prachu to nadělá stejně jako ta stopková a ty malé hobby dvoukotoučové co jsem je o pár příspěvků výš kritizoval obvykle běží hezky potichu, výrazně tišeji než cokoli s komutátorovým motorem
jak tu někdo zmínil, dej bacha aby kotouče měly díru pr. 20 a ne 12,7
hned budeš mít práci pro mazlíka, přetočit ty lisované podložky co v nich drží kotouč aby to hezky běželo a nešmajdalo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
soustružník

1. 10. 2013, 12:09

testone píše:mám docela špatnou zkušenost s hobby bruskami s 1f motorky cca 200-500W co se prodávají s kotoučky 125 a 150 mm za +- 1000,- po železářstvích atd
ne že by to nebrousilo, ale když člověk i jen trochu přitlačí, tak se to prostě zastaví
na vrták to stačí, brousit na tom karbidovej nůž je utrpení
je to dáno měkkou charakteristikou použitého 1f motoru
s běžnou dílenskou 3f bruskou se to nedá srovnat
Mám brusku Güde 400 W světelných s kotoučem 175 mm a nezdá se mi špatná, na ostření (i nožů 20x20) výkonem úplně stačí a nevidím fatální rozdíl mezi ní a poctivou 1,5 kW 3f, kterou mám také. Nedostatkem všech levných brusek jsou chatrné opěrné stolky, které ani nejdou moc nastavit a také již zmíněné příruby, které jsou lisované a na té mé se opíraly místo o osazení jen o třmenový kroužek. To jde upravit. Brácha ale má v garáži tuším 125 W, 150 mm a to je čirá zoufalost, nechce se ani sama pořádně rozeběhnout a strašně se hřeje.
[quote="Engineer"

No já jsem od strojařiny a dělám ji dobře přes 20 let, ale že bych v klidu prohlásil, že zvládám nabrousit vrtáky, to se neodvažuju.... :lol: Ale nože jsou opravdu jednodušší, takže Ty to jistě zmákneš .... hodně štěstí. :)
On je totiž rozdíl mezi nožem co vypadá jako nabroušený, protože jsi ho prohnal kolem nějakýho brusnýho kotouče a tím co je opravdu nabroušený, ale na to časem přijdeš sám podobně jako řada z nás co jsme už nějaký to kilo špon vyrobili. :wink:[/quote]

Dobře nabrousit nůž s SK plátkem je umění, vyžaduje to bílý hrubší kotouč na odbroušení tělesa, hrubší zelený na udělení tvaru destičce, jemnější na přesnější obroušení destičky, kotouč na vybroušení lamače třísek, diamantový nebo lépe borkarbidový kotouč na ostření břitu, jemný vodou smáčený diamantový kotouč na lapování břitu a třeba ještě diamantové plátno na zaoblení ostří, protože úplně osttrý nůž také není to pravé na všechny materiály. Samozřejmostí jsou přiměřené úhly a zaoblení špiček. Nakonec je také lepší používat nástrojovou brusku než brousit z ruky. Přesto všechno lamače doma neřeším, celý nůž nabrousím na jednom karborundu, trochu to obtáhnu ručním brouskem a to je většinou všechno. Na strhaném Mn 80 jsem měl nejradši nože z HSS, protože nejsou citlivé na chvění dané malou tuhostí. On i nůž nabroušený z pilníku není úplně špatný, sice vydrží méně, ale zase se dobře brousí a není ho škoda. Nějak jsem nepřišel na chuť nožům s výměnnou destičkou, myslím u Mn 80, většinou mají tupější úhel a nebo (ty na hliník) moc nevydrží. Za cenu jednoho plátku je 5 normálních kudel a ty jsou na 2 roky.

