Presna CNC frezka na dural, nerez, titan

el_fuego333

14. 2. 2009, 5:48

To prochaska:
Nedal som tam silnejsie dosky pre stol. to len pre ilustraciu. Samozrejme pocitam s nimi.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2009, 6:21

el_fuego333 píše:To prochazka:
Ram z jedneho kusa znie dobre. Ak som spravne pochopil tak z 100mm plech dat vyrezat do dvoch stvorcov, v ktorych bude vyrezany stvorec o 200mm mensi. prikladam obrazok
Ano, přesně tak. Myslel jsem jednoduchý rám ale ten dvojitý taky nevypadá špatně (a tam by byla stovka plech už možná zbytečná).
Aleš Procháska
bobik

14. 2. 2009, 6:43

Vypálenej rám ze stovky by nebyl špatnej, ale obávám se, že cena rámu s obrobením by pod 30 000 nešla. A to jsem možná optimista. Cena za materiál 10 -15tisíc + dvě šichty na CNC bych to tak viděl.
Rád bych věděl, obráběl už někdo z Vás titan?
el_fuego333

14. 2. 2009, 7:25

prochaska píše:
el_fuego333 píše:To prochazka:
Ram z jedneho kusa znie dobre. Ak som spravne pochopil tak z 100mm plech dat vyrezat do dvoch stvorcov, v ktorych bude vyrezany stvorec o 200mm mensi. prikladam obrazok
Ano, přesně tak. Myslel jsem jednoduchý rám ale ten dvojitý taky nevypadá špatně (a tam by byla stovka plech už možná zbytečná).
Prikladam obrazok s 200 mm ramom, lebo na ten 100 mm sa mi nezmestia vedla seba linearne vedenia otazka. otazka je, kam by som umiestnil srob a matku... vyvrtat dieru priemeru 30mm na kazdu stranku a stolik zdvihnut v ose X o cca 50mm kvoli matke. to iste plati aj pre Z os.
Cena za taky ram obrobeny by bola asi zavratna. pokial by ten, co ten ram vyreze spravil ram s presnostou 0,1mm, a uhly by boli presne, tak by sa na vnutorne steny ramu dali pripevnit obrobene platne.. tie uz by nemuseli byt tak drahe a dali by sa presne srobami vycentrovat.
Ak by stal ram zo 100 mm plechu material cca 15 KC, tak je to zhruba tak ako ten dural. resp ta zliatina, co som prisal na zaciatku.
Přílohy
render 5 prochazka jednostvorec.jpg
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2009, 7:29

bobik píše:Vypálenej rám ze stovky by nebyl špatnej, ale obávám se, že cena rámu s obrobením by pod 30 000 nešla. A to jsem možná optimista. Cena za materiál 10 -15tisíc + dvě šichty na CNC bych to tak viděl.
Rád bych věděl, obráběl už někdo z Vás titan?
Jednou jsem si dělal z šestky plechu (Grade 2) přezky, použil jsem šestku drážkovačku a katalogové řezné podmínky (zhruba totéž jako na nerez) a šlo to bez problémů.
Aleš Procháska
bobik

14. 2. 2009, 8:32

Začíná se mi to líbit. Ale myslím že by stovka síla stačila. Síla 200 se bude špatně obrábět nehledě na to, že budeš s obtížema hledat někoho, kdo vypálí tu stovku natož dvoustovku. Po tom vypálení v rámu vznikne pnutí jako po svařování, nejspíš bude zahodno to pak vyžíhat.
Co takhle dát kolejnice na boky než je mít uvnitř. Jak pro osu z tak pro y. Dále dát šrouby zvenka a ne zevnitř. Pak nezapomeň na vřeteno, že potřebuješ mezi portálem a rámem mezeru .
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2009, 8:41

Hm je to zajímavé, ale jsem zvědav až to bude několikrát rozebírat a vrtat kvůli pár děrám,nevěřím tomu že to někdo nakreslí a sedne to hned na poprvé ono pak tahat sto kilovou krávu ,no přeju hodně ůzpěchů.na druhou stranu nemusíš do posilovny máš to za dara :D I když stím rozpočtem se možná zasekneš hned na začátku :(
el_fuego333

