soustruh+obrážečka v jednom

chb

12. 2. 2017, 8:16

zde je vidět jak to tu drážku tvoří - ale nejde o jednoučelový soustruh, ale o samostatný mechanismus na suport v čínském odvážném provedení.

https://www.youtube.com/watch?v=i1eML5uDMrQ
Přílohy
dr.jpg
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
milan584

12. 2. 2017, 1:21

testone píše:
aleshonsa píše:Milane, přečti si to ještě jednou, pak zase ještě jednou, třeba 100x. Nemusíš spěchat, času dost. Pak ti možná dojde, co bylo předmětem diskuse a její závěr. Nápověda – třeba slova o tom, že se tím třeba soustruh kurv*í atd.
Aleši sorry
vlákno začalo dotazem co to vlastně je za mašinu, přičemž tázající formulací své otázky dal najevo, že to obrážení "z popisu v inzerci" se mu nějak nezdá
v první odpovědi Milan584 jasně odpověděl, co to je
teorie o šťouchání drážek pro pero atd na soustruhu jsi do vlákna vložil Ty ve druhém příspěvku
tahle mašina zcela určitě nebyla postavena ke šťouchání drážek pro pero, i když ručně by to na ní asi šlo taky - stejně blbě jako na kterémkoli jiném soustruhu
už vůbec ne evolventní drážkování (tisícihran)
Proti klasickýmu univerzálnímu soustruhu by to na tom D+R šlo ještě podstatně hůř - protože ruční posuv celého suportu podél (hřeben a ruční kolo) je u těchto jednoúčeláků spíš aby se s tím dalo někam popojet než že by se s tím dalo opakovaně generovat nějakou sílu - viz silové poměry - kde to kolo je a kde je oproti univerzálnímu soustruhu umístěný ten hřeben - to rameno osa otáčení dílce/hřeben je proti běžnému soustruhu podstatně větší - hřeben je dál od lože.
Prostě se počítá s tím, že pomocný axiální pohyb jde celkem zlehka (viz kam jdou při řezání mazací drážky řezné síly), proto je to tak udělaný - s těmi oproti běžnýmu soustruhu divnými poměry.
Mex

12. 2. 2017, 1:31

Třeba by se z toho to šťouchadlo dalo udělat (schválně nepíšu obrážečka).
Pokud by se dalo (třeba vymontováním nějakého kola) oddělit otáčení vřetene od posunu toho suportu, tak to bude krásně šťouchat.
Jen by to chtělo zafixovat polohu vřetene, případně s nějakým indexovacím mechanismem.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2017, 1:35

nebo misto toho koupit masinu na to urcenou
neni jich mnoho ale obcas jsem potkal a bylo to v cene srotu

jako delat jeste do restaurovani parnich stroju tak si tuhle original masinku poridim na lagry
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2017, 2:16

Mex píše:Jen by to chtělo zafixovat polohu vřetene, případně s nějakým indexovacím mechanismem.
Já mám na to na jednom starém soustruhu, dnes už jen zdobícím firemní muzeum, takovéhle udělátko - funkce je asi patrná z fotky.
Přílohy
Fotografie0640.jpg
Aleš Procháska
milan584

12. 2. 2017, 2:28

Mex píše:Třeba by se z toho to šťouchadlo dalo udělat (schválně nepíšu obrážečka).
Pokud by se dalo (třeba vymontováním nějakého kola) oddělit otáčení vřetene od posunu toho suportu, tak to bude krásně šťouchat.
Jen by to chtělo zafixovat polohu vřetene, případně s nějakým indexovacím mechanismem.
Šlo, ale pouze do doby než by se to vysypalo :mrgreen: - protože ač je to neuvěřitelné, tak u mašiny pro obrábění mazacích drážek jsou axiální síly do vřetene cca :mrgreen: nula, takže celá mašina s tím počítá - je tak navržená.
Proto to taky je na první pohled taková hrachovina - viz jak to má velký vřeteník oproti univerzálnímu soustruhu s stejným oběžným průměrem.
Takže přesně - cesta je cíl :mrgreen: pokud by se na tom překopalo vřeteno, jeho pohon, dodělala indexace, udělal nový pohon suportu, vyřešil odskok (to vůbec bude ultrachuťovka) tak by to se to mohlo přiblížit z hlediska fce mašině, co se dá za stejný peníze koupit už hotová (a je asi tak 20x tužší).
No nic, konečně jsem pochopil o čem to hobby obrábění nativně :mrgreen: je.
Mex