A ty vrtáky brousím se stejným klidem, s jakým přijmu to, že občas vrtaj blbě a musím je nabrousit znovu a líp. :D

P.S. Koukám, že se mi to vkládání citace od Engineera nějak nepovedlo. Prosím o laskavé prominutí :) :wink:
Petr Bratřík

1. 10. 2013, 7:50

soustružník píše:[... Brácha ale má v garáži tuším 125 W, 150 mm a to je čirá zoufalost, nechce se ani sama pořádně rozeběhnout a strašně se hřeje. ...
A má valivá ložiska? Měl jsem totiž tu čest na vlastní oči vidět akční čínskou dvoukotoučovou brusku obdobných parametrů s rotorem uloženým v jakýchsi pouzdrech místo ložisek, chovala se velmi podobně.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2013, 10:12

Thomeeque píše:Nevíte, seženu karborundum brusku ve "stopkové" formě pro použití ve frézce (proxxon, Kress)? Taky bych si chtěl umět brousit kudly, ale kotoučovou brusku si do pokojové dílny pořídit nemohu. Ď, T.
Pokud můžu poradit, tak na tohle se fakt vyser :) nic z SK s tím nenabrousíš, věř mě ,rovinově, s tímhle, i když by se ti to mohlo zdát cajk, to fakt nedáš.....

Nenabrousíš nic ani se zmiňovaným karborundem C 49, leda ohrubuješ, to jo, základní tvary a úhly,ale dál musíš pokračovat v diamantu, někdy je lepší koupit hrubý diamantový kotouč kolem 160 a brousit s tím všechno i tělo, on to v poho vezme i když se to nedoporučuje, tedy i vyostřovat, není to sice na lapovačku, ale v hobby to určo nepoznáš :wink:

-Pozor a bronzové pojivo, to je jen s chlazením, jinak se ten bronz přemazává přes diamant a dá to tak jen pět minut :wink:
- kotouče typicky pro broušení za sucha s pryskyřičným pojivem (kovové plniva potřebují chlazení)
-jako nejlepší můžu z vlastní zkušenosti hodnotit kotouče diamantové v bakelitu, tedy s bakelitovým pojivem ve střední hrubosti 125, tohle vezme tak neskutečný množství materiálu v poměrně krátké době aniž by se to muselo nějak čistit až se tomu nechce věřit, blbě se to shání a je to drahý, nosný tělo hliník je taky cajk :wink:
-v tvém případě bych se nebál koupit nějakou bau dvoukotoučovku a na ni naroubovat diamanťák na jednu stranu (pravou), na druhou si dej co chceš, třeba hrubý korund (24-46)/ 9V na radeko :) není to nic hlučného a ty SK nože na tom diamanťáku uděláš komplet i s tělem, to co vybrubuješ na korundu v radeku pak přelízneš na diamantu a máš to jak lapované, jde to....
-na každém noži je třeba vyostřit rádius špičky, podle mě je to to nejdůležitější na konečné úpravě břitu dávám to podle oka a podle mateiálu, ale neměřím to max. do R1, ale ostrý roh ti parádu na povrchu nikdy neudělá, je to docela alchymie, záleží na materiálu, posuvu, hloubce řezu a otáčkách, tohle ti nikdo obecně neřekne to fakt nejde :wink:
-90 procent nožů nabrousíš v ruce, zbytek strojně

jinak u těch malých soustruhů je to obecně docela problém dodržet řezné podmínky, při požadované hloubce řezu a daném posuvu, pak samozřejmě není problém tady diskutovat o výměných destičkáh a letovaných plátcích, dřív nebo pozdějc dojdeš na to, že potřebuješ oboje na takovou hobby mašinu :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Thomeeque

2. 10. 2013, 9:15

Téda, Tumlíku, tolik užitečných rad (některý ještě zpracovávám, jadrná strojařština mi stále dává trochu zabrat ;)), nemám slov, díky moc!
testone píše:
můžeš
prachu to nadělá stejně jako ta stopková a ty malé hobby dvoukotoučové co jsem je o pár příspěvků výš kritizoval obvykle běží hezky potichu, výrazně tišeji než cokoli s komutátorovým motorem
hned budeš mít práci pro mazlíka, přetočit ty lisované podložky co v nich drží kotouč aby to hezky běželo a nešmajdalo
Díky, v tom případě tu mám v zásobě ještě jeden bláznivý nápad (a trochu víc práce nejen pro mazlíka) a to postavit si jednoduchou hnanou brusku, když už mám ten stůl, kterému z boku čouhá řemenice :) Kouknu po nějakých návodech.. pokud tedy poctivých třífázových asynchronních 250 wattů není moc málo?
soustružník píše:P.S. Koukám, že se mi to vkládání citace od Engineera nějak nepovedlo. Prosím o laskavé prominutí :) :wink:
Jen ti za [quote="Engineer" chybí uzavírací hranatá závorka ]..
oscar

