Sustruh TOS MN 80 PREDANE

Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
testone
Sponzor fora

12. 2. 2017, 5:30

lubbez píše:A na závěr CNC, já nechci CNC já si chci šukat kličkama. Na kusovku je CNC jaksi na hovno.
na kusovku je nahovno CNC soustruh určený pro seriovku
až si jednou zkusíš něco na mašině typu Masturn s Heidenhainem Manual+ nebo odpovídajícím novějším systémem, tak tě tenhle názor pustí
to je CNC mašina na které se dá dělat normálně točením kličkama a když třeba potřebuješ odebrat na 5 špon kus materiálu,, tak si jen stiskem pár kláves pustíš cyklus...
atd...
bohužel malý takový mašinky nejsou
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

12. 2. 2017, 5:38

fmodel píše:Upřimně řečeno je mi všech co touží po MN80 líto .Tolik peněz za něco takového bych určitě nedal .Pokud bych potřeboval ještě něco menšího než SM16 tak bych si ho radši vyrobil ,a to jako čistý CNC za podobnou cenu jako tyhle muzeální exponáty s nevalnou produktivitou.Přece jenom nejsem tak bohatej abych si stavěl soukromé můůůzeum :D
To je hezká teorie, ale ti co chtějí MN80 většinou nic jiného než ten soustruh a nejvýše ještě nějakou vrtačkofrézku nebo stolní vrtačku nemají. Všechno většinou stroje, co se právě dají dostat i do bytu v patře a hlavně tam provozovat. Veškerou výrobu by museli někomu zadávat a to je nereálné - to už ti vyjde podle mého levněji si koupit třeba garáž nebo nějaký přímo dílenský objekt (i v Praze koupíš garáž za 200k - je to sice společenství vlastníků, tj. není přímo tvůj pozemek, samozřejmě ne všude může být reálná 3f elektrika, nicméně mimo Prahu už podle mého do 100k koupíš i dílenské objekty), v ní udělat dílnu a natahat tam stroje jako SM16, FA2, atd. Nehledě pak o znalostech takový stroj navrhnout aby za něco stál (když nemáš 3D CAD co umí FEM, tak si ani nezkontroluješ, jestli se ti třeba nebude lože nějak kroutit aby to pak nestálo za to samé jako Proma, a dělat to metodou prototyp – provozní zkouška – korekce a další prototyp – znovu provozní zkouška je si myslím ještě více za rohem).
Nehledě, že tyhle lidi produktivitu vůbec řešit nebudou a MN80 je proti čínským soustruhům pořád někde jinde.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

12. 2. 2017, 6:45

lubbez píše:Další problém je těch cca 750 kilo to neunese ani těžká parta.
Teoreticky ano, ale už to záleží na mnoha okolnostech, jako jaké je schodiště atd. Bývalý kolega z FZU mí říkal, jak v Cukrovarnické stěhovací parta vynášela do patra žulovou leštěnou desku a ta mohlo mít podobně jako SM16, ne-li víc. Dnes už to samozřejmě nezjistíme.
Běžně dle ceníků tyhle stěhovací party nosí do 500kg a pro větší hmotnost pak mají poznámku, že cena je již na dohodě. Našel jsem někde, že tam měli i 700 nebo dokonce 800 kg. Oni taky dnes už používají různé schodišťové roboty, a ty co jsem viděl, existují ve variantě jeden tuším pro 600kg (a ten projede skoro všude), druhý uveze až 1t (tam už je to s obratností horší, potřebuje větší manipulační prostor).
V lednu 2014 mi parta stěhovala FN22 do sklepa. Byla kompletně rozebraná, tj. v podstatě nesli jen samotný sloup s podstavou. Hmotnost - já nevím - 500kg. Byli na to 4 s kříži, vždy parta 2 s jednou sadou kříže + popruh. Šéf party mi říkal, že 4 jsou jen kvůli tomu, že to nesou ze schodů, aby když jednomu rupne koleno nebo v zádech tak aby to další 3 podrželi a nezřítili se s tím dolů (je to jak o bezpečnosti lidí, tak nakonec i stěhovaného břemene). Na rovině to zvládnou 2 a taky že jo - já jí pak potřeboval ze špalků postavit na místo o cca 2m vedle a 2 to dali. Akorát měli problém chytnou podélné těžiště - buďto se jim to zvrhávalo na zadek nebo na předek, popruh měli podvlečený příčně. Ona i celá ta sada 2 kříže a popruh je dělaná na 500kg.
Podle šéfa kdyby to nezvládali 4, tak na to vezme klidně 8 lidí. 4 to potáhnou na křížích a další 4 by jim pak podpírali záda.
Celkově je to právě o "terénu", vždy musí vidět cestu, kudy budou stěhovat. Tj. jestli tam třeba projdou 4 chlapi, jestli se jich tam vejde i 8, jestli je schodiště i s břemenem unese atd.

