Planetární šroub
-
- Kontaktovat uživatele:
priemer valcekov je lubovolny, nezalezi na ich priemere, ide len o zmenu trenia na odvalovanie,takze cim vecsie valceky,tym menej sa opotrebuju...
samosvorny urcite je, pouzil som TR18x4
volu som vymedzil nastavenim vsetkych valcekov,aby sedeli zo zavitom a potom uz len dotlacit ich k sebe a pritiahnut, este bysa dalo spravit predpetie keby som dal zboku tej priruby skrutku a tou dotlacal valceky ku trapezaku...
samosvorny urcite je, pouzil som TR18x4
volu som vymedzil nastavenim vsetkych valcekov,aby sedeli zo zavitom a potom uz len dotlacit ich k sebe a pritiahnut, este bysa dalo spravit predpetie keby som dal zboku tej priruby skrutku a tou dotlacal valceky ku trapezaku...
-
- Kontaktovat uživatele:
vyrabaju to aj profi prevedenie, brusene, a na principe planetovej prevodovky, to musi byt presnejsie ako kulickova skrutka, toto je len take hobby riesenie... prikladam aj video, ide to naozaj lahko, ziadne vibracie nehrozia, zaujima ma este variatna s viac-chodym zavitom, mozno by to bolo este lepsie,ale ta samosvornost by uz zrejme nebola....
- Přílohy
-
- 090919101806.3gp.AVI
- (3.59 MiB) Staženo 873 x
Ahoj,
Jestli bude někdo ten šroub prototypovat, tak nabízím spolupráci ohledně těch závitových profilů. Mohu nabízet jen to co zvládnu a taky přesnost musí být rozumná. Toto lze posoudit nejlépe na základě jednoduché skicy. Samotného mne to zajíma a něco jsem o tom četl!! Samo že musí být nějaké rozumné termíny, aby to bylo ekonomické .
Snažil bych se aby to bylo FREE
Na konci projektu bych však poprosil o nějaké výstupy a rady!! Samo že nejlépe by bylo to vyvěsit zde na fóru!!
Panové teď vás asi zklamu: Ale postup PRC je jednoduchý a kdysi dávno jej používali i Japonci. Kup si výrobek, rozeber ho a pak vylepši, vyrob a prodávej. Nyní již není moc věcích tajnejch!! Je to jen vytrvalost píle a pracovitost!! Když někdo něco chce udělat tak to jednou udělá
Největší tajemnství jsou pak výrobní postupy!!! Možná se však mýlím 
Jestli bude někdo ten šroub prototypovat, tak nabízím spolupráci ohledně těch závitových profilů. Mohu nabízet jen to co zvládnu a taky přesnost musí být rozumná. Toto lze posoudit nejlépe na základě jednoduché skicy. Samotného mne to zajíma a něco jsem o tom četl!! Samo že musí být nějaké rozumné termíny, aby to bylo ekonomické .
Snažil bych se aby to bylo FREE

Na konci projektu bych však poprosil o nějaké výstupy a rady!! Samo že nejlépe by bylo to vyvěsit zde na fóru!!
Panové teď vás asi zklamu: Ale postup PRC je jednoduchý a kdysi dávno jej používali i Japonci. Kup si výrobek, rozeber ho a pak vylepši, vyrob a prodávej. Nyní již není moc věcích tajnejch!! Je to jen vytrvalost píle a pracovitost!! Když někdo něco chce udělat tak to jednou udělá

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Noóó´, po dlhej dobe ,ale predsa musím na niečo upozorniť . Asi pred pol rokom som si urobil plan. šroby a použil som ich na dvoch osiach. Fungovali pekne a kvapka oleja tomu iba pomohla. Lenže má to jednu fatalnu chybu. Keď šrób otočíme 10 krát doprava a 10 krát dolava tak NIKDY , opakujem NIKDY sa matica nevráti do tej istej polohy ako začínala. Ked som otočil šrób 100 krát tam aj naspäť, so stúpaním 2 mm tak rozdiel bol asi 1mm. Prečo?
Nešlo o nepresnosť komponentov z ktorých som to robil , hoci som sa s tým natrápil. Všetko bolo na miniložiskách a presne spravené. Nakoniec som prišiel na chybu. Styčná plocha na závitoch proti sebe je vždy iná preto sa nikdy nemohla matica vrátiť na pôvodné miesto. Či zaberie závit na špičke alebo vo vnútri tak to sa nedá nejak ovplyvniť . Samozrejme že ide o mikro proces ale v konečnom dôsledku je to stotina , desatina a potom milimeter.
