Sestaveni kol na rezani zavitu
s tabulkou závitů jsi asi pokročil dopředu (neviděl jsem ji ale, nemám nainstalovaný Excel). Mám taky závitový šroub 4 běhy/1", takže když na tento šroub nasadím kolo se 127 zuby a předpokládám, že na vřetenu bude ozubené kolo s 1 zubem (teoreticky to je možné, ale v praxi se to nevyužívá)
, tak na 1 otáčku vřetena se závitový šroub otočí o 1/127 otáčky, což je 1"/4/127 = 0,05 mm/ot. Takže s 20z kolem to řeže závity 1mm/ot atd. Samozřejmě mezi vřeteno a závitový šroub vložená kola převodové poměry mění (včetně všelijakých těch nortonek, stromečků, násobných kol, redukcí na vřeteně pro strmé závity..., každá jednotlivá dvojice oz. kol vlastním převodovým číslem) Vzorce bývají v příručkách o řezání závitů. A.

SN 20, SM 16 B, FN 25
Pokud mají kola modul 1.5 lze použít tabulku z Volmana.
http://www.c-n-c.cz/download/file.php?i ... &mode=view" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.c-n-c.cz/download/file.php?i ... &mode=view" onclick="window.open(this.href);return false;
a pokud budou mít modul jinej tak ta tabulka použít nelze? nebo jakej je rozdíl mezi poměrem třeba 20/40 zubovému kolu v modulu 1 a v modulu 1,5?edyss1 píše:Pokud mají kola modul 1.5 lze použít tabulku z Volmana.

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- MichalKraft
- Kontaktovat uživatele:
Nejhorší je, že v tomhle plavu taky a jako truhlař ještě víc. Mám tabulku ,ozubená kola ,Nortonku a stejně nechápu co jak kde natož pochopit tu německou tabulku. Nevim jestly je to jen moje zdání ale stroje na dřevo nejsou tak složité
existuje nějaká knížka kde to je všechno popsané. nakonec skončím "pokus omyl"

Nemám čas ztrácet čas.
Tys ty RadioAmatéry nečetl???
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
Trochu oživíme téma, zjistil jsem že na vretenu mám zavit dle merky G6 1 3/8 1/2 podle tumlikovych tabulek jsem našel sestavení kol na with. G 1 3/8 ale nemůžu dát na vreteno jiné kolo než 20z . Nemá někdo tabulku jako tu v příspěvku už je na metricke, tak na withwort zavit. Nebo nějaký vzorec jak zamenit kola co mám k dispozici. Chci si udělat novou prirubu na univerzalku a na kolech jsem ze zasekl Dík
Stoupání 6.35mm kola mám napsaný na začátku příspěvku a potřebuju řezat withwort podle merek 6G 1 3/8 1 1/2 problém je ze na tumlikovych stránkách je tabulka ale já nemám některé pocty zubů navíc na vreteno nedám jiné kolo než 20z pod ním jsou totiž kola na změnu směru posuvoveho šroubu
Na tohle není žádný soft třeba, stačí selský rozum. Oba požadované závity mají stoupání 6 běhů / palec, tažný šroub má 4 běhy / palec,
tedy jednoduchý převod 2 : 3, první kolo 20z, druhé 30z, mezi libovolné vložené kolo, aby jsi dosáhl potřebnou rozteč. Předpokládám,
že sekundární kolo je přímo na tažném šroubu, nikde nepíšeš o nortonce.
tedy jednoduchý převod 2 : 3, první kolo 20z, druhé 30z, mezi libovolné vložené kolo, aby jsi dosáhl potřebnou rozteč. Předpokládám,
že sekundární kolo je přímo na tažném šroubu, nikde nepíšeš o nortonce.