Vertikalni cnc

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Topol

21. 9. 2014, 8:42

Chtel bych se pochlubit svým skoro vytvorem, moc casu fotit nebylo, zatím 9 mesicu driny, tak jen par fotek co jsem stihnul. Par chyb se urcite najde, ale snazil jsem se to udelat co nejpoctivěji dle sve fantazie. Zkusenosti moc nemam, nejsem strojar ani obrabec, ani ing., tak v ramci moznosti. Chci i podekovat memu kamaradovi, bez jeho pomoci bych to nemohl postavit tak jak jsem chtěl, frezoval mi zamky na destičkách a vlastne všechno na frezce. Tak dik. :D
Par tech. informaci:
Rozjezdy Z hodne, asi 300 mm
Y 320 mm, když dam novy vreteno bude to asi na 240
X 300 mm
podeprene tyce 20mm, kulickove srouby 16/5, lineáry Hiwin HGR15, vreteno mozna do budoucna jiny, Nema 23
Zamky na kazde destičce, aby vse do sebe zapadlo.

Konstrukce je schvalne takto resena, abych mohl stroj sestavovat po hotovych dilech doma, svarky 50x50/10 tazena ocel h11, stul 40x40/10, desku stolu mi kamarad dela z AL tloustka 2,5mm, vaha bude celkove cca. 120Kg - 150kg. Dilna bude, zatím pokoj :)
Ty indukcni snimace proti budu testovat, aby nedoslo ke kolizi, napada me dat na ne pružinku, ted jde o to, jestli tam pak budou k necemu, když mi to narazi do konstrukce, nechci si moc zmenšovat pracovni rozjezdy, takze to se ještě poresi
Přílohy
IMG_0320.JPG
IMG_0294.JPG
IMG_0305.JPG
IMG_0326.JPG
IMG_0355.JPG
IMG_0051.JPG
IMG_0050.JPG
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2014, 9:34

Ahoj
Hned vidím dvě komplikace :)
Ta horní - měl to být jekl, ty dva plocháče budou zlobit (i když jsou shora uzavřené)
To spodní - hodně slabé místo, bude se to celé ohýbat

Na druhou stranu vrch můžeš předělat asi i kvůli tomu jinému vřetenu a u toho rohu se dá vydumat nějaké zavětrování, kdyby to dělalo nějakou paseku.
Ale asi to ze začátku vůbec nepoznáš, přijdeš na to až budeš chtít ze stroje dostat co se dá (nebude tě bavit brát dural po milimetrech a zabereš pořádně)
IMG_0355.JPG
Jo a na ty indukčáky (pokud zůstanou takto) musíš udělat nějaký pružný prvek který je při doteku nezničí - spoléhat že to při rychloposuvu stihne zastavit jen na spínací vzdálenost je nereálné.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Topol

21. 9. 2014, 9:59

Dam je na pružinku, resp. na ne dam pružinku, tudis bude ten spinac moct dozadu a zpet. jednoduse a efektivne.
Ten drzak ty brusky, rameno, je to vysazeny 140mm, je to 50x40/10, verim ze dřív povoli ty podepreny tyce, ale na prdel tomu davat nebudu abych to zjistil. Spodek jsem tam nevaril kvůli vaze, při tloušťce steny 10mm to něco vazi. Jinak ten spodek, tam jsem to varil bazickou elektrodou kvůli hlubšímu zavaru, svar 1/2V a sesazene to je tak, aby delka svaru byla co nejdelsi. Koutovy svar jsem nedelal, stahlo by se to, svar nepovoli, toho se nebojim. Kdybych mel trojúhelníčky dal bych je tam, třeba kvůli vybracim, nebyly. Jinak ty desky kterýma je spojenej dil s osu Z s hlavnim ramem je tl. 12mm a jsou 2x, takze je to snad dost.
Az dorazi drzak k hodinkam budu merit. Jinak jsem koukal ze U profili pouzivaji lidi casteji nez jekly, pochopil jsem to tak, ze lepsi U profil se stenou 5mm, nez jeckl ve 3mm. Tudis když je to svarenec 50x40/10 a delce jen 140mm musí to byt lepsi nez obyc. U v 5

Jako fotograf oceníš jiste me nadani pro vzhled, viz příloha jak sem to varil na tom ramu, nak tak a všude okolo, mimo koutaku
Přílohy
kresba.png
kresba.png (7.49 KiB) Zobrazeno 12856 x
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2014, 2:57

Ono se to nechová jak by si člověk přál :)
Například U oproti jeklu udělá často větší paseku než se zdá. Tuhost, co se týká posunutí z původní pozice má větší U s 10mm stěnou, jenže jekl se nekroutí.
Takže ve výsledku výchylka na nástroji může být u U profilu mnohem větší než u slabého jeklu.