Planetárna matica by sa dala využiť iba pri lineárnom odmeriavaní inak je nepoužiteľná . Má niekto nejaké iné skúsenosti? Mýlim sa?
Nešlo o nepresnosť komponentov z ktorých som to robil , hoci som sa s tým natrápil. Všetko bolo na miniložiskách a presne spravené. Nakoniec som prišiel na chybu. Styčná plocha na závitoch proti sebe je vždy iná preto sa nikdy nemohla matica vrátiť na pôvodné miesto. Či zaberie závit na špičke alebo vo vnútri tak to sa nedá nejak ovplyvniť . Samozrejme že ide o mikro proces ale v konečnom dôsledku je to stotina , desatina a potom milimeter.
Planetárna matica by sa dala využiť iba pri lineárnom odmeriavaní inak je nepoužiteľná . Má niekto nejaké iné skúsenosti? Mýlim sa?
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Ties som sa cca pred rokom o nieco pokusal,beha to dost lahko nato ze som to susutruzil ja
o presnosti sa radsej nevyjadrujem boli to moje prve pokusy sustruzenia,su tam tri valceky a v kazdem
dve loziska jeden valcek sa da pritlacat na stelovanie prepetia,valceky su odrezane steho isteho zavitu na
ktorom to beha
o presnosti sa radsej nevyjadrujem boli to moje prve pokusy sustruzenia,su tam tri valceky a v kazdem
dve loziska jeden valcek sa da pritlacat na stelovanie prepetia,valceky su odrezane steho isteho zavitu na
ktorom to beha
tak to ma nenapadlo ale asi to bude spravny postrech niekedy to vyskusam v praxikiko01 píše:nemoze to byt urobene zo zavitu, v tom pripade ak by tie valceky zastavili,a srob by sa krutil dalej, posunutie by bolo asi ine...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To je divné, moc divné. Nebyla by fotka jak je to uspořádané?Juro píše:Keď šrób otočíme 10 krát doprava a 10 krát dolava tak NIKDY , opakujem NIKDY sa matica nevráti do tej istej polohy ako začínala. Ked som otočil šrób 100 krát tam aj naspäť, so stúpaním 2 mm tak rozdiel bol asi 1mm.
Aleš Procháska
Pokdu si to umim predstavit - tohle by nastalo, kdyby na 'matici' byl take zavit. Pak samozrejme zalezi na tom, zda se hlavni sroub a sroub na matici otaci presne stejne (pri stojici matci a sroubu jde prostresni sroub posunout tim, ze se otaci sroub na matici). Mimochodem toto usporadani (sroub-sroub) asi pouzival nekdo na strojich z madarskeho CNC fora.Juro píše:Noóó´, po dlhej dobe ,ale predsa musím na niečo upozorniť . Asi pred pol rokom som si urobil plan. šroby a použil som ich na dvoch osiach. Fungovali pekne a kvapka oleja tomu iba pomohla. Lenže má to jednu fatalnu chybu. Keď šrób otočíme 10 krát doprava a 10 krát dolava tak NIKDY , opakujem NIKDY sa matica nevráti do tej istej polohy ako začínala. Ked som otočil šrób 100 krát tam aj naspäť, so stúpaním 2 mm tak rozdiel bol asi 1mm. Prečo?
Podle me 'spravna' konstrukce ma na matici jen kolecka s drazkami (nekolik oddelenych), ktere maji spravny profil, aby pasovaly do sroubu.
A mozna by pomohlo, kdyby 'kolecka' byla pootocena z osy tak, aby byla kolma na zavit. Mozna by pak vysla lepsi stycna plocha. Ale jen hadam .. a konstrukcne to nebude jednoduche.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Profil zavitu je dany tabulkama, jsou tam vsechny potrebne udaje. Neni na nem co korigovat osa valecku je soubezna s osou sroubu a tudiz je scela zcestne spekulovat nad profilem. Zavitova tyc ma sroubovici a valecky musi mit tim samym profilem drazky o rozteci stoupani sroubu ale drazky musi byt na valeccich 1-3 vuci sobe posunuty od cela(napr. pri stoupani 3mm bude drazka 1 v nule , 2 v jednom mm a 3 ve 2 mm). Nevraceni se do vychozi polohy je nesmysl, odporovalo by to fyzikalnim zakonum. kolegovi ze slovenska proste straci stroj kroky.
RADEK
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce