Dotaz WM-210V

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
michal85

29. 9. 2013, 7:50

Zdarec,
vybírám si svůj první soustruh (Jsem naprostý laik) a po delším vybírání mě padl do oka WM-210V (od vyrobnístroje.cz).
Vím že je to čína (Stejný ale dražší mají BER..,HOLZ..,atd.),ale do začátku si myslím vyhovující.
Mate s tímto soustruhem nějaké zkušenosti?Vybral jsem si vyrobnistrije.cz dle ohlasů tady (a že to mám 50Km),psal jsem tam
a dneska mě odpověděly že je mají skladem a jeden kousek vyčištěn a seřízený (Velmi rychlá reakce na můj email).
Díky za každý váš názor.
bobik

30. 9. 2013, 8:41

To víš, záleží co na tom chceš dělat. Kvalita bude odpovídat ceně. Třeba u mě házivost vnitřního kužele u vřetena dělá 0,03mm. Což už je dle mého názoru moc, ale kleštiny používat nebudu, tak mi to nevadí. Zvolil bych soustruh s větší točnou délkou, třeba když tam dáš vrták průměr 16-20mm tak zjistíš, že ti moc volného místa pro samotný obrobek nezbývá.
PetrT30

30. 9. 2013, 9:22

Jestli to je stejný typ jako Holzmann 400FD tak tady je můj chlívek http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=43&t=9966&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinak jsem spokojenej. Jen je potřeba dost času, když "hrneš" ocel. Přece jen ta tuhost stroje není ideální, ale na takovéto domácí šudlání OK.
Tohle byl můj první výrobek co jsem na něm dělal (bez tý zavitovky a matic) http://img2.rajce.idnes.cz/d0203/6/6992 ... 220858.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Já jsem spokojen. Udělám na tom díru, zmenším kulatinu zvenku atd. Ale je potřeba si na to udělat ten čas což může být pro někoho problém. S přesností ti neporadím - hodinky mám dvoje, ale nemám držák a ani broušenou kulatinu podle které bych to měřil. Snad časem :)
rogi

30. 9. 2013, 1:15

bobik píše: Zvolil bych soustruh s větší točnou délkou, třeba když tam dáš vrták průměr 16-20mm tak zjistíš, že ti moc volného místa pro samotný obrobek nezbývá.
Neviem či by to prospelo tej mašine vrtat s takým vrtákom :wink: Nevýhodou u všetkých činských stolových sústruhov je krátky vreteník, a jeho uchytenie o lože. S citom ide na tom robiť, mám tiež chinu.
michal85

30. 9. 2013, 5:00

Zdarec,
díky za všechny odpovědi.Točná délka a šířka je pro moje představy tak akorát (Člověk,ale nikdy neví).
Co bych si měl pořídit do začátku s tím soustruhem.Určitě nějakou sadu nožů a předpokládám že
nějaké sklíčidlo do koníku.
Výkon má udaný 600W,má ale elektronickou regulaci,bude mýt při nižších otáčkách potřebnou sílu?
Díky.
Miller
Sponzor fora

30. 9. 2013, 6:16

michal85 píše:Co bych si měl pořídit do začátku s tím soustruhem.Určitě nějakou sadu nožů a předpokládám že nějaké sklíčidlo do koníku..
Tak pokud komunikuješ s panem Nešporem, tak ho požádej o nabídku a radu, ty potřebuješ pokud vím rozměr 8x8 - má tam "obyčejné" nože (sadu) a možná i nože s destičkami - jen mu budeš muset konečně říct (co jsi neřekl nám) co na tom budeš dělat - jaký materiál hodláš krouhat :D
Velikost sklíčidla by ti asi také doporučil (bývá tak do 13mm), včetně trnu s MK2. Možná jsou k dispozici i lunety, podle mne je využitelnější (když už!) ta pevná, ale je to věc názoru. Pokud budeš chtít řezat závity, potřebuješ měrku na metriku (případně i na Whitworth) - to je taková ta plechová "šipka" s úhly, jak nastavit a nabrousit nůž. Takové ty sady měrek se zoubky si kup, až je budeš opravdu potřebovat, normálně stačí výsledek snažení otestovat maticí :D Někdy ti přijde vhod i úhloměr, ale to už je podle toho, co budeš potřebovat dělat.
Na upnutí obrobku nepravidelného tvaru, nebo na obrábění výstředných povrchů, se hodí lícní deska (a k ní úhlová deska), na práci mezi hroty unášecí srdíčko (různé průměry) a unášecí deska (nebo nějaká náhrada za ni). Krátce řečeno - když tě to bude bavit, postupně nakoupíš v ceně dalšího soustruhu :lol:
Výkon má udaný 600W,má ale elektronickou regulaci,bude mýt při nižších otáčkách potřebnou sílu?
Díky.
Téměř jistě jde o příkon, ne výkon a sílu v malých otáčkách mít (podle zkušeností jiných, zde) nebude. Rozhodně nečekej, že budeš velké průměry obrábět stejně, jako malé...
Mini soustruh SC-4
michal85

