Gravirka na plosnaky
Je to prilepene oboustrankou,mas dobry postreh.
K tem otackam. Pochopitelne,ze velke otacky sami o sobe nevadi,pokud je k tomu adekvatni chlazeni a posun,ale u tehle stroju to obvykle moc rychle nejezdi a s KM nejde ani natavit optimalni dynamika.Kdyz nekdo toci 35 tis. otacek a ma posun 10mm/s,tak ve vetsine pripadu nastroj upece,nebo zatavi.Obcas dochazim do rekvalifikacniho strediska,kde si koupili par Cinanu a vyucuji na to zaklady CNC.Tam jsou taky HF vretena
do 50 tis. ot. Neni dne,aby tam nekdo neco nezatavil a neupek,a to je tam skoli a dohlizeji na ne odbornici.Co me uplne dostalo,bylo zjisteni,ze tyhle uzasne stroje si neporadi s nevyvazenosti jednobritych nastroju a jsou schopny se rozkmitat az do ulomeni 10mm frezy.
K tem otackam. Pochopitelne,ze velke otacky sami o sobe nevadi,pokud je k tomu adekvatni chlazeni a posun,ale u tehle stroju to obvykle moc rychle nejezdi a s KM nejde ani natavit optimalni dynamika.Kdyz nekdo toci 35 tis. otacek a ma posun 10mm/s,tak ve vetsine pripadu nastroj upece,nebo zatavi.Obcas dochazim do rekvalifikacniho strediska,kde si koupili par Cinanu a vyucuji na to zaklady CNC.Tam jsou taky HF vretena
do 50 tis. ot. Neni dne,aby tam nekdo neco nezatavil a neupek,a to je tam skoli a dohlizeji na ne odbornici.Co me uplne dostalo,bylo zjisteni,ze tyhle uzasne stroje si neporadi s nevyvazenosti jednobritych nastroju a jsou schopny se rozkmitat az do ulomeni 10mm frezy.
Jaké tedy byly použity parametry - otáčky/posuv?
Já jsem gravíroval plošáky na stroji Chiron, vřeteno má jenom 10500ot max a posuv jsem dal 200mm/min gravírovací hrot byl z tvrdokovu s úhlem 60 stupňů. Při větším posuvu se mi zdálo že je to vytrhané, pod vodou plošný spoj nabobtnal a prohnul se. Takže jedu nasucho 200mm/min. Zkoušel jsem to gravírovat vrtákem, ale úhel 120 stupňů je opravdu náročný na rovinu.
Já jsem gravíroval plošáky na stroji Chiron, vřeteno má jenom 10500ot max a posuv jsem dal 200mm/min gravírovací hrot byl z tvrdokovu s úhlem 60 stupňů. Při větším posuvu se mi zdálo že je to vytrhané, pod vodou plošný spoj nabobtnal a prohnul se. Takže jedu nasucho 200mm/min. Zkoušel jsem to gravírovat vrtákem, ale úhel 120 stupňů je opravdu náročný na rovinu.
vlado
Tohle vreteno ma max 22 tis. ot/min. To ti dovoli max 10-15mm/s s 0.6mm kopinakem. Je pochopitelne,ze cim vyssi je posun,tak stopa je mene kvalitni.Idealni je vreteno tak 100-120 tis. / min. To dovoli jezdit klidne 50-60mm/s a rez je hladoucky.Kamarad zkousi vzduchovou turbinu tocit na 180 tis. a jezdi 100mm/s.Rez je uplne dokonaly a asi by to sneslo i vic.Ovsem ten hluk,co to dela je nesnesitelny.Jeste 15m daleko od stroje je 180 dB.To je takovy tlak v usich,ze se chce cloveku zvracet.Kompresor,ktery normalne hlukem prebije vsechno,neni ani slyset.Na Ebay jsou kolem 800-1000 USD cinska HF vretena s ER11,ktera toci 50 tis. a s nimi uz jde slusne jezdit.Jenze deklarovana hazivost 0.01mm je tak u jednoho z deseti.Vetsinou je to s bidou 0.05 a to uz je sakra znat pri tech tockach.Kdyz se trefis do rez. frekvenci,tak to jezdi po stole.
Kdyby tam byl hluk 180 dB, tak už tu nenapíšeš ani písmeno, a možná bychom si vypili zadarmo na pohřbu! To je kravál snad 100 startujících Concordů najednou! To mi připomělo, jak za hluboké totality mi kámoš ukázal článek v rudém plátku "Život strany", kde psal nějaký pomatený soudruh o koncertu undergound kapely, že tam orgány naměřily hluk 200 dB!!! Já už tam chtěl psát, jak se to od těch mrtvol dověděli. Měl jsem spočítaný i přetlak a podtlak, který by musely ty repráky vyvinot s tím, že to není reálně možné. Pak mi to rozmluvili, že už mám problémů dost. Nic ve zlém, ale musel jsem reagovat. Vím, že ten údaj je nadnesený.
Nechci polemizovat o Concordech. Hodnotu kterou jsem uvedl udajne namerila inspekce z hygieny,kterou si sousedi pozvali,jelikoz se jim z toho hluku pry zblaznil pes.
Jinak si vzpominam,ze na ucnaku bylo na pozarni sirene napsano,ze zdrzovat se v okruhu 20m pri zapnuti ohrozuje zdravi,nebot intenzita zvuku presahuje hladinu 180 dB.
Jinak si vzpominam,ze na ucnaku bylo na pozarni sirene napsano,ze zdrzovat se v okruhu 20m pri zapnuti ohrozuje zdravi,nebot intenzita zvuku presahuje hladinu 180 dB.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Na ten hluk bacha. Uz pouhych 160 dB (start rakety Saturn V ve vzdalenosti 1 m od trysky) primo ohrozuje zivot! Rychle a nevratne poskozeni sluchu pri tom zpusobuje hluk i o 20 dB mensi 
Ale ty kontroly z hygieny to maji zmaknute. Napriklad sousedovi namerila venkovni hluk vzduchotechniky 59.9 dB, muzes hadat jakej je povolenej limit

