PCI LPT řadič

R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 4. 2016, 12:36

Já to mám na hodně starých compech - tedy výstupy přímo ze základní desky - případně tam mám starou kartu s řadičem (podle použití) V podstatě jsem nikdy nenarazil na problém s RS 232 - fungovalo to vždy spolehlivě. Ostatně přes RS 232 mám i Gravos a to taky jede spolehlivě.
Mex

27. 4. 2016, 8:08

No tak teda nevím.
Aspoň trochu slušně udělaná RS485 je nesrovnatelně (pro jistotu ještě jednou - opravdu nesrovnatelně) spolehlivější než sebelíp udělaná RS232.
Takže pokud ti dělá RS485 problémy, tak si v klidu sedni, zamysli se, a určitě najdeš nějakou jasnou závadu nebo nedomyšlenost.

Nainstaloval jsem mraky zařízení na RS485, a to i např. jednu linku o délce 1200 m v zarušeném prostředí na dráze s elektrickou trakcí. Kromě toho spoustu instalací na Profibusu (což je opět RS485), na tom dneska běhá v průmyslu kde co.

Netuším co a jak máš zapojené. Ale už jenom to, že píšeš, že to připojuješ na porty starého PC může dělat problémy. Porty PC jsou RS232, takže musíš použít nějaký převodník. A ty velmi často bývají udělané blbě, resp. snaží se dělat co můžou, ale nemají dostatek informací pro správné otáčení směru linky. Jsou samozřejmě i slušně udělané převodníky (a k nim příslušně napsaný SW), které otáčejí směr externím signálem. Ale většinu se to šidí tak, že se to dělá jen podle provozu na datových linkách, a to prostě z principu nejde udělat dokonale.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 4. 2016, 8:56

jj
presne jak pise Mex
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2016, 8:24

Mex píše:No tak teda nevím.
Aspoň trochu slušně udělaná RS485 je nesrovnatelně (pro jistotu ještě jednou - opravdu nesrovnatelně) spolehlivější než sebelíp udělaná RS232.
Takže pokud ti dělá RS485 problémy, tak si v klidu sedni, zamysli se, a určitě najdeš nějakou jasnou závadu nebo nedomyšlenost.

Nainstaloval jsem mraky zařízení na RS485, a to i např. jednu linku o délce 1200 m v zarušeném prostředí na dráze s elektrickou trakcí. Kromě toho spoustu instalací na Profibusu (což je opět RS485), na tom dneska běhá v průmyslu kde co.

Netuším co a jak máš zapojené. Ale už jenom to, že píšeš, že to připojuješ na porty starého PC může dělat problémy. Porty PC jsou RS232, takže musíš použít nějaký převodník. A ty velmi často bývají udělané blbě, resp. snaží se dělat co můžou, ale nemají dostatek informací pro správné otáčení směru linky. Jsou samozřejmě i slušně udělané převodníky (a k nim příslušně napsaný SW), které otáčejí směr externím signálem. Ale většinu se to šidí tak, že se to dělá jen podle provozu na datových linkách, a to prostě z principu nejde udělat dokonale.
Věř mi, že v klidu si sedám a zamýšlím se už skoro dva roky. Veškerý výsledek se = 0 .

