Koncový spínač
To: theodor
tohle stejný mám na Comagravu Je to klasická optika, a ano, dá se to vydloubat, vlastně to rozebereš na prvočinitele. Čidlo bývá dobré, většinou odejde ten odpor, nebo se překlesaj dráty u tý díry do držáku.
robokop mně sežere, ale z 90% jsou ty snímače pod krytem, tak se zase tak moc nazaprášej, ale tím neříkám, že nemá pravdu. Indukčák je vyšší level...
Doporučil bych za sebe...
rozebrat, vyčistit, vyměnit kabely a možná komplet na celym stroji (ta částka udělá minimum) a bude klídek
tohle stejný mám na Comagravu Je to klasická optika, a ano, dá se to vydloubat, vlastně to rozebereš na prvočinitele. Čidlo bývá dobré, většinou odejde ten odpor, nebo se překlesaj dráty u tý díry do držáku.
robokop mně sežere, ale z 90% jsou ty snímače pod krytem, tak se zase tak moc nazaprášej, ale tím neříkám, že nemá pravdu. Indukčák je vyšší level...
Doporučil bych za sebe...
rozebrat, vyčistit, vyměnit kabely a možná komplet na celym stroji (ta částka udělá minimum) a bude klídek
-
ako to mate riesene ? ja mam
pin 10 pre os x
pin 11 pre os y
pin 12 pre os z
niekde som tu cital ze to ma takto
pin 10 pre ++ osy x y z
pin 11 pre -- osy x y z
pin 12 pre home osy x y z
da sa to tak ma to niekto takto ?
pin 10 pre os x
pin 11 pre os y
pin 12 pre os z
niekde som tu cital ze to ma takto
pin 10 pre ++ osy x y z
pin 11 pre -- osy x y z
da sa to tak ma to niekto takto ?
hobby cnc3020 http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=14195&p=140944#p140944
Proč by to nešlo? Pokud to tvuj CNC software umožňuje.BLACK_ANGEL píše:da sa to tak ma to niekto takto ?
U limiťáků je to úplně jedno, protože najetí na kterýkoli limit = průser a zastavení obrábění. Tak je jedno, který je kam zapojený.
U těch home-switchu už se s tím musí umět ten software nějak vypořádat. Ale ty nejbežnější software to umí.
- Gulliver64
to Mex: nevíš náhodou jak to ten soft dělá? docela by mě to zajímalo a nechce se mi nad tím přemýšlet 

Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
-
to Mex :
mame to vo firme mame ktomu Mach3 s lic
ake ze by som to vlastne mohol mat spravene tak ako som pisal
pin 10 pre ++ osy x y z
pin 11 pre -- osy x y z
???
a to je normalne ze ked to nabehne na koncak tak sa uz neda pohnut s cnc ? ako to mam riesit ? momentalne to prepnem na low na disable pohnem s cnc a potom zas spet na enabled
mame to vo firme mame ktomu Mach3 s lic
ake ze by som to vlastne mohol mat spravene tak ako som pisal
pin 10 pre ++ osy x y z
pin 11 pre -- osy x y z
???
a to je normalne ze ked to nabehne na koncak tak sa uz neda pohnut s cnc ? ako to mam riesit ? momentalne to prepnem na low na disable pohnem s cnc a potom zas spet na enabled
Teď nevím, co máš na mysli.
Jestli myslíš ty společné home-switche, tak je to podle mě jednoduchá podmínka v programu, aby když dělá home-sekvenci pro nějakou osu, tak aby na tu dobu ignoroval home-signály od jiných os. No a samozřejmě musí dělat home po jednotlivých osách, nemůže jet třeba XY najednu. A měl by taky myslet na to, že po home nějaké osy by měl z té home pozice odjet.
Ale ty jsi zřejmě myslel něco jiného.
