Mozek pro naši novou cnc frezku

fotky našich strojů, aneb co máme doma
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2015, 6:19

jinak vetsinou se tyhle veci resi relatkama a hotovejma bezpecnostnima obvodama vse na DIN listu
slozitejsi logika se pak resi PLC na din listu (jsou uz od 2000,- Kc)
byva to univerzalnejsi, resi se to na kazdej stroj operativne

napr. ted jsem resil neco podobneho na hydraulicky presouvanej konik po lozi
neovlada se to nijak programove tedy jsem to nechtel zavadet do systemu
jen je dobre udelat blokaci te funkce kdyz stroj bezi v automatickem rezimu
koncaky a zabrzdeni konika mimo pohyb resi prave plc na din listu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mirdin

1. 6. 2015, 6:45

Jsou tam vystupy na relatka. :D. Naše frézka je hodně podobná te mynule. Co jsem už na to to forum dával. Źadny težkotunázni mašina. A asi premýšlime trochu jinak. Určitě to jde rešit i jinak a hlavně profi zaležitostma a současkama. Z nějakou bezpečnosti jsme tam počìtali taky. Jsou tam nějaké prvky určené k tomu.

Celou tu desku jsme vyvíjeli sami. A to od schématka az po rozmístěni součastek a cest. deska se nachávala dělat profi cestou. Protože via jsou moc drobné a nechtěli jsme jednotlivé strany propojovat dratkama.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2015, 6:56

tak to co jsem psal neni otazkou jen litinovych masin, melo by to byt na kazde cnc masine
tedy total stop, havarijni koncaky, kryty atp..., ovladani akcnich clenu na zaklade techto vstupu
kdyz vemu treba ze ta masina bude mit na kazde ose krom referaku 2 havarijni koncaky (to je 6 vstupu)
bezpecnostni spinac krytu
estop
a dejmetomu pak toho konika jak jsem psal nahore

ja to v relatkach a plc vyresim snadno, max pridam dalsi IO modul ale nebude tobe schazet par vstupu?

ono takhle je to se vsim
vzdycky se zjisti ze je pak potreba jeste neco :-(
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mirdin

1. 6. 2015, 7:17

Asi maš pravdu. Určitě se něco najde co by bylo možné tam ještě přidat. O tom nepochybuji.

Jen původní záměr byl aby samotná deska byla schopná zapnut stroj v četně pc. Pak zapnout drivery a vřeteno. Vřeteno nelze vypnout né kvůli machu nebo jen tak. Důvod byl že pokud by frézka jela a vreteno eventuelně se točilo tak ho nevipneš. V podstatě ty tim tlačitkem zapneš vlastně invertor a poku ho nevypneš tak nejde cela frézka vypnout.
osvětleni pracovního stolu je další tlačitko to je možné zapinat i vypínat kdykokiv ať vreteno je zaplé nebo ne. Pak je posviceni toho loga. To je kravinka navíc. To beru. Ale je tam a pokud budu chtit klidně je možne oba tl dat spínat cokoli jiného. Je to jako vyýstup přes optočlen a dají se na to napojit relátka a spínat cokoliv jiného. Treba pumpu ne odsávani.
Ty zvuky?
No opravdu ozdoba. Ale alarm pri stopce je fajn. Neeeee?
To ze když zapneš frézku a vydá to nějakej zvuk jako ano stroj se zapl nebo je aktivni inveror a světlo zas tak zlé neni. Jasně, že je to nooobl, ale zase to vypadá dobře.
mirdin

1. 6. 2015, 7:25

Joooo a vstupy? No ty jsou na tom konektoru v pravo. Je tam 26 pinovy konektor. V tom jsou tl , posviceni tl. Vstupy s čidel a jine potřebne vostup i nějaké výstupy
Tomáš Svoboda

1. 6. 2015, 7:37

Jako člověk částečně se živící osazováním doporučuju kouknout se na druhé fotce na vývod č.1 u obvodu U8 . No nic jenom trénované oko . Jinak zapájené hezky :)
Jo a C4 má nohu v luftě .
mirdin

1. 6. 2015, 8:13

Ahoj Tome.

Ups taky jsem si ted všiml. :D Opravim to sice to funguje ale asi bych tam měl trochu cínu dat.