Popis řešení:
CAD program jede v Dosu a dá se spustit max pod win95 a na starém Pentiu. Na novějším hardwaru ne, protože je tam nějaká instrukce, kterou novější procesory nepodporují. Program je starý přes 25 let, byl vyvíjen na mou zakázku a za mé peníze. Firma, která ho dělala ale zkrachovala, a před krachem tento systém ještě stačila odprodat Sahosu (aniž bych si na ten soft stačil zajistit licenční práva - to jen tak mimochodem) Samotný soft vyvíjel p. Havlíček. Sahos pak na tomto řešení začal nabízet CNC soustruhy SH 100, SH 1000, .... udělalo se jich přes dvě stovky, načež nabídl novou řadu. Poté Havlíčka jako programátora vyrazili a začali nabízet jinou řadu už s vlastním softwarem. Na tento software je navázán řídící systém soustruhu, ten jede na zákaznické desce vyvinuté a zakázkově vyrobené firmou Amit. Software používá své vlastní instrukce a je absolutně s ničím nekompatibilní, navíc pracuje jen s přesně definovanými komponentami. TZN ničím je nenahradím - když například musím měnit krokový motor, tak pouze přesný typ u Microconu. Pracuje to tak, že v softwaru nakreslím obrázek soustruženého dílu a povelem odeslání dat odešlu řídící instrukce do procesoru desky. Tyto instrukce se posílají prostřednictvím RS232 (pevně nastavený za zadrátovaný port) do převodníku (RS 232 - RS 485) vyvinutého a dodávaného firmou Amit. Z převodníku to jde 3 žilovým vodičem (zem + 2x data) přímo na rozhraní řídící desky. Komunikace běží tak, že je odeslán požadavek na spojení, pak samotná data, a pak kontrolní součet. Při komunikaci musí být deska ve speciálním režimu - pouze v něm může přijmout data. Pokud v tomto režimu není, nebo pokud je odpojen datový vodič, tak se objeví hláška "Reception Timeout" . a data nelze odeslat. Měřením na osciloskopu jsme zjistili, že odejde jen jeden krátký puls.

Skoro 25 let to jelo bez problémů - ale v posledních dvou letech mi tato hláška začala vyskakovat i v situaci, kdy deska byla v režimu přijímání dat a veškeré vodiče v pořádku. Systém jsem provozoval na dvou mašinách a před dvěma roky i na 4 mašinách. V současnosti to "jede" na dvou mašinách (na těch dalších je Gravos - 1 funkční a druhou předělávám) Chyba se objevuje zcela náhodně buď na jedné, nebo na druhé mašině, nebo na obou současně. Při identifikaci závady byly měněny všechny myslitelné prvky - několik počítačů (jestli není načnutá RS232), převodníky (mám 3 ks) řídící desky ve strojích (měl jsem jednu náhradní + další dvě přetestované v Amitu po odstavení dvou mašin), zdroje, kabeláž, procesory na deskách, komunikační čipy, veškeré myslitelné testování převodníků, veškeré myslitelné měření všech možných a nemožných veličin s použitím osciloskopu a veškeré dostupné měřící techniky. S vyjimkou výšepopsaného stavu jsme nepřišli na nic - a ani na to, jak tento stav vzniká a co je příčinou. Všechny komponenty byly navíc několikrát přetestovány a přeměřeny - vše naprosto OK.

Navíc se tato chyba projevuje náhodně - a vždy, když jsem měl v dílně odborníka, tak to naprosto ukázkově fungovalo, takže jsme nic nezjistili. Nakonec bylo nutné sáhnout k tomu, že byl na telefonu a okamžitě vyrážel, jakmile se chyba projevila. Ale jak jsem psal, nezjistili jsme nic.

Takže Mexi: můžeš se v klidu zamýšlet, a jsem ochoten o 5000,- Kč se s tebou vsadit, že na nic nepřijdeš. BTW - na podzim jsem už ze zoufalství uvažoval o tom, že vypíšu odměnu 40.000,- Kč na identifikaci a odstranění této závady se zárukou, že se to už nebude opakovat - později ale padlo rozhodnutí ty prachy investovat do nového řídícího systému.
Mex

28. 4. 2016, 6:25

Ten Tvůj problém mě docela zaujal. Škoda, že už se asi nevyplatí do toho investovat úsilí, když už ses rozhodl jít na jiný systém.
Já se živím řešením neřešitelných úkolů, proto se mi to zalíbilo. Kdybys byl trochu blíž, tak bych se na to rád podíval i přes tu neperspektivnost.

Přijde mi trochu škoda, že když už sis jednou nabil hubu s uzavřeným proprietárním systémem, tak žes šel do Gravosu a ne do otevřeného řešení ala LinuxCNC.

Není ten CAD náhodou napsaný v Turbo Pascalu? Tam se na nových procesorech projevovaly chyby, byla tam v knihovnách blbě napsaná obsluha programového delay.

