dědeček Soustruh - noname stolní soustruh

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Grad

16. 7. 2014, 8:15

Díky všem za názory a rady.
Ano zařídím se dle nich, tj. udělat jenom to nejnutnější pro zprovoznění třeba tak jak radí prochaska a bez zásadních zásahů do stroje jak píše fidel a potvrzuje testone. Což tím pádem nevyloučí možnost, že časem dojde také na ukázkovou renovaci dle fidela. :wink:
Jinak jsem velice potěšen malůvkou předlohy a vysvětlením od fidela - dík moc za názorné a polopatistické osvětlení, tak se na mne musí abych to pobral. Podstata účelu předlohy je mne teď jasná, ale jak to přesně funguje pochopím asi až to celé rozeberu kvůli vyčištění a uvidím kompletní konstrukci. Pochybnost zůstala, protože teď mám z toho dojem, že hřídel vřetena je rozdělena, což asi nebude... Již se mně ale povedlo díky tomuto vysvětlení sundat univerzálu viz. níže.
V pátek by měli dorazit hodinky, abych mohl proměřit stav před rozebráním a čištěním. Do té doby mám několik dalších dotazů dle obrázků níže:
1. ložisko není zakrytované - je to OK?
2. co s vylomeným zubem?
3. na univerzále (přírubě) schází šroub, toto bude pro zprovoznění asi nutné doplnit jinak by to asi házelo - je to tak?. Měrku M a W závitů již mám, tak to prubnu a pokud to nebude ani jeden z nich, díky radě od prochasky již mám jasno, že budu hledat BSW měrku i šroubky :D )
4. vřeteno má vnitřní závit k čemu to je dobré?
5. kužel vřetena (pokud tam nějaký bude) je až za závitem jak zjistit co je to zač? Posuvkou se tam nedostanu :-(
6. jaké nejnutnější nože začít shánět - druh, materiál, výrobce či dodavatel - každa rada dobrá
nutné dodělky.jpg
vřeteno.jpg
vývrt-vřetena.jpg
Díky předem za info a rady a já jdu shánět klíňák a ten měnič, abych o víkendu mohl rozebrat, vyčistit a zkusil možná již zatočit :D
kominik

16. 7. 2014, 8:55

Grad píše:Díky všem za názory a rady.
Pochybnost zůstala, protože teď mám z toho dojem, že hřídel vřetena je rozdělena, což asi nebude...
Hřídel je jeden kus od toho úplně malého kolečka vlevo až po univerzálku, oproti tomu co zatím vidíš je poměrně tenká, a ty ozubené kola s řemenicí jsou na ní nasunuté. A to tak že to velké kolo s chybějícím zubem je na pero takže se nemůže vůči hřídeli protočit, a to malé s řemenicí je bez pera, takže se může volně protáčet. Když nepoužíváš předlohu, tak to tím bočním čudlem spojíš s tím velkým kolem a už se to neprotáčí. Podle mě ta předloha není určená pro běžný provoz, nemá možnost domazávání a ty kolca dělají randál, podle mě je to jen na řezání závitů - ale je to jen má doměnka, na tom našem už se závity nedaly, i když jsme měli celou sadu kol...Někdo zkušenější jistě potvrdí nebo vyvrátí. Rozebereš to u toho malého kolečka vlevo, pak ty matice na ložiskách, a pak by měla jít hřídel vysunout směrem k univerzálce, a ty ozubené kola s řemenicí spadnou jak ju vysuneš...

Vylomený zoubek se dá navařit a obrobit, ale neudělá se to tak lehce jak se to řekne, nebo se dá celé kolečko nechat vyrobit. Ty ho tam ale ještě kousek máš, nám chyběl celý na tom malém kolečku co zapadá do tohodle velkého a fungovalo to i tak, jen to řachtalo :roll:

Šroubek na univerzálku určitě doplň.

