Poháněný nástroj na soustruh

lubos
Sponzor fora

29. 1. 2014, 8:55

Chtěl jsem se optat co chcete přesně použít za motor. Co jsem zadím viděl tak většina malých čínských motorů má své paramtry jen velice krátkodobě a nejsou stavěný na trvalý provoz. Dále pokud tam chcete mít 1 kw jak si představujete regulaci? Ono na 50V t je cca 20A a takových zdrojů a regulátorů moc neni ( tedy i cena bude někde jinde i s čínským reglem). Já chci na svůj soustruh ( až ho dodělám ) taky hoháněné nástroje ale s tím že max průměr cca 5mm a výkon cca do 200W ( mám tam 100 ku univerzálku) .
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
GMAN

30. 1. 2014, 1:51

lubos píše:Chtěl jsem se optat co chcete přesně použít za motor. Co jsem zadím viděl tak většina malých čínských motorů má své paramtry jen velice krátkodobě a nejsou stavěný na trvalý provoz. Dále pokud tam chcete mít 1 kw jak si představujete regulaci? Ono na 50V t je cca 20A a takových zdrojů a regulátorů moc neni ( tedy i cena bude někde jinde i s čínským reglem). Já chci na svůj soustruh ( až ho dodělám ) taky hoháněné nástroje ale s tím že max průměr cca 5mm a výkon cca do 200W ( mám tam 100 ku univerzálku) .
Objednal jsem motor 40V a 40A. Samozřejmě nepočítám s jeho provozem na plný výkon, ale nějakých 500W, špičkově 1kW. Regulátor navrhuji vlastní. Spínaný zdroj jsem koupil z číny 48V, 20A. Na vstupu regulátoru bude snižující měnič, který v případě zjištěné poruchy odpojí celý měnič od napájení.
Náklady plánuji na 4000Kč za kompletní kus, který se skládá ze zdroje(1000kč), driveru (součástky a deska 1000kč) a z mechaniky vřetena(2000). Svojí práci nepočítám, uvidíme na kolik se to vyšplhá v reálu :)
oscar

30. 1. 2014, 5:47

jedna nejmenovana firma z nachoda mi az na pomerne silne vyhruzky prodala moturek 750W. ten motor je velky jako krava a hreje se jako krava. co ta firma dela spatne kdyz cinsky motor je desetinovy se stejnymi parametry?
RaS

30. 1. 2014, 6:26

asynchronní motor versus BLDC ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
oscar

30. 1. 2014, 6:34

ee, nemyslim si ze ta firma dela motor s n=0 a vsichni ostatni maji n=100
beru to jako cinawat a nachodwat......

ing od nachodwattu rekl ze to muze bezet nonstop. a garantuji ze izolace na vinuti prezije ccca 160stupnu. trvale.

packa by asi vedel vic....
RaS

30. 1. 2014, 7:12

to je věc druhá, že číňan napíše 1kw a má to při provozu 90st a čech napíše 1kw a má to třeba 60st trvale.. takhle můžeš porovnávat třeba dvě asynchronní vřetena, jenže tady se jedná o dva naprosto odlišné typy motorů.. asynchronní versus BLDC, to BLDC bude při stejným výkonu vždycky menší, vyplývá to s konstrukce motoru.. každě má své pro a proti jak to tak bývá..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
oscar

30. 1. 2014, 8:06

RaS: jasne: motor co jsem objednal je inrunner , cca 35x42 v mm
ten atas ma 80x140

to nemuze byt v koncepci......
lubos
Sponzor fora

30. 1. 2014, 8:31

Ne- čínani zkrátka lžou ( na 99%), u nich motor který je uváděný 1000W to vydrží řádově desítky vteřin případně minuty a to také díky tomu že ho chladíš třeba vrtulí. Ono v modelařině lžou všichni protože by jinak nic neprodali. Motor který všichni značí třeba jako 2,5 Kw ( do modelu kde je chlazen vrtulí) se spolehlivě upeče při 1kw za cca 5-10 minut ( třeba v koloběžce). Fyzika se nedá ojebat, stačí si vzít vnitřní odpor a uvidíš při jakém výkonu máš kolik vytopit. Věděl jsem asi 5 různých motorů ( čína , mega) ve vřetýnkách ( honěno přes řemínek) a všchny se rozpadli. Ono zkrátka na určitý výkon musí být určitá velikost. Taky musíš porovnávat motory ,které mají stejné Kv jinak je to nesmyl. motor který bude mít 1000W při 1000 otáčkách a motor který bude mít 1000W při 5000 otáčkách budou od sebe velikostí, dle koncepce , 2-3x větší. Není to jen o to někam dát elektromotor, jde i o zástavbové požadavky a správnou volbu motoru. Ono v zásadě se nedá udělat špatný motor ( rozdíly mezi dobrým 90% účinnost a hořším 70% účinost takřka běžný smrtelník nepozná), ale vše je hlavně o jeho použití a volbě vhodného převodového poměru.
Vem si jak jsou velká serva pro pohon os a to mají 700-1500 w.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
packa

30. 1. 2014, 8:52

oscar píše:RaS: jasne: motor co jsem objednal je inrunner , cca 35x42 v mm
ten atas ma 80x140

to nemuze byt v koncepci......
A právě v koncepci to je , ten tvůj inrunner je BLDC motor a vřeteno nejmenované firmy je asinchronní ,a tam je velký rozdíl
další věc je že čínani opravdu kecaj a jejich 1Kw vřeteno má ve skutečnosti mín než 500w
a modelářské motory to je uplně něco jiného tam se uvádí výkon dosažitelný asi na 1 sekundu
oscar

