Frézka Milwaukee Model H- vertikální

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Milan Mozolic

12. 9. 2015, 1:20

Takhle, dovoz čehokoliv z US mužu mít do nějakých 100kg zadarmo. Přihodí se to k jiným věcem. Takže v tomhle bych to moc tragicky neviděl.
Frezka Kearney & Trecker model2H, Soustruh MAS SN20
Milan Mozolic

12. 9. 2015, 11:59

Mimochodem, nemáte někdo tip kde najít materiály ohledně údržby frézky a podobně ? Technologii frezování jako takovou mám načtenou, ale starost o stroj jsem nikde nevyčetl. A ve škole nás to neučili. U stolní frézky se člověk pořádně nemá o co starat, ale u dospělé frezky nechci nic podcenit abych za pár let stroj nezničil. Základy co tu byly zmíněny, případně úplné základy nemyslím, ale spíš ty detailíky, jako třeba jaký olej a podobně.
aleshonsa

13. 9. 2015, 1:42

Tip na materiál nemam. Základní jak co kdy mazat bývá popsané v manuálu, stejně tak výměna olejů v nádržích (převodovky apod.) a doporučené oleje. Já do převodovek dávám převodový olej, jako se dává do auta, na kluzná vedení pak speciální olej co je právě na kluzná vedení (více na nich drží a nestéká). Jinak vyjma základních věcí jako že se má olej doplňovat, tlačit lisem do maznic a čas od času vyměnit bych asi raději zmínil (s ohledem na charakter stroje):
- Zjisti si, jestli má stroj nějaké mazací čerpadlo, protože je potřeba kontrolovat že skutečně běží.
- Použití různých obráběcích kapalin jako emulze, řezné oleje atd. podle mého rozhodně není luxus nebo něco jen pro profesionální výrobu. Když pominu, že to má vliv na kvalitu povrchu a životnost břitu nástroje tak jak jsem si všiml u FN22 to má vliv i na klidnější chod stroje - s použitím řezného oleje klesly různé vibrace při obrábění atd. Přičemž to chce kapalinu dopravovat hubicí čerpadlem, nějaké patlání štětcem je podle mého na nic.
- Jenda věc je, že každý stroj má nějako svou únosnost co se týče řezného výkonu. Druhá věc je, že i v mezích únosnosti stroje je třeba postupovat s ohledem, jaké má stroj dosahovat přesnosti. Normálně jsou většinou ve velkém provozu zvlášť stroje na hrubování a zvlášť stroje na přesné finální obrábění. Při hrubování dostává stroj dost zabrat a má to pak vliv na přesnost. Jelikož máš jednu jedinou frézku tak pokud chceš, aby držela nějakou přesnost výroby tak se drž v rozumných mezích, co se týče odebírané třísky a rychlosti posuvu.
- Já osobně jsem třeba proti odfukování třísek stlačením vzduchem z kompresoru. Třísky pak létají často i tam kam se normálně nedostanou atd. Ono popravdě když používáš emulze nebo řezný olej, tak ani moc odfukovat nepůjdou.
- Nepoužívat tupé nástroje. Když je už břit na fréze otupený je třeba frézu nabrousit. Tupá fréza, když pominu, že je výkonnost obrábění fuč a stejně tak kvalita povrchu má pak i vliv že se začnou při obrábění objevovat různé vibrace, co normálně nejsou. Zbytečně to stroj zatěžuje.
- Čas od času je potřeba dotáhnout klíny pro vymezení vůle (nebo něco jiného čím se u stroje vymezuje vůle kluzného vedení). Hlavně po repasi, protože ty to nějak sestavíš a bude to vypadat, že je dotažen dostatečně, nicméně jak začneš stroj používat tak si to může ještě všelijak sednout. Stejně tak vymezení vůle u trapézové matice. Jak jsou někde velké vůle, tak když pominu, že je přesnost o ničem tak to pak dost třeba se stolem hází.
- Jinak celkově si vyzkoušej, co a jak frézka snese. Tj. jak se chová při nesousledném frézování, jak při sousledném, při různých volbách tloušťky třísky a průměru frézy, různých rychlostech posuvu atd. Někdy je lepší když si nejsem, jist co bude dané obrábění se strojem dělat tak třeba najet do záběru hodně pomalu a s citem ručně, když to bude dělat neplechu tak rychle vyjet ze záběru atd., než pustit strojní posuv a pak se divit co to se strojem dělá. Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let. Třeba FN22 nesnese prakticky obrábění s plátkovými frézami. Stejně tak čelní frézování s frézou už třeba průměru 40mm (pokud se tedy nebavíme o nějaké třísce třeba 0,1mm). Dělá to neskutečný bordel, jak rázují kola v převodovce vřetene.

