Prodejce frézek

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
elbarto

2. 8. 2016, 10:38

Pokud mas v hlave tak velky, nekdo by az rekl megalomansky projekt preci te nezastavi par radku na foru. Vubec tim nerikam, ze kluci nemaji pravdu. Soucasne podotykam, ze prumerny advokat s timto dokaze poradit. Vyrobky dnes prodavane radou firem, nemaji ani ceske navody a kdyby doslo na pitvani jejich atestu na vyrobky byla by to mam pocit velka parodie. Prodejci ci dovozci jsou s.r.o.cka s nulovym jmenim. Tohle uz je spis bombonkem. Pro zacatek muzes prodavat pres Aukro ci Bazose, prodavat jako stavebnici, atd. kde to je kazdemu totalne sumak. Az prodas par desitek kusu uz kapital na legalizaci mit budes.
Mam obavu, ze uslechtily projekt zemre na tisici jinych technickych problemu, nez na byrokracii vubec dojde. Rikat si "nic nema smysl" je asi nejhorsi cesta. Spis si poloz otazku zda se ti fin. vice nevyplati domluvit si polotovary dospelackych frezek v chine a resit presne opracovani, montaz a rizeni. Kdyz jsem koukal treba na kopie FNK25 nebyla cena zase tak zavratna. Problem je nejista kvalita zpracovani a doprava pri jen par kusech.
Snad maly priklad. Treba Warco a jeho vetsi soustruhy, reseno i tady na foru. Stroj srovnatelny s SM16 stoji cca 120 tis. za tuhle cenu clovek nikdy nic neporidi a nezgeneralkuje. Dva lidi tady psali: "mam to doma, je to presne, funguje to dobre". Dalsich 10 kontruje" je to silena sracka, stejne konstrukce jako je Proma tad., nema smysl kupovat. Bezny obcan kutil ci maly zivnostnik uz je tak vyplaseny, ze si nekoupi radeji nic nebo pritahne vrak od Svobody za nesmyslnou cenu a 2x tolik potom nacpe do zprovozneni. Mam plnou dilnu starych kramu, pokud by neco opravdu fungovalo a bylo jen trosku v ceske cenove relaci, budu stastny prvni zakaznik. Jednou se to preci zlomit musi a zase se snad budou vyrabet normalni ceske stroje.

Nebudeme li mluvit o masove vyrobe tisicu stroju v zavratnych fin. objemech je nutne polozit si i otazku, kdo tady vubec podobne cetifikaty dokaze objektive posuzovat ? Kdyz zacinaly roboticke vysavace nechtelo se mi v te dobe davat15 litru za hracku a koupil jsem noname (ano jsem idiot :-)). Vysavac najel poprve do doku a ten zacal horet. To mi spustilo kladiva a vyrobek okamzite vratil a soucasne rozpoutal kontrolu COI. Firma predlozila 100x prekopirovane, sotva citelne "atesty" pro EU, kontrola mam obavu vubec nevedela co ma ci nema chit a konstatovala, ze prodej je goot. Kolika dalsim naivnim zakaznikum vyhorel byt samozrejme netusim. Firma v te dobre cerste zalozene s.r.o.cko bez jmeni na pronajate adrese. Statni urednik by jako uplne prvni mel resit/posuzovat/trestat bezne vyrobky ohrozujici zivot nez trapit firmy co se snazi cokoliv vyrobit, prodavat, vyvazet.
martasg1
Sponzor fora

2. 8. 2016, 12:28

Pro mě to není teď moc reálné z toho důvodu, že prototyp bych asi neuplatil... materiál, odlitky, přesná broušená evolventní ozubená kola, přesná ložiska, ozubené hřídele, pohon vřetene. (Zkoušel někdo někdy z přítomných udělat na takovou stavbu rozpočet?)
Další věc je, že bych potřeboval zkušenného konstruktéra na výpočty převodů, dimenzování hřídelí apod. - toho také nemám.
Kdyby se našel sponzor a zkušený konstruktér tak by to možná pro mě jako výrobce do trojky smysl mělo :)

A teď si zcela nezávazně zažertuju, protože vám chci zvednout náladu:
Nebo můžeme uspořádat sbírku na prototyp a založit neoficiální akciovku - garant a správce akcií může být třeba vlastník fora :idea: :lol: každý tak bude sponzor a každý bude pak majitel patentu a když se zadaří bude mít svou akcii s dividendy :)))))) (a každý pak pujde do basy kdo v tom bude namočený... :lol: )
Pokud by se dílo zadařilo šlo by do místního muzea c-n-c fora :)
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2016, 1:24

Tady máš inspiraci ohledně rozpočtu i ohledně výrobku .... cena cca 100k a projekt se asi rozjel díky Kickstarteru.
http://i0.wp.com/makezine.com/wp-conten ... ketNC.jpeg" onclick="window.open(this.href);return false;
Já bych si takovej "potrat" nikdy nekoupil, ale snahu autora (i když bych měl hromadu výhrad k danýmu řešení) i vcelku slušný konstrukční přístup musím ocenit a těch 100k není nijak mimo.....

