lubbez píše:Další problém je těch cca 750 kilo to neunese ani těžká parta.
Teoreticky ano, ale už to záleží na mnoha okolnostech, jako jaké je schodiště atd. Bývalý kolega z FZU mí říkal, jak v Cukrovarnické stěhovací parta vynášela do patra žulovou leštěnou desku a ta mohlo mít podobně jako SM16, ne-li víc. Dnes už to samozřejmě nezjistíme.
Běžně dle ceníků tyhle stěhovací party nosí do 500kg a pro větší hmotnost pak mají poznámku, že cena je již na dohodě. Našel jsem někde, že tam měli i 700 nebo dokonce 800 kg. Oni taky dnes už používají různé schodišťové roboty, a ty co jsem viděl, existují ve variantě jeden tuším pro 600kg (a ten projede skoro všude), druhý uveze až 1t (tam už je to s obratností horší, potřebuje větší manipulační prostor).
V lednu 2014 mi parta stěhovala FN22 do sklepa. Byla kompletně rozebraná, tj. v podstatě nesli jen samotný sloup s podstavou. Hmotnost - já nevím - 500kg. Byli na to 4 s kříži, vždy parta 2 s jednou sadou kříže + popruh. Šéf party mi říkal, že 4 jsou jen kvůli tomu, že to nesou ze schodů, aby když jednomu rupne koleno nebo v zádech tak aby to další 3 podrželi a nezřítili se s tím dolů (je to jak o bezpečnosti lidí, tak nakonec i stěhovaného břemene). Na rovině to zvládnou 2 a taky že jo - já jí pak potřeboval ze špalků postavit na místo o cca 2m vedle a 2 to dali. Akorát měli problém chytnou podélné těžiště - buďto se jim to zvrhávalo na zadek nebo na předek, popruh měli podvlečený příčně. Ona i celá ta sada 2 kříže a popruh je dělaná na 500kg.
Podle šéfa kdyby to nezvládali 4, tak na to vezme klidně 8 lidí. 4 to potáhnou na křížích a další 4 by jim pak podpírali záda.
Celkově je to právě o "terénu", vždy musí vidět cestu, kudy budou stěhovat. Tj. jestli tam třeba projdou 4 chlapi, jestli se jich tam vejde i 8, jestli je schodiště i s břemenem unese atd.
Nakonec já budu moc dát v dohledné době report o stěhování obdobného břemene. Buďto na konci tohoto roku, nebo v průběhu příštího budu FN22 stěhovat ze sklepa ven a půjde do nové dílny (záleží právě, jak dodělám stavební práce). Nejraději bych aby šla vystěhovat v celku a nemusel jsem podstupovat další rozborku, jedině musí dolu podélné kliky a posuvový šroub, tím pádem i svislý stůl (protože by byl na rybinách suportu úplně volný), jinak neprojdou dveřmi. Je to hmotnost (když sundám pevný stůl a svislou hlavu - to je normálně odjímatelné příslušenství) nějakých 830kg.
Takže rozhodím poptávku a uvidím, jak se k tomu kdo postaví, kolik si řeknou za stehování samotného sloupu, kolik za celou a jestli to vůbec půjde. Parta, co mi jí stěhovala dolů, mi jí nejspíše vynese, ale jen samotný sloup kvůli odlehčení. Zase mam s touto partou dobré zkušenosti, takže jí do jisté míry preferuju.
Ono by šlo i tu SM16 rozebrat a pak by to možná šlo ve 2 zvládnout svépomocí pomocí schodišťového růdlu, ale musíš mít kde to v klidu rozebírat. Celkově je samozřejmě otázka, jestli je rozumné něco takového provozovat v bytě s ohledem na nosnost podlah. To chce už na to mít stropy - ne jen aby unesly takovou hmotnost, ale i vibrace atd.