Frézka Milwaukee Model H- vertikální
-
Takhle, dovoz čehokoliv z US mužu mít do nějakých 100kg zadarmo. Přihodí se to k jiným věcem. Takže v tomhle bych to moc tragicky neviděl.
Frezka Kearney & Trecker model2H, Soustruh MAS SN20
-
Mimochodem, nemáte někdo tip kde najít materiály ohledně údržby frézky a podobně ? Technologii frezování jako takovou mám načtenou, ale starost o stroj jsem nikde nevyčetl. A ve škole nás to neučili. U stolní frézky se člověk pořádně nemá o co starat, ale u dospělé frezky nechci nic podcenit abych za pár let stroj nezničil. Základy co tu byly zmíněny, případně úplné základy nemyslím, ale spíš ty detailíky, jako třeba jaký olej a podobně.
Tip na materiál nemam. Základní jak co kdy mazat bývá popsané v manuálu, stejně tak výměna olejů v nádržích (převodovky apod.) a doporučené oleje. Já do převodovek dávám převodový olej, jako se dává do auta, na kluzná vedení pak speciální olej co je právě na kluzná vedení (více na nich drží a nestéká). Jinak vyjma základních věcí jako že se má olej doplňovat, tlačit lisem do maznic a čas od času vyměnit bych asi raději zmínil (s ohledem na charakter stroje):
- Zjisti si, jestli má stroj nějaké mazací čerpadlo, protože je potřeba kontrolovat že skutečně běží.
- Použití různých obráběcích kapalin jako emulze, řezné oleje atd. podle mého rozhodně není luxus nebo něco jen pro profesionální výrobu. Když pominu, že to má vliv na kvalitu povrchu a životnost břitu nástroje tak jak jsem si všiml u FN22 to má vliv i na klidnější chod stroje - s použitím řezného oleje klesly různé vibrace při obrábění atd. Přičemž to chce kapalinu dopravovat hubicí čerpadlem, nějaké patlání štětcem je podle mého na nic.
- Jenda věc je, že každý stroj má nějako svou únosnost co se týče řezného výkonu. Druhá věc je, že i v mezích únosnosti stroje je třeba postupovat s ohledem, jaké má stroj dosahovat přesnosti. Normálně jsou většinou ve velkém provozu zvlášť stroje na hrubování a zvlášť stroje na přesné finální obrábění. Při hrubování dostává stroj dost zabrat a má to pak vliv na přesnost. Jelikož máš jednu jedinou frézku tak pokud chceš, aby držela nějakou přesnost výroby tak se drž v rozumných mezích, co se týče odebírané třísky a rychlosti posuvu.
- Já osobně jsem třeba proti odfukování třísek stlačením vzduchem z kompresoru. Třísky pak létají často i tam kam se normálně nedostanou atd. Ono popravdě když používáš emulze nebo řezný olej, tak ani moc odfukovat nepůjdou.
- Nepoužívat tupé nástroje. Když je už břit na fréze otupený je třeba frézu nabrousit. Tupá fréza, když pominu, že je výkonnost obrábění fuč a stejně tak kvalita povrchu má pak i vliv že se začnou při obrábění objevovat různé vibrace, co normálně nejsou. Zbytečně to stroj zatěžuje.
- Čas od času je potřeba dotáhnout klíny pro vymezení vůle (nebo něco jiného čím se u stroje vymezuje vůle kluzného vedení). Hlavně po repasi, protože ty to nějak sestavíš a bude to vypadat, že je dotažen dostatečně, nicméně jak začneš stroj používat tak si to může ještě všelijak sednout. Stejně tak vymezení vůle u trapézové matice. Jak jsou někde velké vůle, tak když pominu, že je přesnost o ničem tak to pak dost třeba se stolem hází.
- Jinak celkově si vyzkoušej, co a jak frézka snese. Tj. jak se chová při nesousledném frézování, jak při sousledném, při různých volbách tloušťky třísky a průměru frézy, různých rychlostech posuvu atd. Někdy je lepší když si nejsem, jist co bude dané obrábění se strojem dělat tak třeba najet do záběru hodně pomalu a s citem ručně, když to bude dělat neplechu tak rychle vyjet ze záběru atd., než pustit strojní posuv a pak se divit co to se strojem dělá. Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let. Třeba FN22 nesnese prakticky obrábění s plátkovými frézami. Stejně tak čelní frézování s frézou už třeba průměru 40mm (pokud se tedy nebavíme o nějaké třísce třeba 0,1mm). Dělá to neskutečný bordel, jak rázují kola v převodovce vřetene.
