fidel47 píše:Máš-li Tumlíku na mysly takhle, tak mám asi moc velký svěrák (nebo malý soustruh),moc to tam nesedí, možná si ten svěrák přinesl minulý majitel z nějaké té "kolbenky" pro budoucí lepší... Já to řeším jiným svěrákem, ale ten soustředný by byl lepší, možná tam vyrobím nějaký mezikus, ale přijde mi to proporcema poněkud nevhodné. Ona ta soustružnická pozůstalost byla plná drobných radostí,překvapení a záhad (pro mě)-přikládám foto závitníku vyrobeného z bronzu

Ano, přesně takhle to tam patří, nicméně to že to tam nesedí, ještě neznamená, že to k tomu soustruhu nepatřilo, ta nožovka taky nevypadá, že by byla originál a vrchní nožový suport má tu spodní plochu podezřele nízko
skoro bych řekl, že to někdo zfrézoval, aby tam mohl ládovat nože 32x32

, je to opravdu zdá se moc velký rozdíl, ale samozřejmě to tak může být, já to neviděl v reálu, jen z fotek mi ta hodnota připadá hodně velká na to jaký je to soustruh
....ano, ideál je použít ten originál klidně se zvyšovací podložkou aby jsi se dostal přesně do středu, ten bastl co máš chycený v nožovce je na hovno, už kvůli tomu, že tam je nějakej sračka svěrák klasika, co má na sobě něco našroubovaného, u kterého ani osy nemůžeš dosáhnout, s tím mrskni do kouta a vůbec to tam nestrkej
k očesanému ozubení:
1.vysuneš kolík, pustíš soustruh, zjistíš, že jsi nezapnul předlohu, dáš páku předlohy, zuby v prdeli
2.nasazená univerzála, zabržděnej soustruh předlohou při zasunutém kolíku, nejde sundat, řízneš do toho sklíčidla přes páku kladivem, zuby v prdeli
.........a možná bych si ještě na něco vzpomenul