Jak jsem se pustil do měření rovinnosti nové frézky
vypočtený průhyb při zatížení 1,5 kg ... to je k čemu dobré toto měřit ?
jak změříš, že to není zkřížené - tedy zda úhly jsou pravé a zda to není do vrtule.
narazil jsem u sebe, kdy jsem si udělal měřící přípravek z plastu - s myšlenkou mizivé zatížení tak tuhost plastu vyhoví ... ale
... zatlačím na měřící přípravek a on se nevrátí do nuly, zatlačím obráceně a jsem na druhé straně nuly.
řekl bych že tento typ deformace - či lépe neschopnost pružnosti toho plastu a dřevotřísky se vrátit do opakovatelné nuly bude řádově horší než to co toužíš změřit.
Někde jsem viděl obdobu měření paprskem - ale tam to udělal obráceně, z přípravku svítil na vzdálenou zeď a tam to měřil obyčejným metrem.
jak změříš, že to není zkřížené - tedy zda úhly jsou pravé a zda to není do vrtule.
narazil jsem u sebe, kdy jsem si udělal měřící přípravek z plastu - s myšlenkou mizivé zatížení tak tuhost plastu vyhoví ... ale
... zatlačím na měřící přípravek a on se nevrátí do nuly, zatlačím obráceně a jsem na druhé straně nuly.
řekl bych že tento typ deformace - či lépe neschopnost pružnosti toho plastu a dřevotřísky se vrátit do opakovatelné nuly bude řádově horší než to co toužíš změřit.
Někde jsem viděl obdobu měření paprskem - ale tam to udělal obráceně, z přípravku svítil na vzdálenou zeď a tam to měřil obyčejným metrem.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Pokusím se ti odpovědět na tvé otázky postupně:chb píše:vypočtený průhyb při zatížení 1,5 kg ... to je k čemu dobré toto měřit ?
- je to dobré, abych věděl, že jsou kolejnice, po té co je přišroubuji k rámu rovné, protože jejich případný ohyb o pár desetin, čí půl milimetru okem prostě neuvidíš (a věř, mírně prohnuté jsou v obou směrech už od výrobce a pak stačí ještě špatně přitáhnout šroub a je tu další zaoblení

- to jak změřím že obě kolejnice tvoří jednu rovinu tedy jestli nejsou do vrtule je jiná metoda, ale i k té s výhodou použiju přesné sledování paprsku laseru na matnici, ale zrovna ta vrtulovitost se dá změřit i bez foťáku a SW...
- materiál ze kterého je vyroben přípravek není plast, ale umělý kámen , poměrně tvrdý, velmi stabilní a dobře se obrábí....
- princip s laserovým ukazovátkem je prima nápad, už ho mám taky za sebou

to je velmi zajímavá nabídka, kdepak takovouhle mašinku mají ? Doufám že to je to není v Ostravě, ale někde v Praze nebo poblíž... Určitě bych si nechal přeměřit výsledky svého snažení, event. zkusit najít nějaký způsob jak zkalibrovat ten můj systém měření...magi píše:nechceš to měření domluvit tady na tom?
850,- / hod
Určitě mě to zajímá, díky

- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
PBS Velká Bíteš, znám tam dost lidí a hodně často tam jezdím. Není problém domluvit.
I když tam poslední dobou řádí "šílený krizový manažer" a poměry ve fabrice stojí za ............
I když tam poslední dobou řádí "šílený krizový manažer" a poměry ve fabrice stojí za ............
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Já bych řekl, že tyhle blbci se množej geometrickou řadou. U nás je to stejný a z okolních fabrik mám taky takový informace. Holt starý borci odešli do důchodu a nastupuje nová generace managerů, co mají exel jako božstvo.
No trochu z ruky, ale za zvážení to stojí. Až to bude aktuální, tak se ozvu a zkusíme něco vymyslet, uvidíme jaké budou jejich podmínky atd...magi píše:PBS Velká Bíteš, znám tam dost lidí a hodně často tam jezdím. Není problém domluvit.

To je taky velmi zajímavé a stojí to za podrobné prozkoumání, event. nějaký vlastní pokus. Třeba měření rovinnosti upínací desky, jen mi není jasné jak se to bude chovat na povrchu který není lesklý .... ale křížový laser lze sehnat snadno, takže další námět k experimentování ... Já se teď budu věnovat tomu svému přípravku s foťákem, ale určitě až bude vhodná chvilka si s touto metodou zkusím pohrát ... Díky za tipkutil_tim píše:To měření laserem je tady .
http://www.cnccookbook.com/MTLaserMetrology.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
- Oliver Rovný
Neviem, čo tu myslíš pod seřízením stroja, ale na zmeranie tvaru koľajniece v dvoch smeroch naraz by sa dala dobre použiť, určite s vyšším rozlíšením, ako pri tvojej aktuálnej metóde.quak píše: - princip s laserovým ukazovátkem je prima nápad, už ho mám taky za sebousvítil jsem na vzdálenost 25m abych viděl pěkně odbychlky (a opravdu tam byly... ) ale tato metoda je pro seřízení stroje nevhodná - zkus se zamyslet a přijít na to proč... (modří už vědí
BTW: Super! Vážim si každého experimentátora, obzvlášť toho, kto sa podelí o výsledky s ostatnými. Držím palce a budem čakať na výsledky