Jestli myslíš ty společné home-switche, tak je to podle mě jednoduchá podmínka v programu, aby když dělá home-sekvenci pro nějakou osu, tak aby na tu dobu ignoroval home-signály od jiných os. No a samozřejmě musí dělat home po jednotlivých osách, nemůže jet třeba XY najednu. A měl by taky myslet na to, že po home nějaké osy by měl z té home pozice odjet.
Ale ty jsi zřejmě myslel něco jiného.
Přidělej si tam tlačitko, které ti po dobu zmáčknutí zablokuje ty limiťáky.BLACK_ANGEL píše: a to je normalne ze ked to nabehne na koncak tak sa uz neda pohnut s cnc ? ako to mam riesit ? momentalne to prepnem na low na disable pohnem s cnc a potom zas spet na enabled
Napřed si ale zjisti, jestli máš limiťáky zapojené v sérii (pak jsou to limitní spínače NC) nebo paralelně (pak jsou to NO). Pokud je máš v sérii, tak potřebuješ blokovací tlačítko spínací, pokud máš limiťáky paralelně, tak potřebuješ tlačítko rozpínací (nebo si kup tlačítko přepínací, a můžeš ho zapojit tak i tak).
- Gulliver64
to Mex: ano, měl jsem na mysli to houmování. už je mi to jasné, stačí jezdit po jednotlivývh osách a po sepnutí limitu "couvnout" a pokračivat další osou. jak primitivní, ale přitom tak účinné, že?
. díky za poučení.

Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Tak home jsem sice vyřešil, ale zjistil jsem, že je vandé jedno čidlo, ale testoval jsem to spojováním drátků z původního čidla a asi jsem odpálil nějakou elektroniku, najednou mi to jede hrozně pomalu. Při testování jsem si toho nevšiml, měl jsem radost, že jsem našel závadu. Motory jako takové jednou, ale hrozně pomalu, nemají sílu.
Nevíte, co bych mohl při testu odpálit?
A hlavně, jak to zjistit, zda je to K.O. a neodpálit zase něco dalšího.
.
Díky.
Nevíte, co bych mohl při testu odpálit?
A hlavně, jak to zjistit, zda je to K.O. a neodpálit zase něco dalšího.

Díky.
Jinak ktěm vstupům:
koncáky všech os ++ i -- a STOP tlačítko, mohou být na jednom vstupu, jsou to krizové indikátory, vždy "central stop"
home spínače také na jednom vstupu, protože se vždy houmuje jen jedna osa.
pak na třetí a čtvrtý vstup se může dát třeba PROBE nebo něco jiného, případně dát STOPku na samostatný vstup.
koncáky všech os ++ i -- a STOP tlačítko, mohou být na jednom vstupu, jsou to krizové indikátory, vždy "central stop"
pak na třetí a čtvrtý vstup se může dát třeba PROBE nebo něco jiného, případně dát STOPku na samostatný vstup.
MDF CNC router
TB6560 modrá čínská deska
Mach3, SketchUp+Phlatscript plugin
modelářství, elektronika,technika
-
tak toto som potreboval vedetsechtech píše:Jinak ktěm vstupům:
tak ze ak mam 6 pinou z toho su 3 asi zapojene na GND a dalsie su na LPT 10,11,12
tak to mozem zapojit vlastne tak ze 10 pre -- ,11 pre ++ a 12 pre home fajn tak budem potrebovat este koncove spinace alebo daco na home
jedna otazka trocha mimo temu stava sa mi ze ked sa posuva cnc po osy na 100% vykon tak sa zasekne krokac ide dalej ale os sa netoci neviete preco ake to dam na 80% tak sa to nestava
napadlo ma nastavenie v motor tuning ale neviem ako to nastavit mam to podla manualu co mame k cnc ale mozno to nastavenie nieje spravne
a napadlo ma ze mam este problem aj s spindle tiez neviem ako spravne nastavit ak to ovladam softwerovo tak je to pomalsie ako ked to ide naplno
-
ok to ma nenapadlo nevedel som ako to mate riesene myslel som si ze ked to nabehne na koncak ze sa to bude moct pohnut spet nie ze sa to cele zastane a nebude sa dat pohnutMex píše:Přidělej si tam tlačitko, které ti po dobu zmáčknutí zablokuje ty limiťáky.BLACK_ANGEL píše: a to je normalne ze ked to nabehne na koncak tak sa uz neda pohnut s cnc ? ako to mam riesit ? momentalne to prepnem na low na disable pohnem s cnc a potom zas spet na enabled
Napřed si ale zjisti, jestli máš limiťáky zapojené v sérii (pak jsou to limitní spínače NC) nebo paralelně (pak jsou to NO). Pokud je máš v sérii, tak potřebuješ blokovací tlačítko spínací, pokud máš limiťáky paralelně, tak potřebuješ tlačítko rozpínací (nebo si kup tlačítko přepínací, a můžeš ho zapojit tak i tak).
