řízení KM s MCU

Odpovědět
jova
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2015, 2:43

Ale no tak chlapi, co mi to děláte!
Já si na ten PICAXE snad budu muset založit vlastní vlákno :roll:
jova
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2015, 2:46

Filozofie:
dolů aby to šlo pomalu-nastavitelně
Nejjednodušší řešení je potenciometr, kterým se bude řídit podle potřeby "orientační" rychlost posuvu od min po max. Další variantou je třeba přepínač na kterém by byla po krocích přesně definována rychlost posuvu např. v mm/min. ...
nahoru rychleji
Buď se dá další potenciometr a bude se ta rychlost nastavovat plynule podle potřeby, nebo se nastaví "pevná hodnota" v programu. Existují samozřejmě i další varianty jako je nastavení hodnoty pomocí prvního potenciometru a uložení té hodnoty do paměti memory tlačítkem...
U těch maximálních otáček je třeba se rozhodnout, zda se půjde jednodušší cestou a budou se do driveru pouštět pouze pevně dané pulsy, nebo se využije zrychlujících ramp otáček motoru. Když se použije plynulé zrychlení otáček, je třeba se ještě rozhodnout, zda se max. otáčky nastaví na skutečné maximum co motor umožní, ale při náhodném zastavení se to opět už nerozjede, nebo se nastaví max. otáčky na hodnotu kdy se to i po zastavení rozjede.
samozřejmě jen ručně tlačítky
Opět několik variant:
Jedno tlačítko. Zmáčknu a držím, jede to dolů, pustím a jede to nahoru.
Jedno tlačítko dolů. Krátce stisknu a jede to samo dolů dokud stačí výsuv. Krátce stisknu druhé, zastaví to posuv dolů a jede to samo nahoru.
...
V každém případě by to minimálně nahoře chtělo koncák, aby to "vědělo" že je už nahoře :D
Mex

14. 8. 2015, 3:56

Thomeeque píše:Tranzistory libovolný obyč NPN.
A nebude tam vadit saturační napětí těch NPN tranzistorů? Nebylo by lepší tam použít nějaké malé FETy?
Nebo ta regulace VCO nemusí chodit až do nuly?
Thomeeque

14. 8. 2015, 4:47

Mex píše:
Thomeeque píše:Tranzistory libovolný obyč NPN.
A nebude tam vadit saturační napětí těch NPN tranzistorů? Nebylo by lepší tam použít nějaké malé FETy?
Nebo ta regulace VCO nemusí chodit až do nuly?
Nemělo by to vadit, je tam zhruba 0.7V threshold, než se začne něco dít (nevím jak by to bylo u té první varianty s Rx, tam by to možná problém být mohl).

Jinak si teď uvědomuju, že na otestování není původní potenciometr nutné vypájet, stačí ho nastavit na minimum (úplně doleva) a vypájet R5 - původní poťák nahradí INPUT a R1 modulu.

@jova: sorry :)

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
expertdb

14. 8. 2015, 5:51

jova píše:Filozofie:
dolů aby to šlo pomalu-nastavitelně
Nejjednodušší řešení je potenciometr, kterým se bude řídit podle potřeby "orientační" rychlost posuvu od min po max. Další variantou je třeba přepínač na kterém by byla po krocích přesně definována rychlost posuvu např. v mm/min. ...
nahoru rychleji
Buď se dá další potenciometr a bude se ta rychlost nastavovat plynule podle potřeby, nebo se nastaví "pevná hodnota" v programu. Existují samozřejmě i další varianty jako je nastavení hodnoty pomocí prvního potenciometru a uložení té hodnoty do paměti memory tlačítkem...
U těch maximálních otáček je třeba se rozhodnout, zda se půjde jednodušší cestou a budou se do driveru pouštět pouze pevně dané pulsy, nebo se využije zrychlujících ramp otáček motoru. Když se použije plynulé zrychlení otáček, je třeba se ještě rozhodnout, zda se max. otáčky nastaví na skutečné maximum co motor umožní, ale při náhodném zastavení se to opět už nerozjede, nebo se nastaví max. otáčky na hodnotu kdy se to i po zastavení rozjede.
samozřejmě jen ručně tlačítky
Opět několik variant:
Jedno tlačítko. Zmáčknu a držím, jede to dolů, pustím a jede to nahoru.
Jedno tlačítko dolů. Krátce stisknu a jede to samo dolů dokud stačí výsuv. Krátce stisknu druhé, zastaví to posuv dolů a jede to samo nahoru.
...
V každém případě by to minimálně nahoře chtělo koncák, aby to "vědělo" že je už nahoře :D

