Fr.Volmana jsem zatím potkal jen oštítkovaného , J.Volman Čelákovice toho na lože lil hodně Třeba "Volman ČSR" ,"J.VOLMAN" ,ale také nic. ...také soustruhy přeprodávali jiným"značkám"pitíčko píše:A nemá Volman náhodou na loži(konzoli) odlitý i svůj "podpis"? U mne je vidět, že chybí vpravo štítek...
Stolní soustruh
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Jak koukám na to lože, tak Volman na fotkách, co jsem viděl, nemá na koncích výstupky, jak jsou u mne...a utahovací "šrouby" vřeteníku, suportu a koníku jsou také jinačí.
Čína okopíruje vše...i rychlost dodání České pošty...
Minulý týden jsem si dovezl takový hodně podobný malý soustruh jak je na první straně. Jel jsem si k jednomu pánovi pro starší brusku Elko 175 a nakonec jsem si vzal i soustruh (prostě se mi líbil). Prý na tom kdysi dělal jeho děda a mu je to na nic. Motor k tomu nebyl, má to bohužel vůli ve vřetenu na konci (to budu řešit jako poslední z oprav), dal mi malou převodovku – variátor a byl k tomu otočný hrot s MK2. Celkem za vše 5tis.Kč.
Soustruh jsem už rozdělal, protože nevypadal zrovna pěkně a postupně si ho dávám dohromady. Rozhodoval jsem se mezi barvou šedou a zelenou… no nakonec jsem zvolil zelenou RAL 6021, která zde již byla několikrát zmiňovaná a „natřu“ tím i později Volmana. Jinak začal jsem s opravami odzadu koníkem. Spodní šroub, šroub v tělese koníku a utahovací páku (ta původní byla dosti krátká na utahování) jsem udělal nové z nerezu. Na pinolu jsem velmi lehce naklepl a nalepil nerez kroužek, protože začátek pinoly – kousek drážky je skrz a měl jsem obavu, aby se to nerozevíralo. Dále jsem na koníka napasoval nonius co jsem doma měl (stoupání šroubu je 1,5mm), který tam nikdy nebyl. Tímto je koník hotový. Dále pokračuji pomalu suportem, taky tam nejsou noniusy atd…, pak dám zase nějaké foto.
Soustruh jsem už rozdělal, protože nevypadal zrovna pěkně a postupně si ho dávám dohromady. Rozhodoval jsem se mezi barvou šedou a zelenou… no nakonec jsem zvolil zelenou RAL 6021, která zde již byla několikrát zmiňovaná a „natřu“ tím i později Volmana. Jinak začal jsem s opravami odzadu koníkem. Spodní šroub, šroub v tělese koníku a utahovací páku (ta původní byla dosti krátká na utahování) jsem udělal nové z nerezu. Na pinolu jsem velmi lehce naklepl a nalepil nerez kroužek, protože začátek pinoly – kousek drážky je skrz a měl jsem obavu, aby se to nerozevíralo. Dále jsem na koníka napasoval nonius co jsem doma měl (stoupání šroubu je 1,5mm), který tam nikdy nebyl. Tímto je koník hotový. Dále pokračuji pomalu suportem, taky tam nejsou noniusy atd…, pak dám zase nějaké foto.
Tak suport jsem vyčištil a opravil. Spodní šroub, utahování nožovky a nějaké věci k noniusům vyrobeny nově z nerezu. Podélný a příčný suport osazen noniusy co dům dal, akorát jsem musel z nich osoustružit vroubkování, protože už na to nebylo místo… samozřejmě nastavit jdou všechny. Příčný suport má bohužel stupnici noniusu na poloměr (150 dílků pro stoupání 1,5mm), ale nový už dělat nebudu. Akorát tu bílou samolepku na úhlovou stupnici udělám novou - stupnici dám dolů a stupně nahoru, ale až bude barva do tiskárny. Další na řadě bude lože, chtěl bych tam ještě nějak napasovat odnímatelný přepínač.
Díky
, barva dvousložková polyuretanová Chemopur, jinou tu v mém nejbližším okolí nemíchají. Natírám to štětcem, protože nic jiného k dispozici nemám.
Jinak lože už mám hotové. Dodělal jsem odnímatelný přepínač na L+P chod. Odnímatelný proto, když to budu schovávat do skříně apod., tak motor potřebuji zvlášť. Dále jsem zkoušel „zmáčknout“ uprostřed vedení lože k sobě - oběma rukama a povedlo se mi to zmáčknout o více jak milimetr. Mám pocit, že by to při soustružení mohlo drnčet, tak jsem raději vyrobil dvě výztuhy. Dva obyčejné válečky z nerezu + koupil a upravil 2ks pevnostních šroubů, napasoval a sešrouboval k sobě na Loctite 243. Drbal jsem se s tím 4 hodiny, aby se to lože "nevyboulilo" nebo nestáhlo k sobě. Samozřejmě jsem to dal na takové místo, aby to ničemu nevadilo. Motor jsem si sehnal 3fázový 550W/1400ot./min, tak snad bude na tohoto prcka akorát.

Jinak lože už mám hotové. Dodělal jsem odnímatelný přepínač na L+P chod. Odnímatelný proto, když to budu schovávat do skříně apod., tak motor potřebuji zvlášť. Dále jsem zkoušel „zmáčknout“ uprostřed vedení lože k sobě - oběma rukama a povedlo se mi to zmáčknout o více jak milimetr. Mám pocit, že by to při soustružení mohlo drnčet, tak jsem raději vyrobil dvě výztuhy. Dva obyčejné válečky z nerezu + koupil a upravil 2ks pevnostních šroubů, napasoval a sešrouboval k sobě na Loctite 243. Drbal jsem se s tím 4 hodiny, aby se to lože "nevyboulilo" nebo nestáhlo k sobě. Samozřejmě jsem to dal na takové místo, aby to ničemu nevadilo. Motor jsem si sehnal 3fázový 550W/1400ot./min, tak snad bude na tohoto prcka akorát.