Sústruh Bernardo Standart 150 Plus
no měl by to být UNIVERZÁLNÍ SOUSTRUH a pod tinto názvem si představuju že na takovym stroju pude obrábět všechno obrobitelné nejenom mosaz a hlinik neboli aluminium, já sem měl tu "čest" se soustruhem proma SPC900PA ocelové věci na tym šli teda hodně špatně respektive neproduktivně -pomalu, na "domácí šudlání" dobré ale jinak nic a za ty prachy se to prostě nevyplatí nehledě teda na stránku zpracování dílů teho soustruhu, to byl hnus, hřídele v převodovce obrobeny pouze hrubováním pak nešly přesouvat kola ve vypnutém stavu jak je psáno v návodu ale jen za chodu takzvaně přes zuby lože sice krásně vyleštěno ale co platné když dosedací plocha na suportu a koníku vyhrabaná flexou o nějakém frézování nebo snad zaškrabání si mohl člověk nechat zdát a doškrábnout doma už nebylo co, soustruh sem koupil v obchodě za 120tisíc pak sem ho po ročním inzerování prodal za 80tisíc a za 60tisíc sem koupil SV18r a tam i přes svoje roky lze soustružit opravdu všechny materiály s přesností na které vy děláte jenom hlinik, samozřejmě je to jednak tou váhou kde je tuhost soustavy ale taky precizností provedení, chtěl sem jenom řici že pokud potřebujete soustruh do paneláku tak v této váhové kategorii se dá sehnat soustruh za 20-50tisíc a né zbytečně vyhazovat 100, jako když sem ho viděl v tym obchodě tak by mě nenapadlo že na kluzné ploše koníku bude plocha upravená flexou ale bylo to tak, přišel sem nato defakto náhodou, koniček je lehký a nechtíc sem do hěho drcnul a nahodil si ho na špónku dělalo to na olejovym filmu na ložu čáru tak sem konika sdělal abych to očistil a ejhle co mé oko spatřilo bylo mě stoho na blití, a ty převody herdek proč to nejde přesouvat, volám prodejci že to nejde tak mi přijedeme a podíváme to mě řikali co týden asi půl roku tak sem se nasral a na převodovce sem odmontoval horní dekl no zase mě bylo na blití, ozubeny kola zaplácany od barvy, hřídele rapaté a do kuželu, pak sem chtěl dekl zašroubovat a upadlo kus skříně která byla nadstavená kytem, no chtěl sem reklamovat ale prodejce se zapíral tak dlouho až záruka vypršela až najednou nebylo komu, dále pak sem měl s promou skušenost na soustruhu PROMA SPF - 1000P s digitálním odměřování, tam zase nefungovali noniusy na příčném suportu, bylo mě řečeno že to nefunguje že musím hledět na to digi, na noniu se přidalo milimetr a na obrobku to ubralo 1,3548955 a na digi se přidalo 1mm a na noniu to ukázalo 0,9578555 prostě nesmysl tak mě napadlo že to bylo asi tak že šroub byl v palcovym stoupání provedení pro USA a nonius v milimetrech provedení pro EU, no je tohle normální??? no a jelikož jsou ty soustruhy identické tak ´je vidět že jsou od jednyho výrobce -MADE IN CHINA- a proto to budu tak dlouho hlásat že to jsou šmejdy výrobky až to snad lidem dojde a přestanou to buď kupovat a nebo se nad sebou výrobce respektive dovozce zamyslí, toš asi tak.. 

Ano reklama prodejce a označení může udělat z každého výrobku dokonalou věc, i když realita je jiná. Samozřejmě by to tak být nemělo a pak je na kupujícím aby si věci více ověřoval. Já netvrdím, že tyto čína soustruhy jsou kdovíjaký zázrak, ale je nutné rozlišovat mezi cenou nového výrobku a nebo stroje co prošel fabrikou, kde si na sebe vydělal, popřípadě učilištěm a pak ho poslali dál. Za zmíněných předražených 100k, by ty staré kvalitní soustruhy v dané kvalitě nikdy nikdo nevyrobil.
