Omílací buben

Technologicke postupy a měřidla v dílně
pavlaxy

16. 7. 2015, 11:29

http://www.zlatnici.swah.cz/?node=244&P ... d3ed1f1071" onclick="window.open(this.href);return false;
V dávných dobách jsme dostali za úkol odjehlit a vyčistit bednu součástek z oceli ...
Moc se nám do toho nechtělo a tak jsem navrhla že to hodíme zedníkům do míchačky kde zůstala malta -šli do hospody a my také...
Po návratu jsme vytáhli perfektně obrobené součásti až mistr řekl že jsou snad pro NASA jak to bylo hezké po ostříkání hadicí na dvoře fabriky...
Při přebíjení nábojů se používají na mosazné nábojnice ty slupky a skořápky z ořechů..
Pro domácí stavbu se hodí lépe otáčející se nádoby než vibrace ,dělala jsem omílač ze spojky na potrubí oranžový plast- KG dovnitř žebra z plastu a víka použila také ty na odpady ,kolečka na podepření z InLine bruslí a motor s převodovkou z kopírky...výběr rozměrů je KG je dostatečný :wink:
http://gruschtelecke.de/trovaliermaschi ... chtro.html" onclick="window.open(this.href);return false;
p001_1_1.png
inspirace je zřejmá...
menší buben i s náplní je příliš lehký a potřebuje přímý náhon
těžký buben stačí otáčet jak je na obrázku ,sestavit se to dá halabala z odpadu co je po ruce
červená krabice je z nabíječky a motorky na 12VDC z aut
Tato provedení prodával kdysi na eBay docela často...
Trommelmasche 20L.png
Trommelmaschine Motor mit getriebe.png
:D :P
testone
Sponzor fora

16. 7. 2015, 12:40

to funguje, osobně ověřeno
zas.... orezlé atd drobnosti z veterána, hrst špon ze soustruhu a petrolej
nechat točit přes noc
díly jak nové
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pavlaxy

16. 7. 2015, 1:11

Ahojky :D :P
tak dej foky ať se pokocháme :wink:
Já fotky a výkresy starých věcí nemám ,něco sebrala velká voda 2002 a ostatní dokonali dvakrát zloději :(
ukradli i kus ocelové desky 20mm co jsem používala jako rysplotnu docela se pronesli :lol:
Tak jsem si konečně udělala radost lepší deskou ŠKODA 500x400mm
Dnes tahám s sebou stále jen dokumentace a díly na CNCčko....
Pepa z depa

16. 7. 2015, 3:22

... Pavli krásný bubínek a dobrý nápad, mám kšeft na maličké výřezky z nerezu na vodním paprsku, zkoušeli jste někdo mlít nerez? :D Mám noční můru z toho poču vs. filcák :D
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
pavlaxy

16. 7. 2015, 7:07

Nerez jsme dělali v té míchačce na beton ,
byl nějaký černý a docela tvrdý ...
Ono se to musí doladit vždy individuálně podle tvarů a je lépe pomalu a jistě než aby to moc žralo
Kvako1
Sponzor fora

16. 7. 2015, 9:07

hoj ja mam skoro stejny jako Pavlaxy :lol: :lol: :lol:
omilal jsem vtom i nerez.bubinek mam stejnej, sté spojky a používam i plechovku. někdy to používám i jako kulový mlin .
na nerez jsem tam sypal vapencový štěrk a šlo to fajn.
hugo1

17. 7. 2015, 9:02

hoši nechci vám do toho moc kecat a tak jen trochu postřehů laika, který se přes 15 let motal okolo tlakových odlitků z hliníku nebo odlitků z litiny.
pro omílání hliníku se používají kameny ze specielní kameniny (písek/jemný korund s pryskyřicí) /někdy používají i pojistková tělíska/. podstatou dobrého omletí je i použití vhodné kapaliny. vždy platí, že "brusiva" tam musí být více než omílaného materiálu. to platí jak pro rotační omílání v bubnech tak i pro klasické "šajráky". některé slévárny místo omílání používají tryskání balotinou.
drobné díly litiny se zcela běžně dávají do obyčejné zednické míchačky a přídavkem roztlučených brusných kotoučů. po několikerém použítí takových zlomků mají tvar krásných oblázků a valounků.
pavlaxy

