jaký motor použít

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
marabu

14. 12. 2016, 9:49

chb píše:podobně velké stroje disponují otáčkami 3000 - protože je to nejlevnější řešení - ne proto, že by bylo nejlepší.
a aby měly alespoň trochu sílu v nízkých, myjí standartně i převodovku do pomala

většina motorů se chladí vrtulí na hřídeli - a u většiny je uvedeno, že pokud mají pracovat v nízkých otáčkách, je třeba přidat externí vrtuli/chlazení.
NO u mě to platí dvojnásob oní to dělají jako levnější řešení..... tak já jako hobbysta to určitě nebudu dělat za cenu dvou měsíčních platů .....není snad cílem hobbysty udělat to s toho co mám doma ? a když to nefunguje podle představ tak požádat o radu ,případně něco málo investovat .. pokud i tak se nezadaří tak člověk nějakou tisícovku za material oželí (zamrzí ale oželí )

abych se vrátil k věci .....
mám doma několik motorů a nevím který použít protože se v motorech nevyznám ,já použil ten z horní frezky na frézování drážek měl napsan největší víkon i otáčky a byl už s regulací a směr stačilo udělat přepínání drátů na uhlících . Jinak mám motor který má na štítku 270w vývod je na 4žilový konektor a na štítku je napsano použití c 10uF jeden z drátů je spojen s litinovou kostrou takže předpokládám že je 3F a dá se i na měnič použít
další motor je v řezačce s vodním chlazením kotouče nevím co je zač ještě jsem ho neštudoval
a další co mám na cirkulárce z hornbachu taky nevím co je zač ale kokal jsem na něj je to vlastně převodované drážkovou řemenicí do pomala řemenice na pile je 2x-3x větší na pile jsem naměřil 1800 ten by mohl mít slušné otáčky ale zjistím až to rozeberu
no a nakonec mám původní motor 3F co byl na mn 80 jenže nevím jestli je ok já ho z mn vyhodil protože při napojení na FM 3x220 s otva točil a neměl sílu vřeteno jsem zastavil rukou

já bych spíš potřeboval vědět jak u těch daných motorů zjistím točivý moment nebo jak se tomu říká krouťák abych nezkoušel každej motor a chytil ten co bude nejvýhonější nebo jak to vypočítat .......ono dělat znova a znova uchycení na jinej motor a každej má navíc jinej průměr osky atd ......prostě práce na víc a z nejistým výsledkem ......no a co by taky pomohlo je vědět jaká minimální hodnota v nutnech nebo v čem se to značí je pro takový motor a k takovému použití potřeba ....

asi bych bral kdyby někdo napsal ........
ten a ten motor co si psal je na nic ten a ten by se dal použít ale byl by slabej v nízkých otáčkách
potřebuješ aspon motor z hodnotama těma a těma a raději na 3f s Měničem ( nemám doma 3fáze )
chci najít jen nejschůdnější řešení pokud možno s tím co mám

u toho odkazu co jsi mi psal máš motor za 2800 k tomu FM na aukru sem videl kolem 2000 ,nějaké ovládání a jsem na 5 000 , je to hrůza když někdo počítá každou korunu
ale tohle sem už nepatří .
Mn-80
Mex

14. 12. 2016, 11:16

Motor s nápisem C10uF bude skoro určitě 1f motor, určený pro provoz s rozběhovým kondenzátorem. Možnost regulace velmi špatná.
Motor v řezačce (pokud je to taková ta maličká řezačka na kachličky) by mohl být taky 1f motor s kondenzátorem. Možnost regulace velmi špatná.
Motor v cirkulárce bude asi sériový motor s uhlíky, tipnul bych si. Ten bude mít docela dobré parametry, bude se celkem snadno regulovat a bude mít (s dobrým regulátorem) i slušný krouťák. Nevýhoda je, že bude asi dost hlučný a taky se ojíždějí uhlíky.
Jako nejlepší kandidát by mohl být 3f motor ze soustruhu. Pokud byl původně určený k běhu přímo na síť bez frekvenčního měniče, tak bude zapojený pro 400V, tj. do hvězdy. Proto při provozu přes měnič byl slabý. Po zapojení do trojúhelníku by mohl jet dobře.
Zkoukni taky vlákno o pračkových motorech. S dobrým regulátorem to má docela slušné vlastnosti, a je to asi nejlevnější řešení, navíc slušně regulovatelné.
lubos
Sponzor fora

15. 12. 2016, 7:49

Tohle by jsi nevyužil?
Přílohy
IMG_20161124_150214.jpg
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
chb

15. 12. 2016, 8:19

Mex ti to shrnul dobře

ale nezlob se zase ty, třeba informace že máš motor na cirkulárce z Hornbachu ... není dostatečná informace zda je ten motor použitelný. Skutečně je problém k dotazu doplnit fotky štítku těch tvých motorů ?

nicméně u frézky potřebuješ vysoké otáčky na malé nástroje a nízké otáčky na velké nástroje. Obávám se, že bez nějakého převodu to žádná sláva nebude, počítáš s nějakým převodem ?

každý nějak počítá peníze, to je OK, a vůbec není ostuda to v úvodu i zmínit, že je třeba daný limit xxx Kč

takže měnič máš a 3f motor z MN80 (jako Mex bych tipl jen nesprávně zapojený a proto nefungoval - což je škoda, pro soustruh s převody je to fajn pohon) - a tedy i tuto kombinaci můžeš dát na frézku, ale i tam bude potřeba vyřešit alespoň dva převody.

