Sústruh Bernardo Standart 150 Plus
- Zdenek Valter
No podle prametrů by to jít mělo.petoMA píše:Zdravím. Má niekto skúsenosti so sústruhom značky Bernardo Standart 150 Plus? Potreboval by som poradiť či sa dá nastaviť na tomto stroji posuv.No nie pri rezani zavitov ale klasicky strojny ked sa sustruzia dlhe plochy
BTW našel jsem v popisu, že kužel vřetene je MK3, nicméně pak se ale dále píše, že průchod vřetenem je 38 mm.
To bych ale řek že MK3 je menší.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
"Zdenek ValterNo podle prametrů by to jít mělo.
BTW našel jsem v popisu, že kužel vřetene je MK3, nicméně pak se ale dále píše, že průchod vřetenem je 38 mm.
Taky jsem na to koukal a zřejmě tam mají ty technické údaje blbě, protože pokud má být kužel ve vřetenu Morse 3 (u kterého je největší průměr otvoru dutiny necelých 24mm a malý průměr cca 20mm) a když tam pak napíší že průchod vřetenem je 38mm, tak snad každého musí napadnout, že jeden z těch údajů nemůže být pravda, protože i kdyby vrtání vřetene bylo skutečně 38mm tak je to vlastně pro praxi nepoužitelné. Leda by tam někdo strkal nějaký dlouhý obrobek o průměru menším než 38mm z druhého konce vřetene, který by byl osazený na průměr menší než cca 20mm tak aby prošel dutinou MK3 kuželu.
Pokud by měl být průchod vřetenem skutečně 38mm, tak by pak musel být ve vřeteni kužel alespoň MK5
Taky jsem na to koukal a zřejmě tam mají ty technické údaje blbě, protože pokud má být kužel ve vřetenu Morse 3 (u kterého je největší průměr otvoru dutiny necelých 24mm a malý průměr cca 20mm) a když tam pak napíší že průchod vřetenem je 38mm, tak snad každého musí napadnout, že jeden z těch údajů nemůže být pravda, protože i kdyby vrtání vřetene bylo skutečně 38mm tak je to vlastně pro praxi nepoužitelné. Leda by tam někdo strkal nějaký dlouhý obrobek o průměru menším než 38mm z druhého konce vřetene, který by byl osazený na průměr menší než cca 20mm tak aby prošel dutinou MK3 kuželu.
Pokud by měl být průchod vřetenem skutečně 38mm, tak by pak musel být ve vřeteni kužel alespoň MK5

Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Ano, mám zkušenosti s podobným: Junior 150 plus. Je to pěknej vergl.petoMA píše:Zdravím. Má niekto skúsenosti so sústruhom značky Bernardo Standart 150 Plus? Potreboval by som poradiť či sa dá nastaviť na tomto stroji posuv.No nie pri rezani zavitov ale klasicky strojny ked sa sustruzia dlhe plochy
Posuvy to má podélný a příčný klasicky tažnou tyčí, závitové posuvy šroubem.
Tomáš S. píše:Ano, mám zkušenosti s podobným: Junior 150 plus. Je to pěknej vergl.petoMA píše:Zdravím. Má niekto skúsenosti so sústruhom značky Bernardo Standart 150 Plus? Potreboval by som poradiť či sa dá nastaviť na tomto stroji posuv.No nie pri rezani zavitov ale klasicky strojny ked sa sustruzia dlhe plochy
Neviem ako to je na tvojej masine čo sa týka nastavovania posuvov.Ale na mojej je jedno kolečko bud po polohy S alebo M. Da sa to brať že M je posuv pri výrobe závitov a a S je posuv strojný?
- Zdenek Valter
To vypadá hochu, že k tomu svému straji nemáš manuál.petoMA píše:Tomáš S. píše:Ano, mám zkušenosti s podobným: Junior 150 plus. Je to pěknej vergl.petoMA píše:Zdravím. Má niekto skúsenosti so sústruhom značky Bernardo Standart 150 Plus? Potreboval by som poradiť či sa dá nastaviť na tomto stroji posuv.No nie pri rezani zavitov ale klasicky strojny ked sa sustruzia dlhe plochy
Neviem ako to je na tvojej masine čo sa týka nastavovania posuvov.Ale na mojej je jedno kolečko bud po polohy S alebo M. Da sa to brať že M je posuv pri výrobe závitov a a S je posuv strojný?
- Zdenek Valter
To jako, že je to mizerný soustruh?Tomáš S. píše:...... Je to pěknej vergl. .........
https://www.youtube.com/watch?v=L4iTS02nriA" onclick="window.open(this.href);return false;
Tady se to nějak hýbe
Tady se to nějak hýbe