14. 2. 2009, 9:53

bobik píše:Začíná se mi to líbit. Ale myslím že by stovka síla stačila. Síla 200 se bude špatně obrábět nehledě na to, že budeš s obtížema hledat někoho, kdo vypálí tu stovku natož dvoustovku. Po tom vypálení v rámu vznikne pnutí jako po svařování, nejspíš bude zahodno to pak vyžíhat.
Co takhle dát kolejnice na boky než je mít uvnitř. Jak pro osu z tak pro y. Dále dát šrouby zvenka a ne zevnitř. Pak nezapomeň na vřeteno, že potřebuješ mezi portálem a rámem mezeru .
Mas pravdu, ta 100mm je akurat. ten ram zo 100ky pri strane stvorca 700mm ma objem 24l takze ked ratam hlinik cca 2,750kg/l tak vazi 66 kg. Neviem aky je pomer ceny hlinika a ocele, ale ak je ocel o polovicu lacnejsia a ma myslim viac nez dvojnasobnu hustotu, tak to cenovo vyde narovanko. a jednoduchsie sa opracuje ten hlinik/zliatina ako ocel. Tam by sa mozno dalo usetrit na obrabani.

Maksi material by teotericky mohol byt zvnutra vystlany tymi presnymi pracovanymi doskami z ocele... resp by sluzil len ako fixny ram pre vnutorny presny ram zosrovovany .. neviem.. len taky napad... ako co najlacnejsie dostat tu presnost do stredu ram bez vacsich nakladov.

Ram uz by som rozoberat nechcel (po presnom vyvazeni etalonmi)

Pri tom paleni sa asi aj dost pokruti ten ram, takze neda sa predpokladat, co to spravi.. :( to je nevyhoda.
Bob
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2009, 10:20

Pokud moc nerozumíš strojařině, a navíc si budeš muset všechno nechat dělat, a to nečekej, že to bude přesně podle tvojich představ, a platit za to budeš jako mourovatý, a nakonec to skončí tak, že něco budeš mít udělané, velkou část nikoliv a finančne vykrvácíš a to nemáš ještě elektroniku a spoustu dalších věcí, přání je jedna věc a realita bývá zpravidla jiná a někdy i dost bolestivá, já ted' dokončuji další frézku na šmrdlání
překližky atd. a motám se někde okolo 40 000Kč a to si spoustu věcí dělám sám - mám soustruh a určite možnosti i jiného obrábění, a navíc strojařinu už dělám pár desítek let, no a tvoje finační představa o frézce je zcela, ale úplně zcela mimo mísu, a představa jak taháš nějaké metrákové výpalky či co na další obrábění, je z říše sci-fi, znovu reálně se zamysli, na co máš a na co ne a bud' spíše pesimista. Rosta.
Naposledy upravil(a) Bob dne 14. 2. 2009, 10:27, celkem upraveno 1 x.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2009, 10:26

el_fuego333 píše:
bobik píše:Začíná se mi to líbit. Ale myslím že by stovka síla stačila. Síla 200 se bude špatně obrábět nehledě na to, že budeš s obtížema hledat někoho, kdo vypálí tu stovku natož dvoustovku. Po tom vypálení v rámu vznikne pnutí jako po svařování, nejspíš bude zahodno to pak vyžíhat.
Mas pravdu, ta 100mm je akurat. ten ram zo 100ky pri strane stvorca 700mm ma objem 24l takze ked ratam hlinik cca 2,750kg/l tak vazi 66 kg. Neviem aky je pomer ceny hlinika a ocele, ale ak je ocel o polovicu lacnejsia a ma myslim viac nez dvojnasobnu hustotu, tak to cenovo vyde narovanko. a jednoduchsie sa opracuje ten hlinik/zliatina ako ocel. Tam by sa mozno dalo usetrit na obrabani.

Maksi material by teotericky mohol byt zvnutra vystlany tymi presnymi pracovanymi doskami z ocele... resp by sluzil len ako fixny ram pre vnutorny presny ram zosrovovany .. neviem.. len taky napad... ako co najlacnejsie dostat tu presnost do stredu ram bez vacsich nakladov.

Pri tom paleni sa asi aj dost pokruti ten ram, takze neda sa predpokladat, co to spravi.. :( to je nevyhoda.
Prosímtě nic ve zlým, ale zkus se vrátit na zem....dej na radu Pupáka sežeň třeba nějakej ten zmiňovanej pantograf (Deckel ideálně) a předělej to na NC. Když budeš mít trochu štěstí, tak se možná i celkem přiblížíš k těm svejm požadavkům a představám.....
Ono, nakreslit mašinu ve 3D je jedna věc, vyrobit ji je druhá a vyrobit ji tak aby fungovala a splnila to co chceš třetí. Zapomeň na svoje 3D grafické kreace a jdi pokud možno nejsnažší cestou. Já osobně kdybych frézku neměl tak bych stoprocentně hledal nějakej stroj na přestavbu a ne vymejšlel něco od nuly. Věř mi, je to s tvejma zkušenostma ztráta času a peněz....to především.... :wink:

Jen pro doplnění, máš představu, jak musíš 100mm silnej výpalek následně tepelně stabilizovat aby Ti to dál nepracovalo? A kolik Tě taková legrace bude stát? A to je jen jeden díl....co stůl, šrouby, vedení, vřeteno, elektronika atd...???? :roll:
el_fuego333

15. 2. 2009, 12:31

Engineer píše:
el_fuego333 píše:

Prosímtě nic ve zlým, ale zkus se vrátit na zem....dej na radu Pupáka sežeň třeba nějakej ten zmiňovanej pantograf (Deckel ideálně) a předělej to na NC. Když budeš mít trochu štěstí, tak se možná i celkem přiblížíš k těm svejm požadavkům a představám.....
Ono, nakreslit mašinu ve 3D je jedna věc, vyrobit ji je druhá a vyrobit ji tak aby fungovala a splnila to co chceš třetí. Zapomeň na svoje 3D grafické kreace a jdi pokud možno nejsnažší cestou. Já osobně kdybych frézku neměl tak bych stoprocentně hledal nějakej stroj na přestavbu a ne vymejšlel něco od nuly. Věř mi, je to s tvejma zkušenostma ztráta času a peněz....to především.... :wink:

Jen pro doplnění, máš představu, jak musíš 100mm silnej výpalek následně tepelně stabilizovat aby Ti to dál nepracovalo? A kolik Tě taková legrace bude stát? A to je jen jeden díl....co stůl, šrouby, vedení, vřeteno, elektronika atd...???? :roll:
Z mojich skusenosti:
Prerabat nieco po niekom inom da vacsinou ovela viac prace a vezme este viac nervov ako vytvorit novy projekt (programatorska prax :) ).
Kedze nemozem dopredu vediet, aku kvalitnu (ako opotrebovanu) masinu kupim cez ebay, je to dost risk..

Ad vypalky:
Zo skoly viem, ze kovy maju mikrokystalicku az nanokrystalicku mriezku (transformatorove plechy, permalloy, metglas.. ).
Myslim ,ze pri taveni lokalne maleho useku kovu vzniknu poruchy krystalickej mriezky a tym vnutorne pnutia, zmeny magnetickych vlastnosti (Curie) a pod.. Takze vypalok by som stavilizoval rovnomernym dlhodobym ohrevom pri cca 600 stupnoch, aby sa vyrovnali pnutia (par hodin). Potom nasledne rychlo ochladil na 300-250 aby sa vytvorilo rovnomerne mikrokrystalicka mriezka (lahke kalenie), a nasledne pomaly popustal az na izbovu teplotu. Pokial je to sprostost, prosim opravte ma. Su to len uvahy.

