Strojní vybavení na výrobu jemné mechaniky

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Engineer
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 1:15

artemio píše:golansk: Ta BN102 je sice super ale prostě na ní není místo.
robokop: Frézka pěkná, ale 120tis. si zatím nemohu dovolit.
Zkusím se zeptat jinak. Máte max. 100 000Kč, malou dílnu a potřebujete vyrábět přesné součástky jako v odkazu nebo i menší a složitější, jaké stroje byste si koupili? Je to vůbec reálné?
http://1url.cz/5G9h" onclick="window.open(this.href);return false;
Díky
Slovy klasika ... Vrať se na zem!!!
Mám dílnu vybavenou na jemnomechanickou přesnou výrobu. Sto tisíc bude tak hodně slabý základ na menší soustruh, nějaký vercajk a měřidla k němu. Minimální náklady, ale bez CNC na nutné vybavení takové dílny, což nejsou jen stroje, bude tak 200-300 tisíc v běžných bazarových cenách. Uvažovat kvalitní nové stroje, nástroje, měřidla by znamenalo násobit tu cifru cca pěti.
Zkrátka a dobře za sto tisíc pořídíš určitý základ, ale na plnohodnotný vybavení malý dílny zapomeň. A jak tu někdo správně napsal strojů budeš určitě potřebovat víc.... :(
Leda že bys měl neskutečnou kliku a koupil někde nějakou pozůstalost, kde by lidi nevěděli jaký jsou běžný ceny....
Malý kvalitní a přesný stroje prostě na bazarech už moc nejsou a proto, když se objeví, jsou vesměs dost drahý....
artemio

4. 2. 2014, 3:00

Dobře ale pořád si říkám, že profi vybavení za statisíce mi práci výrazně urychlí a usnadní, ale mě nejde o čas - součástku můžu vyrábět třeba týden, měsíc... Taky hned nebudu potřebovat veškeré příslušenství a budu ho dokupovat průběžně podle potřeby. Takže mě napadá co takhle nejdřív koupit jen hobby soustruh a frézku kde součástku vyrobím nahrubo a přesně ji doladím na profi brusce třeba na té N1 nebo BN102?
bobik

4. 2. 2014, 3:26

Jdi do CNC frézky. Máš vyřešen zároveň soustruh na kratší kusy, přesnost a povrch. Na klasice se musíš moc učit, mít cit a znát ty fígle. Aby z člověka byl pan soustružník, musí u toho soustruhu stát denodenně pár let. To samé frézař. To je na CNC nemusíš. CAD CAM zvládneš používat rychleji. Jestliže chceš investovat 100 000Kč, klidně si půjč a investuj 200 000Kč. No a bez brusky se taky obejdeš. Povrch o drsnosti Ra0,8 taky uděláš a když budeš potřebovat lepší povrch, tak ty stopy po zubech frézy jdou docela rychle ručně odstranit.
RaS

4. 2. 2014, 3:40

no že by mu to s CNC šlo samo taky není zas tak uplně pravda.. ty fígle bude muset umět taky..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
origosch

4. 2. 2014, 4:19

Pro ty práce, co popsal se mu CNC frézka nemůže vyplatit a bez brusky se neobejde. Vím o čem mluvím, protože práce podobného druhu občas dělám. Některé součástky bude mít problém na tu frézku upnout a pokud to bude mít tvrdost HRc 60, tak bych se přišel podívat, jak na CNC z toho lízne několik setin, aby to někam napasoval.
Tady bych radil vybavit se základnám vybavenám, to je soustruh, vertikální frézka, vrtačka + vercajk, později BN102. Horší to bude s prostorem, když to nemá kam dát. To bych asi řešil jako úkol č.1.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Max
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 5:05

Nebo něco takového: http://www.youtube.com/watch?v=Uxo2AL1udIY" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 5:12

bobik píše:Na klasice se musíš moc učit, mít cit a znát ty fígle
Však ono na CNC taky :) Jen se člověk učí jiné věci a fígle jiného druhu :)
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 5:22

Max píše:Nebo něco takového: http://www.youtube.com/watch?v=Uxo2AL1udIY" onclick="window.open(this.href);return false;
Slušná mašinka :)
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 5:25

origosch píše:Některé součástky bude mít problém na tu frézku upnout a pokud to bude mít tvrdost HRc 60, tak bych se přišel podívat, jak na CNC z toho lízne několik setin, aby to někam napasoval.
Ono to ale vždycky nakonec nějak upnout jde. Chce to mít pořád po ruce broušené kostičky na výrobu upínacích přípravků :)
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 5:26

slusna slusna to jo
ale cena taky slusna

za to uz by bylo pekne nove cnc
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 5:33

Njn. Ještě než jsem si zjistil tu cenu, tak jsem si říkal, že je to krásný strojek do běžné hobby dílny :-)
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 6:42

artemio píše:Dobře ale pořád si říkám, že profi vybavení za statisíce mi práci výrazně urychlí a usnadní, ale mě nejde o čas - součástku můžu vyrábět třeba týden, měsíc... Taky hned nebudu potřebovat veškeré příslušenství a budu ho dokupovat průběžně podle potřeby. Takže mě napadá co takhle nejdřív koupit jen hobby soustruh a frézku kde součástku vyrobím nahrubo a přesně ji doladím na profi brusce třeba na té N1 nebo BN102?
Pokud Ti nejde o čas tak si pořiď pořádnou sadu kvalitních pilníků a ušetři desetitisíce vyhozený za "hobby" stroje na kterých možná těch součástek víc zmastíš než vyrobíš ....
A upřímně řečeno.... nedovedu si moc představit jak na brusce typu BN102 děláš nějaký pidi věci. Na to jsou určený jiný brusky jenže jejich cena jde opět do stovek tisíc.
Ono abys na tý brusce (jedno jaká) dělal na přesno tě bude stát nemalej balík za výbavu, takže opět jsi u toho že 100k prostě nestačí.
Jen pro zajímavost jak velkou máš dílnu? Ona ta BN102 není tak malej stroj jak se může někdy z fotek zdát. :)
Max
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2014, 7:10

prochaska píše:Njn. Ještě než jsem si zjistil tu cenu, tak jsem si říkal, že je to krásný strojek do běžné hobby dílny :-)
Moje slova, to tak vyhrát sportku. :-)
artemio

4. 2. 2014, 7:30

Engineer: Víc toho zmrším kvalitníma pilníkama než hobby strojema. Znám se. Tak neřešme pilníky.
Tak teď nevím, golansk a origosch píšou BN102, ty zase že ne.
Napiš typ nebo odkaz na ty jiný brusky. Zajímá mě jak to vypadá. Díky
Vím že BN102 není malá, proto jsem psal že bych raději něco jako N1 nebo ještě menší. Dílna asi 5x3 ale je dost zarvaná bordelem a není moje, takže tam jí dát nemůžu. Teoreticky bych jí mohl mít u kámoše v práci, ale tam je dost velké riziko, že by si na ní zedníci chodili brousit majzlíky apod.
sco_27

4. 2. 2014, 7:42

http://stroje.bazos.cz/inzerat/31868309/Magnetka.php" onclick="window.open(this.href);return false; - mohlo by byť zaujímavé pokiaľ je problém s miestom.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“