vem manželce vysavač a hurá dotoho

Musíš sundat boční kryt u zapínání autoposuvu, povolit vratnou pružinu pinoly a pak ti celá pinola vyjede ven, hlavně bacha, už při povolení pružiny ti vlastní vahou vyjede, takže podepřít... co je týká 0,05 házivosti u takhle starýho stroje, tak mi připadá, že máš nějakou úchylku...pochybuju, že i když bys koupil novou vrtačku od Heltosu, tak by to bylo lepší a že by u ní byla házivost tebou akceptovatelnou hodnotou max 0,00001mm... podle mě tvoje vrtačka je výhra v loterii, já když koupil svoji, tak byla 2x vysypaná z kontejneru a vřeteno házelo asi 3mm...aleshonsa píše:Tak nádrž jsem tak nějak vyčistil. Ještě potřebuju vyčistit odtokové kanálky a ty mřížky na nich. Bohužel jsou mřížky přichycené nějakými hřeby a budu je muset odvrtat. Nevíte někdo, jestli seženu perforovaný plech v metráži jako nějaký pásek?
Do převodovky jsem nalil nový olej a v neděli jsem i zkoušel vrtat. Zatím nic nikde neteče. Resp. jedině se mi objevuje únik kolem olejoznaku, ale to nebude problém přetěsnit.
Horší problém je, že mi vřeteno hází +/- 0,05mm od osy. Zkoušel jsem za něj chytat a v rovině kde to hází těch 0,05mm je cca shodná vůle. Tj. zatím to vypadá optimisticky, že to jsou "jen" ložiska a nikoliv prohnuté vřeteno. To by bylo v pohodě, protože to jsou vady, které i u starých strojů očekávám a jsou odstranitelné repasí ložisek. Tak snad to tak skutečně je. Nebo máte někdo k tomu jiný poznatek?
Jak vřeteno i s pinolou vyndám - stačí sundat matice na dorazu a prostě ho vysunout úplně dolů až vyklouzne? Podle výkresů mi to tak přijde.
Díky
To, o kolik ti vyvrtá ta vrtačka větší otvor než je nom. průměr vrtáku má největší vliv nestejnoměrné nabroušení břitů vrtáku jak házivost vřetene, při velkém posuvu pak ten vrták na konci vyjede klidně o milimetr i více mimo osualeshonsa píše:...........Nicméně otázka je jak by dopadlo vyhrubování a vystružování, tj. jestli místo třeba 10H7 bych neměl 10,1H7 (nebo vůbec něco šišatého bez rozumné tolerance)