Ale ty kontroly z hygieny to maji zmaknute. Napriklad sousedovi namerila venkovni hluk vzduchotechniky 59.9 dB, muzes hadat jakej je povolenej limit

Aleš Procháska
prochaska: seš si jistej, že při startu rakety Saturn V ve vzdálenosti 1m od trysky život ohrožuje ten hluk? 

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, vždyť to psali na internetuQNX píše:prochaska: seš si jistej, že při startu rakety Saturn V ve vzdálenosti 1m od trysky život ohrožuje ten hluk?

Aleš Procháska
Intenzita v dB
Příklad
0 dB
Nejnižší práh slyšení. Nejtišší zvuk slyšitelný lidským uchem
10 dB
Šeptaná řeč.
20 dB
Tikot hodin.
30 dB
Psaní tužkou. Tichá čítárna
40 dB
Elektrický psací stroj. Tichá kancelář, obývací pokoj, ložnice mimo dosah hluku veřejné dopravy
50 dB
Úroveň konverzační řeči (40 – 60dB). Hluk veřejné dopravy z dálky. Lednička. Jemný vánek.
60 dB
Pračka. Klimatizace ze vzdálenosti 6 metrů. Hovor. Hluk šicího stroje.
70 dB
Bouchnutí dveřmi.Veřejná doprava. Psací stroj. Hlučná restaurace (trvalá expozice).
80 dB
Zvonění telefonu. Podzemní dráha. Intenzivní veřejná doprava. Hluk v továrně.
90 dB
Pouliční doprava (80 – 90 dB). Hluk nákladních aut. Hlučné domácí spotřebiče. Dílenské nářadí.
100 dB
Řetězová pila. Motorová pila. Hluk v kotelně. Pneumatické kladivo.
110 dB
Rockový koncert. Osobní přehrávač.
120 dB
Hlasité zahřmění. Rockový koncert před reproduktory.
130 dB
Motorová sbíječka.
140 dB
Motory startujícího letadla ve vzdálenosti cca 200m. Výstřel z pušky. Tryskové letadlo.
180 dB
Startující raketa
Tabulka z diplomove prace
http://is.muni.cz/th/84513/pedf_m/cela_ ... basova.doc
Skoda,ze se s vama holka neporadila,takhle urcite tu diplomku neobhajila.
Pritom se vsadim,ze byste ji poradili zadarmo,ze?
Příklad
0 dB
10 dB
Šeptaná řeč.
20 dB
Tikot hodin.
30 dB
Psaní tužkou. Tichá čítárna
40 dB
Elektrický psací stroj. Tichá kancelář, obývací pokoj, ložnice mimo dosah hluku veřejné dopravy
50 dB
Úroveň konverzační řeči (40 – 60dB). Hluk veřejné dopravy z dálky. Lednička. Jemný vánek.
60 dB
Pračka. Klimatizace ze vzdálenosti 6 metrů. Hovor. Hluk šicího stroje.
70 dB
Bouchnutí dveřmi.Veřejná doprava. Psací stroj. Hlučná restaurace (trvalá expozice).
80 dB
Zvonění telefonu. Podzemní dráha. Intenzivní veřejná doprava. Hluk v továrně.
90 dB
Pouliční doprava (80 – 90 dB). Hluk nákladních aut. Hlučné domácí spotřebiče. Dílenské nářadí.
100 dB
Řetězová pila. Motorová pila. Hluk v kotelně. Pneumatické kladivo.
110 dB
Rockový koncert. Osobní přehrávač.
120 dB
Hlasité zahřmění. Rockový koncert před reproduktory.
130 dB
Motorová sbíječka.
140 dB
Motory startujícího letadla ve vzdálenosti cca 200m. Výstřel z pušky. Tryskové letadlo.
180 dB
Startující raketa
Tabulka z diplomove prace
