nebudu obhajovat mach, ale z pohledu uzivatele staci v machu pro sondu vysky nastroje vlozit jeden kratky script:
Message( "Auto Zeroing..." )
If IsSuchSignal (22) Then
code "G31 Z-5 F100"
While IsMoving()
Wend
Call SetDRO( 2, 1.6 )
code "G1 Z2"
code "G31 Z-3 F10"
While IsMoving()
Wend
Call SetDRO( 2, 1.6 )
code "G1 F500 Z60"
End If
----------------------------------------------------------------------------------------------------
v linuxcnc se toho musi udelat trochu vice:
.hal
#limits debounce to stop false triggers
loadrt debounce cfg=2 #change to the number you want
setp debounce.0.delay 100 #this sets the delay 100 iterations of the base thread
addf debounce.0 base-thread
net deb-probe-in debounce.0.0.in <= parport.0.pin-13-in-not
net probe-in debounce.0.0.out
net probe-in => motion.probe-input
.ini
[HAL]
HALUI = halui
HALFILE = Router.hal #the name of your hal file
HALFILE = custom.hal
POSTGUI_HALFILE = custom_postgui.hal
[HALUI]
# add halui MDI commands here (max 64)
MDI_COMMAND = o100 call
custom_postgui.hal:
net remote-o100 halui.mdi-command-00 <= pyvcp.o100
custom_postgui.hal
loadrt or2 count=6 #because I have 5 other or functions in my pendant setup
addf or2.5 servo-thread
net pendantz input.0.btn-start or2.5.in0
net remote-o100 pyvcp.o100 or2.5.in1
net touchoffz or2.5.out halui.mdi-command-00
100.ngc (goes in nc_files folder remember):
<pre>
o100 sub
G10 L20 P0 Z0
G38.2 Z-10 f25
G10 L20 P0 Z1.47
G0 Z10
o100 endsub
</pre>
custompanel.xml:
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<pyvcp>
<button>
<halpin>"o100"</halpin>
<text>"Touch Off Z"</text>
<font>('fixed',10)</font>
</button>
</pyvcp>
sam jsem "linuxak" mnoho let, ale vzdy mne sve, ze se vytvori nejaky projekt, ale je uzivatelsy neprivetivy, coz mnoho uzivatelu odrazuje, pritom neni problem mit gui se vsemi tlacitky a treba u probe jen zadat polohu snimace a vysky, stejne, jak se v stepconf zadava poloha refencnich koncaku a velikost pojezdu
zvláštní chování
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Nejsem kritik Machu, protože ho sám používám několik let na LPT a to jen demo verzi na 500 řádků, ale problémy, který se výše popisují znám taky. PC i vokna mám na tuhle aplikaci odladěný, ale přesto vše Machu stoprocentně nevěřím. Nicméně přišel jsem na to jak s nim žít ... ten problém, že se to občas zblázní mi dělal vždy, když měl sjet po všech osách současně. Protože si píšu programy ručně tak mohu tento stav eliminovat. Nicméně bych se zeptal ... Mach a soustruh!!!
Jakým způsobem jde řešit přesná zpětná vazba otážek vřetene a posuv na závitování? Jeden impuls na otáčku nepovažuju za zpětnou vazbu. Mám dojem, že tohle Mach3 prostě neumí. Stejně tak z tohoto důvodu Mach3 podle mně nedokáže spolehlivě závitovat na frézce.
Proto bych si určitě netroufnul tvrdit, že Mach je nejlepší, či ideální systém... řekl bych, že to je prostě jedna z možných použitelných variant. Třeba se ale pletu nebo tomu nerozumím a jsou cesty jak to řešit?
Zkoušel jsem i EMC, ale vadí mi pro počítačového laika vyšší složitost nastavení a odladění, takže na můj příští strojek se kterým chci hlavně 3D obrábět modely a formičky půjde určitě Gravos.
Jakým způsobem jde řešit přesná zpětná vazba otážek vřetene a posuv na závitování? Jeden impuls na otáčku nepovažuju za zpětnou vazbu. Mám dojem, že tohle Mach3 prostě neumí. Stejně tak z tohoto důvodu Mach3 podle mně nedokáže spolehlivě závitovat na frézce.
Proto bych si určitě netroufnul tvrdit, že Mach je nejlepší, či ideální systém... řekl bych, že to je prostě jedna z možných použitelných variant. Třeba se ale pletu nebo tomu nerozumím a jsou cesty jak to řešit?