12. 2. 2017, 2:35

prochaska píše:Já mám na to na jednom starém soustruhu, dnes už jen zdobícím firemní muzeum, takovéhle udělátko - funkce je asi patrná z fotky.
Pěkné.
To tam je šnek?
Mex

12. 2. 2017, 2:37

milan584 píše:Šlo, ale pouze do doby než by se to vysypalo :mrgreen: - protože ač je to neuvěřitelné, tak u mašiny pro obrábění mazacích drážek jsou axiální síly do vřetene cca :mrgreen: nula, takže celá mašina s tím počítá - je tak navržená.
Proto to taky je na první pohled taková hrachovina - viz jak to má velký vřeteník oproti univerzálnímu soustruhu s stejným oběžným průměrem.
Poslyš, Ty taky musíš zkazit každou srandu.
Mně se ta myšlenka tak zalíbila a pak přijde nějaký kazišuk ... ;-)
aleshonsa

12. 2. 2017, 2:50

testone píše:
aleshonsa píše:Milane, přečti si to ještě jednou, pak zase ještě jednou, třeba 100x. Nemusíš spěchat, času dost. Pak ti možná dojde, co bylo předmětem diskuse a její závěr. Nápověda – třeba slova o tom, že se tím třeba soustruh kurv*í atd.
Aleši sorry
vlákno začalo dotazem co to vlastně je za mašinu, přičemž tázající formulací své otázky dal najevo, že to obrážení "z popisu v inzerci" se mu nějak nezdá
teorie o šťouchání drážek pro pero atd na soustruhu jsi do vlákna vložil Ty ve druhém příspěvku
tahle mašina zcela určitě nebyla postavena ke šťouchání drážek pro pero, i když ručně by to na ní asi šlo taky - stejně blbě jako na kterémkoli jiném soustruhu
To já nezpochybňuju. Jen jsem bernimu vysvětlil, jak se někteří pokouší na soustruhu (obecně) obrážet. Nicméně nikde jsem já, ani Bart, ani icewing ani salus a ani kovoel nenapsali, že je to chytrý nápad. Spíše naopak. Takže nevím, proč to tu někomu Milan vkládá do úst a popravdě to není poprvé, co něco takového předvádí. Takže doporučení pro Milana aby si to přečetl celé, třeba 100x, než mu to dojde je zcela na místě.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2017, 2:50

Mex píše:
prochaska píše:Já mám na to na jednom starém soustruhu, dnes už jen zdobícím firemní muzeum, takovéhle udělátko - funkce je asi patrná z fotky.
Pěkné.
To tam je šnek?
Jj, přiklápěcí šnek. Ale nebylo to na ozubené hřídele :-), na tom soustruhu se dělaly hlavně dřevěné modely.
Aleš Procháska
milan584