30. 9. 2013, 6:50

Díky za rady.Předpoklad že budu krouhat co dům dá (A co známí donesou :D )Ale myslím že vetšinou hlinik a železo.
Měřidla bych řekl že základ mám všechen (šuplera,mikrometr,zavity,uhly,uchylkoměr+držák)
Nože jsou 8x8,zatim koupim tu sadu (Neni u ní napsano na co je,ale to už domluvím na místě) a časem přikoupím něco lepšího.
Sklíčidlo jsem objednal též.
Lunety a licní desku až se trochu rozkoukám :)
Petr Bratřík

30. 9. 2013, 8:02

michal85 píše:Zdarec,
díky za všechny odpovědi.Točná délka a šířka je pro moje představy tak akorát (Člověk,ale nikdy neví).
Co bych si měl pořídit do začátku s tím soustruhem.Určitě nějakou sadu nožů a předpokládám že
nějaké sklíčidlo do koníku.
Díky.
Brusku. Soustruh je slaboučký a "gumový", budeš potřebovat ostré nože. Přinejhorším jde brousit i na tom soustruhu, ale nedělá mu to dobře ...
Engineer
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2013, 12:06

michal85 píše:.....
Nože jsou 8x8,zatim koupim tu sadu (Neni u ní napsano na co je,ale to už domluvím na místě) a časem přikoupím něco lepšího.
.........:)
Jen poznámka .... máš ty nože na čem brousit, resp. umíš si je nabrousit? Ony totiž tyhle pájený plátkový nože, ale často i nože z HSS nebývají z výroby resp. z obchodu moc ostrý.
A ještě jedna věc, u malýho soustruhu s omezeným výkonem což je tento případ je kvalita nože a jeho ostří naprostý základ výsledku práce a někdy i vlastní realizovatelnosti práce, takže bych se na Tvém místě zaměřil na to pořídit si kvalitně fungující nože popř. se je naučit brousit (to tě asi stejně dřív nebo později nemine :wink: ), jinak se budeš opravdu dost trápit.
michal85

1. 10. 2013, 7:41

Brusku mám.Nože zatim brousit neumím (Můj první soustruh a nejsem od strojařiny).
Vrtaky si nabrousit dokažu.tak snad to nebude o mnoho horší.
Tuším že sada za 290Kč moc nestojí,ale jako zaklad a na naučení si myslím že stačí,časem (až našetřím)
koupín něco lepšího.
soustružník

1. 10. 2013, 9:21

Nabrousit nůž (tedy bez vybrušování lamačů a jiných složitostí) je rozhodně jednodušší než nabrousit vrták. Je ale skoro nutné mít ZELENÝ karborundový kotouč. Označení má C 49, ale zdůrazňuji zelený. Teď máme v brusce C 49 od fy Tyrolit, je ale úplně šedivý a tvdokovové destičky brousí fakt špatně. Brousit plátkové nože na korundu je vysloveně nouze i u takhle malých nožů, větší prostě nejdou. Samozřejmě pohodlnější je brousit na čelních než obvodových kotoučích, ale to u nožů 8x8 asi není nutné.
testone
Sponzor fora

1. 10. 2013, 9:51

mám docela špatnou zkušenost s hobby bruskami s 1f motorky cca 200-500W co se prodávají s kotoučky 125 a 150 mm za +- 1000,- po železářstvích atd
ne že by to nebrousilo, ale když člověk i jen trochu přitlačí, tak se to prostě zastaví
na vrták to stačí, brousit na tom karbidovej nůž je utrpení
je to dáno měkkou charakteristikou použitého 1f motoru
s běžnou dílenskou 3f bruskou se to nedá srovnat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
oscar

1. 10. 2013, 9:56

ted jsem jednu makitu za dvojku porizoval a zasadni vec co mi prislo je ze dodane kotouce (zeleny a bily) by nezvladly brousit ani maslo.
chtic koupit karborundum jsem zjistl ze tyto levne brusky maji prumer hridele 1/2" takze jsem musel vytocit drzaky kotoucu na prumer 20.
redukce.jpg
Thomeeque

1. 10. 2013, 10:06

Nevíte, seženu karborundum brusku ve "stopkové" formě pro použití ve frézce (proxxon, Kress)? Taky bych si chtěl umět brousit kudly, ale kotoučovou brusku si do pokojové dílny pořídit nemohu. Ď, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
oscar

1. 10. 2013, 10:10

http://www.prodejbrusiva.cz/download.ph ... bory&id=22

413314 321 36 - 1225.00 52ZY 12×16-3×40 49C 80 K 8 V 40 20

prumer x delka - stopka x delka stopky
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“