Po delší době přidám pár informací. Po těžkém boji jsme nakonec postavili z 85% svépomocí menší dílnu. Rozměry 6x8m s traverzou na kočku v cca 1/3. Jeden rok hrubá a druhý rok dodělávky. Hotová ještě není. Postup práce mám na foru nasetraktory cz, pokud by to někoho zajímalo. Nikdy jsem nic nestavěl, a původně to měl stavět zedník, ale ten mi na jaře, když měl začít řekl, že na to nemá čas, ať si to postavím sám. Dal mě dvouhodinové školení, půjčil zakládací vehementy a odjel. Vzhledem k tomu, že jsem spíše strojař a hledám milimetry, tak to byl pro mě boj.
O vánocích jsem konečne usadil soustruh a ještě vrtačku, kterou jsem koupil na bazoši za 6000Kč. Jedná se o stanko import 2H125. Pokud jste sní někdo dělal, dejte mi prosím vědět. Jedná se o starší typ a manuál mám jen na novější s hranatým stolem. Jo taky jsem koupil orlíka, ale nebyl to nejlepší kup, mám problémy s motorem. Pokud by byl někdo ochotný poradit co se týče zapojování a druhu motorů, tak se prosím ozvěte.
Kamna jsem dělal myslím loňské přes vánoce, chtěl jsem stojaté kvůli místu. Do jeklů vháním vzduch pomocí ventilátoru z akumulačních kamen a v současném počasí kolem nuly venku, dílnu vytopím za cca 40 min na 20°C. A to mám vrata nic moc, spodkem táhné a i sníh se mi tam zafukuje, jsou to provizorky a udělal jsem je krátký. S kamnama jsem spokojený plášť je z tl.4mm 16Mo3, to stejné ale silnější je i topeniště a rošt. Pokud zapomenu zavřít klapku, tak i dřevem jsou kamna do červena.
No a samozřejmě hlídač, co to má na storosti a nepustí za plot ani živáčka, každý si od něj drží odstup

.
Trochu jsem si utřídil vybavení a mám trochu problém s pár věcmi. K vrtačce jsem dostal svěrák, co má už něco za sebou. šel ztuha, tak jsem ho vyčistil, promazal molykou, co jste mi tady doporučily na univerzálku. Posuvná čelist bez šroubu jde dobře, pokud je svěrák rozdělaný, tak i šroub do posuvné části pasuje, ale jakmile to přidělám na základnu, tak to jde ztuha, že musim svěrák držet, jinak bych sním neotočil.
Pak mám tři univerzálky a jednu přírubu na S28 ke které se univerzálká montuje 3 imbus šrouby. Dost mě zarazilo, že ty průměry mám na každé univerzálce jiné, všechny jsou to 160. Na soustruh jsem dal univerzálku s přírubou co je u sv18 a je tam ten stahovací kroužek, že to nemám zaháknutý za to osazení, co tam má S28, tak doufám, že to nevadí.
A ještě jedna věc, mám doma čelisti, ale už nevím ke které univerzálce co patří a některé jsem i dostal samostatně. Jsou na nich krom pořadových čísel 1,2,3 i jiná čísla např:
8 482
1 93
N 2 6
A jedna čelist má místo čisel pořadí nasazení, číslo 7, to taky moc nechápu.
Dílna je pořád ve stavu vybavování, ještě jsem nezačal vozit věci z dvou garáží co tam budou. Strop na dílně je monolit s užitečným zatížením 500Kg na m2, právě z důvodů majetků. Spodek dílny se budu snažit zachovat funkční a nezanášet věcmi, ale znáte to

.
No jinak jsem pořídil i další stroje k těm současným:
prvně přisla myslím 5ti tuna, vzhled nic moc to je fakt, ale cena byla i s papírama 7 tis.
pak 7t tam už to moc výhodný kup nebyl, ale někdy to prostě nevyjde
taky 7211
pak z25 s karkou, pluhem a škrabákem i s papírama za 50k. Je pojízdná prakticky kompletní. Kupované v létě, tak 4měsíce jsem za pánem jezdil, než mi ju prodal. Sám dal inzerát, že ji prodá (má odoperované obě kolena a špatně chodí). Těžko se sní loučil, ani se mu nedivím, ale u mě jí bude dobře.
A nakonec luxusní stodolová uloženka, která 30let stojí, vzal jsem za motor a ten šel protočit, ani nezareznul.
Cena, byla oprava elektriky u jeho druhé Z25. Ještě nám děkovali, že si ten vrak odvážíme. Krom blatníků a kabiny a startéru je komplet a hlavně věřím, že nebude ani vymlácená. No uvidí se časem, doufal jsem že bych tam mohl narazit na Z15, které ho bych chtěl, no ale co už traktorů není nikdy dost a Z25 obvzlášť ne

.
No cesta v zimě a za osobákem co dodat.
Jo a málem bych zapomněl na ještě jeden stroj. Taky po letech strávených ve sklepě, zachráněn od vysokotavné pece ve vítkovicích.
Uff no je to trochu větší příspěvek, tak snad vám to tady nevadí, na nasetraktory uz si na me pětadvacítkáři zvykly, že píši slohy s nic moc gramatikou. Snažil jsem se napsat jen o technice, o nočním omítání nebo sázení tisíců stromků či snad těžbe 50 kubíku co nám na podzim lehlo při tom větru, raději ani nepíšu

.