Konzultace sváření TIG

Technologicke postupy a měřidla v dílně
salus

6. 5. 2015, 7:03

Hades píše:ty nýty jsou na střih ještě náchylnější, dobře provedenej bodovej svar k nezaplacení. Navíc na milimetrovým materiálu...
Původní zadání znělo, že nároky na pevnost jsou malé tak tedy nevím v čem by byl v případě použití nýtovaného spoje problém :?: :?: :?:
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
exot007

6. 5. 2015, 7:31

Kouták nedelej bude se to deformovat! Svař to na tupo(šipka na hranu)a pro jistotu hned po provedení stehu (dbej na co nejmensi vnesene teplo) zachlad tlakovým vzduchem tak az bude steh uplne studený.Jinak je samozrejme idealni bodovy svar.
packa

6. 5. 2015, 7:47

potraviny píše:Poheftuj to COčekem, neprohřeješ to jako TIGem, v práci se vaří zapuštěné záslepky z vnitřní strany do nerez trubky /leštěné/ stěny 0,8mm a nelépe vyleš MIG a ani nic nezmodrá. :D :D :D :D Z vnější starny není známka po heftu.
kdes přišel na to že co2 ti prohřeješ mín než tigem ??? tigem se dělají velice jemné body a návary a jsou jen lokálně prohřáté .

samozřejmě tady je nejlepší volba to bodování
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2015, 8:02

salus píše:
Hades píše:ty nýty jsou na střih ještě náchylnější, dobře provedenej bodovej svar k nezaplacení. Navíc na milimetrovým materiálu...
Původní zadání znělo, že nároky na pevnost jsou malé tak tedy nevím v čem by byl v případě použití nýtovaného spoje problém :?: :?: :?:
Mechanicky by tady nýty s rezervou vyhověly, ale na těch 1+1 mm vycházejí moc mrňavé a nejsem si jistý, že bych to udělal dobře (tj. aby si to někde na druhém konci světa se smíchem neukazovali a neříkali něco o opicích z Východu :-) ). Jinak jestli se dobře pamatuju ze školy, tak správně provedený nýtový spoj beztak nenamáhá nýt na střih ale jen na tah (míněno i při zatížení plechů na smyk) ... ?
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2015, 10:31

Ještě k těm nýtkům: jak se vlastně dnes nýtuje? Bušit kladivem do toho rozhodně nehodlám :-), dají se na to sehnat nějaká mechanická či hydraulická udělátka? Jde mi o nýty např. průměr 4 s půlkulatou hlavou, nerez.
Aleš Procháska
RaS

7. 5. 2015, 5:05

https://www.youtube.com/watch?v=aSdFFFlByoE" onclick="window.open(this.href);return false; nýtuje se třeba takhle :D

a nebo takhle..
http://www.fmw-friedrich.de/cs/produkte ... /n000.html" onclick="window.open(this.href);return false;
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2015, 6:58

Dík. Ten z toho prvního odkazu musím zkusit :-)
Aleš Procháska
potraviny
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2015, 6:03

packa píše:
potraviny píše:Poheftuj to COčekem, neprohřeješ to jako TIGem, v práci se vaří zapuštěné záslepky z vnitřní strany do nerez trubky /leštěné/ stěny 0,8mm a nelépe vyleš MIG a ani nic nezmodrá. :D :D :D :D Z vnější starny není známka po heftu.
kdes přišel na to že co2 ti prohřeješ mín než tigem ??? tigem se dělají velice jemné body a návary a jsou jen lokálně prohřáté .

A co prohřeješ CO2 pokud jen bodneš, tigem to musíš přeci ohřít až do tavení a přišel jsem na to praxí.
exot007

7. 5. 2015, 7:44

potraviny píše:
packa píše:

A co prohřeješ CO2 pokud jen bodneš, tigem to musíš přeci ohřít až do tavení a přišel jsem na to praxí.
Už logicky je to blbost za prve u tigu je obecně(a v tomhle případě obvlášt) mnohem lepší kontrola svarové lázně a za druhé u metod Mig/Mag je při sváření konstantní rychlost posuvu drátu takže i kdyby jste nechtěli část energie musí roztavit drát a část natavit základní materiál takže vnesete víc tepla !Kdežto u tigu v tomto případě jen slejete základní materiál.

Nerez díky své špatné tepelné vodivosti a 2,2 * vyšším deformacím není mnohdy uplně jednoduchý na sváření.

Jo a čistý CO2 je na nerez nesmysl u metod Mig/Mag (tedy vyjma některých druhů trubičkového drátu jinak se na nerezy používá argon nebo častěji směsné plyny argon +kyslík případně nepatrné množství CO2.
SO 545

7. 5. 2015, 8:13

zvaral som TIGom nerezove pliesky tensie ako 0,5mm.

Tiez slo v podstate len o spojenie dvoch plieskov ich rozliatim do seba na co najmensej ploche.

Ak zvarac vie co robi je to v pohode a bez deformacii.

Bodove zvaranie ak je k dispozicii je luxusne riesenie.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2015, 8:36

Já jsem zkoušel TIGem vařit plech 0.6 mm a dopadlo to katastrofálně :-) Asi to nebude jen o té metodě, zřejmě také bude nutné to umět :-)
Aleš Procháska
exot007

7. 5. 2015, 9:15

prochaska píše:Já jsem zkoušel TIGem vařit plech 0.6 mm a dopadlo to katastrofálně :-) Asi to nebude jen o té metodě, zřejmě také bude nutné to umět :-)
Tak to v každém případě ,svářením se živím už cca 20 let a stale se učí a to jak teorii tak i v praxi.
0,6 Plech je ji pro zkušeného svářeče vcelku oříšek.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 5. 2015, 1:01

Pokud by nemelo jit o kontinualni svar ale jen bodiky stejne jako jsem resil na te schrance tak je to v pohode
jen pockas az chytne oblouk a vypnes
zkontrolujes
cca v 80%+ pripadu se to svari, nekdy je treba opakovat
delal jsem to cinskou svareckou tig 200p ac dc

Kontinualni dlouhej svar je moc rychlej v tyhle tloustce i na minimalni proud
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
SO 545

8. 5. 2015, 10:33

Zvar v kuse na tak tenkom plechu asi dobre nedopadne. Deformacia je svina.

Ale previest sa da. Pri pulznom nastaveni... alebo pedal s ktorym sa slusne da kontrolovat natavovanie materialu.

Jednoznacne to chce cvik. Ja sa hram v podstate doma a viac menej pre seba.
Ked to cloveka bavi a netlaci ho produktivita potom to je relax.

Zvaram s REHM invertig AC DC.
Hades

8. 5. 2015, 11:28

tak ještě jinej nápad, pokud nemáš bodovačku...
do zesilovacího kroužku vrttni tři až čtyři díry uprostřed a přivař CO-čkem.
Ohřátí bude taky minimální (bodově místní) a na kouťák se vykašli.
teda pokud se to vejde, ale když to chceš vařit, tak se ty dírky taky vejdou

Sakra, že jsem si na tohle nevzpoměl dřív...
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“