Rady tohoto vlákna jsou trochu mimo i z důvodu, že jsi sem nedal fotku své frézky (která je v jiném vláknu) a tak dostáváš obecné rady na různé typy strojků.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
atlan

15. 12. 2016, 9:10

A ten motor z pracky na aky problem? Od 1500ot na hroadrli je regulovatelny az do 15000ot, troska hlucny ale zase menej ako flexa. Krutak dostatocny, aj tak to musi sprevodovat na polovicu tak ze od 700. Do 7000ot na vretene.
Pavka

15. 12. 2016, 9:45

Ten pračkový motor sám o sobě problém není. Je tam ale problém ten motor zakrytovat.
chb

15. 12. 2016, 12:01

já si až dodatečně uvědomil na co ten motor bude

(dovolím si dát autorův obr. https://postimg.org/image/bctlf8xx9/ )

měl by hledat řešení které bude umět pracovat v rozmezí 100 - 2000 ot - točí ručně kličkami, bude vybírat ten největší nástroj aby bylo co nejméně přejezdů, a bude asi používat FlyCutter (jak je to vlastně česky ? )
ale to znamená vymyslet právě ty převody - a podle dosaženého převodu nějaký motor 500 - 1500 w
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
marabu

15. 12. 2016, 3:00

chb píše:Mex ti to shrnul dobře

ale nezlob se zase ty, třeba informace že máš motor na cirkulárce z Hornbachu ... není dostatečná informace zda je ten motor použitelný. Skutečně je problém k dotazu doplnit fotky štítku těch tvých motorů ?

nicméně u frézky potřebuješ vysoké otáčky na malé nástroje a nízké otáčky na velké nástroje. Obávám se, že bez nějakého převodu to žádná sláva nebude, počítáš s nějakým převodem ?

každý nějak počítá peníze, to je OK, a vůbec není ostuda to v úvodu i zmínit, že je třeba daný limit xxx Kč

takže měnič máš a 3f motor z MN80 (jako Mex bych tipl jen nesprávně zapojený a proto nefungoval - což je škoda, pro soustruh s převody je to fajn pohon) - a tedy i tuto kombinaci můžeš dát na frézku, ale i tam bude potřeba vyřešit alespoň dva převody.

Rady tohoto vlákna jsou trochu mimo i z důvodu, že jsi sem nedal fotku své frézky (která je v jiném vláknu) a tak dostáváš obecné rady na různé typy strojků.
já vím že je to nedostatečná informace jak budu mít chvilku tak ty štítky nafotím ...
a ohledně toho motoru pro mn 80 já ho jak jsem koupil mn -ku předělával do trojuhelníku a napojoval na kondík jak jsem psal nemám 3faze a bylo to nevyhovující pořídil jsem FM a nebylo to o nic lepší proto jsem změnil motor ....z tohojsem usoudil že je asi vadný .....a převody chci udělat aspon 3 ...něco jako na vrtačce dvě stejné řemenice proti sobě se třemi stupněmi ...
Mn-80
marabu

15. 12. 2016, 3:11

chb píše:já si až dodatečně uvědomil na co ten motor bude

(dovolím si dát autorův obr. https://postimg.org/image/bctlf8xx9/ )

měl by hledat řešení které bude umět pracovat v rozmezí 100 - 2000 ot - točí ručně kličkami, bude vybírat ten největší nástroj aby bylo co nejméně přejezdů, a bude asi používat FlyCutter (jak je to vlastně česky ? )
ale to znamená vymyslet právě ty převody - a podle dosaženého převodu nějaký motor 500 - 1500 w
je vidět že forum bedlivě sleduješ ..................

proto jsem psal že si myslím že by mi do těch 3 000 otaček stačilo o převodech už jsem psal jako u vrtačky a ne zubové (hlučné jako prase)ale řemen nejlepe plochý
dnes jsem jen uklízel dílnu už ted to bez motoru a jen s tím malím křížovým svěrákem váží 68 KG nemoh jsem ho pomalu zvednout ze stolu jestli to někdy dodělám do finiše jak plánuju tak počítám vaha kolem 100 KG

ale ted vím že pokud v té pile nebude motor víc jak 500 tak to ani nebudu rozebírat ,a budu muset schánět
Mn-80
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“