Vrtanie vretena
Kukaj foto, tusim mas na mysli to cierne aretacne plato ? Treba ho vytrepat prec a mozno to bude ok. Me to plato hadže 2 milimetre! Nemiesto toho stavitelneho treba dat presné tak, ako toje na inych mašinach. Zhodim to dole a pozriem ako som ne tom s mojou masinou radsej som to nikdy nemeral:)
Ja mam mensi stroj, vyzera to inac:Aeroomni píše:Kukaj foto, tusim mas na mysli to cierne aretacne plato ? Treba ho vytrepat prec a mozno to bude ok. Me to plato hadže 2 milimetre! Nemiesto toho stavitelneho treba dat presné tak, ako toje na inych mašinach. Zhodim to dole a pozriem ako som ne tom s mojou masinou radsej som to nikdy nemeral:)

- Zdenek Valter
Myslím, že Laco má problémy na druhé straně vřetene alespoň to tak chápu já.Aeroomni píše:Kukaj foto, tusim mas na mysli to cierne aretacne plato ? Treba ho vytrepat prec a mozno to bude ok. Me to plato hadže 2 milimetre! Nemiesto toho stavitelneho treba dat presné tak, ako toje na inych mašinach. Zhodim to dole a pozriem ako som ne tom s mojou masinou radsej som to nikdy nemeral:)
Tam co je navlečená trubka mi to háže taky.
Bohužel ten konec se mi nepodařilo rozebrat abych ještě zjistil další.
Aha, šak to je tento koník a ta trubka je z umělý hmoty a neváží nic. Když jsem přidával dozadu kolo, udělal jsem menší z duralu, protože tomu plastu moc nevěřim. Na předek jsem dával plato pod univerzálu a pozor! to bylo broušený, chtělo řádně umejt od čínský lepovazelíny, vyleštit a dát do mrazáku a pak lehce naklepnou do unašeče a na něj pak nasadit univerzálu. Všechno šlo pak v nule! A tak to má být a ne tak jako na tom mym většim krámu.
Kde presne to meraš?? V predu 5 mm za čelom MK3 ??Na mini sustruhu mam vo vretene vyvrtanu dieru excentricky, je tam odchylka 0,55mm.
Zoparkrat som s nimi mailaoval a dpoved vzdy do 24 H. Zkus napisat a zdokumentovat ze mas tento problem ci by sa dalo vreteno vymenit . Stalo by Ta to lem postu ku nim a nemas problem. Rovno im aj povedz naj to nove otestuju aby Ti nedoslo nazad este horsie:)) Neboj sa id do nich toto NIET Tvoj problem.Ja to vymenit uz nemozem, co uz...
Popisoval som problem nie je ani tak na zadnom konci ako vo vnutri vretena - excentricita vyvrtu. To, ze hadze aj ten cierny plastovy diel a obidve matice snad nevadi, hlavne ze ozubene koleso medzi nimi je vycentrovane.Zdenek Valter píše:Myslím, že Laco má problémy na druhé straně vřetene alespoň to tak chápu já.Aeroomni píše:Kukaj foto, tusim mas na mysli to cierne aretacne plato ? Treba ho vytrepat prec a mozno to bude ok. Me to plato hadže 2 milimetre! Nemiesto toho stavitelneho treba dat presné tak, ako toje na inych mašinach. Zhodim to dole a pozriem ako som ne tom s mojou masinou radsej som to nikdy nemeral:)
Tam co je navlečená trubka mi to háže taky.
Bohužel ten konec se mi nepodařilo rozebrat abych ještě zjistil další.
Ten cierny plastovy diel za ozubenym kolesom - pod nim je v drazke pero ale ten moj plastovy diel drazku nemal. Cinania sa s tym nehrali a natlacili to na pero aj bez drazky - na pere sa plastovy diel poriadne vydul a na tom mieste sa dotykal ozubeneho remena. Drazku som vyrobil ale plast je uz zdeformovany, hadze - to nevadi.
Podobny postup montaze ako u tohoto dielu bol pri montazi pouzity castejsie. U mna napriklad nefungovala aretacia packy na prepinanie rychlosti a v krajnych polohach neboli ozubene kolesa v zabere celou sirkou zubov.
Na prednej casti vretena su 3 otvory rozmiestnene po 120st., 2 oproti sebe a jednen len tak (na 1. obrazku uplne vlavo). Skusil som donho dat kratku skrutku M5 a pomohlo to. Do 1000 otacok to nevibruje takmer vobec.
Zatial neviem na co su tie otvory, podobne excentricky umiestnene su aj redukcii pre 100mm sklucovadlo (vacsie diery, na vacsom priemere). Neviem co ma ten chybajuci kus kovu dovazit ale asi to ma tak byt - myslel som si, ze stroj ma bezat cisto, bez vibracii. Nebudem to dalej riesit - mozno tam niekedy vlepim zavazie.
Ako som zistil, problem je inde. Ten vyvrt je sice mimo osi ale asi az tak velmi nevadi. MK3 aj aj vsetko podstatne je OK (viac nez OK, uchylku ani nenameram).Aeroomni píše:Kde presne to meraš?? V predu 5 mm za čelom MK3 ??Na mini sustruhu mam vo vretene vyvrtanu dieru excentricky, je tam odchylka 0,55mm.Zoparkrat som s nimi mailaoval a dpoved vzdy do 24 H. Zkus napisat a zdokumentovat ze mas tento problem ci by sa dalo vreteno vymenit . Stalo by Ta to lem postu ku nim a nemas problem. Rovno im aj povedz naj to nove otestuju aby Ti nedoslo nazad este horsie:)) Neboj sa id do nich toto NIET Tvoj problem.Ja to vymenit uz nemozem, co uz...
S reklamaciami nepocitam, kupil som to v GB a doprava by ma vysla draho. Vlastne ani netreba reklamovat, bral som to len ako polotovar ale aj tak ma niekolko veci prekvapilo: necakal som az take masivne zaskrabavanie, ozubeny remen a remenice na vyhodenie, piesok v sklucovadlach a ich nepresnosti, DRO zakrytovane nalepkami (dlho asi nevydrzia).
U mojho kona to tam bola inako! Najprv tam natrepali tu hmotu, pak dali pero a pak az koliesko. To vyzera, ako keby cely unasac mal is ete potiahnut von ked riadne dotiahnes matky. Mam tu hmotu vonku, tu na stole, dražka v nej niet a ani neni otlacena od pera na jej čele.Cinania sa s tym nehrali a natlacili to na pero aj bez drazky - na pere sa plastovy diel poriadne vydul a na tom mieste sa dotykal ozubeneho remena.
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 28. 2. 2009, 5:00, celkem upraveno 1 x.
- Zdenek Valter
Takže to asi fakt vypadá, že to hází díky té dířeLaco19 píše:Na prednej casti vretena su 3 otvory rozmiestnene po 120st., 2 oproti sebe a jednen len tak (na 1. obrazku uplne vlavo). Skusil som donho dat kratku skrutku M5 a pomohlo to. Do 1000 otacok to nevibruje takmer vobec.