Porovnávat daný soustruh s například SV 18 nemá moc smysl. Stačí se kouknout na parametry. Váha 4x větší, výkon motoru 4x větší. To je prostě něco co se někde projeví. Pokud mám 400kg a 1,5KW tak je jasné, že rozsah použitelnosti soustruhu se změní. Kdyby to tak nebylo, tak by se i ty staré soustruhy vyráběly v jiné konfiguraci.
Dneska není problém výroba v Číně, to nám ukazují všichni výrobci elektroniky, dneska je podstatné si hlídat kvalitu a záleží co si opravdu nasmlouvají. Říci, že co je Čína je špatné, dnes dávno neplatí. Vesměs zadavatel dostane to co si objednal a jak si to smluvně ošetřil.
Vámi popsaný případ, je pro mě extrémem a obdobně můj případ může být extrémem na opačné straně. Tak jako tak, já kupoval soustruh s přesně daným určením a funguje přesně tak, jak jsem chtěl a zaplatil se už 3x a nejsem sám co úspěšně obdobné soustruhy používají pro nehoby účely. Stačí se kouknout na Krutoruv Optimum D 320×920. Je to opět čína a dělá na něm již několik let a pokud by nebyl produktivní, tak by už asi nepodnikal.
Pokud se někdo specializuje na obrábění oceli a má prostory pro uložení 2 tunového stroje, pak je samozřejmě hloupost kupovat nějakou lehkou váhu, když si může pořídit starý soustruh. Pokud se někdo zaměřuje na výrobu z duralu a obecně lehkých kovů, tak nemá smysl pořizovat stroj s 7,5KW, naopak by to bylo neefektivní z pohledu provozních nákladů.
Nikomu nevyvracím jeho názor, na ten má samozřejmě právo, ale říkat nějaká finální verdikty a paušalizovat jet by se také nemělo.
Porovnávat daný soustruh s například SV 18 nemá moc smysl. Stačí se kouknout na parametry. Váha 4x větší, výkon motoru 4x větší. To je prostě něco co se někde projeví. Pokud mám 400kg a 1,5KW tak je jasné, že rozsah použitelnosti soustruhu se změní. Kdyby to tak nebylo, tak by se i ty staré soustruhy vyráběly v jiné konfiguraci.
Dneska není problém výroba v Číně, to nám ukazují všichni výrobci elektroniky, dneska je podstatné si hlídat kvalitu a záleží co si opravdu nasmlouvají. Říci, že co je Čína je špatné, dnes dávno neplatí. Vesměs zadavatel dostane to co si objednal a jak si to smluvně ošetřil.
Vámi popsaný případ, je pro mě extrémem a obdobně můj případ může být extrémem na opačné straně. Tak jako tak, já kupoval soustruh s přesně daným určením a funguje přesně tak, jak jsem chtěl a zaplatil se už 3x a nejsem sám co úspěšně obdobné soustruhy používají pro nehoby účely. Stačí se kouknout na Krutoruv Optimum D 320×920. Je to opět čína a dělá na něm již několik let a pokud by nebyl produktivní, tak by už asi nepodnikal.
Pokud se někdo specializuje na obrábění oceli a má prostory pro uložení 2 tunového stroje, pak je samozřejmě hloupost kupovat nějakou lehkou váhu, když si může pořídit starý soustruh. Pokud se někdo zaměřuje na výrobu z duralu a obecně lehkých kovů, tak nemá smysl pořizovat stroj s 7,5KW, naopak by to bylo neefektivní z pohledu provozních nákladů.
Nikomu nevyvracím jeho názor, na ten má samozřejmě právo, ale říkat nějaká finální verdikty a paušalizovat jet by se také nemělo.
No jen v krátkosti měl jsem možnost jednat s číňanem ,to co jsem jde je humus a sám se divil že to vůbec tady lidi kupují a za takový peníze.Oni vám ti kluci šikmooký udělaj přesně to co chcete, nebo za kolik chcete jen to musíte specifikovat. Tak že ta kvalita a cena je následkem nenažranosti překupníkůůůů.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
To je presne. Pod to sa kludne podpisem.