12. 2. 2017, 5:42

aleshonsa píše:
testone píše:
Aleši sorry
To já nezpochybňuju. Jen jsem bernimu vysvětlil, jak se někteří pokouší na soustruhu (obecně) obrážet. Nicméně nikde jsem já, ani Bart, ani icewing ani salus a ani kovoel nenapsali, že je to chytrý nápad. Spíše naopak. Takže nevím, proč to tu někomu Milan vkládá do úst a popravdě to není poprvé, co něco takového předvádí. Takže doporučení pro Milana aby si to přečetl celé, třeba 100x, než mu to dojde je zcela na místě.
Ono to ale chce v prvé řadě přemýšlet a ne jen vkládat do df, co jsem někde slyšel :roll: .
To, že se tu a tam na univerzálním (slovo UNIVERZÁLNÍM je důležité) soustruhu šťouchají drážky, není nic zas tak neobvyklého - pokud to je občas, a obsluha má mozek (nešťouchá například šířku 8 do náboje pr.60 v 42CrMo na MN-80 :roll: ) tak to prostě celkem nějak jde (samozřejmě špatně, protože chybí odskok a tuhost a dosažitelná řezná rychlost je naprosto mizivá).
Ale na jiných soustruzích (obvykle jednoúčelových) se drážky nešťouchají, protože to je vzhledem k konstrukci KONKRÉTNÍHO stroje čistě censored :D nápad.
Takže třeba na podtáčecím soustruhu, na soustruhu na mazací drážky, na kopírovacím soustruhu, na čelním dokončováku, na vačkovém dlouhotočáku a spoustě dalších typů se prostě vnitřní drážky nešťouchají.
Nic složitého, každý, kdo je schopen vstřebat, že není soustruh jako soustruh, by to podle mě mohl pochopit.
Zbýňa

12. 2. 2017, 6:00

Samozřejmě, že šťouchání drážek škodí soustruhu. Stejně jako přerušovanej řez, přetáčení svarů, rádlování, točení litiny a kalenýho, dlouhý vyložení, VBD plátky, používání emulze a vlastně ani samotný soustružení mu moc neprospívá :lol:
aleshonsa

12. 2. 2017, 6:02

milan584 píše:
aleshonsa píše: To já nezpochybňuju. Jen jsem bernimu vysvětlil, jak se někteří pokouší na soustruhu (obecně) obrážet. Nicméně nikde jsem já, ani Bart, ani icewing ani salus a ani kovoel nenapsali, že je to chytrý nápad. Spíše naopak. Takže nevím, proč to tu někomu Milan vkládá do úst a popravdě to není poprvé, co něco takového předvádí. Takže doporučení pro Milana aby si to přečetl celé, třeba 100x, než mu to dojde je zcela na místě.
Ono to ale chce v prvé řadě přemýšlet a ne jen vkládat do df, co jsem někde slyšel :roll: .
To, že se tu a tam na univerzálním (slovo UNIVERZÁLNÍM je důležité) soustruhu šťouchají drážky, není nic zas tak neobvyklého - pokud to je občas, a obsluha má mozek (nešťouchá například šířku 8 do náboje pr.60 v 42CrMo na MN-80 :roll: ) tak to prostě celkem nějak jde (samozřejmě špatně, protože chybí odskok a tuhost a dosažitelná řezná rychlost je naprosto mizivá).
Ale na jiných soustruzích (obvykle jednoúčelových) se drážky nešťouchají, protože to je vzhledem k konstrukci KONKRÉTNÍHO stroje čistě censored :D nápad.
Takže třeba na podtáčecím soustruhu, na soustruhu na mazací drážky, na kopírovacím soustruhu, na čelním dokončováku, na vačkovém dlouhotočáku a spoustě dalších typů se prostě vnitřní drážky nešťouchají.
Nic složitého, každý, kdo je schopen vstřebat, že není soustruh jako soustruh, by to podle mě mohl pochopit.
Milane, jestli sis to už přečetl 100x a pořád meleš tohle, tak to bylo asi málo. Tak si to přečti třeba ještě 1000x a pak ti to třeba dojde.
Nicméně shodnu se s tebou na jednom. Skutečně to chce v prvé řadě přemýšlet než něco napsat a dělat z někoho v diskuzi blbce anebo někoho buzerovat co kam smí psát a co ne. Evidentně tě to ale asi baví a asi si tím léčíš nějaké svoje komplexy, hlavně že máš důvod někoho peskovat.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
kovoel

12. 2. 2017, 7:50

Viděl jsem ,jak i velmi zkušený soustružní
V20
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“