fng

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
bobik

5. 12. 2014, 10:07

Nejsem odborník na CNC, jen amater. Takže je skutečně možné, že občas melu nesmysly.
V práci se nám na jednom CNC objevil takový cukatozní pohyb stolu. Dělalo to hnusný povrch. Vyměnil se šroub X, a přestalo to. To CNC mělo zpětnou vazbu od pravítek. Tak si říkám, že když je už moc velká vůle ve šroubu, tak přes pravítka dojedeme na správnou polohu. Dobrý na vrtání. Ale když spustíme program třeba na kruhovou kapsu, tak možná pravítka udělají horší službu, než kdyby tam nebyla. Ovšem bylo tam válečkový lineární vedení. U kluznýho se to třeba bude chovat jinak. Co já vím.
karelsklo

5. 12. 2014, 11:03

Myslím že všichni mají svou pravdu.

Při pohledu na oddeklovaný stroj s pravítkama je vidět jak řemeny "dýchají",systém pořád dorovnává polohu,vyrovnává vůle...

Jiná věc je na co konkrétní uživatel chce používat konkrétní stroj ( a třeba ho časem prodat bez velké ztráty).Můj případ je asi trošku "kanón na vrabce".
Tedy stačila by mi mašina 10x méně tuhá a 5x méně přesná.
Ale proč nezachránit před pecí tuhle když je za cenu za kterou člověk nepostaví slušnou mechaniku ani omylem.
Už jsem takhle překuchával dvě mašinky,obě dělají 8 hodin denně to co se po nich chce a to je účel.
Ještě nevím jak přistupovat k této,zatím to nemám prolezlé ale nějak to dopadne.Rád bych zachoval alespoň původní serva ale to záleží na spoustě věcí (především na mimořádně nadaném synovci,rozchodil by asi i tu teslu ale o tolik času ho nemůžu připravit).

Možná to bude jak píše robokop mírné "degrade" ale stroj bude ještě třeba 3-10 let šoupat vedením a žít. :)

Ale to ještě taky chvilku potrvá. :D Nicméně až ji budu prolézat a dumat nad tím,rád se podělím o poznatky a taky požádám o rady-tady na fóru jsem se dozvěděl spoustu užitečných věcí a snad to pomůže i někomu dalšímu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2014, 1:22

ta vule na masine s pravitkama muze byt problem uz z toho duvodu ze se tou vuli dost znacne ovlivni chovani cele soustavy regulace a ta se stane nestabilni
urcite by to slo vylepsit adekvatnim nastavenim zpetnovazebni smycky ale obecne je to dost problem protoze vule je nespojitost kterou ta smycka neumi dost dobre resit

co se tyce prestavby myslim ze u takhle velike masiny opravdu nema smysl resit krokace
zamysli se nad servama a jakyma
daji se sehnat za rozumne penize srovnatelne s takhle velikymi krokaci
kdyz by jsi tam daval adekvatni krokace v Nm tak tam asi budes za peknou raketu
u serva je to jednodussi
zdaleka nepotrebujes takova serva jako jsou tam ted protoze soucasne modely maji daleko vetsi pretizitelnost, daleko mensi setrvacnost atd...

kdyz pouzijes linuxcnc tak v kombinaci s mesou ziskas sestiosy realtime vstup/vystup kde bez problemu zavedes pravitka a system bude hlidat polohu na pravitkach a umozni ti to pouzit stavajici pohony nebo upgradovat na jiz zminena serva, je to modularni a ma to daleko vic moznosti nez mach

vyjde to i levneji nez mach a smoothstepper kterej pravitka neumi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
karelsklo

8. 12. 2014, 6:09

Tak problém č.1 :) .

Nevzpomenete si někdo kdo jste s touhle frézkou přišli do styku jestli se dá jednoduchou demontáží deklů osy X zmenšit přepravní šířka stroje?
Zadní bedny s elektroinstalací oddělat půjdou.

Mašina je 120 kilometrů daleko a zrovna nemám tolik času abych jel zjistit že to nejde,tož lovím moudra kde se dá :) .

Na šířku má takhle 2,7 metru a nikdo mi to nechce vzít.I když 815tka má přes zrcátka 2,9 m.

Průser by byl kdyby se muselo demontovat celé vedení vč.stolu.No průser...Ale fakt se mi nechce.
karelsklo

19. 12. 2014, 7:00

Tak holka dorazila :D .

Složit z auta se ji podařilo až napotřetí pomocí těžké zemědělské techniky.Kolchozníci mě zachránili poté co-nesehnaje jeřábu-jsem jim řekl že mašinu budu muset nechat na autě (jejich) do půlky ledna a v nejhorším do žní. :D
Na fakturu se ale netěším.

Mechanika vypadá zánovně,do stolů není ani drblé...No,tenkrát se asi taková mašina dávala těm co to uměli... :)

Skříně s elektrikou pomalu dávám pryč,vůbec nemá smysl se pokoušet to oživovat.Koneckonců to byl důvod i prodeje.Ale klobouk dolů-i když svět byl už o kousek dál tak zpracování a promyšlenost je na vysoké úrovni.

