Mozek pro naši novou cnc frezku
Nazdárek pánové
Za normálních okolnosti jsem ten co se nerad vychloubá. Psal jsem v minulém příspěvku NAŠE MAŠINKY, že začínáme novy projekt stavby CNC. Výroba pokračuje skvěle ale zatím tady žádné fotky ani videa dávat nechci. Protože se nerad chlubím. Bety jste viděli. A to stačí.
To proč tady dávám tenhle příspěvek je, že jsem nemohl vydržet a chci se pochlubit naší vlastní elektronikou, která má na starosti bezpečnost, ovládaní CNC a kontrolu Limitních čidel, home limit switch čidel a signalizace a zastaveni frézky při E-STOP.
Další věci je 4 kanálový vystup pro relé opticky odděleny. Mi máme na těchto výstupech napojené řízení spínaní driveru pro motory, vřetena, osvětlení cnc, a podsvíceni loga na naší nové CNC. Na ty to výstupy je možné zapojit libovolné zařízení.
Nechybí signalizace pří najetí na e-stop a limity. Zvuková signalizace je zpracovávána Procesorem AVR Attiny 861A SU. Která vysílá stereo audio zvuk. Signalizační a výstražné zvuky je možné si vybrat dle svého uváženi a exportovat na MICRO SD kartu která je součásti desky.
K ovládáni celého zařízeni neboli cnc slouží 5 tlačítek z toho jedno je hlavni zapínáni celé CNC a zbylé 4 jsou použité pro zapnuti driveru, vřetene a světla a podsvíceni loga poslední dva lze využít i pro jiné účely. Další výhoda těchto tlačítek je v tom, že nejde fréza vypnout na hlavním tlačítku pokud není ze 100% jistotou vypnuté vřetena posléze driver. Teprve potom je možné frézku vypnout na hlavním tlačítku.
Tuhle CNC - X1 desku řídí Mikrokontrolér PIC16F877A. Na desce je vidět, že i při nezapojených výstupech je možnost podle led signalizace zkontrolovat funkčnost zapojeni desky.
Program, který řídí hlavni procesor je testovaný a ověřeny pro svou spolehlivou funkčnost.
Tato deska CNC - X1 je v podstatě univerzální i pro jiné CNC NAŠE MAŠINKY.
Budeme s bratrem moc rádi za nějaký ten komentář i pokud to bude nutné i připomínky a dotazy.
Ještě pár fotek na ukázku.
Za normálních okolnosti jsem ten co se nerad vychloubá. Psal jsem v minulém příspěvku NAŠE MAŠINKY, že začínáme novy projekt stavby CNC. Výroba pokračuje skvěle ale zatím tady žádné fotky ani videa dávat nechci. Protože se nerad chlubím. Bety jste viděli. A to stačí.
To proč tady dávám tenhle příspěvek je, že jsem nemohl vydržet a chci se pochlubit naší vlastní elektronikou, která má na starosti bezpečnost, ovládaní CNC a kontrolu Limitních čidel, home limit switch čidel a signalizace a zastaveni frézky při E-STOP.
Další věci je 4 kanálový vystup pro relé opticky odděleny. Mi máme na těchto výstupech napojené řízení spínaní driveru pro motory, vřetena, osvětlení cnc, a podsvíceni loga na naší nové CNC. Na ty to výstupy je možné zapojit libovolné zařízení.
Nechybí signalizace pří najetí na e-stop a limity. Zvuková signalizace je zpracovávána Procesorem AVR Attiny 861A SU. Která vysílá stereo audio zvuk. Signalizační a výstražné zvuky je možné si vybrat dle svého uváženi a exportovat na MICRO SD kartu která je součásti desky.
K ovládáni celého zařízeni neboli cnc slouží 5 tlačítek z toho jedno je hlavni zapínáni celé CNC a zbylé 4 jsou použité pro zapnuti driveru, vřetene a světla a podsvíceni loga poslední dva lze využít i pro jiné účely. Další výhoda těchto tlačítek je v tom, že nejde fréza vypnout na hlavním tlačítku pokud není ze 100% jistotou vypnuté vřetena posléze driver. Teprve potom je možné frézku vypnout na hlavním tlačítku.