Prave pre toto asi upustim od vypalku. Predstava je krasna, ale naklady na opracovanie asi na moje pomery astronomicke.
Preto sa mi zatial najviac paci prochaskova myslienka s brusenymi polotovarmi. ich katalogovym rozmerom by som prisposobil velkost ramu.
Ja tu frezku nebudem stavat zajtra. Este budem vela studovat a premyslat.
el_fuego333

15. 2. 2009, 12:37

Bob píše:Pokud moc nerozumíš strojařině, a navíc si budeš muset všechno nechat dělat, a to nečekej, že to bude přesně podle tvojich představ, a platit za to budeš jako mourovatý, a nakonec to skončí tak, že něco budeš mít udělané, velkou část nikoliv a finančne vykrvácíš a to nemáš ještě elektroniku a spoustu dalších věcí, přání je jedna věc a realita bývá zpravidla jiná a někdy i dost bolestivá, já ted' dokončuji další frézku na šmrdlání
překližky atd. a motám se někde okolo 40 000Kč a to si spoustu věcí dělám sám - mám soustruh a určite možnosti i jiného obrábění, a navíc strojařinu už dělám pár desítek let, no a tvoje finační představa o frézce je zcela, ale úplně zcela mimo mísu, a představa jak taháš nějaké metrákové výpalky či co na další obrábění, je z říše sci-fi, znovu reálně se zamysli, na co máš a na co ne a bud' spíše pesimista. Rosta.
Pokial budem stavat ram z tych brusenych ocelovych dosiek, jediny naklad na opracovanie bude presne vrtanie dier (na univerzite kam som chodil je mechanizacna fakulta, mam tam znamich a maju tam masiny, na ktorych sa ucia studenti. Chvilu som tam spravoval pocitacovu siet. Snad mi vydu v ustrety a vypytaju slusnu sumu, uvidime). Vlastne dalsi naklad je zapozicanie/kupa johansonky (ani neviem ako to vyzera)
Este neviem v akych cenach sa pohybuju tie brusene dosky, ale niekto povedal, ze je to lacnejsie nez dural (ale neviem ci na hmotnost, alebo na objem... v cenach materialov sa vobec neorientujem a to je dost velky problem pre mna.)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2009, 9:04

el_fuego333 píše: Z mojich skusenosti:
Prerabat nieco po niekom inom da vacsinou ovela viac prace a vezme este viac nervov ako vytvorit novy projekt (programatorska prax :) ).
Kedze nemozem dopredu vediet, aku kvalitnu (ako opotrebovanu) masinu kupim cez ebay, je to dost risk..

Ad vypalky:
Zo skoly viem, ze kovy maju mikrokystalicku az nanokrystalicku mriezku (transformatorove plechy, permalloy, metglas.. ).
Myslim ,ze pri taveni lokalne maleho useku kovu vzniknu poruchy krystalickej mriezky a tym vnutorne pnutia, zmeny magnetickych vlastnosti (Curie) a pod.. Takze vypalok by som stavilizoval rovnomernym dlhodobym ohrevom pri cca 600 stupnoch, aby sa vyrovnali pnutia (par hodin). Potom nasledne rychlo ochladil na 300-250 aby sa vytvorilo rovnomerne mikrokrystalicka mriezka (lahke kalenie), a nasledne pomaly popustal az na izbovu teplotu. Pokial je to sprostost, prosim opravte ma. Su to len uvahy.

Prave pre toto asi upustim od vypalku. Predstava je krasna, ale naklady na opracovanie asi na moje pomery astronomicke.
Preto sa mi zatial najviac paci prochaskova myslienka s brusenymi polotovarmi. ich katalogovym rozmerom by som prisposobil velkost ramu.
Ja tu frezku nebudem stavat zajtra. Este budem vela studovat a premyslat.
Úvahu ohledně stabilizace máš vpodstatě správnou (nejsem metalurg takže detaily nevím) ale to jádro věci jsi pochopil. Mnoho hodin ohřevu velkého množství materiálu ve výkonné peci = astronomická suma peněz... :wink:

Tvůj názor na to, že něco po někom předělávat, je často velmi náročné a že je lepší udělat to po svém celé, je celkem správný, v programování jednodušších věcí s ním budu téměř bez výhrad souhlasit. Ve strojařině už nikoliv, protože kdyby to tak bylo, tak si budeme vyrábět i šrobky a ložiska atd. sami... a to je jistě pitomost. :lol:
Jednoduchý srovnání, jako programátor jistě víš co jsou zač naše "oblíbený" vokna....takže dle Tvojí filozofie bys je neměl používat ale udělat nový operační systém od nuly.
Pokud mi teď namítneš že je to nesmysl a že to nezvládneš, tak to je naprosto podobné s tím co jsi napsal o strojích jen s tím rozdílem že si myslíš že to zmákneš a navíc na to nemáš peníze!!!!
Nicméně tímto moje rady pro Tebe končí, protože komu není rady, tomu není pomoci. Konstruuj tedy svoji virtuální realitu, vymýšlej vymyšlené, jo a ještě nezapomeň, že již klasik Jára přišel na to že vyfukování cigaretového kouře do vody zlato nevzniká.... :wink: Protože asi tak momentálně Tvoje snaha vypadá.
Pokud chceš rady a pomoc, tak si stanov pro Tvoje možnosti reálný a splnitelný cíl s rozumným rozpočtem. Je tu spousta zkušenějších než já, ale nikdo neumí kouzlit ...... a tudíž Ti těžko budou moci pomáhat a radit.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2009, 9:10

.........Ja tu frezku nebudem stavat zajtra. Este budem vela studovat a premyslat.
To je konečně rozumný slovo, ale vážně....zadej si reálnější cíl. Sebelepší teorie a přemýšlení Ti nenahradí zkušenosti z realizace třeba i stroje udělanýho z MDF desek....
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2009, 9:33

el_fuego333 píše:
Bob píše:Pokud moc nerozumíš strojařině, a navíc si budeš muset všechno nechat dělat, a to nečekej, že to bude přesně podle tvojich představ, a platit za to budeš jako mourovatý, a nakonec to skončí tak, že něco budeš mít udělané, velkou část nikoliv a finančne vykrvácíš a to nemáš ještě elektroniku a spoustu dalších věcí, přání je jedna věc a realita bývá zpravidla jiná a někdy i dost bolestivá, já ted' dokončuji další frézku na šmrdlání
Pokial budem stavat ram z tych brusenych ocelovych dosiek, jediny naklad na opracovanie bude presne vrtanie dier (na univerzite kam som chodil je mechanizacna fakulta, mam tam znamich a maju tam masiny, na ktorych sa ucia studenti. Chvilu som tam spravoval pocitacovu siet. Snad mi vydu v ustrety a vypytaju slusnu sumu, uvidime). Vlastne dalsi naklad je zapozicanie/kupa johansonky (ani neviem ako to vyzera)
Este neviem v akych cenach sa pohybuju tie brusene dosky, ale niekto povedal, ze je to lacnejsie nez dural (ale neviem ci na hmotnost, alebo na objem... v cenach materialov sa vobec neorientujem a to je dost velky problem pre mna.)
Pár dotazů, máš pořádný kvalitní úhelník? máš mikrometry? máš úchylkoměry? máš vlasový pravítka?

Posuvka z Obi či Baumaxu a půjčený Johansonky Ti stačit nebudou....
Nemluvě o tom, že pro správnýho strojaře je půjčování Johansonek asi jako půjčování manželky... :lol:

Poslední rada....projeď si internet s nabídkou materiálů a komponentů, dukladně projdi toto fórum, uprav si svoje zadání a svůj rozpočet a pak Ti tu jistě hodně uživatelů poradí (někteří třeba i pomohou) s realizací.
Ale momentálně vážně působíš jako že máš šroubovák, kladívko, kleště, počítač a nadšení, k tomu "prázný prasátko" a ...... chceš stavět raketoplán....
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“