Nože bych si já na první zkoušení sehnal radeko, hlavně nastudovat jak se brousí... A jestli ne radeko, tak levý pravý uběrák, upichovák a do díry...
oscar

16. 7. 2014, 8:59

kominik píše:Nože bych si já na první zkoušení sehnal radeko, hlavně nastudovat jak se brousí...
a to ja bych naopak zvolil platky. a odpadnou problemy s brousenim :)
kominik

16. 7. 2014, 9:11

Ale ta cena...
Grad

16. 7. 2014, 9:18

kominik píše:
Grad píše:Díky všem za názory a rady.
Pochybnost zůstala, protože teď mám z toho dojem, že hřídel vřetena je rozdělena, což asi nebude...
Hřídel je jeden kus ...

Vylomený zoubek ...

Nože bych si já na první zkoušení sehnal radeko, hlavně nastudovat jak se brousí... A jestli ne radeko, tak levý pravý uběrák, upichovák a do díry...
Bingo! Teď je mne fungování předlohy už jasné. Přes řemenici je poháněno malé ozubené kolo, které se společně protáčí na hřídeli vřetena, pohání pak převodem do pomala přes kola připojené předlohy velké kolo bez zubu, které je pevně spojené klínkem s hřídeli vřetena. Vřelé díky.

Zoubek zatím jak jsem teď na 100% pochopil pro první zkoušení potřeba nebude - navařování se odkládá a jak píšeš správně, randál to dělá festovní, že by se dali plašit špačci...

Řeknu to popravdě, vybavení mechanické dílny je téměř nulové, takže seč něco o broušení radeka mám načteno, tudy cesta zatím nevede, než bude bruska i s nějakým udělátkem pro ustavení na požadované uhly břitu.
Grad

16. 7. 2014, 9:21

oscar píše:
kominik píše:Nože bych si já na první zkoušení sehnal radeko, hlavně nastudovat jak se brousí...
a to ja bych naopak zvolil platky. a odpadnou problemy s brousenim :)
No jo, ale aniž bych měl zatím jasno jak velké vůle tam kde jsou a kolik to kde hází, není to žádná festovní mašina, nebudou pak vybrace ty plátky ničit?
testone
Sponzor fora

16. 7. 2014, 11:53

na plátky zapomeň, na nějaké zkoušení je to drahá sranda
stejně jejich vlastnosti nevyužiješ, mašina to nedá
radeco můžeš brousit v ruce, na hobby brusce za 500,-
na nějaké přesné úhly máš dost času až budeš potřebovat dělat něco produktivně a opakovatelně a to s touhle mašinkou nebudeš
ta je opravdu pro radost na hraní, což není špatně
p.s.
jazykový koutek
vibrace jsou s měkkým
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2014, 1:06

Už jsem ten řez reduktorem sem jednou dával, lepší jednou vidět jak stokrát čut :)
řez reduktorem.jpg
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2014, 3:27

testone píše:na plátky zapomeň, na nějaké zkoušení je to drahá sranda
stejně jejich vlastnosti nevyužiješ, mašina to nedá
radeco můžeš brousit v ruce, na hobby brusce za 500,-
Já zase mám k broušení takový odpor, že všude, kde je to jen trochu možné, používám plátky :) Když plátek otupím (či spíš ulomím), tam místo zamořování dílny špínou a abrazivním prachem jednoduše vyměním plátek a jedu dál :) Nejvíc používám leštěné plátky na hliník, hodí se na naprostou většinu hobby prací, včetně běžných nerezí.
Aleš Procháska
origosch

16. 7. 2014, 7:01

Nj, to můžeš požívat na soustruhu, který má dostatečnou tuhost. Na tom o kterém je řeč si ani neškrtneš, protože to zadrnčí a je po plátku. Na starých kanibalech jedině HSS. Jde to sice pomaleji, ale při pečlivé práci se dá vytočit téměř všechno.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
soustružník

