soustruh VOLMAN
kluzné ložisko je tam určitě. Větší rychlosti se řeší změnou velikosti řemenice u motoru. Změna otáček ze 700 ot/min na 1000 ot/min mě nepřijde jako problém, pokud samozřejmě ozubená kola ve vřeteníku (převodovce) nejsou už úplně K.O.Almac, má tento soustruh pravděpodobně kluzné ložisko hlavního vřetena? Alespoň to tak na mě působí.
Kdybych zvýšil otáčky změnou řemenice nebo montáží nového motoru s vyššími otáčkami (tato možnost se mi líbí méně, protože bych přišel o krouticí moment), myslíš, že převodovka vyšší otáčky vydrží?
Mazání je rozstřikem v olejové lázni, tak nevím, jestli je pro vyšší otáčky vhodné. Řekněme, že bych chtěl dosáhnout asi 1 000 ot./min.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Děkuji za názor!almac píše: ↑5. 7. 2026, 9:40kluzné ložisko je tam určitě. Větší rychlosti se řeší změnou velikosti řemenice u motoru. Změna otáček ze 700 ot/min na 1000 ot/min mě nepřijde jako problém, pokud samozřejmě ozubená kola ve vřeteníku (převodovce) nejsou už úplně K.O.Almac, má tento soustruh pravděpodobně kluzné ložisko hlavního vřetena? Alespoň to tak na mě působí.
Kdybych zvýšil otáčky změnou řemenice nebo montáží nového motoru s vyššími otáčkami (tato možnost se mi líbí méně, protože bych přišel o krouticí moment), myslíš, že převodovka vyšší otáčky vydrží?
Mazání je rozstřikem v olejové lázni, tak nevím, jestli je pro vyšší otáčky vhodné. Řekněme, že bych chtěl dosáhnout asi 1 000 ot./min.