Zkoušel jsem i EMC, ale vadí mi pro počítačového laika vyšší složitost nastavení a odladění, takže na můj příští strojek se kterým chci hlavně 3D obrábět modely a formičky půjde určitě Gravos.
Používáním demo verze Machu se připravujete hlavně o podporu plugins, tedy třeba smoothstepperu.
My máme malý CNC soustruh s Mach3 něco přes tři roky a se závitování není problém. Jen stejně jako jiné věci,chce to správnou konfiguraci stroje.Vřeteno s jednopulzním indexem musí mýt kvalitní a hlavně výkonný pohon,jinak při najetí nože do materiálu dojde k poklesu otáček,které se projeví změnou stoupání závitu. Jedná se pochopitelně hlavně o větší průměry. Máme na stroji servomotor Lenze 2.2kW s driverem , který by umožňoval použít vřeteno jako C osu,ale pro závitování využíváme jednopulzní mg. snímač.
Při použití méně výkonného motoru,by pomohl setrvačník. Servo si drží konstantní otáčky skvěle. Z Mach3 řídíme jak podávání materiálu,tak odběr obrobku. Upínání je hydraulické. Stejně je to i u frézky. Ten neoblíbený bývalý člen fóra,o kterém se nesmí psát má dost bohaté zkušenosti s programováním GVE64 od Gravosu a tak se do budoucna chystáme i na jednoduché manipulátory.
Jestli jsme někde řešili s CNC soustruhem problém, pak to byl výběr vhodného CAMu. Dost jsme se natrápili,než jsme našli vyhovující.
Naším snem je malá plně automatizovaná dílna. CNC je úžasné,když vše funguje samo. Jak tam musí být dozor,nebo lidský mezičlánek, není to ono.
My máme malý CNC soustruh s Mach3 něco přes tři roky a se závitování není problém. Jen stejně jako jiné věci,chce to správnou konfiguraci stroje.Vřeteno s jednopulzním indexem musí mýt kvalitní a hlavně výkonný pohon,jinak při najetí nože do materiálu dojde k poklesu otáček,které se projeví změnou stoupání závitu. Jedná se pochopitelně hlavně o větší průměry. Máme na stroji servomotor Lenze 2.2kW s driverem , který by umožňoval použít vřeteno jako C osu,ale pro závitování využíváme jednopulzní mg. snímač.
Při použití méně výkonného motoru,by pomohl setrvačník. Servo si drží konstantní otáčky skvěle. Z Mach3 řídíme jak podávání materiálu,tak odběr obrobku. Upínání je hydraulické. Stejně je to i u frézky. Ten neoblíbený bývalý člen fóra,o kterém se nesmí psát má dost bohaté zkušenosti s programováním GVE64 od Gravosu a tak se do budoucna chystáme i na jednoduché manipulátory.
Jestli jsme někde řešili s CNC soustruhem problém, pak to byl výběr vhodného CAMu. Dost jsme se natrápili,než jsme našli vyhovující.
Naším snem je malá plně automatizovaná dílna. CNC je úžasné,když vše funguje samo. Jak tam musí být dozor,nebo lidský mezičlánek, není to ono.
No to je dobrý nápad s tím servem. Chystám se na jeden mini CNC stolní soustruh a tohle by bylo řešení. Automatická dílna je taky můj sen.pivoda píše:Používáním demo verze Machu se připravujete hlavně o podporu plugins, tedy třeba smoothstepperu.

Byla by případně možnost vidět u Vás ten soustruh s Machem v akci? Kdyžtak SZ...

Ten Cam by mně taky zajímal, sice točím vesměs jednoduchý věci ale do budoucna by se nějaký soft na data nejspíš hodil. Jestli to neni tajný jakej Cam to je? Předem děkuji za info.
Ach jo. Tak se mi taky mach3 začal asi divně chovat. Dva roky všechno ok a najednou se uprostřed práce, zničeho nic, změnilo krokování na ose Y. Jako by někde byl zašitý koeficient 1,8 kterým se teď všechno na ose Y dělí/násobí. Jako by se zaplo mikrokrokování a teď když chci ujet 100mm, tak stroj ujede na displeji v machu 180mm. Mohl bych to sice za cenu cca polovičního zpomalení zkalibrovat na nový "stav" , ale vzhledem k tomu, že jednou se to na chvilku vrátilo zpět, aby se to během 5ti minut zase pokazilo. Tak nechci riskovat že se mi stroj zrychlí v nejblbější čas.