V zásadě nějaké speciality by měly být popsány v manuálu.
- Zjisti si, jestli má stroj nějaké mazací čerpadlo, protože je potřeba kontrolovat že skutečně běží.
- Použití různých obráběcích kapalin jako emulze, řezné oleje atd. podle mého rozhodně není luxus nebo něco jen pro profesionální výrobu. Když pominu, že to má vliv na kvalitu povrchu a životnost břitu nástroje tak jak jsem si všiml u FN22 to má vliv i na klidnější chod stroje - s použitím řezného oleje klesly různé vibrace při obrábění atd. Přičemž to chce kapalinu dopravovat hubicí čerpadlem, nějaké patlání štětcem je podle mého na nic.
- Jenda věc je, že každý stroj má nějako svou únosnost co se týče řezného výkonu. Druhá věc je, že i v mezích únosnosti stroje je třeba postupovat s ohledem, jaké má stroj dosahovat přesnosti. Normálně jsou většinou ve velkém provozu zvlášť stroje na hrubování a zvlášť stroje na přesné finální obrábění. Při hrubování dostává stroj dost zabrat a má to pak vliv na přesnost. Jelikož máš jednu jedinou frézku tak pokud chceš, aby držela nějakou přesnost výroby tak se drž v rozumných mezích, co se týče odebírané třísky a rychlosti posuvu.
- Já osobně jsem třeba proti odfukování třísek stlačením vzduchem z kompresoru. Třísky pak létají často i tam kam se normálně nedostanou atd. Ono popravdě když používáš emulze nebo řezný olej, tak ani moc odfukovat nepůjdou.
- Nepoužívat tupé nástroje. Když je už břit na fréze otupený je třeba frézu nabrousit. Tupá fréza, když pominu, že je výkonnost obrábění fuč a stejně tak kvalita povrchu má pak i vliv že se začnou při obrábění objevovat různé vibrace, co normálně nejsou. Zbytečně to stroj zatěžuje.
- Čas od času je potřeba dotáhnout klíny pro vymezení vůle (nebo něco jiného čím se u stroje vymezuje vůle kluzného vedení). Hlavně po repasi, protože ty to nějak sestavíš a bude to vypadat, že je dotažen dostatečně, nicméně jak začneš stroj používat tak si to může ještě všelijak sednout. Stejně tak vymezení vůle u trapézové matice. Jak jsou někde velké vůle, tak když pominu, že je přesnost o ničem tak to pak dost třeba se stolem hází.
- Jinak celkově si vyzkoušej, co a jak frézka snese. Tj. jak se chová při nesousledném frézování, jak při sousledném, při různých volbách tloušťky třísky a průměru frézy, různých rychlostech posuvu atd. Někdy je lepší když si nejsem, jist co bude dané obrábění se strojem dělat tak třeba najet do záběru hodně pomalu a s citem ručně, když to bude dělat neplechu tak rychle vyjet ze záběru atd., než pustit strojní posuv a pak se divit co to se strojem dělá. Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let. Třeba FN22 nesnese prakticky obrábění s plátkovými frézami. Stejně tak čelní frézování s frézou už třeba průměru 40mm (pokud se tedy nebavíme o nějaké třísce třeba 0,1mm). Dělá to neskutečný bordel, jak rázují kola v převodovce vřetene.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Musíš to samozřejmě hledat pod KEARNEY & TRECKER model H a ne pod MilwaukeeMilan Mozolic píše:Mimochodem, nemáte někdo tip kde najít materiály ohledně údržby frézky a podobně ? Technologii frezování jako takovou mám načtenou, ale starost o stroj jsem nikde nevyčetl. A ve škole nás to neučili. U stolní frézky se člověk pořádně nemá o co starat, ale u dospělé frezky nechci nic podcenit abych za pár let stroj nezničil. Základy co tu byly zmíněny, případně úplné základy nemyslím, ale spíš ty detailíky, jako třeba jaký olej a podobně.

