zvláštní chování

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
theodor

6. 1. 2015, 11:37

Ahoj,
do dneška jsem machu věřil, ale po dnešku nějak přestávám.

Zapnu stroj, dám nahoumovat, vše ok, po houmování, mám nastaven posuv 0,1 mm. Osa se posune místo 0,1 mm o 5 mm, vypnu mach zapnu znovu, opět 5 mm, na obrazovce je ukázán posun o 0,1 mm, zkontroluji zda se nějak nezměnilo nastavení motorů, vše ok. Vypnu mach zapnu znova to stejné. Vypnu PC, zapnu PC a mach, dám houming, a po houmování vše ok.

Stává se to i někomu jinému ? Kdyby to udělal jedna osa, tak to chápu, ale všechny.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2015, 12:09

takoveto podobne chovani duverne znam
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
theodor

6. 1. 2015, 12:16

tak je to tedy softem, to jsem rád, alespoň vím, kde je chyba. :D
RaS

6. 1. 2015, 5:15

já měl ty samé zkušenosti.. odladěnej výrobek dělal jsem jich třeba 10, 5 výrobků OK šestej se rozjel místo pracovního posuvu rychloposuvem že zlomil frézu a 7mej zase OK.. mach šel do pryč a na emcčku jsem za 2roky nezažil žádnej problém.. ale asi jsem jen neuměl používat Mach..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

6. 1. 2015, 5:36

já se taky přidávám . mach zlobil přesně jak píšeš - asi bludný vlny bo co .
Linuxcnc při stejném hardware a bez nejmenšího problému .
bobik

6. 1. 2015, 7:26

Jo na Mach musíš mít štěstí na PC nebo používat Smoothstepper. Co jsem si ho koupil, tak problém s Machem nemám. Pozor na to, abys spustil napřed Mach a pak teprve pustil šťávu do driverů KM motorů.
pivoda

6. 1. 2015, 7:37

Používáme Mach3 na dvou strojích déle než 3 roky - malá frézka a soustruh. Při řízení přes LPT pod Windows2000 se přes všechny snahy Mach choval občas nepředvídatelně. Nákupem smoothstepperu v CNC shopu a přechodem na XP se za více než dva roky na obou strojích neprojevil jediný problém, a to frézka některé formy jede i 20 hodin.
Chyba není v programu Mach3 ale v systému priorit služeb Windows. Pro seriózní práci je řízení stroje přes LPT nepoužitelné.
Existují i jiné interpolátory, ale drtivá většina z nich využívá rozhraní USB, které je pro tyto účely vysloveně nevhodné.
Zainvestujte do smoothstepperu, nebo přejděte na LinuxNC, případně Gravos.
chb

6. 1. 2015, 9:49

theodor píše:tak je to tedy softem, to jsem rád, alespoň vím, kde je chyba. :D
Největší problém Mach3 jsou Windows + LPT nebo USB
Ale dostaneš zde hned jasnou odpověď, zahoď MACH a přejdi na Linux nebo Gravos - aniž by se někdo zeptal jaké máš PC, jaký systém, jedeš-li přes LPT nebo USB (asi nemáš SS )

nejen zde na foru ale i jinde po světě je mnoho spokojených uživatelů Machu - a vídám jej na trubce u velkých mašin, ne jen u těch vyloženě amatérských.

používám Mach (a SS) a jsem s ním spokojen, nechci linux, protože vše okolo mám pod windows a nevidím důvod proč si komplikovat život dalším svébytným systémem v domě.
a Gravos mi připadá drahý ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
slezak77

6. 1. 2015, 10:03

Gravos drahý????Ne že by jsem jej vlastnil, snad to jednou vyjde, ale když dám do kupy cenu smoothsteptu a mach, k tomu cenu výkoného PC. No já nevím. Když k tomu zvážím podporu, to soudím jen z přízpěvku zde, tak si maslím, že ten Gravos je tady as na prvním místě. Já provozuji LinuxEMC, ale na lpt, protože o nějaké mesa kartě se vším všudy se mi může jen zdát. Což opět u cen gravosu říct nemohu i když se mi o tomto zatím taky jen zdá, ale vím jistě, že je to moje jasná volba v budoucnosti.
Toť můj laický hobby názor.
Perun s Vámi :twisted: :twisted: :twisted:
packa