Počítám se silou zhora a zboku na konci jedné uzavřené strany, druhá strana je pevně ukotvená.
Bez-názvu-1.jpg
Určíme nějakou sílu F. Jekl uhne např o 5 stovek. U profil uhne jen o stovku ale zkrut tomu přidá další desetinu na nástroji :(

Ale tady to nepoznáš :D
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Topol

22. 9. 2014, 3:55

Dik za vysvetleni :) . Mam to na hlinik, je mi jasny ze kdybych to chtěl na zelezo, byla by potřeba jina konstrukce.
Pridavam foto rozvadece, cim vetsi tim lepsi, mam jistou prostorovou deformaci, tak at je tam dost mista kdybych ho chtěl prevybavit novou elektronikou.
Nemam tam vetrani, snad se to nebude hrat?? PC mam zvlast.
Přílohy
IMG_0091.JPG
IMG_0087.JPG
IMG_0088.JPG
Tomáš Svoboda

22. 9. 2014, 4:08

Ty indukční snímače je opravdu nejlepší najíždet z boku ,dokonce mají při najíždění z boku úplně jinou přesnost a opakovatelnost. Takhle jak je máš je dříve nebo později nabouráš.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2014, 4:39

Odhadem ta skříň ten výkon vyzáří přes stěny, ale určitě si dej dovnitř větrák tak aby se vzduch točil uvnitř.
Zamezí se místnímu přehřívání komponent které je nejvíce problematické.
Topol

26. 9. 2014, 8:06

Tak sem meril. Nemam nijak zvlast dlouhy rameno na hodinkách, viz obr.
0,025 znamena 0,02-0,03mm, tlacil jsem malickem co to dalo, pak uz jsem vic jak 0,02 nedal, takze jsem udelal prumer.
Ten spodni svar, to slabe místo jak mi tu kolega upozornoval sem diky malému ramenu na hodinkách meril dole, ale zato jsem se do toho rukou poradne oprel, resp. tlacil podle sipek a 0,01. Uchylkomer byl v miste, kde bude osa Z při obrabeni nejčastěji, verim ze vis bude hodnota vyzsi, ale v hornich polohách Z budu pouze menit nastroj.
Přílohy
IMG_0050.jpg
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2014, 9:24

No nevím kolik kg dáš malíčkem :)
Já jsem zkoušel svoji plnou silou (30kg) co to šlo a bylo to více méně dle očekávání. Můžeš porovnat http://www.c-n-c.cz/download/file.php?i ... &mode=view
Těch rudých 0,025 je celkem dost na tak malou sílu. Zkus si to změřit u základny za vřetenem a porovnat to s odchylkou na vřeteni, záleží co se prohýbá případně je možná menší tuhost vozíků.

Jinak zajímavá informace jak se mění tuhost podle konstrukce.
Topol

26. 9. 2014, 9:42

Jo to bude v tech vozikach na Z, zkusim. 30Kg, kolikatku používáš frezu 80prum??? Driv ti praskne freza, to vis ze sem koukal i na tvoji masinu.
Topol

26. 9. 2014, 9:57

U zakladny je 0,01 a na konci tech 0,02mm. Jinak malickem vyvijim silu cca 5kg, při sile 30kg je hodnota na cca0,07mm. Ale je to zbytecne merit to 30kg, nebo myslis ze ne?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2014, 10:28

Topol píše:Jo to bude v tech vozikach na Z, zkusim. 30Kg, kolikatku používáš frezu 80prum??? Driv ti praskne freza, to vis ze sem koukal i na tvoji masinu.
Takhle to nefunguje. Profesionální mašiny používají frézy malé a přesto by nějaké tlačení do vřetene mělo na hodinkách nulový vliv.
Tuhost se projevuje v kritických situacích frézování, změně směru, přerušovaný řez, kvalita povrchu, životnost nástroje, ...
Je to docela věda jak jsem za tu chvilku zjistil a taky se to nedá ošulit oblíbeným zjednodušením: Mám málo tuhý stroj - pojedu jen pomalu.
Řezná rychlost se nedá měnit libovolně od nuly (sviňa jedna) :) a vibrace při zapíchnutí frézy zhora do materiálu ji u málo tuhého stroje spolehlivě ulomí.

Čím tužší stroj tím lepší ve všech směrech. Ten tvůj je na domácí obrábění hliníku určitě dostatečný. Nebude to jen takové šolíchání :)
Topol

27. 9. 2014, 5:02

Taky myslim, to ukaze az praxe :)
Topol

16. 12. 2014, 3:58

Vkladam fotky pokracovani ve stavbe cnc, i když uz je skoro hotovo. Ceka me ještě dopojit indukcnaky a po Vánocích plánuji nakup nového vřetena vodníka 2,2kw ER 20 a doladíme lepsi rameno ke vretenu. Jinak po mereni spokojenost, zatím jsem obrabel polystyren, 3D tvary a tak, i při vyzsich rychlostech nestracim kroky. Jinak ještě mam v merku do budoucna lepsi ridici elektroniku a důležitou věc, nejake zakrytovani osy Y. Toho Narexe nabizim v sekci prodej, i s matici.
Přílohy
IMG_0066.JPG
IMG_0017.JPG
Topol

30. 1. 2015, 7:47

Frezka obohacena o nove vreteno vodníka 2,2kw ER 20, drzak vřetena a kabely jsem usporadal trochu jinak nez bylo puvodne, osadil jsem osy lepsima pruznyma spojkama, az teda na x, to me ještě ceka, kryci mechy ještě chteji prilepit a dodělat spis takovou zasterku na osu Z. Osa Z vazi cca. 15kg, chodi to i bez protizavazi (Nemá 23 vetsi), ale bude to ve finale přes kladku, mimo stroj, coz bude pro me funkcne lepsi, chci dat dve kladky na strop a zavazi tam kde bude místo. Co vy na to, libi?
Přílohy
IMG_0059.JPG
IMG_0060.JPG
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“