Servo Zka váží metrák.Má 1500 ot./min a 21 Nm tak snad půjde nahradit.Když jsem koukal na převod tak to vypadá že to mohlo opravdu jezdit 6 m/min.
Vzhledem k tomu že v Zku bych potřeboval cca 0,6 m/min tak to třeba půjde... :)

Nahradit Y a X servo by takový problém být nemusel.Obavu mám z motoru vřetene,ještě jsem ani nezjišťoval co je zač.Každopádně z něho trčí enkodér.
Taky musím zjistit jestli půjde jednoduše ovládat hydraulika upínání nástroje a spoustu jiných věcí...

Kdyby někdo chtěl z nostalgie čtečku děrné pásky tak daruji za odvoz-na poštu nejdu. :)
Přílohy
Fotografie0666.jpg
Fotografie0667.jpg
Fotografie0676.jpg
Fotografie0675.jpg
RaS

19. 12. 2014, 7:04

vřeteno bude řízeno 0-10V to se snaž zachovat včetně driveru.. výměna za něco nového je docela ranec..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2014, 8:44

to nejspis nebude enkoder, ale tacho
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Mex

19. 12. 2014, 9:37

Pokud by nevadilo, že to nebude hned ale až někdy v lednu/únoru, tak ta čtečka by mě moc potěšila.
Hlavně ji nevyhazuj a buď na ni prosím hodný. :-)
Díky.
karelsklo

19. 12. 2014, 9:41

filla píše:to nejspis nebude enkoder, ale tacho
Bydliště Brno :) .
Serva jsou vyrobeny v MEZ Brno,spousta dalších věcí taky.Třeba ty měniče Formic (mimochodem krásný název a to logo mravence...)

Citujíce klasika:jestli něco víte tak to řekněte nebo aspoň naznačte...
Jinak já su rozené Brňák... :D
bobik

20. 12. 2014, 11:55

No, měl jsi štěstí na počasí. Hlavně že to máš doma. Jak jsi to dostal pod střechu?
filla
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2014, 12:18

jj, ja se asi po novym roce stavim aspon na kafe :)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
karelsklo

20. 12. 2014, 6:19

Ok,budu se těšit.A mám i vychlazené pito. :D

Tak čtečka je tvoje mexi.
Mašinu v dílně zatím nemám,je potřeba oddělat bedny s elektrikou což už jsem udělal,snad mi ji kámoš hodí v pondělí 5ti tunovou Destou.
Zatím je venku pod plachtou :oops: ,co šlo jsem postříkal konkorem.

Serva (i vřetene) mají opravdu nějaké tacho.Dneska jsem se už nedostal ke štítku serva vřetene,nechtěl jsem sundávat plachtu.Mám obavu že i tohle servo bude muset pryč.

Mimo téma-Petr mi zapojil zajímavý driver z CNCšopu který má genrátor pulzů,mám to na maličkou konvenční frézku které odešla převodovka posuvů.Zatím jsem tam měl malý DC motorek s planetovou převodovkou.Až se naskytne levné PC tak ho k tomu dám.Nějaká řídící destička se sice dá vyrobit nebo koupit ale takhle je to takové čistší.

Motorek Microcon 4,1 Nm za 600,-Kč...Musím jim udělat trošku reklamu,poslední dobou jsem od nich bral víc motorů a super ceny,řekl bych moc dobrá kvalita a dodání do dvou dnů...Jen aby jim to vydrželo...
Přílohy
Fotografie0677.jpg
Fotografie0679.jpg
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2014, 9:15

Vývoj kolem Tvé FNG sleduji se zájmem, držím palce. Trochu mám představu o čem to je, dělám repasi WMW Heckert FUW 315/5 CNC, na jaře bych to tu chtěl představit. Je to rok 1983, takže elektrika šla do šrotu kompletně, navíc jsem tím umořil pořizovací cenu stroje minimálně o 10 tisíc.

Mám jednu prosbu, asi nejsem sám - nemohl bys prosím otáčet fotky focené na výšku? Těch pár vteřin bys mohl našim unaveným krčním obratlům dopřát :D
Petr Spáčil
karelsklo

20. 12. 2014, 9:36

Ahoj legendární Krutore :D Líbí se mi Tvoje výrobky,trošku to znám,syn si občas láme kosti na bmx :( :) .

Já jsem ta fotky dělal takhle aby po rozkliknutí-zvětšení stály správně ale možná to takhle nefunguje pokaždé.
A když už jsi se prokecl tak se pochlub...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2014, 8:05

ahoj krutore
co tam bylo za pohony ze jsi to vyhazel?
ja ze nedavno jsem resil borce kterej vyndal DC vretenovej motor a pak resil ze to nema kroutak odspodu (vektor nevektor)
nastesti ten motor jeste byl
novej regulator stoji min nez menic k asynchronaku :-D (ten puvodni se povedlo opravit, ani se neprej kolik stala oprava :-D )
ted to beha suprove a ma digitalni komunikaci s regulatorem, zpetnou vazbu misto tacha ircckem

a v garazi ted lezi jako mrcha ten asynchronak :-D

chlapi jste nejaky zbrkli a asi mate hodne penez :twisted:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“