Tuší někdo jak to vyřešit? Bez kupování smothstepperu či gravosu apod. Určitě ho po teto zkušenosti koupím ..ale než přijde z číny, tak s tím strojem potřebuju hýbat
dík za každý tip (na pc s win7 se nic neinstalovalo, konfigurace driverů (M880A) se neměnila)
Tuší někdo jak to vyřešit? Bez kupování smothstepperu či gravosu apod. Určitě ho po teto zkušenosti koupím ..ale než přijde z číny, tak s tím strojem potřebuju hýbat

dík za každý tip (na pc s win7 se nic neinstalovalo, konfigurace driverů (M880A) se neměnila)
Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.
teda sorry, že sem do toho kecám, protože nemám ani MACHa ani Lin-CNC...
ale zrovna včera se mi stalo to, že moje "lepší polovička" na mne docela hustě vyjela, že jsem jí smáznul z compu "Nokia suite" a že se nemůže dostat ma stará uložená čísla
stačilo kouknout, a stáhnout NbuExplorer (je free) a otevřít zálohy.
A pointa...
njn, ale ono to je jiný než co jsem měla, jak s tím mám pracovat?
tohle je totiž přístup všech, co znají jen widle, a nic jiného neakceptují
je mi z toho smutno
ale zrovna včera se mi stalo to, že moje "lepší polovička" na mne docela hustě vyjela, že jsem jí smáznul z compu "Nokia suite" a že se nemůže dostat ma stará uložená čísla
stačilo kouknout, a stáhnout NbuExplorer (je free) a otevřít zálohy.
A pointa...
njn, ale ono to je jiný než co jsem měla, jak s tím mám pracovat?
tohle je totiž přístup všech, co znají jen widle, a nic jiného neakceptují
je mi z toho smutno

Hadesi zcela s tebou souhlasím. Všechno to je ale o čase. Osobně jsem linuxák a mám na všech pěti serverech co mám v internetu zahousovaný jen a jen linux...takže se toho kvůli linuxu nebojim. Mach3 používám protože to byla první věc na kterou jsem narazil a hned si jí koupil. Až po delší době jsem díky objevení tohoto fóra přišel na další alternativy. A protože můj čas je omezený a mach3 doteď fungoval, tak jsem nikdy nevyzkoušel alternativu. Plánuji stavbu dalšího cnc v horizontu 1-2 let. Určitě provedu důkladnou analýzu pro budoucí řídicí SW. Zatím se mi ale jeví jako budoucí silný černý kůň kombinace W10-Mach4-LAN SmoothStepper. Určitě si tu pak napíšu ve vláknu nějaké srovnání.
Jinak v noci jsem si vlezl do dílny a hodinu jel v pořádku. Pak se to zase zmršilo a osa Y jela blbě. Vypnul jsem spuštěný Gkod a zkusmo na sekundu jsem projel osy manuallně. Všechno ok. Srovnal jsem tedy 0-0-0 a program dojel. No dneska to teda přeinstaluju a v pondělí až mi z cncshopu potvrdí že ten jejich smoothstepper podporuje i mach4 (který si možná v budoucnu koupím), tak ho objednám a snad bude navždy klid.
Jinak v noci jsem si vlezl do dílny a hodinu jel v pořádku. Pak se to zase zmršilo a osa Y jela blbě. Vypnul jsem spuštěný Gkod a zkusmo na sekundu jsem projel osy manuallně. Všechno ok. Srovnal jsem tedy 0-0-0 a program dojel. No dneska to teda přeinstaluju a v pondělí až mi z cncshopu potvrdí že ten jejich smoothstepper podporuje i mach4 (který si možná v budoucnu koupím), tak ho objednám a snad bude navždy klid.
Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.
nj, ale o čase je všechno, proto (jak jsem psal jinde) pošilhávám po Gravosáckým řešení.
Prostě v jednoduchosti je síla, tedy ne, že Gravos je shit, ale maj to chlapci tak nějak vymakaný.
Asi to bude tím, že s tím opravdu pracujou, jinak si to vysvětlit neumím...
Prostě v jednoduchosti je síla, tedy ne, že Gravos je shit, ale maj to chlapci tak nějak vymakaný.
Asi to bude tím, že s tím opravdu pracujou, jinak si to vysvětlit neumím...