Drevo - 16ks kulatin - VYROBENO a dekuji ,,lukashom''
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Má RS-485 galvanickou izolaci, nebo ne? Podle popisu problému by to i docela odpovídalo zavlečeným vyrovnávacím proudům mezi zeměmi po sběrnici, kdy se linkové přijímače dostávají mimo pracovní rozsah (byť to nemusí nutně znamenat destrukci).
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Rádiový provoz tam není - budu tam mít wifinu (nanoBridge na 5GHZ) - ale ta dosud není zprovozněná. Nic dalšího na elektriku z mašin mi tam nejede - jenom soustruhy, a počítač. Žádná vrtačka, bruska, el nářadí (to mi navíc před týdnem všechno vykradli ...) - prostě nic.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Převodník je oddělený, a na druhé straně na desce jsou odpory, které jedou naprosto ukázkově. Po tomto jsme už taky šli. Jediná neobvyklá věc, kterou se povedlo jednorázově naměřit byl pokles proudu na jednom drátu oproti nule - v těch drátech má být napětí 5V - a při tom poklesu tam byly 3V V tomto okamžiku to nejelo. Příčinu se nám nepodařilo zjistit - a po pravdě ani nevím, jestli je to normální stav, nebo ne ....0xDECAFF píše:Má RS-485 galvanickou izolaci, nebo ne? Podle popisu problému by to i docela odpovídalo zavlečeným vyrovnávacím proudům mezi zeměmi po sběrnici, kdy se linkové přijímače dostávají mimo pracovní rozsah (byť to nemusí nutně znamenat destrukci).
Galvanické oddělení jste mohli vyřadit mimo jiné i tím, že je připojeno stínění kabelu sběrnice (nebo jakákoli jiná vodivá cesta propojující země přístrojů) na obou místech - ve stroji a u PC za převodníkem, ale to určitě víte.
RSko je diferenciální sběrnice, aby jste zjistil, jestli je v daném okamžiku validní stav, musíte buďto měřit obě napětí vůči zemi současně (ideálně si od někoho půjčit digitální osciloskop), nebo měřit přímo rozdílové napětí mezi linkama.
Závislost mezi výpadkem komunikace a zatížeností energetické sítě v daném objektu jste nevysledovali?
RSko je diferenciální sběrnice, aby jste zjistil, jestli je v daném okamžiku validní stav, musíte buďto měřit obě napětí vůči zemi současně (ideálně si od někoho půjčit digitální osciloskop), nebo měřit přímo rozdílové napětí mezi linkama.
Závislost mezi výpadkem komunikace a zatížeností energetické sítě v daném objektu jste nevysledovali?
Píšeš, že vše včetně propojovacích kabelů jste několikrát vyměnili. Tak lze vyloučit vadu konektorů, Studený spoj... Rušení ze sítě však může být i z vadného předřadníku osvětlení, nebo z některého ovládacího prvku v trafostanici (pokud je blízko)např. ovládání nočního proudu... Popřemýšlej, jestli jste sami nově nepřipojili nějaký spotřebič než to začalo sabotovat. někdy stačí i blbost - plácnu nové svítidlo, domácí telefon nebo kameru, otáčkoměr.... Co jste asi nezkusili je připojit PC na jinou fázi ... Tady prostě je vada v síti. Nemusí to být v dílně, ale i v jiné sousední místnosti.
Tady opravdu platí:
[quote="brutal"]Dr.House by řekl - zlobí to doma, jinde ne? Tak je to prostředím...
Tady opravdu platí:
[quote="brutal"]Dr.House by řekl - zlobí to doma, jinde ne? Tak je to prostředím...
Krása pomíjí, blbost je věčná
Před kompletní výměnou řídícího systému zkuste ještě zvážit nahradit současnou kabeláž ke stroji optickým vláknem - samotné optické vlákno na trasu je ještě levnější, než metalické vedení, pár převodníků z/na RS-485 pořídíte do cca 20ti tisíc. Tím definitivně vyloučíte zemní smyšku i indukované rušení do datové kabeláže.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ano - týká. Na prvním soustruhu jsem to už rozjel. Zatím se s tím učím dělat a testuji jeho limity a můžu říct, že je to super. Postupně to pujde na všechny mašiny. Ale zároveň s tím mám problém:robokop píše:predpokladam ze vymena systemu se tyka gravosu
takze cela ta sranda s vymenou bude stat min nez ty opticky pokusy
Se stávajícím řídícím systémem dělám různé vychytávky, které mě s tím novým zatím nejdou. Neříkám, že nepujdou i do budoucnosti, ale jednak se s tím musím naučit dělat, dále musím pochopit princip AutoCadu a vůbec kreslení v CAD programech, a v neposlední řadě budou muset v Gravosu udělat pár zásahů do řídícího systému (nemůžu v něm např přímo editovat G- kódy)
Další a mnohem těžší průser je převod stávajících knihoven výrobků od nového systému. V databázi jich mám kolem 800. Jsou dělané v Dosovském kreslítku, které je na toto absolutně ideální, ale bohužel není s ničím kompatibilní. Má to svoje vlastní formáty, a když bych chtěl výkres vyexportovat, tak to musím exportovat pro win verzi tohoto programu, z té to dostanu ven jedině v WMF souboru, a ten načtu Corelem, ve kterém to převedu do standardního DXF, který mi načte Gravos. Toto udělat se všemi soubory bude neskutečné peklo ....
Než to všechno nasadím a vychytám, tak to bude několikaměsíční proces, během kterého mi budou muset běžet oba dva systémy souběžně. takže opravdu budu muset přijít na to, proč ten starý systém blbne. Mimochodem, díky za inspiraci z výšeuvedených příspěvků - to mě nasměrovalo, kterým směrem jít při zjišťování příčiny problému.