Návrh motoru a frekvenčního měniče (MN80A)

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Francotirador

3. 3. 2014, 10:19

Tak jsem o víkendu okem laika nahlédl do manuálů k 3 frekvenčním měničům.
Doporučený Omron VS mini J7 - na první pohled se mi doporučení nějak nezdá (nezdá se mi k soustruhu s převodovkou zrovna vhodný), navíc již není na trhu.
Omron 3G3 JX např. odsud http://www.eljapo.eu/produkty/Frekvencn ... -Frek/1499 (5718,- Kč) - ten se mi zdá mnohem lepší volba. Má na rozdíl od VS mini J7 zpětnou vazbu (PID regulátor). Teda předpokládám že je u soustruhu vhodné regulovat otáčky přímo vřetena osazené tachodynamem (v šuplíku mám MEZ Náchod typ K4A2; 2V při 1000 ot/min (max.5.000 ot/min)). Navíc lze frekvenční měnič parametrizovat pro 2 motory (už detailně nevím co všechno lze nastavit odlišně). Motor bude samozřejmě jeden, ale vidím výhodné nastavit rozdílné parametry a přepínat mezi nimi podle zařazeného stupně převodu (rozdílné chování / vlastnosti "soustrojí" připojeného k motoru).
Pak jsem ještě narazil na v podstatě hodně podobný LS iC5 např. odsud http://www.shopelektro.cz/frekvencni-me ... -1,5-1,8kw (4858,- Kč).
Zda je u nich řízení vektorové, kvůli stálému momentu jsem nenašel.
Kvůli brždění mají možnost zapojit (krom externího odporu) také tlumivku - co je u soustruhu výhodnější?

Jsou tyto frekvenční měniče pro soustruh dobrá volba (jaký je v nich z pohledu použití rozdíl, kromě ceny) , nebo vás napadá něco vhodnějšího?
Přílohy
SV015iC5-1F_Základní uživatelská příručka_cz.pdf
(1.59 MiB) Staženo 451 x
Omron 3G3 JX_Rychlá uživatelská příručka_cz.pdf
(505.02 KiB) Staženo 703 x
Omron 3G3 JX_Uživatelská příručka_cz.pdf
(3.3 MiB) Staženo 4374 x
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
testone
Sponzor fora

3. 3. 2014, 11:52

Francotirador píše:
Kvůli brždění mají možnost zapojit (krom externího odporu) také tlumivku - co je u soustruhu výhodnější?
jen drobná technická
tu větu lze pochopit i tak, že buď odpor nebo tlumivku
při brždění potřebuješ v činném odporu přeměnit energii točícího se stroje na teplo
to se ti s tlumivkou nepovede, ta by tam mohla asi být kvůli nějaké kompenzaci fáz. posuvů, do toho už moc nevidím
to je nějaké nepochopení nebo nepřesnost, blbý překlad atd....
některé měniče mají brzdný odpor vestavěný, je ale omezený rozměry, a tím výkonem atd
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
atlan

3. 3. 2014, 2:23

Velmi sa v tom hrabes, osobne by som bral menic ktory umozni napajanie zo siete 230V prakticka vec, motor bude behat v rozsahu 30-70Hz to by mohol zvladnut, ked bude treba prehodis prevod, okrem toho dobry menic umoznuje pretazovanie motora, i ked zrovna na sustruh to nieje vhodne. Kedze je v pernamentnej zatazi, menic bez pridanych odporov na brzdenie bude przdit tiez len to bude trvat dlhsie caa 5s, furt to bude podstatne kratsie ako to mas teraz. Navyse na tom malom sustruhu tych rozbehov asi vela nebude ? Podla mna aj vektorove riadenie bude stacit, tacho je uz luxus aj ked prijemny. Skor ti bude vadit ze pri tom strednom prevode to sice bude dobre makat na vysokych otackach ale v nizkych to nebude mat silu. To ale prehodis remenice, vyhoda je se pri strednom prevode obcas ked obrabas tak treba zmenit troska rychlost a teraz to pojde jednoducho otoxenim gombika.
Francotirador

3. 3. 2014, 3:18

atlan píše:Velmi sa v tom hrabes, osobne by som bral menic ktory umozni napajanie zo siete 230V prakticka vec, ...
To jsem psal už v prvním příspěvku, že kvůli tomuhle frekvenční měnič nepotřebuji! Mám v dílně zásuvku na 400 V (jistič tuším 16 A). Takže měnič pro mě není nutnost, ale zvýšení komfortu (a když už za komfort zaplatím, tak raději o nějakou stovku více ať je to co možná vymakaný)
atlan píše:...menic bez pridanych odporov na brzdenie bude przdit tiez len to bude trvat dlhsie caa 5s, furt to bude podstatne kratsie ako to mas teraz ...
Slovenština mi moc nejde tak nevím jestli przdit nemělo být prznit a nebo brzdit :lol: Promiň ale nedalo mi to :roll: K věci 5 sekund je mooooc, to bych byl při závitování každou chvíli s nožem v čele nákružku atd. To teď motor rychleji přepnu pakeťákem do "protichodu". Za takovýto měnič by to byly fakt vyhozený prachy.
atlan píše:... Navyse na tom malom sustruhu tych rozbehov asi vela nebude ? ...
Právě, že bude. Krom toho, že nelze hrubovat a jezdí stále sem tam, vypínám ho řádově častěji než bych dělal na dospělém soustruhu už jen kvůli odstraňování špon, nebo změna smyslu otáčení podélného šroubu (mě za chodu nejde přepnout ani planetovka do pomala, natož smysl otáčení).
atlan píše:... Podla mna aj vektorove riadenie bude stacit, tacho je uz luxus aj ked prijemny...
Už je mi to trapný se tolikrát opakovat, ale frekvenční měnič chci právě kvůli luxusu a co nejpříjemnější obsluze, proto se v tom tak "hrabu" a moc mi to nejde, protože tomu nerozumím (tak se ptám, no možná hloupě, ale přijde mi lepší se blbě zeptat než koupit namátkou měnič který nic nezlepší).
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2014, 3:41

