Dratovka
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě napadá, že by nemělo být tak složité postavit drátořez, když nepotřebuje vřeteno, nic tam nevibruje, nic ho nekroutí... Můžete mě někdo případně vyvést z omylu?
Aleš Procháska
Asi problém by byl s tím, že se řeže pod vodou. A vůbec jaké tam jsou proudy? Třeba na 10mm sílu plechu.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Problem to je , jinak by to mel doma kazdy
Je velky problem se zdrojem. Je to spinane freqvencni, musi to zapalit oblouk , udrzovat ho a to v zavislosti na posuvu.. a tecou tam obrovske stejnosmene proudy.
RADEK

Je velky problem se zdrojem. Je to spinane freqvencni, musi to zapalit oblouk , udrzovat ho a to v zavislosti na posuvu.. a tecou tam obrovske stejnosmene proudy.
RADEK
prochaska píše:Tak mě napadá, že by nemělo být tak složité postavit drátořez, když nepotřebuje vřeteno, nic tam nevibruje, nic ho nekroutí... Můžete mě někdo případně vyvést z omylu?
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
pro cncp100: Mosaz kvůli její dobré vodivosti a asi taky ceně. Vyrábí se taky dráty které jsou povlakovány mědí nebo zinkem a kdoví čím ještě.
Tyto povlaky mají vliv na rychlost a hlavně povrch řezu. Průměry drátu se pohybují nejčastěji od 0.1-0.3 mm. Takovým běžným a asi nejpoužívanějším průměrem je 0.25 mm. Ten používám taky.
Drátořez nutně nemusí pracovat pod vodou. Starší typy používají jen výplach v místě řezu. Ten výplach se ostatně používá i u vodní vany, ale není na první podívání patrný.Jde o to aby se vyplavoval z místa řezu odtavený materiál v podobě mikrokuliček a nezpůsoboval zkrat mezi elektrodou a obrobkem.
Postavit drátořez nemůže být pro místní kutily vůbec žádný problém. Horší už to bude se zdrojem a s řízením posuvů řezu aby tam zůstávala jiskrová mezera a nedocházelo ke zkratům.Na eBay.com jsem viděl za tuším 24 $ návod na jeho stavbu takže to může být velká výzva k jeho stavbě.
Tyto povlaky mají vliv na rychlost a hlavně povrch řezu. Průměry drátu se pohybují nejčastěji od 0.1-0.3 mm. Takovým běžným a asi nejpoužívanějším průměrem je 0.25 mm. Ten používám taky.
Drátořez nutně nemusí pracovat pod vodou. Starší typy používají jen výplach v místě řezu. Ten výplach se ostatně používá i u vodní vany, ale není na první podívání patrný.Jde o to aby se vyplavoval z místa řezu odtavený materiál v podobě mikrokuliček a nezpůsoboval zkrat mezi elektrodou a obrobkem.
Postavit drátořez nemůže být pro místní kutily vůbec žádný problém. Horší už to bude se zdrojem a s řízením posuvů řezu aby tam zůstávala jiskrová mezera a nedocházelo ke zkratům.Na eBay.com jsem viděl za tuším 24 $ návod na jeho stavbu takže to může být velká výzva k jeho stavbě.
slova do pranice
slova do pranice

Jsem zvědavý jestli to někoho zaujme natojik že se pustí do stavby.Tady je odkaz na ten návod http://cgi.ebay.com/Wire-EDM-CNC-Machin ... 286.c0.m14 

Mají tam i návod na hloubičku. Docela rád bych věděl, jak moc složitý je ten zdroj proudu pro hloubičku/drátořez. Mechaniku, která by se dala použít už část z nás stejně má .... takže ten zdroj
Někdo to kupte 

Tak to vyzera že asi budem prvy čo si takuto mašinku postavy, je škoda že tu neni žiadny TOPIC venovany timto mašinkam, našiel som toto zapojenie zdroja pre EDM
- Přílohy
-
- edm-power.pdf
- schema
- (25.27 KiB) Staženo 292 x
Nelíbí se mi Tvá IKONA 

Ano i na drátořez se ten zdroj použít dá, ale jak už jsem psal, problém je rušení. Chce to pořádné stínění jinak na vás dojde ČTÚ a dostanete flastra.
Tomáš
Tomáš
Nedala by se použít klasická svářečka?? Nebo jsem mimo mísu?? 

Nedala, to by se elektrody akorat slepily a nic z toho. Tady je zapotrebi dostatecne napeti k zapaleni oblouku a pokud mozno kratky cas horeni. Spise mensi rany, ale hodne casto. Svarecka dava vice mene konstantni proud a udrzuje oblouk trvale zapaleny, protoze je pozadavkem material roztavit. Tady jde spise o vyrazeni molekul materialu.
Tomáš
Tomáš