Gravirka na plosnaky
Nedavno se tu debatovalo a gravirovani plosnaku.Tady je jedna varianta
levne gravirky.Rozjezdy 320x220x75mm.Jezdi to 3600mm/min a frezuje moc pekne.
levne gravirky.Rozjezdy 320x220x75mm.Jezdi to 3600mm/min a frezuje moc pekne.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 7:28, celkem upraveno 1 x.
Ten plošák vypadá fakt výborne . Holt Pupak musí byť vždy extra . 

Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
Ja pouzivam kopinate vrtaky 0.6 a 0.8mm z tvrdokovu od RF Technik. Zatim jsem nenasel nic lepsiho,nebot pokud se nastavi spravne hloubka zaberu ,a 0.12 - 0.15mm,tak s jednim vrtakem udelam desitky takovych plosnaku a je stale ostry.Ten detail plosnaku je inhed po dofrezovani bez jakehokoli zacistovani,z cehoz je videt,ze vrtak opravdu frezuje a ne vytlacuje material.Take je vpravo videt defektni spoj,kde jsem spatne nastavil vysku Z-tka a najel hluboko do materialu.Tyhle frezovaci vrtaky se ale nehodi na vrtani.Udelas 10 der a vrtak je nepouzitelny.Zkousel jsem i tenke frezy 0.2 a 0.3mm,jenze ty mi vydrzely tak 20 vterin a bylo po nic.Tyhle vrtaky jsou prakticky neznicitelne a lze je i pomerne uspesne brousit v domacich podminkach.Da se snimi delat rastr 0.25mm v pohode.
Jsou ovsem narocne na frezovaci rovinu.Diky V-tvaru staci pet stovek v Z-tku a mezera ma dvojnasobnou sirku.Proto jsem byl mile prekvapen,kdyz jsem nalepil na nezafrezovanou desku po dokonceni stroje plosnak a sirka cary se skoro nehnula v celem rozmeru.To svedci o kvalitni rovine.
Jsou ovsem narocne na frezovaci rovinu.Diky V-tvaru staci pet stovek v Z-tku a mezera ma dvojnasobnou sirku.Proto jsem byl mile prekvapen,kdyz jsem nalepil na nezafrezovanou desku po dokonceni stroje plosnak a sirka cary se skoro nehnula v celem rozmeru.To svedci o kvalitni rovine.
Ono udelat gravirku,ktera dobre graviruje neni az takovy problem,pokud se pouziji kvalitni kulickove srouby na X a Y. Na Z-ose je jemny M10x1 metricky zavit,takze osa ma 400 kroku na mm,coz zajistuje opravdu jemne polohovani Z-osy.Matice je 30mm dlouha a tudis je temer bezvulova,realne 0.01mm mrtvola.Navic gravitace vytvari prirozene predpeti.Osa X jezdi na linearech THK a portal se Z-osou na presnych rolnach.Konstrukce je z hlediska tuhosti na gravirku sice predimensovana,ale diky tomu je gravirka odolna proti vibracim vretene a nastroje,coz umoznuje opravdu kvalitni gravirovani plosnaku.
Tady jsem kdysi udelal spatnou zkusenost s nepodeprenymi tycemi 20mm,ktere pruzily i pri gravirovani plosnaku,proto me tezko nekdo presvedci,jak s takovou konstrukci dokonce frezuje kovy.
Cary byly roztresene a obrysy neciste.
Tady jsem kdysi udelal spatnou zkusenost s nepodeprenymi tycemi 20mm,ktere pruzily i pri gravirovani plosnaku,proto me tezko nekdo presvedci,jak s takovou konstrukci dokonce frezuje kovy.
Cary byly roztresene a obrysy neciste.
Jeste dve fotky tu mam.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 7:29, celkem upraveno 1 x.
Myslim,ze na videu toho, co by melo vypovidajici hodnotu, moc nezachytis.Spis je treba si ujasnit pojmy,co je a co neni frezovani,pripadne gravirovani.Jestli nekdo da na frezku na drevo vysokootackove vreteno BOSCH a vyfrezuje do duralu diru a pod,tak to pro me neni dukaz,ze je to stroj schopny obrabet kovy.Duvod je prosty.Pri 30 tis. otackach frezka sice dural frezuje,ale nastroj jde za par minut do haje.Je temer nemozne ho uchladit.Jina situace nastane,pouzije-li se vreteno s 4-8 tis. otackami.Pokud za techto podminek se stale stroj chova mravne a neobjevuji se vibrace pri dejme tomu 6mm freze s triskou 1mm na polovicnim zaberu,tak lze stroj oznacit za kovoobrabeci.
O frezovani oceli ani nemluvim.Tam nejake super vysoke otacky neprichazeji v uvahu vubec.Je jasne,ze stroje tehle velikosti nejsou schopny vibrace stoprocentne eliminovat,ale povrch by mel byt hladky bez viditelnych znamek vlneni.
Obcas chodim ke kamosovi,ktery ma CNC masinu za 3 miliony a kdyz vidim,co si tahle zdanlive decentni masina necha libit,tak mi zustava rozum stat.Vsechno je to o chytrosti konstrukce,dokonalych vedenich a spickovem vretenu.Take v neposledni rade o vybornem chlazeni.
Proste my jsme amateri a k temhle strojum se ani nepriblizime,nicmene cloveka to porad laka.
Ostani,co te zajima ti sdelim soukrome.
O frezovani oceli ani nemluvim.Tam nejake super vysoke otacky neprichazeji v uvahu vubec.Je jasne,ze stroje tehle velikosti nejsou schopny vibrace stoprocentne eliminovat,ale povrch by mel byt hladky bez viditelnych znamek vlneni.
Obcas chodim ke kamosovi,ktery ma CNC masinu za 3 miliony a kdyz vidim,co si tahle zdanlive decentni masina necha libit,tak mi zustava rozum stat.Vsechno je to o chytrosti konstrukce,dokonalych vedenich a spickovem vretenu.Take v neposledni rade o vybornem chlazeni.
Proste my jsme amateri a k temhle strojum se ani nepriblizime,nicmene cloveka to porad laka.
Ostani,co te zajima ti sdelim soukrome.
pupak: nebudu zverejnovat kolik masinka vysla, bo jsem to dostal v SZ od tebe, kazdopadne osobne bych se do CNC-cka na DPS nepoustel je to v kazdem pripade nerentabilni.
jinak tak jak jsi pojem "frezovani" ted vymezil, tak toto opravu na tycich nejde delat. Slusne mi to tedy graviruje pri 3mm freze, plnem zaberu a hloubce 0.3mm otackach 10000 a posuvu kolem 350-420mm/min
asi tam bude jeste rezerva, bohuzel nedostanu se s posuvem vis bez toho abych riskoval ztratu kroku.
kazdopadne nastroje pri techto parametrech (dokonce i pri cca 30tis) nenicim na duralu......mazlavy hlinik je samozrejme o neco horsi.
zkousel jsem 6mm frezu a pri hloubce 0.4mm se zacala hltit.
jinak tak jak jsi pojem "frezovani" ted vymezil, tak toto opravu na tycich nejde delat. Slusne mi to tedy graviruje pri 3mm freze, plnem zaberu a hloubce 0.3mm otackach 10000 a posuvu kolem 350-420mm/min
asi tam bude jeste rezerva, bohuzel nedostanu se s posuvem vis bez toho abych riskoval ztratu kroku.
kazdopadne nastroje pri techto parametrech (dokonce i pri cca 30tis) nenicim na duralu......mazlavy hlinik je samozrejme o neco horsi.
zkousel jsem 6mm frezu a pri hloubce 0.4mm se zacala hltit.

Prichy
Pokud se nezivis navrhovanim plosnaku,tak je to vzdycky nerentabilni.Je to pouze o tom,ze gravirka je operativne rychlejsi,nez jiny Zpusob kusove vyroby DPS. Pro seriovku se nehodi.
Ohledne to frezovani.
Ja tochopitelne nevytvarim zadnou normu.Jen uvadim svuj pohled na problem.Myslim,ze nikdo,kdo si koupi CNC frezku neocekava,ze bude obrabet kov s triskou 0.25mm 3mm nastrojem a posunem 5mm/s.
Je sice pravda,ze Robinson vrtal diru do clunu 2 mesice a byl spokojeny,jenze my zijeme jaksi v jinem svete a cas jsou PENIZE
.
Proto si myslim,ze gravirovani a frezovani by se mely logicky oddelovat a nezamnenovat,nebot je to matouci.Na Ebay jsou desitky stroju,ktere vyrobce nazyva frezka,ale kovy na tom nevyfrezujes. Alespon ne tak, jak si to vetsina tech,kteri si to koupili,predstavovali.
Vyrobek,ktery normalni stroj dela 20-30 min,takova "frezka " dela nekolik hodin a jeste je rozmerove jinde. To nemluvim o zivotnosti nastroju,ktere nejsou zadarmo.
Ohledne to frezovani.
Ja tochopitelne nevytvarim zadnou normu.Jen uvadim svuj pohled na problem.Myslim,ze nikdo,kdo si koupi CNC frezku neocekava,ze bude obrabet kov s triskou 0.25mm 3mm nastrojem a posunem 5mm/s.
Je sice pravda,ze Robinson vrtal diru do clunu 2 mesice a byl spokojeny,jenze my zijeme jaksi v jinem svete a cas jsou PENIZE

Proto si myslim,ze gravirovani a frezovani by se mely logicky oddelovat a nezamnenovat,nebot je to matouci.Na Ebay jsou desitky stroju,ktere vyrobce nazyva frezka,ale kovy na tom nevyfrezujes. Alespon ne tak, jak si to vetsina tech,kteri si to koupili,predstavovali.
Vyrobek,ktery normalni stroj dela 20-30 min,takova "frezka " dela nekolik hodin a jeste je rozmerove jinde. To nemluvim o zivotnosti nastroju,ktere nejsou zadarmo.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jak je to myšlené s tím ničením nástrojů?. Nástroj by se snad neměl zničit pri správné řezné rychlosti a ty desetitisíce otáček nejsou nic proti ničemu, pro trojku frézu do hliníku je 30,000 ot. standard. Když snížím otáčky tak to s životností (přepočtenou na objem odebraného materiálu) moc nenadělá, jen pár procent.
Aleš Procháska
Dotaz: Jakym zpusobem se pripevnoval plosak? KPupak píše:Ja pouzivam kopinate vrtaky 0.6 a 0.8mm z tvrdokovu od RF Technik. Zatim jsem nenasel nic lepsiho,nebot pokud se nastavi spravne hloubka zaberu ,a 0.12 - 0.15mm,tak s jednim vrtakem udelam desitky takovych plosnaku a je stale ostry.Ten detail plosnaku je inhed po dofrezovani bez jakehokoli zacistovani,z cehoz je videt,ze vrtak opravdu frezuje a ne vytlacuje material.Take je vpravo videt defektni spoj,kde jsem spatne nastavil vysku Z-tka a najel hluboko do materialu.Tyhle frezovaci vrtaky se ale nehodi na vrtani.Udelas 10 der a vrtak je nepouzitelny.Zkousel jsem i tenke frezy 0.2 a 0.3mm,jenze ty mi vydrzely tak 20 vterin a bylo po nic.Tyhle vrtaky jsou prakticky neznicitelne a lze je i pomerne uspesne brousit v domacich podminkach.Da se snimi delat rastr 0.25mm v pohode.