Tuhle CNC - X1 desku řídí Mikrokontrolér PIC16F877A. Na desce je vidět, že i při nezapojených výstupech je možnost podle led signalizace zkontrolovat funkčnost zapojeni desky.
Program, který řídí hlavni procesor je testovaný a ověřeny pro svou spolehlivou funkčnost.
Tato deska CNC - X1 je v podstatě univerzální i pro jiné CNC NAŠE MAŠINKY.
Budeme s bratrem moc rádi za nějaký ten komentář i pokud to bude nutné i připomínky a dotazy.
Ještě pár fotek na ukázku.
Určitě pochvala za krásně vypadající desku. Hezky osazenou a zapájenou. To jste si nechávali někde osazovat na automatu?
Jak jí máte připojenou k PC a jakým SW jí řídíte?
Jak jí máte připojenou k PC a jakým SW jí řídíte?
Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.
- Pepa z depa
čau chlapi, pěkná práce, až bude foto frézky, tak se klidně pochlub, za dobrou práci se člověk stydět nemusí (výstup na podsvícení loga, to chci vidět
) držím pěsti

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Moc hezky udělané
Šla by i fotka celé desky?
T.

Těžko připomínkovat, když moc nevíme, jak to bude pojatý celý (viz. NextClickovy dotazy). Ale myslím, že až to začnete reálně používat, celé to trochu přehodnotíte, zvlášť pokud to má být univerzální. Některé věci máte přemazlený (podsvětlení loga, zvukový výstup) a leccos tam chybí (výstup pro řízení otáček vřetene, chlazení, vstupy jsi nepopsal, ale počítáte s tím, že časem třeba přibudou nějaký další senzory, sondy atp.?).mirdin píše:Budeme s bratrem moc rádi za nějaký ten komentář i pokud to bude nutné i připomínky a dotazy.
T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 1. 6. 2015, 10:45, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
hlavne ze sviti logo a hraje to zvuky 
a co rucni kolecko?
me by spis zajimala rychlost a dalsi schopnosti interpolatoru
jak tak koukam tak ten procesor je zalostne pomalej, z toho asi nepujde nic moc slusneho vymacknout, nebo se mylim?

a co rucni kolecko?
me by spis zajimala rychlost a dalsi schopnosti interpolatoru
jak tak koukam tak ten procesor je zalostne pomalej, z toho asi nepujde nic moc slusneho vymacknout, nebo se mylim?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
To neni interpolátor..
Tak kdyby se ještě někdo divil, proč se tu lidi radši moc nechlubí..robokop píše:hlavne ze sviti logo a hraje to zvuky
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Thomeeque píše:To neni interpolátor..
Tak kdyby se ještě někdo divil, proč se tu lidi radši moc nechlubí..robokop píše:hlavne ze sviti logo a hraje to zvuky
ja vychazel z tohoto:
chci se pochlubit naší vlastní elektronikou, která má na starosti bezpečnost, ovládaní CNC a kontrolu Limitních čidel
v tom pripade to cpu je ok
mozna tedy upresnit v popisu k cemu je to primarne urcene
ten popis je takovy trosku neprehledny
celkova fotka chybi
btw asi jsem alergickej na veci kde hlavne sviti logo a funkce treba pokulhava
takovy obrazek dnesnich produktu a doby
tim to nechci vubec spojovat s timto produktem tady o funkcnosti zatim skoro nic nevime
chtelo by to pripadne nejake pdf s kvalitnim technickym popisem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
a já se hloupě zeptám, jakou to má přidanou hodnotu, co to umí navíc než třeba linuxcnc nebo mach v základu, které stejně budeš na to řízení potřebovat a jaký je důvod cpát tam další desku když to co jsi popsal si můžu nastavit v linuxcnc taky.. tedy až na měnící se zpívání homing spínačů, které je opravdu jen pro skutečné nadšence..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
je to taková HW nadstavba k ovládá základních funkcí stroje : hlídá posloupnosti při spuštění /zastavení stroje, koncové polohy ... takže se tím eliminují různé mezistavy, které by mohly nastat + se tím eliminuje případná chyba řídícího systému, kterému bude toto nadřazeno - alespoň tak nějak jsem to pochopil ?