U nas mame velkosklad takeho priekupnika. Kseftuje vo velkom /niekolko jumbo kontajnerov za den/ SLOVAKIA-TREND
Mal som tu cest davnejsie si kupit jednu malu gola sadu ktora bola na moje prekvapenie velmi kvalitna. Funguje dodnes.
Ako racna tak nastavce.
Po case som spekuloval este o jednej do auta. Kupil som sice tu istu skatulku ako pred cca 3 rokmi ale kvalita daleko daleko za tou prvou.
Kamarat ktory u neho pracuje to objasnil.
Cinsky vyrobca bol osloven aby znizil nakupnu cenu. Nemal problem. Ale kvalita je inde. Predajna cena rovnaka.
Sice nadavame na cinu ale ojebavaju nas hlavne doma.
U nas mame velkosklad takeho priekupnika. Kseftuje vo velkom /niekolko jumbo kontajnerov za den/ SLOVAKIA-TREND
Mal som tu cest davnejsie si kupit jednu malu gola sadu ktora bola na moje prekvapenie velmi kvalitna. Funguje dodnes.
Ako racna tak nastavce.
Po case som spekuloval este o jednej do auta. Kupil som sice tu istu skatulku ako pred cca 3 rokmi ale kvalita daleko daleko za tou prvou.
Kamarat ktory u neho pracuje to objasnil.
Cinsky vyrobca bol osloven aby znizil nakupnu cenu. Nemal problem. Ale kvalita je inde. Predajna cena rovnaka.
Sice nadavame na cinu ale ojebavaju nas hlavne doma.
no pokud je výrobce tak krátkozraké že si tim nekvalitním zbožím dělá reklamu jakó si dělá to je jeho věc, umě si udělali čiňani takovó reklamu že bych od nich už nekópil ani špendlik (teda aspoň vědomě, pokuď to nebudu vědět tak nadělám prd)
edit: jo ešě sem chtěl napsat že starymu nářadí z činy z dob totalitních výměných obchodů se nebráním tam ta kvalita eště je, mám tady nějaké mikrometry uchylkoměry vrtačkovy sklíčidla a není ani po tolika letech jediná závada
edit: jo ešě sem chtěl napsat že starymu nářadí z činy z dob totalitních výměných obchodů se nebráním tam ta kvalita eště je, mám tady nějaké mikrometry uchylkoměry vrtačkovy sklíčidla a není ani po tolika letech jediná závada
I ty jejich kleště bývávaly kdysi dobré, mám ještě jedny štípačky a fungují dodnes. A ještě jsi zapomněl na pálky na stolní tenis.Baťa1 píše:no pokud je výrobce tak krátkozraké že si tim nekvalitním zbožím dělá reklamu jakó si dělá to je jeho věc, umě si udělali čiňani takovó reklamu že bych od nich už nekópil ani špendlik (teda aspoň vědomě, pokuď to nebudu vědět tak nadělám prd)

-
Jen pro srovnání SV 18 před převratem za necelých 300 000 Kčs, S 32 v roce 92 přes 600 000 Kčs. A to je ani neprodávali nenažraní prodejci z druhého konce světa než výrobce.
a v dnešní době jsou použité za 10-20% ceny stejně jako roční číňan..SV18ka za 60-120 číňan za 20.. asi ten rozdíl někde bude když i 30 let starej soustruh drží cenu skoro na ceně nového číňana... jenže ten kdo soustružil jen na číňanovi tohle nikdy nepochopí a bude to obhajovat....i ten nejhorší soustružník dělá min za 300/hodinu i kdyby ten 7,5kW rval tu hodinu na plnej výkon tak propálí v elektrice dejme tomu 40Kč kolega s číňanem sice třeba pouze 10kč ale v porovnání s platem soustružníka je ta úspora zlomek ceny.. na to musí přiít každej sám...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
http://www.sbazar.cz/k.srubar/detail/10 ... ce-cmt-rok" onclick="window.open(this.href);return false;
okamžitě brát
kdybych neměl téměř shodného Masturna, už bych ho měl doma
to je s výjimkou automatické výměny nástrojů stroj, který si bere to nejlepší z klasických i CNC strojů
na kusovku a malé serie ideální
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
JJ, tak tak, kdybych na něj měl místo, tak bych po něm šel.