17. 7. 2015, 9:27

Ano máš pravdu hugo1
...s těmi objemy...
třílitrový bubínek je tak na šperky mince,klíče,šrouby atd.
(je docela maličký PROTOŽE : třetina=užitečná náplň ,třetina="KOMPLEXNÍČISTIDLO",TŘETINA=VOLNÝ PROSTOR=jinak se to neomele :mrgreen:
dvacetilitrový na drobné předměty ( asi nejlepší na doma )
dále ta padesátilitrová zednická míchačka (kdo ji má může zkoušet co to umí)
pavlaxy

18. 7. 2015, 9:32

Ukázka omletých kliček na stojan vrtačky + TVRDOCHROM ,před pětadvaceti lety ... míchačka na beton .
Úspěšně přežily i povodeň 2002 ,byly dva metry pod vodou týden :(
Jehlan je na mém stole jako "divítko" zpravidla totiž nikdo neví na co TO je ...
Je to růžové korundové brusivo pojené pryskyřicí - jak je z vlákna jasné k čemu slouží .
Vyrábí se v různých velikostech atd...
IMG_3611.JPG
Jěště přidám historku :
Moje máma si s tím divítkem ráda hrála až mi jednou "poručila" - "Dej to prosím Tě pryč nebo za celý den nic neudělám." :lol: :lol: :lol:
Nikdy jsem jí neprozradila co to je a z čeho...Měla tak možnost zaměstnávat svoji mysl a odpoutat se od svých zdravotních problémů... :mrgreen:
elbarto

18. 7. 2015, 9:59

Vypada to moc pekne, snad vytahnu michacku a zajedu pro kacirek :-) Mam na generelkovanem soustruhu do hloubky vyrezle podobne paky, tohle by bylo reseni a nemusim delat vsechno nove. Jakou frakci oblazku na mensi veci please ??
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2015, 10:01

Jsem tohle resil s titanem a oxid titanicity je pekny svinstvo
fakt je ze na tak hrubou silu jako je michacka na beton jsem se neodvazil
asi na to dojde
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
hugo1

18. 7. 2015, 10:20

pavlaxy píše:Ukázka omletých kliček na stojan vrtačky + TVRDOCHROM ,před pětadvaceti lety ... míchačka na beton .
Úspěšně přežily i povodeň 2002 ,byly dva metry pod vodou týden :(
Jehlan je na mém stole jako "divítko" zpravidla totiž nikdo neví na co TO je ...
Je to růžové korundové brusivo pojené pryskyřicí - jak je z vlákna jasné k čemu slouží .
Vyrábí se v různých velikostech atd...
IMG_3611.JPG
Jěště přidám historku :
Moje máma si s tím divítkem ráda hrála až mi jednou "poručila" - "Dej to prosím Tě pryč nebo za celý den nic neudělám." :lol: :lol: :lol:
Nikdy jsem jí neprozradila co to je a z čeho...Měla tak možnost zaměstnávat svoji mysl a odpoutat se od svých zdravotních problémů... :mrgreen:
a kdybys mamince obstaral třeba šajrovací kameny třeba podle tohoto katalogu http://www.omilani.cz/Documents/katalog ... poundy.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;, měla by práce od rána do večera. než by si všechny možné typy vyzkoušela.
k brusivu do šajráků, setkal jsme se i s kovovými "kameny" ve tvaru hvězdic a ježků
pavlaxy

18. 7. 2015, 11:26

Jo ,jo ,
Perfektní katalog ,díky
ocelové hvězdice jsem také měla a dostaly ouška jako přívěsky na krk nebo na klíče ,všechny jsem rozdala :wink:
Nedělejme z toho vědu -pro pár kousků na omletí nebudujte celý provoz ,na kličky stačila ta malta do základů s ostrým štěrkem z lomu ,samozřejmě šroub a matice na ochranu závitu a plošek ...
Původně jsem chtěla "hydrofiniš" ale byl v té době nedostupný :(
Mělo ho ZPA-Košíře včetně tvrdochromu -podnik v likvidaci-jako mnoho jiných :evil:
Prostě jsem to zkusila...a nevěděla že to nejde
elbarto

18. 7. 2015, 11:50

Vedle ZPA Kosire bydlim. Dnes v majetku arabaku vyuzivane jako sklady s demolicnim vymerem. Vyhledove cely areal bude prestaven na sidliste, hnus :-(
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2015, 8:08

Co je hydrofiniš? Už jsem to slyšel, ale neviděl a nepotkal.
Per aspera ad astra
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“