Napadá mne jen že bys to mohl probrousit jako já univerzálku.
Ovšem asi jen za předpokladu, že by šlo uložit vřeteno obráceně.
Zkusím poslat fotky.
Jo joLaco19 píše:Zatial neviem na co su tie otvory, podobne excentricky umiestnene su aj redukcii pre 100mm sklucovadlo (vacsie diery, na vacsom priemere). Neviem co ma ten chybajuci kus kovu dovazit ale asi to ma tak byt - myslel som si, ze stroj ma bezat cisto, bez vibracii. Nebudem to dalej riesit - mozno tam niekedy vlepim zavazie.

- Zdenek Valter
Ideálem by bylo, kdyby šlo vřeteno otočit obráceně - nemuselo by být ani hnané na to broušení to můžeš točit i růčo.
- Zdenek Valter
Jasne... nerozmyslam, musim si uvarit dalsiu kavuZdenek Valter píše:Jestli ano pak po odšroubování čtyř šroubů které drží tu hlavu máš desku i pro uchycení hlavy se třemi šrouby. Je to stejné jako na vřeteni

Tato "univerzalnost" ale poriadne pokazi vyvazenie vretena.
- Zdenek Valter
Zkus to vyzkoušet ve všech třech polohách natočeníLaco19 píše:Jasne... nerozmyslam, musim si uvarit dalsiu kavuZdenek Valter píše:Jestli ano pak po odšroubování čtyř šroubů které drží tu hlavu máš desku i pro uchycení hlavy se třemi šrouby. Je to stejné jako na vřeteni.
Tato "univerzalnost" ale poriadne pokazi vyvazenie vretena.
- je pravda že ta 100mm hlava má větší servačné síly.
Mimochodem - kmitá Ti i samotné vřeteno bez té hlavy ?
Jak tak koukám tam už chybí půl kila ! Osobně bych se s tim nemastil a vyvrtal další dvě naproste díry do protivky a bude to bez shánění stejně těžkýho materílu, lepení atd.. U mého cnc-tig je to tedy stejné, ale tam to nevadí. Až to pude na švýcara tak tam to vadit bude jistě. V unašeči samože to samý.