Mám teď rozdělanej podobnej projekt hodně malýho jednoúčelovýho CNC soustruhu (posuvy 30x30mm - obrábění do průměru 5mm), materiál na stavbu (vesměs značkový komponenty) vychází na cca 50-60 litrů a hromada práce k tomu...... kolik lidí by to tady reálně zaplatilo jako finální výrobek ( jen práce ... 100h x 300 je 30k a za 100 hodin nic moc nevymyslíš ani nepostavíš) ????
Vezmi si, že jen litiny na cca 100kg strojek spotřebuješ tipuju 50-60 kg (kontilitina) možná ale i víc, tj. cca 3-4 tisíce. Myslím, že je tady dost projektů u kterých autoři uvedli náklady plánované i ty skutečné. Od toho se můžeš odpíchnout a udělat si finanční představu co to obnáší.

A na konec ....budu zlej :lol: .... i Ti co tady teď kecaj o tom, jak by si takový nový stroj koupili, kdyby byl k dispozici, ho ve finále nikdy nekoupí a budou někde hledat "levnější" alternativu. Funkční, "bohatá" firma třeba i s dotacema od EU sockomoušů to nikdy od malovýrobce nekoupí, protože by porušila podmínky dotací a to nikdo nebude riskovat. :wink:
Nadává se na Svobodu, ale není problém koupit pěkný stroje za podobný ceny jako u něj třeba ve Švýcarsku, kolik lidí odsud si takovej stroj v ceně cca 100-120 litrů (obvykle s nerozkradenou výbavou) dovezlo??? I těch 100-120 za prověřenou značku (Schaublin, Aciera, Deckel atd.) je pro hobbistu moc a bere novou čínu za polovic a pak se učí zaškrabávat. :lol:
fmodel
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2016, 3:46

Docela mě to ser..ale Engineer má docela pravdu.
Můžeš změnit technologii ,potřebuješ někoho kdo umí navrhnout stroj a hlavně má v malíčku slévárenskou technologii. Modelové zařízení 100-200k podle složitosti.Kg litiny s žíháním tak 120Kč.Mašinka X 350 Y 250 Z 350 s tuhostí aby to nebyla čína bude vážit v odlitcích 350-450 kg .U pětiosky co šnekovej převod to 15k v polotovarech a další ceny asi znáš.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 8. 2016, 7:13

Ono by stacilo pro zacatek zkusit vyrobit treba kvalitni sverak a aby to nestalo 50 000
Tam si clovek overi o co jde
Poptavka by mtslim byla
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

3. 8. 2016, 7:43

přesně tak, kdekdo si myslí, že když koupí nějaké cncčko, že dokáže produktivně vyrábět, ale přitom kolikrát ještě ani nic nevyrobil (píšu obecně, potrefené husy ať se neozývají, že již vysoustružili svoji první hřídelku do merkuru.. ) ono postavit stroj ve správné geometrii zas taková sranda není, a osobně si myslím že to bude ve většině případů horší než ta lowcost čína a nebo, když to bude kvalitativně lepší tak to bude dražší než DMG a spol..
zkuste si třeba jen "hloupé" vřeteno s ATC.. každý to chce a nikde to není
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lubos
Sponzor fora

3. 8. 2016, 7:59

Ten svěrák je myslím dobrý nápad. Osobně se chystám něco pořídit a to minimálně 2-3 kousky. To co by se mi zamlouvalo je okolo 20 tis/ks.
Před lety tu někdo dělal a nabízel pěkný malý svěráček ( taky jsem si ho koupil) za pěkné penízky, docela mě překvapuje že tu výrobu nezopakoval.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
martasg1
Sponzor fora

3. 8. 2016, 8:53

RaS píše:přesně tak, kdekdo si myslí, že když koupí nějaké cncčko, že dokáže produktivně vyrábět, ale přitom kolikrát ještě ani nic nevyrobil (píšu obecně, potrefené husy ať se neozývají, že již vysoustružili svoji první hřídelku do merkuru.. ) ono postavit stroj ve správné geometrii zas taková sranda není, a osobně si myslím že to bude ve většině případů horší než ta lowcost čína a nebo, když to bude kvalitativně lepší tak to bude dražší než DMG a spol..
zkuste si třeba jen "hloupé" vřeteno s ATC.. každý to chce a nikde to není
Má pravdu předsedo...! :)
robokop píše:Ono by stacilo pro zacatek zkusit vyrobit treba kvalitni sverak a aby to nestalo 50 000
Tam si clovek overi o co jde
Poptavka by mtslim byla
Já jsem tady nechtěl prozrazovat moje plány ale víš :? a ty to takhle vyzvoníš...
Ale jak jsem psal, potřebuju ještě pořídit brusky.
lubos píše:Ten svěrák je myslím dobrý nápad. Osobně se chystám něco pořídit a to minimálně 2-3 kousky. To co by se mi zamlouvalo je okolo 20 tis/ks.
Před lety tu někdo dělal a nabízel pěkný malý svěráček ( taky jsem si ho koupil) za pěkné penízky, docela mě překvapuje že tu výrobu nezopakoval.
A proč už jsi mi to ještě lubosi nezadal jako zakázku? :) Měl by jsi svěráky přesně podle své představy, rozměru drážky a zaškrabané :wink:
Za kolik byl ten svěrák a jak vypadal?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 8. 2016, 9:53

