vřeteteno-urob si sám

elbarto

18. 7. 2015, 8:06

... nelez jim tolik do zadku, potom uz s nima nevydrzime hi,hi,hi :-)
karelsklo

18. 7. 2015, 8:47

Hades a filla to napsali hezky.Tady jde hlavně o "ohmatávání" věcí a zjišťování jak příště postupovat třeba u jiných věcí.Vyrobit kvalitní vřeteno pro hobíka mého typu je nesmysl, já to samozřejmě vím.

Na druhou stranu to není důvod to nedělat,těch 1500,- za to stojí i kdyby mělo jít jen o tu srandu tady na fóru...

Ještě bych se vrátil k tomu dotazu ohledně profi vřetena co jsem zmiňoval.Ložiska jsou párované,nekryté s kosoúhlým stykem jak je běžné.
Zvláštní je že ani nahoře ani dole není gufero,jen labyrint.
U spodního ložiska je díra zaslepená šroubkem M5 s gumovým těsněním kterou by se teoreticky dala dopravit vazelína ke spodnímu páru ložisek.
Nahoře ale nic takového není a určitě nikdo nebude dolů cpát tubu vazelíny za 1000 korun jen aby se dostala nahoru-Navíc když se má na pár takových ložisek dávat cca 0,5 cm3 maziva.

Tedy to vypadá že ty ložiska asi mají jet na sucho anebo se tam dá mazivo opravdu jednou za X let.

Samosebou v prodejně to budou vědět ale ptám se tady,zatím jsem to moc neřešil,vřeteno bude ještě pár týdnů čekat na použití.

Zajímavé je že paní od ložisek zmiňovala že se tyhle ložiska dají i repasovat.
Přílohy
Fotografie0968.jpg
Fotografie0972.jpg
Fotografie0970.jpg
Hades

18. 7. 2015, 10:57

elbarto píše:... nelez jim tolik do zadku, potom uz s nima nevydrzime hi,hi,hi :-)
vono to s nima k vydržení není už teď, ale s tim nic nenaděláš... :D

Na druhou stranu to ber tak, že mi umíme třeba něco, co oni ne a líp než oni. Ale uznej, že technologii ti chlapy rozumí, a před nimi já smekám...
testone
Sponzor fora

18. 7. 2015, 11:22

u hobby tvůrců ( a možná nejen u nich) je nehorší to, že se často zaseknou na nějaké poddružnosti kterou sáhodlouze a složitě řeší a unikají jim souvislosti a daleko zásadnější věci neřeší
viz např. v tomto vlákně ta vazelína X geometrie domečků
jinak ale fandím a držím palce
.........
do těch kosoúhlých ložisek opravdu jen lehce máznout a jednou za X tisíc hodin rozebrat a vyměnit
Ložiska třeba v nějakém 50 let starém elektromotoru někdo někdy domazával?
.........
nevěřím na zázračné vodičky/olejíčky/vazelíny atd atd za 1000,- tuba a tak
to je z 99,9% jen reklama a dobrý pocit toho, kdo svému miláčkovi (motorce, autu, vřeteni) chce dopřát to nej nej nej
o čemsi vypovídá už jen obvyklý způsob prodeje těchhle zázraků, multilevelmarketing,
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
vruboun

19. 7. 2015, 6:52

Do vřetene a jeho ložisek se leze až když je nějaký problém, no a ten se vyřeší výměnou starých ložisek za nová namazaná dle dispozic. Tedy samo v profi provozech. Krásně to vyjádřil jeden vedoucí provozu - dokud to jede tak to necháme být a až se to totálně po**re tak se zavolá servis. Hobík si může mašinku rozebírat a vymazlovat klidně každý týden.
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2015, 8:41

Vřetena co jsou na strojích MAS 1016 se ručně mažou jen dole..Když ta mašina dorazila,nestačil jsem se divit, jak je to ořezané na kost..světlo vevnitř to nemělo, ručně mazání x mist, no hrůza a o ceně raději nemluvim.. Jak Fabie s černýma naraznikama a kličkou na okna.. Rano se ti poptam kluků na údržbě, co do toho patlou za vazelína a zda je to jen dole nebo i nahoře..Dobrou všem
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

21. 7. 2015, 6:44

Kluci maji bohužel dovolenou,zjistim mazání dodatečné.
Jinak je to jak jsem psal..ručně se maže vřeteno dole + všechny osy taky ručně. Mašina jen hodí na obrazovku hlášku namaž me...za 2+mega bych teda čekal víc..
fmodel
Kontaktovat uživatele:

