Vertikalni cnc
proc kazdej dava motor dopredu, aby mu zavazel?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Ono jsem moc nepredpokladal, ze bych musel nekdy pouzit nejakou protisílu na Z, takze jsem s těmito vecmi nepocital a ted fakt nevim kam bych ten pist dal, pruzina je podle me spatna, sila nemá linearni prubeh, pisty jsou drahy a nikam se mi nevejdou. Ale dneska jsem to zkousel, a i když zatlacim na Z a jedu nahoru tak to nezastavim, takze zavazi zvazim. Dat ho tam muzu kdykoliv a nestoji to nic.
Ten motor vepředu, taky mi tam stve, nevesel se mi dozadu, mam totiž ram Zetka 50-mezera50- 50, proto jsem musel prozatím najit i jiné reseni ložiskových jednotek pro Z, aby se mi vesli do toho malého prostoru. Jinak odstupem casu bych to taky resil sirsi konstrukci a motorem vzadu, ale bylo by to znat na vaze a v 1 patre si moc s vahou hrat nemuzu. Chtel jsem aby to bylo co nejkompaktnejsi. Jinak diky za pochvalu
Ten motor vepředu, taky mi tam stve, nevesel se mi dozadu, mam totiž ram Zetka 50-mezera50- 50, proto jsem musel prozatím najit i jiné reseni ložiskových jednotek pro Z, aby se mi vesli do toho malého prostoru. Jinak odstupem casu bych to taky resil sirsi konstrukci a motorem vzadu, ale bylo by to znat na vaze a v 1 patre si moc s vahou hrat nemuzu. Chtel jsem aby to bylo co nejkompaktnejsi. Jinak diky za pochvalu

Néé, pendant povidám
Zaplechování pěkný, jen bys s tim už moh něco zkusit obrábět, na to jsme tu, co si budem povidat, asi všichni nejvíc zvědavý 

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Zase o krok dal, sem zvedavej jestli cerpadlo vytahne chladici kapalinu přes ten kabelovy retez, max vyska je 160cm a mam tam to fontankovy cerpadlo co bylo v setu s vřetenem a invertorem. Ted jak jsou tam ty hadice, dal jsem pendant na stul, uz by to tam bylo na prd jak jsi rikal a nejak preplacane. Do sten a stropu jsem dal izolaci aby soused byl vklidu, ale on je i tak v klidu tak snad tam bude i prijemne v lete ci zime, no prostor ctverec 2x2m. Kocku jsem vyresil z pudy, kde jsem dal pricne přes podlahu jekl a dolu mam zavitovku M16, nahoru spojku závitových tyci M16, kterou se to bude zvedat pripadne, coz si myslim ze je jedna z nejdulezitejsich věci, protože v tak malem prostoru vymenit pripadne desku stolu a pod. bez rozebrani by jinak neslo.
Dneska jsem prevrtaval zavit na sroubeni pro hadicky chlazeni cinskeho vretene. Sroubeni jsem totiž nedavno utrhnul, i když jsem tu část, která zustala uvnitř odvrtal bez poskozeni zavitu, nove sroubeni v M8/1 jsem nesehnal. Tudis jsem dnes prevrtaval zavit na G1/8, vrtani vrtakama po 0,5, abych to aku trefil aspoň trochu rovne. Povedlo se a nove sroubeni funguje jak ma. Není to takove bahno jako tam puvodne bylo.
Jinak se to prodava jako sroubeni na vzduch (vzduchotechnika kompresory), byl fakt docela problém zjistit kde to sehnat a jak se tomu vůbec nadava.
Jinak se to prodava jako sroubeni na vzduch (vzduchotechnika kompresory), byl fakt docela problém zjistit kde to sehnat a jak se tomu vůbec nadava.
Asi plácnu blbost, ale nestačilo pořídit M8/1 očko? To celkem neni problém koupit..Topol píše:Dneska jsem prevrtaval zavit na sroubeni pro hadicky chlazeni cinskeho vretene. Sroubeni jsem totiž nedavno utrhnul, i když jsem tu část, která zustala uvnitř odvrtal bez poskozeni zavitu, nove sroubeni v M8/1 jsem nesehnal. Tudis jsem dnes prevrtaval zavit na G1/8..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
taky moznost, ale musel bych ten zavit G1/8 na tom sroubeni stahnout na soustruhu a nas soustruh v praci ma tak vymackane celisti, ze na nem by byl zavit hodne krive vuci zbytku. A taky jsem si rikal ze by upnuti mozna odrelo povrchovku v miste upnuti. Kdybych mel soustruh doma, udelal bych to na nem. Byly to nervy, rozdelavat jsem to uz nechtel po Xte, takze jsem musel ucpat kanálky papirovou kulickou kvůli sponam, vysat a pak se modlit abych vytahnul tu ucpavku. Dal jsem to sem jen jako info, co tam je za zavit M8/1a kdyby to origo sroubeni někdo utrhnul, tak jako ja, tak at nezoufa, jde to opravit i bez rozebirani a pod.
Jinak jsem se krom toho pustil do serizovani masiny, prikladam zde nablizku na me videa na youtube, postupne nahravam další. Povedlo se nad ocekavani, nejdříve jsem serizoval zadni sloup osy Z, který jsem drive seřídit zapomnel no a pak samotne vreteno vuci desce stolu. Na nekterych videích se rucicka při rychlem polohovani chveje, ale myslim, ze az dotahnu vzperu nahore bude to znatelne lepsi.
https://www.youtube.com/watch?v=ODQbk9MGdf8" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=ODQbk9MGdf8" onclick="window.open(this.href);return false;