jova píše:Nojo, ale to jsou ta globoidní kola. Jak tam do nich chceš zasouvat ten šnek tím excentrem?
V čem je problém?
Nejlepší je napsat mě na meila, bohužel kolikrát nemám čas číst úplně všechno co sem kdo napíše......odpověď: odvalované vnitřní ozubení nedělámdoncarlos píše:Rovněž řeším otočný stůl - pátou osu, ale chtěl bych použít velké kolo s vnitřním ozubením, do kterého by zabíraly
dva pastorky na protilehlých stranách, poháněné od serva ozubeným řemenem. Jeden pastorek by šel vůči hřídeli
mikrometricky natáčet, takže by se takto vymezila vůle. Poptal jsem to zkusmo u jednoho významného výrobce ozubeni,
ale 120000.- je mimo moji realitu. Tak koukám po šrotištích. Už jsem dokonce vhodné převody našel, ale pouze jeden pastorek
Chtěl jsem proto oslovit mistra Tumlíka, tak to činím zde veřejně - ozubené kolo vnitřní průměr 300, 2ks pastorky asi 16 zubů, modul 1.5 - 2,
zuby rovné, ale šikmé by byly super, kdyby uvedl, zda by to vyrobil, případně cenu do SZ.
Rozumím, ten šnek musí být v tomto případě kyvně, excentr u globoidního šnekového kola budou-li profily zubů shodné jak profil šneku skutečně není to správné řešení Montegujova píše:Nojo, ale to jsou ta globoidní kola. Jak tam do nich chceš zasouvat ten šnek tím excentrem?
Mám tady nějaké kola s nástrojových děliček a tam jsou šroubové s průběhem šroubovice shodně se stoupáním šneku v závislosti na jeho průměru. Šnekové kolo není globoidní a tak ten excentr může posunout šnek do jakékoli polohy v šířce kola, styk je přímkovýjova píše:...... Třeba na děličce, co má vymezením otáčením excentrického pouzdra ložiska šneku se používají na šnekovém kole "rovné" zuby.
doncarlos píše:Rovněž řeším otočný stůl - pátou osu, ale chtěl bych použít velké kolo s vnitřním ozubením, do kterého by zabíraly
dva pastorky na protilehlých stranách, poháněné od serva ozubeným řemenem. Jeden pastorek by šel vůči hřídeli
mikrometricky natáčet, takže by se takto vymezila vůle. Poptal jsem to zkusmo u jednoho významného výrobce ozubeni,
ale 120000.- je mimo moji realitu. Tak koukám po šrotištích. Už jsem dokonce vhodné převody našel, ale pouze jeden pastorek
Chtěl jsem proto oslovit mistra Tumlíka, tak to činím zde veřejně - ozubené kolo vnitřní průměr 300, 2ks pastorky asi 16 zubů, modul 1.5 - 2,
zuby rovné, ale šikmé by byly super, kdyby uvedl, zda by to vyrobil, případně cenu do SZ.
Ano, to by bylo zajímavé řešeníMonteg píše:......Není přeci problém udělat kolo na hřídeli axiálně posuvně a po seřízení vůle kolo zaaretovat na hřídeli v dané poloze
Díky za zajímavý web o kterém jsem nevěděl, bohužel jenom samé miniaturyRe: Monteg
Možná něco pro vás?
https://sdp-si.com/eStore/Catalog/Group/334" onclick="window.open(this.href);return false;
Spíš jsem myslel přišroubovat to jako přírubu na osazenou hřídel přes přesnou podložkutumlik píše:Ano, to by bylo zajímavé řešeníMonteg píše:......Není přeci problém udělat kolo na hřídeli axiálně posuvně a po seřízení vůle kolo zaaretovat na hřídeli v dané poloze, šnekové kolo na peru/drážce a po odladění nějak axiálně zaaretovat, tam by pak žádný problém nebyl