Měnič Starvert iC5

potraviny
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2013, 5:06

Tak jsem pořídil měnič k dalšímu servu a zatím jsem s tím nepohnul. Sice mi ho prý nastavili, no ale ????
Má někdo tento měnič?
Přílohy
Fotografie0029.jpg
Fotografie0028.jpg
packa

16. 10. 2013, 5:49

tyhle měniče znám , jsou uplně primitivní, opravdu toho moc neumí , více méně jen točit motorem plus reampy , co ti nejde ? máš manual ?? myslím že ho maj ke stažení na stránkách , co to máš za servo ??
potraviny
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2013, 6:36

Servo je toto: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=19&t=8595" onclick="window.open(this.href);return false;
A návod je tu, tam jsem ho stahnul: http://www.shopelektro.cz/frekvencni-me ... ,75-1,1-kw" onclick="window.open(this.href);return false;

Prodejce tvrdil, že jej nastaví podle serva co jsem mu poslal a nakonec když to ani nebrnklo tak jsem zjistil že je vše původní tov.nastavení. Ovládání přes potenťák, zap. a vyp. na měniči jsem nějak nastavil. Servo se mi už pohlo, ale šlo do něj pouze 60Hz a tak dumám kde a jak nastavit. Nikde jsem ani nenašel nastavení na 120V a jiné parametry. Jsem z tohu už nějak unavenej. :D
Zkoušel jsem i ten autorun na měniči.
Thomeeque

16. 10. 2013, 6:48

potraviny píše:Nikde jsem ani nenašel nastavení na 120V
F39 = 52 (100*120/230), asi.. a on ti prodejce tvrdil, že je to vhodný měnič na servo?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
packa

16. 10. 2013, 7:14

ten měnič na servo vhodný určitě není , ale třeba se to podaří rozchodit ,
jen popiš co ti to dělá , na těch 60hz se ti to točí ? odpovídají otáčky té frekvenci ?? nebo se motor točí krokem a měnič ukazuje 60Hz ??? vypisuje měnič nějakou poruchu ??
potraviny
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2013, 7:15

Hm, dával jsem mu veškeré údaje ze serva a říkal že je to v pohodě, že to nastaví. No a ono hov.o. :shock:
potraviny
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2013, 7:35

Chvilku jsem zkoušel to nějak nastavit, motor se roztočil, sice pomalu ale točil. Měnič ukazoval max. 60Hz a žádná chyba nenaběhla. Zkoušel jsem zvednout Hz na 133 ale šlo to max.99,9 a pak skočilo 0,01 - O,O2 atd. Nastaveno na vektor mám.
Zdenek Valter

17. 10. 2013, 8:36

potraviny píše:Tak jsem pořídil měnič k dalšímu servu a zatím jsem s tím nepohnul. Sice mi ho prý nastavili, no ale ????
Má někdo tento měnič?
Asi tě nepotěším -
Frekvenční měnič Starvert iC5 je určen pro trojfázové asynchronní motory (skalární U/F řízení nebo vektorové řízení bez zpětné vazby).
Jednofázové vstupní napětí 200 - 230Vac
Plně digitální
Výkonový rozsah 0.4 - 3kW
Výrobce: LS Industrial Systems

Tedy ne synchronní což jsou právě i serva !!!
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
rollfree

17. 10. 2013, 9:28

Zdenek Valter píše: Asi tě nepotěším -
Frekvenční měnič Starvert iC5 je určen pro trojfázové asynchronní motory (skalární U/F řízení nebo vektorové řízení bez zpětné vazby).
Plně digitální
Ja jsem teda nikdy nemel v ruce AC servomotor (coz me merzi, moc rad bych si na to nekdy sahnul a poexperimentoval), ale tak nejak bych si myslel, ze pokud to chci pouzit pro pohon a nikoli pro presne polohovani, tak by vhodne nastaveny frekvencni menic mel synchronni motor vpohode rozpohybovat, ne? Nakonec na trech fazich toho moc jinak nevymyslis.
Ale jak rikam - jsem jenom servar-teorerik. ;-)
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
packa