16. 7. 2014, 8:12

K otázkám z 8:15
1. Na daný stroj to ok je. Když se to namaže hustým olejem nebo vazelínou a moc se to nezasviní tak pro ty otáčky co soustruh má to asi stačí.
2. Zatím nic. Toho naváření a broušení bych se bál, kdoví co je to za materiál. To už je jistější v místě zubu udělat drážku do ní vsadit zub a třeba jen zalepit.
3. BSW je zkratka British Standart Whitworth.
4. ?
5. Pokud nemáš nic lepšího tak snad leda odlít sádru :?
6. http://www.kovoobrabeci-nastroje.cz/kat ... deni.-282/(případně další tvary kovaných HSS)-rozměr tak aby byl po upnutí v ose nebo pod ní a použít podložky. Nové jsou velmi drahé, ale na burzách, aukru a podobně běžně okolo 40 kč kus. Na rozdíl od nožů s pájenou destičkou jsou z výroby ostré. Dá se jimi obrábět od dřeva přes plasty, hliník, mosaz až po ocel, znouze při stejném úhlu. Bez broušení na pokusy vydrží docela dlouho a nabrousit se dá znouze i ručním brouskem. O nožích s výměnnými destičkami bych zatím vůbec neuvažoval.
Přílohy
wheel05.jpg
wheel05.jpg (6.2 KiB) Zobrazeno 6952 x
testone
Sponzor fora

16. 7. 2014, 8:54

ad5
až se to bude točit, vytoč si (nebo si najdi) dva kusy kulatiny s průměry +- stejnými jako je začátek a konec kuželu, změř jejich průměry, délky, pak je vsuň na doraz do kuželu, změř od čela vzdálenosti konců co koukají ven a zbytek už je matika z cca 9. třídy
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chemic

16. 7. 2014, 9:41

Za tim zavitem asi kuzelnebude uz jsemo tak videl kdysi u jednoho stareho pana zavit tam byl misto kuzelu mel sadu ousku kulatiny se zavitem a stoho si stacel upinaci pripravky akorat musel pri kazdem vyrobku znova pretacet
Grad

17. 7. 2014, 2:01

Zdravím a děkuji pánové za inspiraci a rady!
Především za potvrzující info:
- testonemu o neblahém vlivu vibrací (omluvám se za prznění psané češtiny, bohužel není můj rodný jazyk a je to znát) na životnost SK plátků - takže jsem začal hledat v inzerátech dodavatele na radeko a brusku.
- tumlikovi za dodaný podélny řez vnitřkem vřetena soustruhu, který mne potvrdil správné pochopení funkce předlohy.
- vřelé díky jasným odpovědím od soustružníka
A testone, dík za geniálně jednoduchou myšlenku jak se doměřit kuželu ve vřetenu! Již mám nějakou kulatinku na to připravenou...
Děkovačku máme za sebou :wink: (bez těch rad by to ale fakt takto neodsejpalo) a pojďme pokročit dále...

Hodinky si mohu vyzvednout již dnes a tak jsem zjistil, že nejsem vůbec připraven, protože nemám do koníku MK1 pevný hrot a špici naproti do univerzálky, abych tím srovnal koně a zjistil výšku osy obrábění :(. Poraďte-pomožte kde v okolí do 20 km na trase TR-VelMez prodávají či stočí potřebné nádobíčko již teď na víkend? Hrot mám vyhlídnutý tady http://www.kovonastroje.cz/Nastroje-pro ... vne-hroty/, ale není na skladě, takže i nějaké další zatím zbytné drobnosti od nich musí počkat...
Co a jak bych měl proměřit - existuje nějaký stučný, ale polopatistický návod "Jak změřit a seřídit soustruh" nejlépe i s obrázky či videjkem pro lamy jak jsem já :wink: ? Třeba stručně např. takto:
- souosost univerála - koník viz. náznak možného postupu výše
- házivost vřetene měřit na přírubě tak a tak, následně srovnat tak a tak
kinedryl

17. 7. 2014, 5:46

Ad bod 2 : Keith Rucker vylomeny zub ( kusok vacsi samozrejme ) robil takto : http://www.youtube.com/watch?v=PI96CzxFUPI" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“