V zásadě nějaké speciality by měly být popsány v manuálu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
milan584

13. 9. 2015, 9:28

Milan Mozolic píše:Mimochodem, nemáte někdo tip kde najít materiály ohledně údržby frézky a podobně ? Technologii frezování jako takovou mám načtenou, ale starost o stroj jsem nikde nevyčetl. A ve škole nás to neučili. U stolní frézky se člověk pořádně nemá o co starat, ale u dospělé frezky nechci nic podcenit abych za pár let stroj nezničil. Základy co tu byly zmíněny, případně úplné základy nemyslím, ale spíš ty detailíky, jako třeba jaký olej a podobně.
Musíš to samozřejmě hledat pod KEARNEY & TRECKER model H a ne pod Milwaukee :shock: - pod tím jaksi najdeš celkem píp. Navíc modelů H bylo víc (pět velikostí, od každé víc verzí), pokud nenapíšeš který typ to přesně je, tak Ti těžko někdo může poradit - to je stejně "dobrý" nápad jako "hledám návod na automobil Fiat".... :mrgreen:
Takže třeba:
http://vintagemachinery.org/pubs/2098/3446.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Mj, K&T model H, pokud je v slušném stavu, tak je minimálně o třídu tužší a přesnější než většina běžných strojů, co se s nima člověk v ČR potká - důležité je pouze aby mašina neměla nějakou fatální vadu způsobenou obvykle obsluhou bez mozku :roll: nebo nebyla mechanicky zničená.
Milan Mozolic

13. 9. 2015, 9:37

No paráda ! Moc děkuju, tak už je to jasnější :)
Du prostudovat návod.

Který model nevím, dám vědět v týdnu, ale bude to asi ten nejmenší.
milan584

13. 9. 2015, 9:59

aleshonsa píše: Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let. Třeba FN22 nesnese prakticky obrábění s plátkovými frézami. Stejně tak čelní frézování s frézou už třeba průměru 40mm (pokud se tedy nebavíme o nějaké třísce třeba 0,1mm). Dělá to neskutečný bordel, jak rázují kola v převodovce vřetene.

Pokud někdo napíše "Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let" - srovnává produkční K & T, třeba dvojkovou velikost (motor 3 nebo 5 koní, skoro dvě tuny) s nástrojařskou gumovkou :mrgreen: FN22 z hlediska tuhosti, tak by se nad sebou měl zamyslet.
Ty stroje mají shodný akorát název.......frézka :lol:
milan584

13. 9. 2015, 10:02

Milan Mozolic píše:No paráda ! Moc děkuju, tak už je to jasnější :)
Du prostudovat návod.

Zkusil bych se zeptat v komunitě uživatelů KTM
https://groups.yahoo.com/neo/groups/KTMilwaukee/info" onclick="window.open(this.href);return false;
podle mě někdo mít dokumentaci bude, pokud ne,tak na netu jí jde normálně koupit (na x místech).
Ale je nutné přesně vědět co to je za velikost a typ.
aleshonsa

13. 9. 2015, 10:55

milan584 píše:
aleshonsa píše: Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let. Třeba FN22 nesnese prakticky obrábění s plátkovými frézami. Stejně tak čelní frézování s frézou už třeba průměru 40mm (pokud se tedy nebavíme o nějaké třísce třeba 0,1mm). Dělá to neskutečný bordel, jak rázují kola v převodovce vřetene.