A co je stim c4?
Tomáš Svoboda

1. 6. 2015, 8:16

u C4 se nechytla jedna noha . Je to vidět na stejné fotce . Většina těchle věci se na první pohled dá přehlédnout a všimneš si jich až se to vyfotí nebo až se hledá problém.
Naposledy upravil(a) Tomáš Svoboda dne 1. 6. 2015, 8:19, celkem upraveno 1 x.
mirdin

1. 6. 2015, 8:18

Jak pajis odpory aby ti tam zustal ten peknej prohnuty mustek smerem dovnitr. Snazim se davat malo cinu ale neni to nikdy ono
bronek999

1. 6. 2015, 8:20

Tazko sa hodnoti takato vec lebo je to casto otazka softveru a o tom TU nikto nic nevie.
Ale zacnem prvym pohladom. Procesor ma 44 pinov, takze ak odpocitam napajanie, oscilator, komunikaciu a podobne srandy tak realne vyuzitelnych je mozno tak 25-30 pinov. Step+Dir+Enable na styri osi je 12 pinov. Koncove spinace osem. Nejaka komunikacia s SD kartou styri. Komunikacia RS232 alebo USB po dva, komunikacia s frekvencnym menicom idealne RS485 dva piny. Nejake chladenie, emergency button, tlacitka,.... desat.

A uz som hlboko v minuse. Hlavne ak to chcem nazvat univerzalne riesenie. Viem ze vela ludi tu pouziva soft s drivermi pripojenymi cez paralellny port a ten ma tcyh pinov tiez obmedzene mnozstvo. Ked ste to navrhovali tak ste mohli pridat nejaku rezervu IO pinov.
Nechcem tym zhadzovat to co si (ste)vytvoril(i). Drzim palce.

A teraz otazky?

cim sa to ovlada? Nemyslim tych 5 tlacidiel. Nahras NC kod z tej SD karty?
Ako budes riadit vreteno? smer a otacky?
Aka je max. frekvencia vystupnych impulzov? Zrychlenia??

PS : Teraz som pozrel datasheet PIC16F877A. Zalostne malo pamate, nizka frekvencia,...Cudujem sa ludom co pouzivaju THT suciastky. Ale ked nemas moznost robit 2 vrstvove PCB tak moc na vyber niet. Ale ked uz mam kde objednat SMD PCD, tak by som pouzil nejake modernejsie suciastky.
Teraz uz viem ze ten NC kod sa tam nahrat neda, myslim ze ani po RS 232 ho netahas. Ked tak linearne veci to zvlada, mozno nejake obluky tiez, ale G kod asi nie.Ci????
Naposledy upravil(a) bronek999 dne 1. 6. 2015, 8:25, celkem upraveno 1 x.
mirdin

1. 6. 2015, 8:24

Procti si to tady cele. Nikde jsem nepsal ze to je deska pro takovéto rizeni. ECHT TO POPSAL PRESNE. TA UZ JSEM SE K TOMU ZNOVA NEOPAKOVAL.
Tomáš Svoboda

1. 6. 2015, 8:25

Já sázím automatem do pasty, pasta se dává přes šablonu . Většina výrobců dává k součástkám doporučené rozměry plošek na plošný spoj. Od toho se odvíjí i okýnka v šabloně a množství cínu které tam ve výsledku je .
bronek999

1. 6. 2015, 8:29

mirdin píše:Procti si to tady cele. Nikde jsem nepsal ze to je deska pro takovéto rizeni. ECHT TO POPSAL PRESNE. TA UZ JSEM SE K TOMU ZNOVA NEOPAKOVAL.
Citam to na mobile, tak obcas nejaky riadok preskocim. Uz som v obraze.
Ak je ale "nadradeny" hw navrhnuty spravne, tak chyby negeneruje, a ak sa stroj dostane niekam kam by sa dostat nemal, tak bezny "nadradeny" hw to vie osetrit.
mirdin

1. 6. 2015, 8:37

Bronek999

Echt napsal:e to taková HW nadstavba k ovládá základních funkcí stroje : hlídá posloupnosti při spuštění /zastavení stroje, koncové polohy ... takže se tím eliminují různé mezistavy, které by mohly nastat + se tím eliminuje případná chyba řídícího systému, kterému bude toto nadřazeno - alespoň tak nějak jsem to pochopil ?
mirdin

1. 6. 2015, 8:59

Tome jo to vim. Kreslim v Altiu. Vim ze jsou vrstvy. Jako je solder paste. Mi slo o to ze ja osazovacku nemam a to cos viděl pajim ručně. Proto jsem se ptal na ty odpory. Ručně to chce trening. Osazovacku? To bych bral. Ale zase na druhou stranu ručně si toho vic užiju.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“