zapojene su paralelne na NO 2 koncaky na os a potom kazda os na 1pin (10,11,12) 2 pin na GND
asi nafotim tu cnc a dam to sem na forum
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=14195" onclick="window.open(this.href);return false;
LPT má 5vstupů tedy piny 10,11,12,13 a 15 zapojení by mělo odpovídat možnostem softwaru.BLACK_ANGEL píše: tak toto som potreboval vedet
tak ze ak mam 6 pinou z toho su 3 asi zapojene na GND a dalsie su na LPT 10,11,12
tak to mozem zapojit vlastne tak ze 10 pre -- ,11 pre ++ a 12 pre home fajn tak budem potrebovat este koncove spinace alebo daco na home
jedna otazka trocha mimo temu stava sa mi ze ked sa posuva cnc po osy na 100% vykon tak sa zasekne krokac ide dalej ale os sa netoci neviete preco ake to dam na 80% tak sa to nestava
napadlo ma nastavenie v motor tuning ale neviem ako to nastavit mam to podla manualu co mame k cnc ale mozno to nastavenie nieje spravne
a napadlo ma ze mam este problem aj s spindle tiez neviem ako spravne nastavit ak to ovladam softwerovo tak je to pomalsie ako ked to ide naplno
S tou rychlostí jde o ztrátu kroků, motor se už nedokáže otáčet s takovou rychlostí, jak mu přichází impulsy do cívek, takže je nejlepší si motor v motor tuning nastavit na takovou rychlost, kdy se ještě dokáže točit pravidelně- dá se to zjistit poslechem, měl by mít kultivovaný zvuk, žádné změny vrčení a rachtání
Nastavení se dělá podle počtu kroků motoru na jednu otáčku, zpravidla 200 a podle stoupání šroubu. Takže příklad, motor má 200kroků/ot. a šroub stoupání 4mm potom počet kroků na jednotku tedy na 1 mm je 200/4=50 když se nepočítá mikrokrokování, tím se to potom musí znásobit.
MDF CNC router
V Machu si nastav softlimit a koncáky nepotřebuješ, vyjma havárií a selhání softu.BLACK_ANGEL píše:ok to ma nenapadlo nevedel som ako to mate riesene myslel som si ze ked to nabehne na koncak ze sa to bude moct pohnut spet nie ze sa to cele zastane a nebude sa dat pohnut
Config/Homing Limits/ pak si nastav pro každou osu SoftMin a SoftMax a SlowZone(to je jak daleko od koncáku se má zpomalit, abys nenajel na koncák v plné rychlosti)Speed tam nastavuješ zpomalení v % max rychlosti, takže když dáš třeba 20% tak bude rychlost pětinová oproti maximální
Pro X a Y se nastavuje SoftMin a SoftMax třeba 0, +500 ale pro Z se nastavuje -200 a 0 protože Min je bráno za Home pozici
Můžeš si to zkusit i bez připojené frézky, funguje to

MDF CNC router