- Semancko: díky za tip volal jsem jednomu známému na ČVUT a ptal se ho, ale nevěděl... Nevíte na které fakultě by se mohl nacházet takový stroj ?
- Oliver: seřízením stroje myslím tu činnost, kdy se snažím ze zakřivených kolejnic udělat rovné
Jinak řečeno kolejnice koupené jsou prostě trochu zakřivené nemám zafrézovaný podklad (a i když ho přefrézuješ, tak to ještě není zárukou rovinnosti) a tak postupným přitahováním šroubů a působením síly mohu kolejnice která vedla do zatáčky přitáhnout k podkladu rovně... a k tomu potřebuji měřit abych věděl o kolik ...
Metoda s připevněným ukazovátkem a sledování jeho odchylky ti sice ukáže, že to není rovné, ale nevíš o kolik, protože tato metoda měří UHLOVOU odchylku - laser tvoří tečnu k zaoblení. Takže i když ti laser na stínítku uskočí relativně hodně, tak to může být ve skutečnosti všechno ještě v tolerancích a naopak, laser se po stínítku pohybuje klidně a může to znamenat dlouhou a velkou zatáčku, s chybou třeba 0,5mm. Jak jsem psal, tímhle už jsem prošel a právě proto jsem začal dělat další metodu ....
- Oliver: seřízením stroje myslím tu činnost, kdy se snažím ze zakřivených kolejnic udělat rovné

Metoda s připevněným ukazovátkem a sledování jeho odchylky ti sice ukáže, že to není rovné, ale nevíš o kolik, protože tato metoda měří UHLOVOU odchylku - laser tvoří tečnu k zaoblení. Takže i když ti laser na stínítku uskočí relativně hodně, tak to může být ve skutečnosti všechno ještě v tolerancích a naopak, laser se po stínítku pohybuje klidně a může to znamenat dlouhou a velkou zatáčku, s chybou třeba 0,5mm. Jak jsem psal, tímhle už jsem prošel a právě proto jsem začal dělat další metodu ....
No a tady je výsledek matematického snažení, nalezení těžiště světelného fleku... jak je vidno, laser nedělá zdaleka kulatou tečku, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale je to pěkná vochechule
při nalezení středu vím, že když se mi flek pohne o 10 pixelů tak to znamená 0,05mm takhle lze sestavit profil celé dráhy od začátku do konce

- Oliver Rovný
Aha tak. No v tom prípade by bola "metóda s ukazovátkom" fakt trochu nepraktická. Je to naozaj skôr na diagnostiku.quak píše:- Semancko: díky za tip volal jsem jednomu známému na ČVUT a ptal se ho, ale nevěděl... Nevíte na které fakultě by se mohl nacházet takový stroj ?
- Oliver: seřízením stroje myslím tu činnost, kdy se snažím ze zakřivených kolejnic udělat rovnéJinak řečeno kolejnice koupené jsou prostě trochu zakřivené nemám zafrézovaný podklad (a i když ho přefrézuješ, tak to ještě není zárukou rovinnosti) a tak postupným přitahováním šroubů a působením síly mohu kolejnice která vedla do zatáčky přitáhnout k podkladu rovně... a k tomu potřebuji měřit abych věděl o kolik ...
Je mi jasné, že s touto metódou zistíš priebeh sklonu, nie priebeh tvaru. Ale tvar získaš zo sklonu ľahko, stačí napísať skript. Ide mi o to, že presnosť ukazovátkovej metódy môže byť rádovo vyššia s tým istým vybavením, ktoré máš. Nepraktickosť by bola v tom, že by si vždy musel vyhodnosiť priebeh sklonu, prepočítať na priebeh tvaru a na základe toho upraviť koľajnicu. Muselo by sa to takto "iterovať" až do spokojnosti.
O takom postupe si nerozmýšľal?
Oliver : V zásadě máš pravdu odchylka laseru tvoří funkci tangent uhlu. Touto metodou se dopočítat finálního tvaru je také možné, na to stačí Exel (a pár vzorců), Nejspíš to zkusím jako kontrolní metodu a uvidím, která bude dávat jaké výsledky. V ideálním případě by se výsledky měly potkat