Rozdíl je v té U/f charakteristice - u asynchronního motoru je na začátku přizvednuto napětí, aby se motor vůbec začal točit (to jsou ty různé boosty). U synchronního motoru se napětí od nulových otáček zvyšuje z 0V. Pokud se to správně nenastaví, tak samozřejmě hned na začátku zafunguje nadproudová ochrana v měniči a omezí proud - motor se točí pomalu a nechce do otáček nebo vyhodí chybu nadproud. Největší problém je, že na AC servu většinou není uveden výkon a některé potřebné údaje pro zadání do měniče a ty se musí vypočítat. Fór je v tom, že u skalárních měničů se motor točí i s továrním nastavením, ale u servomotorů je správné nastavení parametrů motoru naprosto zásadní.Pokud u měniče neni přímo podpora pro synchronní motory tak to, že to funguje je jen otázka náhody. Řízení AC serva a asynchronu je někde jinde. Pokud nemá měnič dobrou ochranu tak to taky při přetížení a třeba při zastavení při plných otáčkách může pěkně odnést. Už jen vnitřní odpor AC serva a asynchronnu je někde jinde. Znám jen pár případů ( po pravdě jeden od autora vlákna) kdy se běžný měnič popral s AC servem. Podle mě je to ztráta času a hra do loterie.
Samozřejmě, když zapojím AC servo bez resolveru nebo enkodéru, tak od toho nemůžu čekat zázraky. Rozběhový moment a dynamika bude mnohem nižší. Nelze ho přetěžovat přes jmenovitý moment - protože se motor jinak zastaví a pak není možné rychle brzdit, pokud měnič nemá připojen brzdný rezistor. Protože servo zafunguje jako generátor a zvýší neúměrně napětí na filtračních kondenzátorech.
Na použití jako pohon vřetena na obrábění plastů a měkkých kovů nebo na pohon hobby soustruhu je to ok. Já mám podobnou aplikaci na přesný pohon válečkové dráhy, kde to ušetřilo spoustu, tím že odpadlo ladění PID motoru po motoru.
Jinak s tím Starvertem jsem se taky jednou navztekal, když jsem si nezkontroloval zapojení motoru. Motor nad určité otáčky padal na přetížení. Pak jsem přece jenom sehnal žebřík a taky že jo. Elektrikář to zapojil do hvězdy místo do trojúhelníku. Motor přimontovaný hodně vysoko pod stropem D230V/Y400V a měnič s 240V napájením