Tak sup do toho nez je budu muset objednat jinde
Rad ti idelam kseft potrebuju par sveraku 100 nebo 120mm
martasg1
Sponzor fora

3. 8. 2016, 9:58

robokop píše:Tak sup do toho nez je budu muset objednat jinde
Rad ti idelam kseft potrebuju par sveraku 100 nebo 120mm
A materiál dodáš?
filla
Kontaktovat uživatele:

3. 8. 2016, 10:15

jak dopadl ten seping, co tady chtek nekdo vyrabet?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 8. 2016, 10:38

No normalne ho taky nedodavam kdyz du kupovat sverak takze by to bylo na tobe a navic budes vedet co presne obrabis
martasg1
Sponzor fora

3. 8. 2016, 11:09

Jasný chápu, ale to je přesně ten problém v začátcích...

Já mám nyní funkční jeden stroj - cnc frézku, soustruh už bude doufám do měsíce také v provozu (další dva stroje jsou zatím odstavené), mám nástroje, mám profi obráběče, mám dva pomocníky, mám technologa a poradce na CAM, mám dokonce kooperanta, ale nemám zakázky za stanovenou sazbu a v kýženém objemu.
Teď dodělávám dvě zakázky, které mi zaplatí nájem zase na další měsíc a sem tam nějakou tu opravu.
Jo je to dobrej začátek, alespoň nemusím už sypat z rodinýho rozpočtu.
Mašiny jsou zapojené od května takže to není zase tak špatný pokrok na to že se snima seznamujeme.
Ani jsem si nepředstavoval, že na frézce budu hned tohle léto obrábět, kalkuloval jsem s roční generálkou.

Ale... prostě si teď nemůžu dovolit nakoupit materiál za 5000 Kč na výrobek, který nevím zda někdo odebere.
Takže zase vezmu další zakázku za 300 Kč na hodinu abych měl na další nájem a budu dál zprovozňovat soustruh a posléze další dva stroje.

Já to prostě musím nyní brát jako kusové zakázky na přání.
Chceš svěrák? zadej si poptávku, zaplať zálohu, já ti ho vyrobím a dodám v požadovaných parametrech.
Pochop, takhle k tomu já nyní musím přistupovat.
Nemůžu se teď věnovat experimentování a výrobou na "sklad" až se najde kupec...

Nebo si počkejte... a přijde zima, sednu k PC, pohraju si v Inventoru, pár kalkulací a grafů v Excelu, pár návrhů a příprav v CAMu, pár testů dodavatelů a materiálu.
A třeba do té doby našetřím pár zlaťáků na materiál "navíc".
Pak přijde jaro a něco smysluplného vyrobím a nabídnu.

Nebo kalkulace prozradí že to bez platících zákazníků za poctivou práci odpovídajícíma penězma nemá smysl a stroje prodám (Nechám volné pole úžasně levným čínským výrobkům :)) a budu se věnovat něčemu co bude mít lepší cíl v podnikatelském záměru.

:wink:
Zbýňa

3. 8. 2016, 7:04

To se zase zvrhla diskuse. Co že už se to tu "vyrábělo"? Malý soustruh, frézky, šeping, svěráky ... Svěráky se nechaj sehnat původní kvalitní za 3-4 tis i nepoužitý, nad šepingem za patnáctku se tu ohrnuje nos a hledaj chybičky, MN80 stál určitě novej tolik vejplat, že by to dneska nikdo stejně nedal.
RaS

3. 8. 2016, 7:20

hlavně mi příjde docela odvaha chtít něco dělat, když mám problém dát 5000 za materiál..
přeci když chci něco dělat, tak udělám prototyp, nafotím, oměřím, vychválím, odprezentuji, určím ceny a dodací termíny a scháním zákazníky...

tak třeba tady hoffman nabízí svěrák:
https://www.hoffmann-group.com/CZ/cs/ho ... 360465-125" onclick="window.open(this.href);return false;

chce za něj 60.. obdobnej od jiných výrobců je někde kolem 40, udělej ho za 20 ve stejné kvalitě a koupím 3, ale chci to vidět stejně jako ten od hofmana ne nějakou virtuální realitu a posílání peněz předem..

edit: tady je obdobnej, tamten nemá doplněnou fotku..
https://www.hoffmann-group.com/CZ/cs/ho ... 360500-125" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) RaS dne 3. 8. 2016, 7:40, celkem upraveno 1 x.
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Nákup“