7. 1. 2015, 4:58

slezak77 píše:Gravos drahý????Ne že by jsem jej vlastnil, snad to jednou vyjde, ale když dám do kupy cenu smoothsteptu a mach, k tomu cenu výkoného PC. No já nevím. Když k tomu zvážím podporu, to soudím jen z přízpěvku zde, tak si maslím, že ten Gravos je tady as na prvním místě. Já provozuji LinuxEMC, ale na lpt, protože o nějaké mesa kartě se vším všudy se mi může jen zdát. Což opět u cen gravosu říct nemohu i když se mi o tomto zatím taky jen zdá, ale vím jistě, že je to moje jasná volba v budoucnosti.
Toť můj laický hobby názor.
Perun s Vámi :twisted: :twisted: :twisted:
Musíš vzít v úvahu že ten mach asi zrovna každý taky nekupuje , ale pomůže si jinak :D tím samozřejmě nikoho neobvinuji .
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2015, 7:10

tak kdyz uz jednou krades tak ti kupovani musi prijit drahy :lol:

jinak je to opravdu nejlevnejsi kdyz se to realne srovna

taky jsem si myslel ze je levnejsi si postavit system na bazi PC, linuxcnc mesy, dotykove obrazovky a vse to dat do nejake skrine atd....
nakonec porad vyjde hotovej cinskej system za 30 000,- o dost levneji nez tohle vsechno dohromady pritom linuxcnc je zadarmo
monitor dotykac za 2500,- mesa taky neni extra draha, pc sezenu levne, ale nakonec se to nascita, jsem uplne na tom samym, a ten mesic prace je kde?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

7. 1. 2015, 8:25

měsíc práce nepočítáš a nemusíš to vypláznout hned :D začneš na LPT a kompu z bazaru postupně dokupuješ dokupuješ a už to nesleduješ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
pivoda

7. 1. 2015, 9:31

Variabilitu Mach3 oceníte, až budete potřebovat ATC, nebo ovládat další pomocná zařízení jako podavače materiálu a pod.
Naprogramovat makro v Mach3 je záležitost na pár minut, kdežto v LinuxNC to umí málokdo a Gravos má svůj vlastní frézovací program Armote, který
na mě působí dosti uzavřeným dojmem z hlediska ovládání přidružených zařízení. Ale možná se mýlím, neboť znám jen demo bez HW.
Na řízení tříosé frézky bez dalších zařízení, lze použít prakticky cokoli. Nejlevněji opravdu vyjde LinuxNC a bazarové PC s LPT.
Pokud ale uvažujete perspektivně o komplexnějším stroji třeba s ATC, je Mach3,případně Mach4 s interpolátorem Smoothstepper ideální řešení.
packa

7. 1. 2015, 10:35

pivoda píše:Variabilitu Mach3 oceníte, až budete potřebovat ATC, nebo ovládat další pomocná zařízení jako podavače materiálu a pod.
Naprogramovat makro v Mach3 je záležitost na pár minut, kdežto v LinuxNC to umí málokdo a Gravos má svůj vlastní frézovací program Armote, který
na mě působí dosti uzavřeným dojmem z hlediska ovládání přidružených zařízení. Ale možná se mýlím, neboť znám jen demo bez HW.
Na řízení tříosé frézky bez dalších zařízení, lze použít prakticky cokoli. Nejlevněji opravdu vyjde LinuxNC a bazarové PC s LPT.
Pokud ale uvažujete perspektivně o komplexnějším stroji třeba s ATC, je Mach3,případně Mach4 s interpolátorem Smoothstepper ideální řešení.
jak jsi nato přišel že mach je variabilní ??? to je neuvěřitelně omezený systém , kdežto linuxcnc je krásná skládačka bez omezení a není to nic složitého .
pivoda

7. 1. 2015, 12:53

Přišel jsem na to tak, že vše co jsem potřeboval, ATC počínaje a podáváním a odebíráním materiálu konče jsem v Mach3 vyřešil za jedno dopoledne.
O omezenosti systému Mach3 lze dlouze diskutovat, ale jen s člověkem, který ho opravdu zná do všech detailů a ví, o čem mluví.
Já jsem přece nenapsal, že to v LinuxNC nejde, ale pouze, že to umí jen málokdo. Asi jste ten šťastný, kdo to umí. Tím lépe pro vás.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“