Sestaveni kol na rezani zavitu
Zdravím existuje nějaká tabulka nebo vzorec, nebo je vůbec možné na soustruhu který je primárně na řezání palcových zavitu možné dělat i metricke? O tabulkách u tumlika vím ale podle nich to dohromady nedám. Mám kola 20,22,30,40,50,60,70,80,90,100,110,127 dík za pomoc
jak se od sebe poznaj soustruhy primárně určené na palcový a na metrický závity?
zapřemejšlej proč tam je to kolo těch 127 zubů..
zapřemejšlej proč tam je to kolo těch 127 zubů..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tak logicky když máš palcovej šroub a budeš dělat jen palcový závity tak nepotřebuješ 127 zubů.. těch 127 je právě nejmenší počet zubů pro poměr 1:25,4 tedy pro přepočet palce na mm.. takže tím základním kolem se dostaneš na metriku a pak už jen podle normálního poměru na dalších kolech jen dopočítáš stoupání
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Když použiješ kola 50 a 127 zubů, tak poměr 50:127 je přesný přepočet z centimetrů na palce, případně naopak. Proto kolo 127 najdeš u soustruhů s metrickým i palcovým stoupáním závitu, aby se daly dělat oba druhy závitů.
Aleš Procháska
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
almac má pravdu, změř to stoupání posuvového šroubu, jinak se nikam nepohnešicewing píše:Zdravím existuje nějaká tabulka nebo vzorec, nebo je vůbec možné na soustruhu který je primárně na řezání palcových zavitu možné dělat i metricke? O tabulkách u tumlika vím ale podle nich to dohromady nedám. Mám kola 20,22,30,40,50,60,70,80,90,100,110,127 dík za pomoc
jinak já tam na stránkách nemám všechno, někde tady mám skladby kol pro šrouby od 5mm až do 18mm stoupání a pro 2,3,4 angl. palce a i tabulky pro stoupání palce vídeňského (26,34mm) a palce švýcarského (30mm)

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
jaké měrky na závity? metrické, palcové? změř mezi sebou rozteč toho závitu a pak ještě na xchodech a těma chodama to poděl ať máš jistotu, že jsi se nesekl, já osobně bych tipl podle těch kol co jsi napsal že máš, že tam naměříš 6,35mm roztečicewing píše:Tak sem našel merky na závity a žádná mi na to nesedla takže to mám asi nějak změřit suplerou?

http://www.tumlikovo.cz/
máš ty měrky palcové?
já bch tipnul že tam budeš mít 6,35mm. to hravě změříš šuplerou přes třeba 10 závitů
já bch tipnul že tam budeš mít 6,35mm. to hravě změříš šuplerou přes třeba 10 závitů
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jinak pro každý soustruh a sadu kol se dá celkem snadno vygenerovat takováhle tabulka (příklad viz příloha), ve které jsou všechny kombinace kol. Tam pak už najdeš vhodné stoupání nebo třeba stoupání které se liší od požadovaného třeba o tisícinu - to se dá ve většině praktických použití zanedbat. Samozřejmě je tam plno kombinací které se nedají sestavit protože se to tam prostě takhle nevejde, ale to si vybereš ručně.
EDIT: ještě vysvětlení - tohle je tabulka pro kola viz první příspěvek (bez toho se 127 zuby) a pro stoupání šroubu 1/4" (6.35 mm).
EDIT: ještě vysvětlení - tohle je tabulka pro kola viz první příspěvek (bez toho se 127 zuby) a pro stoupání šroubu 1/4" (6.35 mm).
- Přílohy
-
- zavit2.xls
- (561 KiB) Staženo 306 x
Naposledy upravil(a) prochaska dne 4. 12. 2016, 2:02, celkem upraveno 3 x.
Aleš Procháska
máš jen palcové šrouby nebo i palcové noniusy?