S tim chlubenim jsem to myslel tak, že tady nechci dávat výrobu cnc pokaždé když udělame nějakej ten díl. Jasně že jak bude hotová tak ji tady i s nějakýma fotkama a videem dáme. Fotime si to i natáčime.
U te desky to spiš bylo tak, že jsem byl opravdu nadšený s toho jak to dopadlo. A že funguje přesňe jak má. A je hotová komlet a ne třeba na půl. Myšleno že jeden den tady dam fotku s napájenym proc druhy den odpory atd. Hotovo tak jsem ji tady dal.
Fotku celé desky tady dám rád. Pokud to někdo ocení.
A ještě něco lidé se tady chlubí s mnohem většíma kravinama. Tak jsem mél pocit že tohle bude stát za ukazku.
Potom proč by se měl někdo chlubit pokud tady někdo občas do někoho rejpne?
Neeeeeé. Já to pŕežiju. Jsem rád že tady člověk může říct svuj názor a komentář. A pokud někdo má chuť rejpat tak klidňe. Mi to radost z toho co jseme zvládli nevezme.
U te desky to spiš bylo tak, že jsem byl opravdu nadšený s toho jak to dopadlo. A že funguje přesňe jak má. A je hotová komlet a ne třeba na půl. Myšleno že jeden den tady dam fotku s napájenym proc druhy den odpory atd. Hotovo tak jsem ji tady dal.
Fotku celé desky tady dám rád. Pokud to někdo ocení.
A ještě něco lidé se tady chlubí s mnohem většíma kravinama. Tak jsem mél pocit že tohle bude stát za ukazku.
Potom proč by se měl někdo chlubit pokud tady někdo občas do někoho rejpne?
Neeeeeé. Já to pŕežiju. Jsem rád že tady člověk může říct svuj názor a komentář. A pokud někdo má chuť rejpat tak klidňe. Mi to radost z toho co jseme zvládli nevezme.
Máš to udělané moc pěkně.
Myslím, že se to líbí všem a oceňují provedení, jen mnohým (včetně mě) není příliš jasný účel. Že se jim (nám) zdá, že důležité jsou jiné funkcionality, než ty, které popisuješ. Ale protože neznáme celkový strategický záměr, tak to možná jen nedovedeme docenit.
Osazoval to jeden člověk? Působí to ne mě dojmem, že integráče osazoval někdo jiný než pasivy. Nebo se možná jenom na ty integráče líp vyspal.
Myslím, že se to líbí všem a oceňují provedení, jen mnohým (včetně mě) není příliš jasný účel. Že se jim (nám) zdá, že důležité jsou jiné funkcionality, než ty, které popisuješ. Ale protože neznáme celkový strategický záměr, tak to možná jen nedovedeme docenit.
Osazoval to jeden člověk? Působí to ne mě dojmem, že integráče osazoval někdo jiný než pasivy. Nebo se možná jenom na ty integráče líp vyspal.
Jo lepe jsem se vysplal. A ty integrače se pajeji mnohem lépe. Zaměr je ten co popsal ECHT. DOSLOVA.
NEMÁ TO NIC SPOLEČNÉHO S INTERPOLATOREM.
s tim logem je to asi takhle osa X je kryta plexi a v něm je nami vyfrezované naše logo a nasvícene ledkama z boku.
NEMÁ TO NIC SPOLEČNÉHO S INTERPOLATOREM.
s tim logem je to asi takhle osa X je kryta plexi a v něm je nami vyfrezované naše logo a nasvícene ledkama z boku.