2. 10. 2013, 9:21

tumlik: super, diky.
takze jsem na svoji 150ku vybral dle rezne rychlosti tendle kotouc
http://www.diamantovekotouce.cz/diamant ... 7/d-71794/

muze byt? anebo je sirka brousici vrstvy 10mm zbytecne moc?
Zdenek Valter

2. 10. 2013, 10:15

Thomeeque píše:Téda, Tumlíku, tolik užitečných rad (některý ještě zpracovávám, jadrná strojařština mi stále dává trochu zabrat ;)), nemám slov, díky moc!
testone píše:................
můžeš prachu to nadělá stejně jako ta stopková a ty malé hobby dvoukotoučové co jsem je o pár příspěvků výš kritizoval obvykle běží hezky potichu, výrazně tišeji než cokoli s komutátorovým motorem
Díky, v tom případě tu mám v zásobě ještě jeden bláznivý nápad (a trochu víc práce nejen pro mazlíka) a to postavit si jednoduchou hnanou brusku, když už mám ten stůl, kterému z boku čouhá řemenice :) Kouknu po nějakých návodech.. pokud tedy poctivých třífázových asynchronních 250 wattů není moc málo?
soustružník píše:P.S. Koukám, že se mi to vkládání citace od Engineera nějak nepovedlo. Prosím o laskavé prominutí :) :wink:
Jen ti za [quote="Engineer" chybí uzavírací hranatá závorka ]..
[/quote]

No jdeš správnou cestou ;-) Správný soustružník je Mág v broušení nástrojů - nožů ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
testone
Sponzor fora

2. 10. 2013, 10:40

poctivých 3f asynchronních 250W je podstatně tahavějších než 250W 1f
důvodem je, že do momentu (bodu) zvratu na charakteristice ten 3f motor můžeš krátkodobě (dejme tomu desítky vteřin, omezeno oteplením) přetížit možná 3-5x
to na ruční broušení tohoto typu bohatě stačí
když si z čela toho kotoučku uděláš naklápěcí stolek a možnost reverzace otáček, abys mohl brousit zleva i zprava, bude to IA strojek
cca před třemi lety se tu na foru někdo takovou bruskou pochlubil, měl to hezky udělaný
od té řemenice co kouká z boku skříňky to zpřevoduj tak, aby kotouček měl doporučené otáčky, na pr. 125 to hodně od voka odhaduju na 5000/1min, tolik máme na kotouček pr. 125 na brusce v dílně, brousí to dobře a kotouček v běžném dílenském provozu vydrží několik let
koukal jsem na těch doporučených 20m/s za sucha na kot. s pryskyřičnou vazbou, to je podle mých zkušeností málo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

2. 10. 2013, 12:42

testone píše:cca před třemi lety se tu na foru někdo takovou bruskou pochlubil, měl to hezky udělaný
Díky moc, zkusim najít.
soustružník

2. 10. 2013, 11:20

S obvodovou rychlostí 30 m/s se chyba neudělá. Diamant má zásadní vadu, že při 800°C shoří. Ta teplota se může zdát vysoká, ale při trochu necitlivějším broušení není problém ji na hranách zrn dosáhnout. Je pravda, že diamant (lepší je přírodní, ale to se těžko pozná) bere lépe než kubický nitrid bóru (elbor), ale ten zas vydrží 1250°C a býval levnější. Diamant v pryskyřici (bakelit byl dobrý, ale nevím jestli se ještě dělá) železo sice zvládne, ale trpí. Sintrovaný se zanáší se a připaluje, musí se oživovat. Tyhle kotouče jsou prostě určené na tvrdé a křehké materiály, tak od 60 HRC. Pokud je třeba nůž vyštíplý a je potřeba ho odbrousit, tak bych místo doporučeného korundu dal karborund. Třeba i C48. Ocel zvládne bez problémů a narozdíl od korundu v něm SK neudělá drážku.
oscar

3. 10. 2013, 3:20

... a kruh se uzavrel....
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“