Takže třeba:
http://vintagemachinery.org/pubs/2098/3446.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Mj, K&T model H, pokud je v slušném stavu, tak je minimálně o třídu tužší a přesnější než většina běžných strojů, co se s nima člověk v ČR potká - důležité je pouze aby mašina neměla nějakou fatální vadu způsobenou obvykle obsluhou bez mozku

-
No paráda ! Moc děkuju, tak už je to jasnější
Du prostudovat návod.
Který model nevím, dám vědět v týdnu, ale bude to asi ten nejmenší.

Du prostudovat návod.
Pokud někdo napíše "Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let" - srovnává produkční K & T, třeba dvojkovou velikost (motor 3 nebo 5 koní, skoro dvě tuny) s nástrojařskou gumovkoualeshonsa píše: Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let. Třeba FN22 nesnese prakticky obrábění s plátkovými frézami. Stejně tak čelní frézování s frézou už třeba průměru 40mm (pokud se tedy nebavíme o nějaké třísce třeba 0,1mm). Dělá to neskutečný bordel, jak rázují kola v převodovce vřetene.

Ty stroje mají shodný akorát název.......frézka

Zkusil bych se zeptat v komunitě uživatelů KTMMilan Mozolic píše:No paráda ! Moc děkuju, tak už je to jasnější![]()
Du prostudovat návod.
https://groups.yahoo.com/neo/groups/KTMilwaukee/info" onclick="window.open(this.href);return false;
podle mě někdo mít dokumentaci bude, pokud ne,tak na netu jí jde normálně koupit (na x místech).
Ale je nutné přesně vědět co to je za velikost a typ.
Zamysli se nad sebou sám, než se do mě příště navezeš.milan584 píše:Pokud někdo napíše "Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let" - srovnává produkční K & T, třeba dvojkovou velikost (motor 3 nebo 5 koní, skoro dvě tuny) s nástrojařskou gumovkoualeshonsa píše: Tyhle staré frézky prostě vše nesnesou jako novější stroje ze 70. a 80. let. Třeba FN22 nesnese prakticky obrábění s plátkovými frézami. Stejně tak čelní frézování s frézou už třeba průměru 40mm (pokud se tedy nebavíme o nějaké třísce třeba 0,1mm). Dělá to neskutečný bordel, jak rázují kola v převodovce vřetene.
V zásadě nějaké speciality by měly být popsány v manuálu.FN22 z hlediska tuhosti, tak by se nad sebou měl zamyslet.
Ty stroje mají shodný akorát název.......frézka
Parametry stroje neznám a s FN22 jsem ho nesrovnával, srovnával jsem je se stroji ze 70. a 80. let jak se tam píše (část snad umíš - ještě že tu větu přesně cituješ).
Příklad FN22 jsem uvedl, protože třeba FN20 (srovnatelná jak píšeš gumovka) plátkové frézy snese, stejně tak i větší nástrčné frézy. Souvisí to s konstrukcí vřetene a převodů. Prostě je to koncepčně starý stroj, stejně tak jako ta americká frézka, bez ohledu jestli je jedna nástrojařská a druhý produkční. Takže prostě nemusí snést (neznamená však nutně, že nesnese) to samé jako koncepčně novější stroje.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Hoď sem také nějaké fotky, té tvé nové láskyMilan Mozolic píše:No paráda ! Moc děkuju, tak už je to jasnější![]()
Du prostudovat návod.

V20
-
z tý fotky se toho moc poznat nedá - jediné, co mě napadá, že když vidím, jak má tu děličku na tom stole vlevo a svěrák vpravo (klasická ukázka píp, co je lenivý sundat děličku a tak cíleně ničíMilan Mozolic píše:Tady je fotka ještě z bazoše. Pak udělám nějaké schopné fotky jak ji dovezu domů, sundám nános oleje atd.

Tyhle KTM jsou konstrukčně velmi podobné, nějaké fotky z demontáže (co je uvnitř) univerzální verze (jde jí natáčet stůl, na rozdíl od tý z toho bazoše)
jsou třeba tady:
http://www.lindsayengraving.com/tour/K& ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Když jsem tam byl já, dělička na stole nebyla. Tak možná je jenom naaranžovaná pro fotky.
Že to tam je jen naaranžované kvůli focení je možné, protože to je dělička na pravou stranu stolu. Tj. proč by jí tam takto normálně měl, když je v poloze že by stejně asi soukolí pro frézování šroubovice na podélnou osu nenapojil.
Dá ti k tomu i opěrné ložisko?
Dá ti k tomu i opěrné ložisko?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Oni totiž tyhle frézka mají přípoj na pravé straně https://www.youtube.com/watch?v=1hoKLFxHGoY" onclick="window.open(this.href);return false; a nalevo je jen klika.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
-
Tak to nevím, ale pokud to má, dá. Jsme domluveni že mi dá vše co k tomu má. Likviduje celou dílnu. V úterý du dohodnou přepravu a další věci tak to dáme všechno na hromadu a uvidím.