http://is.muni.cz/th/84513/pedf_m/cela_ ... basova.doc
Skoda,ze se s vama holka neporadila,takhle urcite tu diplomku neobhajila.
Pritom se vsadim,ze byste ji poradili zadarmo,ze?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jasně že poradili. Protože jí tam chybí ještě čelo rázové vlny termonukleárního výbuchu, to bylo myslím necelých 300 dB ale to bych musel najít, už si to nepamatuju.
Aleš Procháska
Zapomnel jsi na 220 dB lodnich sonaru.
Naprostá hovadina, bo každý má jinou hranici. Který člověk na světě má referenční sluch? A musel by být jem jeden pro celou planetu! A jak by hledali jeho nástupce, případně změna citlivosti ucha u toho jedince?Pupak píše:Intenzita v dB
Příklad
0 dB
Úroveň 0 dB je definována v Pascalech, jedná se přeci o akustický tlak, ne?
Už nevím, kde jsem to tenkrát našel, ale bylo to ze dvou pramenů.
Mělo by se to měřit ze vzdálenosti 1 m od zdroje, páč jak známo intenzita klesá se čtvercem vzdálenosti.
"Decibel vlastně do soustavy jednotek nepatří, protože je chudáček bezrozměrný" posteskla si prý jistá paní z nějakého standardizačního (to je strašné slovo) ústavu.
Jo, achtěl bych vidět toho vola, který naměřil těch 180 dB. Jeho fotku bych si pověsil na stěnu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Bel a odvozený decibel je poměrová a tedy bezrozměrná jednotka.
Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Decibel
Řekl bych ale, že to s gravírkou na plošňáky už nemá příliš společného...
--
jrt
Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Decibel
Řekl bych ale, že to s gravírkou na plošňáky už nemá příliš společného...
--
jrt
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Zahledal jsem si na netu a jsou tam docela zajímavé věci. Nejsilnější možný hluk na vzduchu za normálního atmosférického tlaku je prý 188 dB (sinus) resp. 194 dB (obdélník). Víc už prostě vzduch nepřenese
Vyšší hladiny hlasitosti jsou vyhrazeny explozím (případně jiným prostředím - za zvýšeného tlaku, ve vodě).
Vystřelení airbagu těsně u hlavy ... 160 dB.
Facka přímo na ucho ... 170 dB.
Exploze nejsilnější vodíkové bomby jaká byla kdy odpálena, ve vzdálenosti 1 m od bomby ... 362 dB.

Vystřelení airbagu těsně u hlavy ... 160 dB.
Facka přímo na ucho ... 170 dB.
Exploze nejsilnější vodíkové bomby jaká byla kdy odpálena, ve vzdálenosti 1 m od bomby ... 362 dB.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 3. 12. 2008, 9:11, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Referenční hladina (čili 0 dB) je 0.00002 Pa, je to stanovené dohodou jako obvyklý či průměrný práh slyšení po nějakém zaokrouhlení.Josef píše: 0 dB
Úroveň 0 dB je definována v Pascalech, jedná se přeci o akustický tlak, ne?
Aleš Procháska