Poslední příspěvek přesně popisuje ten rozdíl mezi 450Kg / 2 tunami. Ne všichni mají přístupné prostory pro takovéto stroje a možná ani el. instalaci pro větší výkon. Sám jsem si raději pronajal místnosti bývalého výzkumáku v prvním patře s přístupem po průmyslovém schodišti, než 3 násobně velké prostory někde v přízemí s výrazně dražším nájmem a horšími pracovními podmínkami ( zima ).
Pokud si člověk na soustruhu dělá sám = jít například po 5min. posunout polotvar, což zabere max. 10s a dalších 5min dělat něco jiného, tak nemusí řešit kolik si bude dávat na hodinu, když při tom dělá další práci.
Já se zde s nikám hádat o kvalitě nebudu, to již napsal svým příspěvkem uživatel soustružník , jen říkám, že jsou situace, kdy není důvod vždy hledat nějaký starý soustruh, když obdobnou práci zastane nový. Ne všichni si pořizují soustruh na dělání zakázek pro jiné, ale jsou i lidé jako já, co má soustruh pouze pro výrobu vlastních specifických sériových dílů.
Pokud si člověk na soustruhu dělá sám = jít například po 5min. posunout polotvar, což zabere max. 10s a dalších 5min dělat něco jiného, tak nemusí řešit kolik si bude dávat na hodinu, když při tom dělá další práci.
Já se zde s nikám hádat o kvalitě nebudu, to již napsal svým příspěvkem uživatel soustružník , jen říkám, že jsou situace, kdy není důvod vždy hledat nějaký starý soustruh, když obdobnou práci zastane nový. Ne všichni si pořizují soustruh na dělání zakázek pro jiné, ale jsou i lidé jako já, co má soustruh pouze pro výrobu vlastních specifických sériových dílů.
tam ale de o tu CENU, pronajmeš si mistnost v patře za levno a pak musiš kupovad drahy stroje protože ty laciny a těžky by tě propadli stropem o teho drašího sklepa, tak nevim teda co je lepší, mět staró kvalitu ve tmě a mrazu ve sklepě na které udělám cokoliv kdykoliv a za chvílu a nebo mět krám na kterym se šolichá ta samá věc celé den ale zato v patře kdesi u kamen a materiál se tam nosí taky po schodech? to teda nevim jak bych do prvniho patra vynesl tu metrákovó kulatinu co sem teď kópil ve šrotě (125kg a měli sme co dělat abych to narval do auta né tak to nyst nekam po schodech) a další věc je teda tada už zmiňovaná tá kvalita
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V každém odvětví ale bude vždy existovat lepší, přesnější, výkonější, případně značkovější varianta konkrétního produktu... vždycky tam bude "ale"Baťa1 píše:tam ale de o tu CENU, pronajmeš si mistnost v patře za levno a pak musiš kupovad drahy stroje protože ty laciny a těžky by tě propadli stropem o teho drašího sklepa, tak nevim teda co je lepší, mět staró kvalitu ve tmě a mrazu ve sklepě na které udělám cokoliv kdykoliv a za chvílu a nebo mět krám na kterym se šolichá ta samá věc celé den ale zato v patře kdesi u kamen a materiál se tam nosí taky po schodech? to teda nevim jak bych do prvniho patra vynesl tu metrákovó kulatinu co sem teď kópil ve šrotě (125kg a měli sme co dělat abych to narval do auta né tak to nyst nekam po schodech) a další věc je teda tada už zmiňovaná tá kvalita

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění