Mach3 mírně ujíždí ze souřadnic????

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
sad@wo.cz

20. 3. 2016, 10:48

Já neříkám, že je problém v Machu ale začalo to dělat právě po přechodu z takového jednoduchého NC-Studio po game portu, (tam to ale fungovalo číňanům suprově) na Mach a ten interpolátor.
Právě po poradě s borci z Mikroelektroniky co vymýšlejí železo a i softy kolem USB tak mi tvrdily, že do LPT by už v žádným případě nešly (je to silně nespolehlivé a náročné na chodu viru Windows a výkonu celého PC) a že to chce USB a oddělení od PC přes interpolátor protože to funguje ůplně jinak. Ve fabrikách jedině interpolátory a to prý i v případě, že mašina má svůj řídící computer na svém operáku a nebo je interpolátor už součástí desky computeru.
PC už jen posílá ůdaje o poloze a řízení motorů a všeho ostatního už je věc Interpolátoru a záeží jak velký má bufer na tak dlouho může PC zamrznout a jede to dál to u LPT neexistuje tam jakékoli zaváhání PC se okamžitě promítne na výsledku dráhy frézy.

To samé mi tvrdil i ten borec od robotiky večer se tu stavil a ejhle problém je vyřešen je to jen o odladění driwerů motorů a nastavení Macha co se týče kroků. Celý problém byl v tom, že to chytalo ve velmi malých rychlostech (cca 4kroky /sec při delení 1600kr/ot)rezonanci proto to ve vyšších rychlostech nedělalo.
Dal mi tam zatím zkušebně 20000 kr/ot a problém je pryč navíc motory jdou ůplně potichu to jsem ještě nezažil???? to prý je ale v pořádku správně prý nejsou vůbec slyšet takový to hraní motorů není dobrý právě pro tu rezonanci. Pán se živí již 30let robotikou tak snad má pravdu :)

Ty moje drivery umí až 51200 kr/ot. on neměl čas to ladit ale prý by se nebál této hodnoty pokud to zvládne elektronika a tady je právě problém PC bez interpolátoru to by muselo být už dost nadupané PC aby to prý zvládlo, Interpolátor je nato určený a o nic jiného se nestará a stačí obyč PC prý by to šlo honit i z mobilu.

Jen pro info posílám ten G-cod na kterým jsem to odhalil při frézování hliníku, jinak v jedný vrstvě na překližce to docela fungovalo.

Jinak v Machovi se nato dá přijít taky tak že na JOG natavíte nejmenší rychlost 1% a polohujete ručně tam a zpět ono se to hýbe jen nepatrně ale musí to jet. Možná Vám to taky nejede a nebo blbě a ani o tom nevíte.
Přílohy
záda-kolektor_otoč_2m-min.txt
(12.74 KiB) Staženo 302 x
Milda
sad@wo.cz

20. 3. 2016, 10:56

Engineer píše:Možná by to chtělo ukázat i ten použitej G-kód ... tohle mi skoro připadá jako nějakej problém s přepnutím absolutních a přírůstkových souřadnic, pokud je každá vrstva ujetá o chlup dál. Ono by to obecně asi chtělo kapku počíst v manuálu k Machovi, než s tím člověk začne..... :)
Momentálně dodělávám další mašinku s machem a kromě zarušení koncových spínačů, který jsem už vyřešil mi jede vše (včetně řízení 3F měniče 0/10V, 4 osa) naprosto bezchybně i na LPT portu s jednoduchou oddělovací kartou. Jelikož jsem nikdy neměl s Machem problémy (stačilo postupovat dle návodu a mít solidní PC) tak tyhle dotazy holt kapku nechápu ....
Možná je v tomhle případě i nějakej problém s aktuálně nastavenejma rozběhovejma rampama, kdo ví???
Pokud to vypouští kroky v malý rychlosti tak může bejt klidně problém i v driveru .... nedávno jsem "na stole" testoval driver a motor, který mi při malý rychlosti (cca 70-100 otáček/min) ztrácely kroky (dostalo se to do nějaký rezonance). Bylo to asi driverem .... s jiným driverem (ne jinej kus ale jinej typ) to chodí jak z praku. Šlo o 4Nm pětifáze vexta.
Tím chci říct, že ne vždy je nutno hledat problém v Machu!!!!
Já neříkám, že je problém v Machu ale začalo to dělat právě po přechodu z takového jednoduchého NC-Studio po game portu, (tam to ale fungovalo číňanům suprově) na Mach a ten interpolátor.
Právě po poradě s borci z Mikroelektroniky co vymýšlejí železo a i softy kolem USB tak mi tvrdily, že do LPT by už v žádným případě nešly (je to silně nespolehlivé a náročné na chodu viru Windows a výkonu celého PC) a že to chce USB a oddělení od PC přes interpolátor protože to funguje ůplně jinak. Ve fabrikách jedině interpolátory a to prý i v případě, že mašina má svůj řídící computer na svém operáku a nebo je interpolátor už součástí desky computeru.
PC už jen posílá ůdaje o poloze a řízení motorů a všeho ostatního už je věc Interpolátoru a záeží jak velký má bufer na tak dlouho může PC zamrznout a jede to dál to u LPT neexistuje tam jakékoli zaváhání PC se okamžitě promítne na výsledku dráhy frézy.

To samé mi tvrdil i ten borec od robotiky večer se tu stavil a ejhle problém je vyřešen je to jen o odladění driwerů motorů a nastavení Macha co se týče kroků. Celý problém byl v tom, že to chytalo ve velmi malých rychlostech (cca 4kroky /sec při delení 1600kr/ot)rezonanci proto to ve vyšších rychlostech nedělalo.
Dal mi tam zatím zkušebně 20000 kr/ot a problém je pryč navíc motory jdou ůplně potichu to jsem ještě nezažil???? to prý je ale v pořádku správně prý nejsou vůbec slyšet takový to hraní motorů není dobrý právě pro tu rezonanci. Pán se živí již 30let robotikou tak snad má pravdu :)

Ty moje drivery umí až 51200 kr/ot. on neměl čas to ladit ale prý by se nebál této hodnoty pokud to zvládne elektronika a tady je právě problém PC bez interpolátoru to by muselo být už dost nadupané PC aby to prý zvládlo, Interpolátor je nato určený a o nic jiného se nestará a stačí obyč PC prý by to šlo honit i z mobilu.

Jen pro info posílám ten G-cod na kterým jsem to odhalil při frézování hliníku, jinak v jedný vrstvě na překližce to docela fungovalo.

Jinak v Machovi se nato dá přijít taky tak že na JOG natavíte nejmenší rychlost 1% a polohujete ručně tam a zpět ono se to hýbe jen nepatrně ale musí to jet. Možná Vám to taky nejede a nebo blbě a ani o tom nevíte.
Přílohy
záda-kolektor_otoč_2m-min.txt
(12.74 KiB) Staženo 282 x
Milda
Mex

20. 3. 2016, 5:13

No teda nevím. Ale při rychlosti 4 kroky/sec se mi rezonance moc jako důvod nejeví.
Pokud to jsou 4 mikrokroky (to z toho tvého popisu není jednoznačně poznat), tak bych spíš tipoval třeba na nějaký problém s omezením proudu cívkami při stojícím motoru. Při tak pomalém pojezdu si driver už může myslet, že je to stojící osa a snižovat proud, při rozjezdu třeba pak může mít problém.

Rozhodně bych to na tvém místě zkusil i přes LPT (pokud nějaký takový počítač máš), aspoň jednoznačně poznáš, jestli problém vzniká v driverech nebo interpolátoru.
sad@wo.cz

20. 3. 2016, 8:49

Mex píše:No teda nevím. Ale při rychlosti 4 kroky/sec se mi rezonance moc jako důvod nejeví.
Pokud to jsou 4 mikrokroky (to z toho tvého popisu není jednoznačně poznat), tak bych spíš tipoval třeba na nějaký problém s omezením proudu cívkami při stojícím motoru. Při tak pomalém pojezdu si driver už může myslet, že je to stojící osa a snižovat proud, při rozjezdu třeba pak může mít problém.

Rozhodně bych to na tvém místě zkusil i přes LPT (pokud nějaký takový počítač máš), aspoň jednoznačně poznáš, jestli problém vzniká v driverech nebo interpolátoru.
Jo 4 mikrokroky prostě to asi tak 4x do sec ťukne prostě skoro neznatelný pohyb.....jo a rezonance nějaká elektrická vzniká uvnitř motoru prý hlavně při těchto nízkých pohybech to je prý nejčastější jev u krokových motorů a mají s tím dost problémy prý se s tím tak před 10-15ti lety strašně potrápily. Dnes se to v robotice odstranilo servama ale to je prý jiný level i cenový. Mašinu krokáčema dnes osazují jen vyjímečně pokud jde zákazníkovi o cenu.

Taky mě to tak připadalo jak málo šťávy jakoby to omezovalo proud.
Na LPT to určitě půjde to předtím chodilo sice tam byl game port 16pin ale ovládání je s LPT totožné.
Drivery ostaly stejné, změna je jen ten USB Interpolátor a Mach3.
U Macha se nedá nastavi právě tato hranice kdy to má omezovat a brát jako stojící osa??????

Teď to maká mám tam těch 20000kr/ot a líbí se mi jak to jede potichu a bez škubání a kroky to neztrácí.
Mám to zkusit až bude čas ještě navíc čím víc tím prý je to pro všechno lepší, rezonance ložiska a hlavně kuličkové šrouby vydrží 10ti násobek než když to má prý ten drnčivý chod. (no tomu bych snad i věřil)
Milda
kikso

7. 6. 2016, 3:29

Nechcem zbytočne zakladať nové vlákno, tak to hádžem sem, pretože je to asi témou najbližšie.
Máme podobný problém, s ktorým už dlhšiu dobu bojujeme. Prešacoval som tu už viacero podobných tém,
ale žiadne riešenie nepomáha, tak som sa vám prišiel vyžalovať.

Máme tuhú, solídne postavenú a dobre dimenzovanú CNC frézu poľskej výroby LYNX otter1. Pôvodne tam bolo riadenie, ktoré výrobca zadával vyrábať inej poľskej firme http://www.kartech.biz/index.php/language/en/" onclick="window.open(this.href);return false;.
Robili to jednoúčelovo exkluzívne pre nich, bez manuálu pre užívateľa, ich stránka hovorí za všetko a fungovalo len s riadiacim softom TAPPER v cene stroja.
Pre naše potreby táto zostava poskytovala veľmi obmedzené možnosti nastavenia, ladenia a optimalizáacie rýychlostí.
Pri neúspešných pokusoch so zvyšovanim rychlostí a zmien zrýchlení sme sa rozhodli vymenit riadenie, ktoré bude použiteľné s MACHom.
Rozhodli sme sa zainvestovať do http://www.cs-lab.eu/en/produkt-2,2-CSM ... ctors.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Inštalácia aj zabehnutie relatívne bezproblémové. Sú tam 4 hybridne bipolarne krokové motory s označením MARK 4,8Nm/8A (google nepozná) s prípravou na enkodery, prevod x a y 1:3 ozubenym remenom cez uzubeny hreben a PMI vedenia. Z os gulickova skrutka 1:10. Drivery JAWO MD860 http://www.frezarkicnc.pl/sterowniki.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Hneď sme začali pozorovať rôzne veľké straty krokov v X a Y osiach, v závislosti od feedrate a veľkosti kódov. Zatiaľ teda máme odpozorované, že to pri malých posuvoch (do80-320mm/min) skáče dosť, pri stredných 500-2000 vôbec a 3000 znovu áno. Niekedy len v X niekedy v Y a niekedy v oboch osiach. Mikrokroky sme vyskušali už od 1/256 až po 1/8. nastavenia CV modu v MACH od vymyslu. Mám natočené videá pre výrobcu riadenia. Robi to silne kopance najmä v zakrutach, pritom to skočí o 0,5 až 1mm. Piložim ešte niečo z videi. Ďakujem za akékoľvek pripomienky.
Přílohy
feedrate 120 0min19sec and 1min57sec.mp4
(13.95 MiB) Staženo 342 x
sad@wo.cz

7. 6. 2016, 10:31

Odstranil jsem to těma switchema (jsou tam tři) který jsou v driwerech jak mi každý říkal ať do toho nehrabu!!!!!!
Hold se nedalo jinak a pokus omyl přišel nato, že tyto switche nato mají dost podstatný vliv!!!! Teď už si nepamatuji co který znamená, zkus to je to jen 9 možností :D
Mikrokroky mám na 10000/ot a jezdí to bez ztráty polohy.
Milda
kikso

8. 6. 2016, 9:49

Dik za dotaz. Presiel som uz davnejsie vsetky kombinacie mikrokrokovania/step per od 1/256 po 1/8 bez zaruceneho uspechu. Na niektory kod to pomohlo, ale pri inom to je napr. este horsie. Kody su v poriadku. Este skusim na X os ine mikrokrokovanie ako na Y, to som este neskusal. Drivery mam pripojene tienenym FTP kablom, tienenie spojene s kostrou, takze nejakym rusenim by to snad nemalo byt.
Obcas ked zacnem klikat Wo vindowsoch pocas chodu tak to trhne, ale ta chyba by nebola potom tak opakovana (obr.) Vacsinou to trhne v zatackach, rovne ciary prechadza bez problemov
x axis and y axis pocketing step disturbance.jpg
.Idem skusat dalej hocico, uz je to dvomesacne zufalstvo, jednu varku ide dobre a potom zase. Nieco spozorujeme az pri rozdielnych vzdialenostiach od home polohy po dobehnuti kodu do - opat ziadna pravidelna systematicka chyba. Iny kod - ina alebo žiadna chyba. Este raz dik za akekolvek postrehy.
sad@wo.cz

8. 6. 2016, 11:01

Přesně toto mi to robilo ujíždělo to hlavně třeba na elipsách kde jedna osa jede a druhá jen tak připrcává aby začala elipsu.
Přišel jsem nato tak, že jsem nastavil v Machu na ručním ovládání malinký posuv v okenku rychlosti jen třeba 1-2% a ejhle právě do jedný strany myslím do - to makalo a do + to nevědělo kam to má jet buďto to stálo a jen se cukalo a nebo dokonco to jelo opačně.
Záchrana byla v těch switchech uvnitř driwerů, tam jsem to přepnul a už si to rozumělo s Machem !!!!!Jo a delá to na všech osách!!!!
Je to popsáno v odstavci 3.
MA860Hm.pdf
(433.72 KiB) Staženo 331 x
Milda
kikso

8. 6. 2016, 5:31

Aha super, vyzera ze tie drivery by mohli mat identicke dosky, akurat ty mas k tomu aj zrozumitelny a pouzitelny manual. Oni to mozno sikovni poliaci trochu opajcli. Delenie krokov nepomohlo, opat som to skusal s roznymi nastaveniami a ziadna zmena. CV mode takisto seria pokusov s distance aj angle bez vysledku. Takze vnutri su este nejake jumpre ... hned zajtra to vykucham, dam vediet ako to dopadlo.
Přílohy
instrukcja sterownika MD860 i 560.pdf
(82.16 KiB) Staženo 404 x
sad@wo.cz

8. 6. 2016, 9:03

Jj dělení na to nemělo vliv akorát to bylo jemnější.
To dělení potom chce upravit až to bude fungovat na co největší je to kompromis mezi jemností a rychlostí jakou to je schopné jet.
Já mám teď 10000kroků/ot a jede mi to tuším 8m/min
To jemný dělění chce prý využít kůli životnosti mašiny hlavně kuličkových šroubů a navíc při těch 10000 to jde suprově potichu.
Přišel mi tento bezdrátový ovladač suprová věc :D :D :D
http://www.aliexpress.com/item/Wireless ... 22480.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Milda
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2016, 9:38

to je super ze mas bezdratovej ovladac kdyz ti to ujizdi
promin nemohl jsem si pomoct

kde kdo tu resi hlavne aby to melo hezky obrazovky dobre se na to klikalo ale spolehlivost a robustnost reseni na poslednim miste
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kikso

9. 6. 2016, 9:13

Tak som tie drivery vypitval. Bolo to pred očami zvedavca pre istotu zanitované. Nuž prečo asi... ta pavučina lakovaných drôtov ma tam poriadne vydesila, tam sa skrat alebo studený spoj doslova pýta, ale žiadne aktívne jumpre tam nie sú. Iba 6 pinov s potlačou JTAG, čo by ale mohla byť príprava na testovací konektor výrobných vád plošných spojov podľa tohoto štandardu: https://sk.wikipedia.org/wiki/Joint_Test_Action_Group" onclick="window.open(this.href);return false;.
Doska je teda Made in Poland, takže manuál k Leadshine mi bohužiaľ nepomôže.
To, čo je tam prisoplené nad procesorom je štvorica 1MHz operačných zosilňovačov MCP6004.
Čo si o tom myslíte? Dá sa tomuto dôverovať? Zatiaľ tie drôty trochu ponaprávam aby sa vzájomne a ničoho nedotýkali a uvidíme.
JAWO MD860.jpg
Přílohy
JAWO JTAG.jpg
Mex

9. 6. 2016, 12:41

Jen 2 technické poznámky:
- lakovaných drátů se není třeba bát, to se dělají mnohem složitější konstrukce, kde je přes sebe mnoho vrstev takových drátů, a funguje to spolehlivě
- JTAG nebude pro testování desek, ale pro programování procesoru
kikso

9. 6. 2016, 12:50

Vďaka za poznámky. Ja som len v skrytu dúfal, že som našiel zdroj problému. Opäť slepá ulica. Rozobral som ich všetky 4 tie JAWY, vyfúkal, ponaprával, skontroloval spoje. Blbne to pri nízkych rýchlostiach rovnako ako pred tým...
Thomeeque

9. 6. 2016, 1:07

Sry, pokud to tu někde je - zkoušels jinej zdroj pulzů než Mach?

A z toho, co píše sad@wo.cz: zkus invertoval v nastavení step signál.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“