Jak bych postupoval:
- Zkusil buch ten CAD na nějakém virtuálu. Napřed bych zkusil DosBox, od toho bych si sliboval docela dost. Pak VirtualBox a případně nějaké další.
- Zkontaktoval bych programátora Havlíčka. Když ho vyhodili, tak asi nebude oplývat láskou k té firmě, tak by Ti mohl dát zdrojáky toho CADu (když je stejně vyvinul za Tvé prachy). Případně by to mohl aspoň přeložit nějakým novým kompilátorem.
- Místo osciloskopu bych spíš použil nějaký jednoduchý analyzátor sběrnice RS485, nebo aspoň logický analyzátor. V praxi by mělo stačit připojit na linku RS485 další stanici třeba s nějakým Arduinem nebo podobně, a na ní analyzovat co tam chodí když je to OK a co když je to NOK.

A mimochodem nechápu, proč jsi kvůli podobnému problému zahořkl k RS485, když ta je v tom téměř určitě nevinně.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2016, 8:30

Díky za rady. Budou se hodit. Ono zase tak rychle bych ten systém opustit nechtěl, jednak proto, že v knihovnách mám přes 2500 výkresů a jednak pro to, že se na tom dají realizovat rychle a efektivně postupy na dnešních systémech dost krkolomné.

Máš pravdu, bylo to dělané v Turbo Pascalu. Bohužel zdrojáky od něj už nejsou k dispozici. Byly na compu, který mu zabavila lesaingová společnost i s dalším vybavením. To pak částečně skončilo ve šrotu, částečně u mě a částečně bylo rozprodáno. Získal jsem i ten počítač, ale byl skladovaný ve stodole a pevný disk byl poškozený. Mohu to zkusit rozjet na tom virtuálu, protože budu potřebovat převádět výkresy do něčeho, co mi načte současný CAD (WMF)

Havlíčka jsem už kontaktoval dávno - ten ale zdrojáky nemá, protože prošel několika exekucemi a nakonec se skrývá v Praze. Jediné co má je pozdější vývojová verze win programu pro Sahos - možná by to pro mě bylo aktuální, protože to bude umět to, co předchozí soft, ale nepujdou do toho přetahat data ze starých verzí. Jestli se rozhodnu starý systém ještě zachránit, to uvidím asi za tři měsíce, protože v této době budu převádět ty výkresy, které v současné době používáme a upravovat to do G kódů, abych s tím mohl pracovat v Gravosu.

MImochodem k té sběrnici jsem zahořkl proto, že vše co jsem až doposud zkusil ukazovalo právě na ní. Ale jak jsem psal, pravý původ závady jsem nenašel, takže to může bát cokoliv jiného. Jinak na druhé straně věřím, že když to pujde přes nějaký standardní, sehnatelný a zdokumentovaný hardware, tak je to spolehlivé - což asi je, když se to v průmyslových aplikacích používá.
filla
Kontaktovat uživatele:

10. 5. 2016, 6:26

indove uz to obkoukli https://www.youtube.com/watch?feature=p ... RxC0#t=453" onclick="window.open(this.href);return false;
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2016, 7:36

filla píše:indove uz to obkoukli https://www.youtube.com/watch?feature=p ... RxC0#t=453" onclick="window.open(this.href);return false;
hodně primitivní a v praxi nepoužitelné. Za tu dobu, co to jede bych měl hotové už 4 další kusy s nesrovnatelně kvalitnějším povrchem.
Thomeeque

11. 5. 2016, 7:49

Já mysim, že jde o ten SW a že to patřilo spíš do 2D CAD pro práci s křivkami. Tady už je to opravdu hodně mimo téma..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
filla
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2016, 10:26

jo, nemoh jsem si v zpomenout na to vlakno, jde o ten sw, tedy to co hledal
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2016, 6:52

filla píše:jo, nemoh jsem si v zpomenout na to vlakno, jde o ten sw, tedy to co hledal
jo, díky za tip - ale už jsem našel a v těchto dnech kupuji licenci.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“