Odpoved jsi jiz dostal takze se podle ni zarid
Chces od toho to co zvladne velmi dobre obycejny vektorovy menic s celnim panelem na 230V za cca 1500,-kc
Nic lepsiho nevymyslis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 11:13

Vyuziji tohle tema, potreboval bych neco podobneho co se tu resi. Mam vreteno na frezku a potreboval bych nejaky optimalni pohon, otacka rekneme od co nejmin...tak 200..300 az do treba 3000 az 3500..vic ne. Chci aby to vreteno hlavne melo silu i v nizkych otackach, pro nastroje do 16ti mm. Co sem se tady tak docetl tak jestli spravne rozumim, je vhodne spose otacky snizovat, takze kdyz pouziju treba motor s otackama 2800za minutu, na jakou hranici muzu pomoci menice ty otacky snizit? Chlazeni bych vyresil jinym zpusobem, ventilatorem. Nechci ten nejaky konkretni motor i menic, spis mi jde o zakladni navrh jaky motor (jake otacky) a zda udelat prevod 1:1 nebo treba 1:2 do pomala a motor pomoci menice pretocit apod. Nemam nic takze klidne koupim motor urceny pro menic apod...prevod mezi motorem a vretenem v idealnim pripade jen jeden, tedy nemenny....ale dalo by se to vymyslet ji treba na prehazovani remne, ale je to takovy komplikovany, mam tam ozubeny remen. Dokazal by ted nekdo poradit, jde mi hlavne o navrh, jake otacky motoru a jaky prevod mezi motor, vreteno...pripadne vykon motoru...cca 0.55Kw...stacilo by..?predem diky, Jirka
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 12:28

Je tu tema o prackovych motorech a regulaci k nim
ma to zpetnou vazbu a je to vetsinou seriove zapojeni motoru
tedy hadam velmi vhodne pro tvuj pripad
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 3:47

Aha, to me nenapadlo a ciste nahodou jeden motor z pracky mam :) akorat nevim jaky ma vykon, nebude to slabe?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 3:51

vsechno vcetne vykonu mas uvedene v tom vlakne o tech motorech (tusim ze tam byla rec o 400W u tech vetsich)
ten motor je navic v nizkych otackach neskutecne silny sam o sobe
a ta zpetna vazba tomu jeste prida kdyz klesnou otacky

asynchronak ktery by to dokazal v nizsich otackach by musel mit dadove kilowaty
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 4:05

Pohledam to, diky za nakopnuti, navic je pravda ze pri zdimani ten motor ma dost vysoke otacky, takze prevod by tam taky asi sel a tim kroutici moment jeste naroste, reknu otci at se po tom motoru podiva co je to zac
Mex

12. 4. 2015, 4:28

robokop píše:ten motor je navic v nizkych otackach neskutecne silny sam o sobe
a ta zpetna vazba tomu jeste prida kdyz klesnou otacky
Dovolím si poopravit tvrzení, že motor má v nízkých otáčkách sílu sám o sobě.
Tyhle motory jsou vysokotáčkové (bežně třeba 15000 RPM), tak v nízkých otáčkách při použití regulace bez zpětné vazby moc sílu nemají. Takže ta část věty "ten motor je navic v nizkych otackach neskutecne silny sam o sobe" tak úplně neplatí.
Ale při použití zpětné vazby to napak platí velmi silně. Protože je motor tvořen pro vysoké otáčky, tak má dost nízkou indukčnost a proto jeho přetižitelnost a síla v nízkých otáčkách je skutečně ďábelská.
Jen pokud to chceš hodně trápit v nízkých otáčkách, tak tam dej externí ventilátor.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 4:59

Nemate aspon tuseni kde to tema bylo, prochazim to tady v motorech stranku po strance ale nic jako motor z pracky a podbne sem nenasel, nebo apson jak sem to jmenovalo
fdundel

12. 4. 2015, 5:15

Je to o řádek níž
Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 6:12

To je ono, postupne si to proctu, poprosil sem otce a ukazal mi ten motor co mame, apson kameru na skype, ma sest dratu ve svorkovnici plus zem. Dva z toho vedou k tachometru a zbytek do motoru. Par udaju na stitku

12800Otacek
50 - 60Hz
370W
240V
1.6A

Jinak to mame uplne komplet cela eketrika se vsim z te pracky, nevim teda zda je treba regulaci komplet stavet, nebo jen upravit tu stavajici, ale ja na tu elektroniku moc nejsem, radeji bych kdyby mi to nekdo udelal, nechci to zadarmo. Sel by teda takovy motor pouzit? a pri jakych otackach jde provozovat, kdyz budu mit prevod 1:3 do pomala tak dostanu se treba na motoru na 600otacek minimum a treba 9000maximum...?Na vretenu bych pak mel od 200 do 3000
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 6:14

On ten seriovy motor se chova tak ze se zatezi dost klesaji otacky ale ten vykon se preleva do kroutaku
bez regulatoru to tedy dokaze dost kolisat v otackach ale zastavit to vpodstate nelze
to seriove zapojeni si pri zatezi pribudi coz ubere na otackach a prida na momentu

Je to treba u vrtacek
tam se to taky neda zastavit
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“