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ale jo
je to celkem v pohode
je treba necekat zazraky
ale da se s tim delat velmi presne
neni to zadna produktivni masiny
ty vypadaj jinak
ale kdyz budes mit normalni naroky tak budes spokojenej
ja na cine zacinal a da se to
ono pak plati o to vic ze tezko na cvicisti lehko na bojisti
alespon budes umet kompenzovat ruzne nedokonalosti stroje
a takove ty soustruzniky co nad tomto ohrnuji nos lehko strcis do kapsy
je to celkem v pohode
je treba necekat zazraky
ty vypadaj jinak
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Jo, S a M. Jen už si nepamatuji který je který. Chce to zkusit, když se točí šroub je to na závity.petoMA píše:
Jo, mizerný. Za ty prachy to nestojí, pokud teda nejsi milionář a nevíš co s penězi.Zdenek Valter píše:To jako, že je to mizerný soustruh?Tomáš S. píše:...... Je to pěknej vergl. .........
Zázraky nečekám ale za sto tyček je to drahá sranda.robokop píše:ale jo
je to celkem v pohode
je treba necekat zazraky
ty vypadaj jinak
Na hobby dobrý, když tě netlačí čas a můžeš si s tím hrát.
To nejsou jen nedokonalosti z výroby ale i konstrukční chyby. To by bylo na delší povídání.
ďakujem za radu. stroj mám len na tzv. hobby používanie, žiadne normy s ním neplánujem trhať. výber stroja nebol na mne len ja ho budem obsluhovať. Ak by som mal robiť vo väčšom siahnem po osvedčenej klasike ako SV18

Tomáš S. píše:Jo, S a M. Jen už si nepamatuji který je který. Chce to zkusit, když se točí šroub je to na závity.petoMA píše:
Jo, mizerný. Za ty prachy to nestojí, pokud teda nejsi milionář a nevíš co s penězi.Zdenek Valter píše:To jako, že je to mizerný soustruh?Tomáš S. píše:...... Je to pěknej vergl. .........
Zázraky nečekám ale za sto tyček je to drahá sranda.robokop píše:ale jo
je to celkem v pohode
je treba necekat zazraky
ty vypadaj jinak
Na hobby dobrý, když tě netlačí čas a můžeš si s tím hrát.
To nejsou jen nedokonalosti z výroby ale i konstrukční chyby. To by bylo na delší povídání.
no tak nejak sem to chtěl napsat že za ty prachy to nestojí, je to obyčejné vergl za 20tisíc co je jich plné bazoš akorád je to nový a tak to stojí stotisíc peněz, na hoby šolichání stačí klidně staré transmisák a je to uplně to samý taky opravit-doladit k obrazu svymu
Nevím kolik z přítomných diskutujících na podobném stroji opravdu chvíli dělalo, ale některé výroky bych bral s rezervou. Mám Bernardo Junior 150 již dva roky a přes rok a půl předělané na CNC přičemž používám původní šrouby pro posuv. Mám již vyrobeno několik DESÍTEK TISÍC kusů výrobků převážně z duralu a mosazi a i teď si můžu dát požadavek +- 0.01 na průměr sériového výrobku a když budu kompenzovat postupně jak se stroj zahřívá tak to jde i lépe.
Když přišel tak jsem obráběl tyč 40mm a 150mm délky a odchylka na průměru na obou koncích byla menší jak jedna setina.
V základu možnost řezání většiny závitů otočením dvou páček (žádné přehazování kol) a průchod vřetene 38mm. Za zmíněných 90k bych dříve nesehnal něco podobných parametrů, aby to nevážilo 2 tuny a dalo se to vytáhnout do 1 patra bez výtahu.
Na automatové duralové tyči průměru 35mm není problém na jeden průjezd brát na výstupní průměr 21mm. Pro někoho to je málo, nebo chce dělat železo atd. ale to nebyl můj případ. Stáčení třeba 15mm cobatlového vrtáku nebyl žádný problém, ale s železem dělám minimálně, takže o tom pomlčím. Mohl jsem mít i větší stěstí na kus, to nikdo s jistotou říct nemůže, ale co můžu určitě říct, že postoj některých lidí nad některou kategorií strojů by rozhodně neměl být v tomto duchu a pokud je pro ně jediná práce stáčet 150 nerezovou kulatinu a očekávat od toho produktivní stroj, tak je to myslím chybný výběr stroje a ne chyba stroje jako takového.
Rozhodně jsou i lepší a kvalitnější stroje a můžou být i 40 let starší o tom žádná, ale zatracovat něco, co se při správném použití změní v produktivní stroj je také mimo.
Když přišel tak jsem obráběl tyč 40mm a 150mm délky a odchylka na průměru na obou koncích byla menší jak jedna setina.
V základu možnost řezání většiny závitů otočením dvou páček (žádné přehazování kol) a průchod vřetene 38mm. Za zmíněných 90k bych dříve nesehnal něco podobných parametrů, aby to nevážilo 2 tuny a dalo se to vytáhnout do 1 patra bez výtahu.
Na automatové duralové tyči průměru 35mm není problém na jeden průjezd brát na výstupní průměr 21mm. Pro někoho to je málo, nebo chce dělat železo atd. ale to nebyl můj případ. Stáčení třeba 15mm cobatlového vrtáku nebyl žádný problém, ale s železem dělám minimálně, takže o tom pomlčím. Mohl jsem mít i větší stěstí na kus, to nikdo s jistotou říct nemůže, ale co můžu určitě říct, že postoj některých lidí nad některou kategorií strojů by rozhodně neměl být v tomto duchu a pokud je pro ně jediná práce stáčet 150 nerezovou kulatinu a očekávat od toho produktivní stroj, tak je to myslím chybný výběr stroje a ne chyba stroje jako takového.
Rozhodně jsou i lepší a kvalitnější stroje a můžou být i 40 let starší o tom žádná, ale zatracovat něco, co se při správném použití změní v produktivní stroj je také mimo.