18. 10. 2013, 6:43

rollfree píše:
Zdenek Valter píše: Asi tě nepotěším -
Plně digitální
Ja jsem teda nikdy nemel v ruce AC servomotor (coz me merzi, moc rad bych si na to nekdy sahnul a poexperimentoval), ale tak nejak bych si myslel, ze pokud to chci pouzit pro pohon a nikoli pro presne polohovani, tak by vhodne nastaveny frekvencni menic mel synchronni motor vpohode rozpohybovat, ne? Nakonec na trech fazich toho moc jinak nevymyslis.
Ale jak rikam - jsem jenom servar-teorerik. ;-)
bohužel opak je pravdou , měniče počítají se skluzem a to servo nemá , některé fakt blbé měniče se stím vypořádají , ale některí stím ani nehnou , testoval jsem lenze m´ěniče a servo se točí tak otáčka za sekundu a nic víc , siemens to samé , danfos si stím hravě pohrál , všechno to byly měniče bez režimu pro serva
rollfree

18. 10. 2013, 11:55

Diky za osvetu.
Tak o to radeji bych si to nekdy vyzkousel.
Budu muset navstivit nejake kamarady, kteri by nejake to servo mohli mit.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Selic

18. 10. 2013, 8:24

bohužel opak je pravdou , měniče počítají se skluzem a to servo nemá , některé fakt blbé měniče se stím vypořádají , ale některí stím ani nehnou , testoval jsem lenze m´ěniče a servo se točí tak otáčka za sekundu a nic víc , siemens to samé , danfos si stím hravě pohrál , všechno to byly měniče bez režimu pro serva
Není pravda. Skoro všechny měniče jdou nastavit pro použití serva/synchronního motoru. Je potřeba správně zadat nebo přepočítat štítkové údaje motoru a nastavit správně U/f charakteristiku, protože při rozběhu se servo v nízkých otáčkách chová úplně jinak než asynchronní motor.
Přímo třeba u Siemens Micromasteru je v návodu postup, co přesně nastavit, aby to jelo.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
packa

18. 10. 2013, 9:08

spousta měničů toto vůbec nepodporuje , prostě umí s kotorem jenom točit v různých otáčkách , některé to umějí ale některé ani za boha ne , potvrzeno i od dovatelů . taky jsem nepsal že to neumí žádný ale že něktrý, dokonce jsem to uchodil u měniče který to ani podporovat nemá , viz danfos jak jsem psal
lubos
Sponzor fora

18. 10. 2013, 9:13

Pokud u měniče neni přímo podpora pro synchronní motory tak to, že to funguje je jen otázka náhody. Řízení AC serva a asynchronu je někde jinde. Pokud nemá měnič dobrou ochranu tak to taky při přetížení a třeba při zastavení při plných otáčkách může pěkně odnést. Už jen vnitřní odpor AC serva a asynchronnu je někde jinde. Znám jen pár případů ( po pravdě jeden od autora vlákna) kdy se běžný měnič popral s AC servem. Podle mě je to ztráta času a hra do loterie.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
packa

18. 10. 2013, 9:15

lubos píše:Pokud u měniče neni přímo podpora pro synchronní motory tak to, že to funguje je jen otázka náhody. Řízení AC serva a asynchronu je někde jinde. Pokud nemá měnič dobrou ochranu tak to taky při přetížení a třeba při zastavení při plných otáčkách může pěkně odnést. Už jen vnitřní odpor AC serva a asynchronnu je někde jinde. Znám jen pár případů ( po pravdě jeden od autora vlákna) kdy se běžný měnič popral s AC servem. Podle mě je to ztráta času a hra do loterie.
děkuji za podporu toho co jsem psal :D
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“