Nakonec já budu moc dát v dohledné době report o stěhování obdobného břemene. Buďto na konci tohoto roku, nebo v průběhu příštího budu FN22 stěhovat ze sklepa ven a půjde do nové dílny (záleží právě, jak dodělám stavební práce). Nejraději bych aby šla vystěhovat v celku a nemusel jsem podstupovat další rozborku, jedině musí dolu podélné kliky a posuvový šroub, tím pádem i svislý stůl (protože by byl na rybinách suportu úplně volný), jinak neprojdou dveřmi. Je to hmotnost (když sundám pevný stůl a svislou hlavu - to je normálně odjímatelné příslušenství) nějakých 830kg.
Takže rozhodím poptávku a uvidím, jak se k tomu kdo postaví, kolik si řeknou za stehování samotného sloupu, kolik za celou a jestli to vůbec půjde. Parta, co mi jí stěhovala dolů, mi jí nejspíše vynese, ale jen samotný sloup kvůli odlehčení. Zase mam s touto partou dobré zkušenosti, takže jí do jisté míry preferuju.

Ono by šlo i tu SM16 rozebrat a pak by to možná šlo ve 2 zvládnout svépomocí pomocí schodišťového růdlu, ale musíš mít kde to v klidu rozebírat. Celkově je samozřejmě otázka, jestli je rozumné něco takového provozovat v bytě s ohledem na nosnost podlah. To chce už na to mít stropy - ne jen aby unesly takovou hmotnost, ale i vibrace atd.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
j.bill

12. 2. 2017, 6:49

Já bych si solidní stolní soustruh představoval váhově (samotný stroj) cca 160-170kg (aby to 2 chlapi v pohodě dali, kam je potřeba), nad ložem min. 250mm, točná min. 500mm, podélný a příčný posuv, převodovka i na posuvy, MK4/MK2...
Ten MN 80 je opravdu "prďola". Není lepší pro hobíka za stejnou cenu jít raději do nového nebo také jetého "lepšího" číňana ve větší rozměrové a hmotnostní kategorii? (JCM250, Optiturn 2506, 2807 a spol...)
aleshonsa

12. 2. 2017, 7:07

Malé stolní soustruhy dělá taky německé Wabeco.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
drekk

12. 2. 2017, 7:12

tak mas variantu jeste kouknout v zahranici kde muzes sehnat nejakeho maleho Boley. Velikost podobna nebude mit strojni posuv. Pokud je garaz tak za tuto cenu sezenes sm16B a ta je uplne nekde jinde.
Tos SM16B, Tos FN20, Tos FA2, Hodinařske soustruhy
elbarto

12. 2. 2017, 7:22

Vsechno se toci kolem tematu co jineho muzu za price 60k koupit. Odpoved znam :-) Prec cca mesicem byla na Bazosi ulozenka S28 jeste zaptalana ve vazeline a papiru. Kompletni se vsim. Zadne stetkovacka, zadna pohadka, proste skutecne funglovka. Cena byla pevna 60 tis. Pokud se bavime co jineho koupit, tohle byl mam pocit skvely kup !! Bohuzel mi doslo misto, jinak jsem ji vzal a tu svoji peknou, ale dobitou stehovanim a nekompletni nekomu prodal. Docela me to mrzi, je videt, ze lide koupi proste vsechno. Pokud budou kupujici s prodavajicimi hrat dal tutu cenovou hru, budou MNka po par letech za 120tis.
j.bill