30. 1. 2014, 8:58

vykonove 1:1
objemove 1:100

to neni v koncepci.
jedine ze byste v nachode ty vretena delali parni.....
Ferda

30. 1. 2014, 9:22

Ahoj!
To GMAN:testonovi bych dobře naslouchal, dobře Ti radí. Optimalizuje ti to po technologické stránce. Teď ukradnu ROBOKOPOVI tu jeho hosdpůdku my jsme v KAVÁRNĚ a zde probíhá tvůrčí diskuse bez osočování , napádání, poukazování že se to zde již xkrát řešilo. Kdo něco neví tak se má zeptat . Kdo něco hledá tak se taky ptá. :) . Testonovi rady jsou dobré protože se často stává že konstruktéři s tím svým CADEM vytvoří neuvěřitelné věci, ale jaksi jim občas unikne, že to musí taky někdo vyrobit. Nejlepší je když je konstruktér zároveň i obráběč, nebo se de aspoň pak zeptat toho kdo to dělá jak to šlo. Jin je občas konstruktér na dílně za BLBCE :D . Tady je to moje avizované řešení řešení. Jde o přídavné zařízení do držáku multifix ovládaní vřetena a osového pojezdu je přímo integrovaný do ŘS FAGOR8055i. Takže klasický hrotový soustruh co měl jen 3 osy X;Z;C má plně funkční i Y včetně univerzálního parametrického programu pro frézování x drážek na dlouhé hřídeli s definovanými uhly natočení. Samo že tohle je jen takový koŤátko výměna třiska třiska asi 5 min. Ale mám ješt ě jednoho kocoura ten má asi 120kg a rozjezd 100mm a utáhne i frézu pr. 20 v oceli.
To testone: prosímtě mrkni na to a udělej oponenturu konstruktivní a nešetři mne. Pak to i oznámkuj!! Zhodnoť to i ze stránky vyrobitelnosti
Přílohy
Reálné provedení ze zadu
Reálné provedení ze zadu
Realné provedení ze předu
Realné provedení ze předu
Sestava model
Sestava model
Řez vřeteno
Řez vřeteno
Technické parametry
Technické parametry
Naposledy upravil(a) Ferda dne 30. 1. 2014, 11:00, celkem upraveno 2 x.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Ferda

30. 1. 2014, 9:29

Ahoj !
A tady je ten kocour (cca 120 kg)OSA Y CNC integrovaná do ŘS FAGOR 8055i. Je to na výměnný poháněný držáky SAUTER VDI40 abych mohl vrtat do čela 90stupňovým držákem.Tahá za to servo FAGOR FKM 44.30A.E3.010 (Mo/Mn=11.6/7.43 ;3000 ) A celý to chodí na drobečkovi hrotový soustruh 4,5m :lol: Jo a zapoměl jsem každá přídavná osa Y má nepřímý odměřování . Při výrobě se udělá kontrolní kus proměří a pak se vše programově koriguje. Ale pak to má opakovatelnost 0,01-0,02mm zaručenou.
Ta malá osa jak je v multifixu tak se dá natáčet dle stupňů na multifixu 0-90 a výměna nástrojů je přes atypický strmý kužel něco jako ISO25 ale kratší.
Přílohy
Přídavná osa Y CNC rozjed 100mm
Přídavná osa Y CNC rozjed 100mm
Naposledy upravil(a) Ferda dne 30. 1. 2014, 11:02, celkem upraveno 1 x.
pepad

30. 1. 2014, 10:06

Mám dotaz, jsou ve výkresu správně namontována (nakreslena) ložiska s kosoúhlým stykem? Jinak se mi konstrukce velmi zamlouvá a předpokládám, že ji nemáš patentovanou.
pepad
Naposledy upravil(a) pepad dne 30. 1. 2014, 10:39, celkem upraveno 1 x.
RaS

30. 1. 2014, 10:30

pokud bys tu řemenici protáhl a stáhl s ní vnitřní kroužek ložiska, tak bys ještě ušetřil práci s otáčením v soustruhu a vypíchávání drážek na pojistné kroužky a s vůlí třeba 0,1mm by ti to ještě "zakrytovalo" zadní ložisko
Ferda

30. 1. 2014, 10:58

TO pepad:

Ty ložiska jsou tam jen schématicky už si nepamtuji jak je to reálně namontovaný dal jsem tam jedno a pak to druhý skopíroval. Mám tam ale tu rozporku a tu jsem tam dal vědomě Počkáme na testona co na to řekne a jak by je tam dal on. literatura hovoří pro kosouhlý ložiska o montáži :
>> uspořádaní tandem přenášení axiální síly v jednom směru ložiska radiálně zatížena symetricky
<>zády k sobě axiální síla oba směry a drží to i klopný moment-jednou jsem ty ložiska experimentoval v držáku SAUTR a myslím že tohle bylo pro obrábění oceli fréza pr.8-12 nejlepší. nejsem si jistý však
><čely k sobě axiální síla oba směry a drží to ale nepřenáší to velký klopný moment já bých řekl , že je to na vysokorychlostní vřetena
Jinak tady je KAVÁRNA a vše co je publikováno je idea pro ostatní kterou lze použít a dále zlepšit ve své konstrukci a provedení.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“