Pokud někdo napíše "Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let" - srovnává produkční K & T, třeba dvojkovou velikost (motor 3 nebo 5 koní, skoro dvě tuny) s nástrojařskou gumovkou :mrgreen: FN22 z hlediska tuhosti, tak by se nad sebou měl zamyslet.
Ty stroje mají shodný akorát název.......frézka :lol:
Zamysli se nad sebou sám, než se do mě příště navezeš.
Parametry stroje neznám a s FN22 jsem ho nesrovnával, srovnával jsem je se stroji ze 70. a 80. let jak se tam píše (část snad umíš - ještě že tu větu přesně cituješ).
Příklad FN22 jsem uvedl, protože třeba FN20 (srovnatelná jak píšeš gumovka) plátkové frézy snese, stejně tak i větší nástrčné frézy. Souvisí to s konstrukcí vřetene a převodů. Prostě je to koncepčně starý stroj, stejně tak jako ta americká frézka, bez ohledu jestli je jedna nástrojařská a druhý produkční. Takže prostě nemusí snést (neznamená však nutně, že nesnese) to samé jako koncepčně novější stroje.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
kovoel

13. 9. 2015, 11:36

Milan Mozolic píše:No paráda ! Moc děkuju, tak už je to jasnější :)
Du prostudovat návod.

Hoď sem také nějaké fotky, té tvé nové lásky :D ,ať vime , o jakém přesně typu se tu bavíme.
V20
Milan Mozolic

13. 9. 2015, 8:57

Tady je fotka ještě z bazoše. Pak udělám nějaké schopné fotky jak ji dovezu domů, sundám nános oleje atd.
Přílohy
12026548_10204914152600465_723540144_n.jpg
milan584

13. 9. 2015, 10:29

Milan Mozolic píše:Tady je fotka ještě z bazoše. Pak udělám nějaké schopné fotky jak ji dovezu domů, sundám nános oleje atd.
z tý fotky se toho moc poznat nedá - jediné, co mě napadá, že když vidím, jak má tu děličku na tom stole vlevo a svěrák vpravo (klasická ukázka píp, co je lenivý sundat děličku a tak cíleně ničí :shock: vedení stolu a konzoly) tak bych byl velmi opatrný, v jakém to bude mechanickém stavu - protože takovou prasárnu slušná obsluha nikdy nedělá.
Tyhle KTM jsou konstrukčně velmi podobné, nějaké fotky z demontáže (co je uvnitř) univerzální verze (jde jí natáčet stůl, na rozdíl od tý z toho bazoše)
jsou třeba tady:
http://www.lindsayengraving.com/tour/K& ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Milan Mozolic

13. 9. 2015, 10:39

Když jsem tam byl já, dělička na stole nebyla. Tak možná je jenom naaranžovaná pro fotky.
aleshonsa

13. 9. 2015, 11:58

Že to tam je jen naaranžované kvůli focení je možné, protože to je dělička na pravou stranu stolu. Tj. proč by jí tam takto normálně měl, když je v poloze že by stejně asi soukolí pro frézování šroubovice na podélnou osu nenapojil.
Dá ti k tomu i opěrné ložisko?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

14. 9. 2015, 12:19

Oni totiž tyhle frézka mají přípoj na pravé straně https://www.youtube.com/watch?v=1hoKLFxHGoY" onclick="window.open(this.href);return false; a nalevo je jen klika.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Milan Mozolic

14. 9. 2015, 12:29

Tak to nevím, ale pokud to má, dá. Jsme domluveni že mi dá vše co k tomu má. Likviduje celou dílnu. V úterý du dohodnou přepravu a další věci tak to dáme všechno na hromadu a uvidím.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“