12. 2. 2017, 9:02

Ono je to spíš o tom, co za ty peníze ještě dáš na stůl a když se budeš kamkoliv stěhovat, vezmeš to bez problémů s sebou. Čili kategorie "stolní (domácí) soustruh do max. 200 kg". To S28 ani SM16 a ostatní bohužel nesplňují...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2017, 9:06

na origo stul od MNky potrebujes prinejmensim kombika
do nekteryho to ani tak nenarves tak bych tak nejak nestanovoval zbytecne limity
kdyz se chce jde vsechno

ted resime stavebni upravy kvuli stehovani stroje
proste vybourat dva metry zdi a pak zazdit
nebo rovnou osadit vrata

holt to mame narocnejsiho konicka tak se k tomu musime umet postavit a ne si porad klast limity
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
4rest

12. 2. 2017, 9:13

To elbarto: Jo po S 28 taky pasu, u známého se mi strašně líbí a dotyčný má vždycky strašnou prdel, jak si toužebně kroutím s kličkami. Jenže ten superkauf z vojenský V3Sky byl během 20-ti minut pryč. Dotyčný říkal, že mu za něj někdo dal 80k s tím že jej ještě ten den odveze a zaplatí. Takže pokud nemáš hlídacího azora na bazoších a podobných portálech, tak je to vážně velká náhoda.

To testone: Masturny se mi strašně líbí o tom žádná, v Brně jsem u jejich stánku vydržel asi 3/4 hodiny. Každopádně na většinu lidí tady je trochu veliký a hlavně se mi nikde nepodařilo sehnat cenu, prostě na všech inzerátech je cena dohodou, na zavolání, otazník apod. Jinak poté co jsem zkoušel točit nějaké díly z titanu na Weilerovi, tak souhlasím s tím, že CNCčko klidně i na kusovku.

OK přiznávám že ta S28 má skoro 11 metráků, takže do paneláku není

Jinak s těmi limity, soused na chatě stavěl ve třetím patře, tedy již vlastně na půdě letadlo, po třech letech nechal vybourat kus zdi, vytáhl letadlo a zase to nechal zazdít. Když už to takto realizoval asi potřetí, tak tam nechal udělat velká vrata, kterými projde trup větroně. Každopádně to vypadá dost punkově.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
aleshonsa

12. 2. 2017, 9:23

Robokop já bych se přimlouval za vrata.

Když se řekne stolní soustruh, tak se taky musí říct co je ten stůl :-) Na tenhle https://www.strojesvoboda.cz/katalog.ph ... =1&id=5134" onclick="window.open(this.href);return false; by se vešla i ta S28 :-)
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2017, 9:29

vpodstate uz je o vratech rozhodnuto
pohyb musi byt
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
j.bill

12. 2. 2017, 9:55

Někdo potřebu stolního hobby soustruhu řeší třeba takto....
točný průměr 310, nad suportem 180, průchod vřetenem 20, mezi hroty 650, koník MK2. Půdorys stroje 1300x500, stolu 1500x500
točný průměr 310, nad suportem 180, průchod vřetenem 20, mezi hroty 650, koník MK2. Půdorys stroje 1300x500, stolu 1500x500
fmodel
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2017, 10:02

robokop píše:
nebo rovnou osadit vrata
Pokud vrata tak ze sendvičového panelu , dělal jsem je před léty a z 60mm a nemaj chybu (kupoval jsem metr za 300),dokonce se i vyráběj přímo panely na výrobu vrat.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

12. 2. 2017, 10:29

fmodel píše:
robokop píše:
nebo rovnou osadit vrata
Pokud vrata tak ze sendvičového panelu , dělal jsem je před léty a z 60mm a nemaj chybu (kupoval jsem metr za 300),dokonce se i vyráběj přímo panely na výrobu vrat.
Myslíš PUR panel?

Já potřebuju udělat v příčce dveře 1m šířka, izolované. Nejprve jsem uvažoval je dělat takto - udělat rám, mezi to izolaci z minerální vaty, z každé strany pak OSB deska a plech. Nicméně problém je, že nemam na čem pořádně rám udělat, aby to bylo v úhlu a nebylo to do vrtule. Proto tedy teď naposledy uvažuju o hotových plechových dveřích i se 40mm izolací za nějakých 5 000,-.
Nicméně možná z těch panelů by to šlo.
Druhá věc, co potřebuju udělat, je rozebíratelná zazdívka vrat. To jsou velká vrata na dvůr, co bych používal jen na stěhování strojů, tj. jednou za uherák. Zadělat to potřebuju kvůli tepelné izolaci. To jsem uvažoval o rámu z hliníkového jeklu výška 100mm, mezi to minerální vata, z každé strany OSB.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „Prodej“