Já bych posuv dolů dal "jen orientačně" na potenciometr. I když ten přepínač ba taky nemusel být špatný.
Pro rychloposuv nahoru by stačila pevná hodnota v programu.
Přimlouval bych se k plynulému zrychlení, ale do maxima to není třeba.
Ohledně toho tlačítka: první varianta se mně zamlouvá více. Při pohybu nahoru se posuv zastaví až na koncáku? Nešlo by to zastavit třeba po nějakém čase,nebo po nějakém počtu kroků. U toho vrtání ba stačilo povyjet jen kousek.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
jova
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2015, 8:38

expertdb píše:... Při pohybu nahoru se posuv zastaví až na koncáku? Nešlo by to zastavit třeba po nějakém čase,nebo po nějakém počtu kroků. U toho vrtání ba stačilo povyjet jen kousek.
A jak si to předsatvuješ v praxi? Každá díra je jinak hluboká, vrták různě dlouhý.
Ta varianta s koncákem je nejjednodušší. Samozřejmě musel by být upevněný posuvně, nebo by musel být ten doraz délkově nastavitelný.
Programově by to šlo také nastavit, ale zase bude třeba zvolit jak a čím se to bude nastavovat.
expertdb

17. 8. 2015, 7:41

Máš pravdu, ten posuvný koncák, to je něco jiného. Já jsem si představil koncák až v horní pozici a pak ten čas než by to sjelo dolů :roll: ...

Prosím Tě, mohli bychom tento projekt odložit na později až budou "delší večery" ? Tedy samozřejmě pokud to neděláš taky pro nějakou svoji aplikaci. Já jsem otestoval ten návrh od Toma a zatím to pracuje tak, jak jsem si představoval. Jelikož mám od něho již moduly postavené,je pro mne prozatím nejjednodušší dobastlit tam ty dva tranzistory. Ale určitě to řízení PICAXEm neruším ,zajímá mne a chtěl bych se to trochu naučit ,jen bych to odložil až bude více času. Díky.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
jova
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2015, 8:38

V pohodě, nic se neděje. Až na to budeš mít čas, dej vědět.
expertdb

12. 1. 2016, 2:34

Ahoj, dlouhé zimní večery nastaly, tak kdyby jsi měl trochu chuť a čas se se mnou zabývat, budu rád. Zatím mám vše nachystáno, ledky jsem už rozblikal :wink: .
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
jova
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2016, 6:45

Nějaký krokový motor s driverem a k tomu zdroj máš už taky připravený?
expertdb

12. 1. 2016, 7:05

No vidíš, chci točit motorem a ten nemám připravený. Ale jo, driver mám (Tb6560) a motor vytáhnu ze soustruhu na který bych to chtěl použít. Tady je tedy změna v použití.Zatím to nebudu dávat na frézku (osa Z), ale na posuv suportu. Zadání je ale stejné-na jednu stranu pomalu a rychle zpět.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
jova
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2016, 7:08

Co máš za procesor?
expertdb

12. 1. 2016, 7:15

Na zkušební desce mám 14m2 ,ale ještě mám 18m2.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
jova
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2016, 7:24

Ta 14tka bude stačit :)
Já na generování pulsů pro driver používám dvě metody.
1. počet pulsů do motoru generuji smyčkou for - next a při každém průchodu měním příkazem toggle stav výstupu. Tento způsob použiji v případě že potřebuji generovat přesný počet pulsů. Nevýhodou je, že se i při maximální nastavené frekvenci procesoru dostat na výstupní frekvenci maximálně několik kHz.
2. používám funkci PWMOUT která dokáže generovat pulsy v dostatečně velké frekvenci, bohužel se nedá nastavil určitý počet výstupních pulsů.
jova
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2016, 7:28

Budeš chtít něco vyzkoušet hned?
LCD k tomu náhodou nemáš?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“