21. 7. 2015, 6:51

Asi nevíš co za ty 2 mega je ,třeba dostal šéf na rok zdarma 20 letou sociální pracovnici .No a ty práci abys neměl čas na pí..oviny :wink: :lol: :lol: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

21. 7. 2015, 7:06

chlebodarce letos koupil 3. do jiné divize naštěstí..financované EU..Zajímavé je ze jejich starej předchůdce ma centrální mazání, nové ne..jasné že cena rozhodla...
bobik

21. 7. 2015, 7:42

Bejvaj u toho centrálního mazání taky senzory, že to skutečně teče, kam má? U nás v práci při výměně kuličkového šroubu se přišlo na to, že hadička na mazání osy X je prodřená a kdoví jak dlouho to nemazalo. Jen jim bylo divný, že to žere nějak moc oleje. :D
karelsklo

22. 7. 2015, 6:42

bobik píše:Bejvaj u toho centrálního mazání taky senzory, že to skutečně teče, kam má? U nás v práci při výměně kuličkového šroubu se přišlo na to, že hadička na mazání osy X je prodřená a kdoví jak dlouho to nemazalo. Jen jim bylo divný, že to žere nějak moc oleje. :D
To samé jsem měl na FNGčku,trubička prodřená o kryt.Ještě že na ten Xkový šroub občas káplo seshora od vedení...

Práce na "vřeteni" aspoň po chvilkách pokračuje tak snad do pátku zatočím.

Snese ozubený řemen 3M/15 mm točit 3000 ot. na 60 mm kole?
To by od oka mělo být kolem 1m/s.
unclebaker

22. 7. 2015, 2:53

Ahoj (π*0.06*3000)/60=9,42m/s.... :D bezne treba na tyme jsou k dostani remeny do 50m/s, nainstaluj si toto http://www.contitech.de/pages/produkte/ ... te_en.html" onclick="window.open(this.href);return false;

, rekne ti vse co potrebujes vedet :)

karelsklo píše:
bobik píše:Bejvaj u toho centrálního mazání taky senzory, že to skutečně teče, kam má? U nás v práci při výměně kuličkového šroubu se přišlo na to, že hadička na mazání osy X je prodřená a kdoví jak dlouho to nemazalo. Jen jim bylo divný, že to žere nějak moc oleje. :D
To samé jsem měl na FNGčku,trubička prodřená o kryt.Ještě že na ten Xkový šroub občas káplo seshora od vedení...

Práce na "vřeteni" aspoň po chvilkách pokračuje tak snad do pátku zatočím.

Snese ozubený řemen 3M/15 mm točit 3000 ot. na 60 mm kole?
To by od oka mělo být kolem 1m/s.
karelsklo

22. 7. 2015, 5:56

[quote="unclebaker"]Ahoj (π*0.06*3000)/60=9,42m/s.... :D bezne treba na tyme jsou k dostani remeny do 50m/s, nainstaluj si toto http://www.contitech.de/pages/produkte/ ... te_en.html" onclick="window.open(this.href);return false;

, rekne ti vse co potrebujes vedet :)

Aha,zatoulala se mi tam ještě jedna nula,omylem jsem počítal 0,006.Díky za opravu :D .

Mám dvě varianty: 1. udělat si řemenice na klíňáky (mám materiál,našel jsem na to i nůž,byla by to zábava,něco bych se naučil-tedy napoprvé si prošel ty slepé uličky a třeba pobavil obecenstvo... :D ).

2. dát tam ozubené řemenice (taky je mám a bylo by to rychlejší,mohl bych jít konečně třeba k vodě... :D ).

Asi to bude varianta č.2 a k vodě se stejně nedostanu...
karelsklo

27. 7. 2015, 6:44

Pomaličku se schyluje...
Zítra by měl dorazit řemínek.
Přílohy
Fotografie1174.jpg
Fotografie1175.jpg
karelsklo

28. 7. 2015, 5:58

Točí se to :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=uBe3EVr ... e=youtu.be
Ruka se na tom nedá udržet až po 15 minutách provozu :D

Oproti první verzi je to asi o 50% tišší takže pokrok...Házivost podle hodinek 0,04 mm-ačkoli u výtvoru tohoto typu to nic neříká.
Udělám pak ještě video z obrábění.Než se to rozsype... :)
Přílohy
Fotografie1182.jpg
Fotografie1181.jpg
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“