Vrtanie vretena

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Laco19

27. 2. 2009, 10:48

Na mini sustruhu mam vo vretene vyvrtanu dieru excentricky, je tam odchylka 0,55mm. Mimo osi je takisto zavit na konci vretena.
Samotna odchylka v diere by ani tak nevadila ale uz pri parsto otackach koli tomu (asi) sustruh celkom slusne vibruje.
Neviete niekto poradit ako tu dieru opracovat na tomto sustruhu? S akym nastrojom? Pojde to vobec?
k

27. 2. 2009, 11:06

Neviem ako mate spraveny nahon . remenica ? skuste to dovazit na remenici ( a tipujem, ze aj ta bude nevyvazena, takze aj perfektne beziaca diera by nezarucila beh bez vibracii).
Zdenek Valter

27. 2. 2009, 11:23

Laco19 píše:Na mini sustruhu mam vo vretene vyvrtanu dieru excentricky, je tam odchylka 0,55mm. Mimo osi je takisto zavit na konci vretena.
Samotna odchylka v diere by ani tak nevadila ale uz pri parsto otackach koli tomu (asi) sustruh celkom slusne vibruje.
Neviete niekto poradit ako tu dieru opracovat na tomto sustruhu? S akym nastrojom? Pojde to vobec?
Jestli Ti vřeteno nehází venku - zkontroluj si to po celé délce - ;-) tak bych ho asi nechal přetočit, popřípadě by se dalo koupit nové.
Laco19

27. 2. 2009, 3:27

Zdenek Valter píše:
Laco19 píše:Na mini sustruhu mam vo vretene vyvrtanu dieru excentricky, je tam odchylka 0,55mm. Mimo osi je takisto zavit na konci vretena.
Jestli Ti vřeteno nehází venku - zkontroluj si to po celé délce - ;-) tak bych ho asi nechal přetočit, popřípadě by se dalo koupit nové.
Z vonkajsej strany to nehadze vobec, aj kuzel je perfektny. Jedine ten zavit na konci (vidiet okom) a vnutro.
Laco19

27. 2. 2009, 3:38

Laco19 píše:Kdesi na fore som cital, ze v USA v komunite vlastnikov tychto sustruhov koluje "boring bar" (poziciavaju si ho za postovne) na zvacsenie vyvrtu vo vretene ale nenasiel som o tom nic blizsie.
Tak som to na webe nasiel, pouzivaju na to nejaky specialny vystruznik. Ma to zvacsit vyvrt ale aj odstranit excentricity.
Naposledy upravil(a) Laco19 dne 27. 2. 2009, 6:59, celkem upraveno 1 x.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

27. 2. 2009, 5:35

Sedláček to udělal jednoduše, koupil to v cz a chodil to reklamovat tak dlouho, dokud mu to nejelo v nule - byl v prodejně 5x
:( Je to tento borec http://dilna.aeroomni.com/html/dilna_sedlacek.html
V podstatě se snažil o to samé co Ty. Když jsem viděl ty úběry a podkládání tak jsem od toho dal ruce pryč a dobře sem udělal!
Jukni http://dilna.aeroomni.com/images/sedlac ... oma%20.pdf
Laco19

27. 2. 2009, 5:43

Aeroomni píše:Sedláček to udělal jednoduše, koupil to v cz a chodil to reklamovat tak dlouho, dokud mu to nejelo v nule - byl v prodejně 5x
:( Je to tento borec http://dilna.aeroomni.com/html/dilna_sedlacek.html
V podstatě se snažil o to samé co Ty. Když jsem viděl ty úběry a podkládání tak jsem od toho dal ruce pryč a dobře sem udělal!
Jukni http://dilna.aeroomni.com/images/sedlac ... oma%20.pdf
Ja to takto urobit nemozem, co uz...
Mne sa v tom celkom dari aj ked pomaly, este par mesiacov a mozem sustruh aj vyskusat :lol: .
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

27. 2. 2009, 5:47

Mne sa v tom celkom dari aj ked pomaly, este par mesiacov a mozem sustruh aj vyskusat
A proto jsem ty měsíce raději investoval do nových věcí než po někom dělat za bastlu fungující věc a nejasnou vizí úspěchu.-.
Laco19

27. 2. 2009, 5:59

Aeroomni píše:
Mne sa v tom celkom dari aj ked pomaly, este par mesiacov a mozem sustruh aj vyskusat
A proto jsem ty měsíce raději investoval do nových věcí než po někom dělat za bastlu fungující věc a nejasnou vizí úspěchu.-.
Keby som to vedel pred kupou, zaplatim radsej dvojnasobok za lepsi a kvalitnejsi stroj. No su cele fora plne spokojnych vlastnikov (urcite raz budem aj ja), ktori v podstate len vylepsuju niektore detaily.
Asi som prilis narocny. Mozno stacilo sustruh len vycistit, namazat a pouzivat (a radsej nikde nic nemerat). Tie desatiny sa niekde stratia, nejako by to fungovalo.
Zdenek Valter

27. 2. 2009, 6:01

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:
Z vonkajsej strany to nehadze vobec, aj kuzel je perfektny. Jedine ten zavit na konci (vidiet okom) a vnutro.
No počkej a co ten konec ???
Ten Ti přece háže !!!!! když ti skáče i to ozubení na konci vřetene.

Můžeš to případně vyfotit ?

Myslím si, že na tom soustruhu samotným s tím hochu těžko něco uděláš !
Jestli to půjde předělat jinde by asi chtělo názory zkušených soustružníků.
Asi bych si ho nechal vyměnit. :-(
Zdenek Valter

27. 2. 2009, 6:12

Laco19 píše:
Aeroomni píše:
Keby som to vedel pred kupou, zaplatim radsej dvojnasobok za lepsi a kvalitnejsi stroj. No su cele fora plne spokojnych vlastnikov (urcite raz budem aj ja), ktori v podstate len vylepsuju niektore detaily.
Asi som prilis narocny. Mozno stacilo sustruh len vycistit, namazat a pouzivat (a radsej nikde nic nemerat). Tie desatiny sa niekde stratia, nejako by to fungovalo.
Záleží pochopitelně na co to chceš - já jsem také žil ve sladké nevědomosti než jsem si koupil hodinky (úchylkoměr ;-) !
A pak jsem zíral !!
Jelikož potřebuju věci zejména kola na modely do tolerance 0,03 tak jsem si zkontrolovol vřeteno a vnitřní kužel - házi to max. pod 0,02 což už mi stačí, ale chci li dělat něco přesněji pak musím vše na jedno upnutí, nebo podkládat čelisti.
Univerzálka hází od 0,15 do 0,05 podle toho, který průměr a jakým pastorkem utahuji. S úchylkoměrem to ale není až takový problém to vyladit.
Laco19

27. 2. 2009, 6:26

Zdenek Valter píše:No počkej a co ten konec ???
Zvonku je vsetko v osi.
Na maticiach je odchylka 0,35mm, takze viditelne "skacu" ale to snad nevadi.
Pri pohlade na ozubenie na konci, to nehadze. Nemeral som to, netusim ako to zmerat, mam kuzelikove loziska, bez matic sa mi to rozpadne ale nemyslim zeby to na tom mieste hadzalo.
Vyzera to tak, akoby vretena vyrabali z prevrtaneho polotovaru a ten upli pri vyrobe mimo osi.
Laco19

27. 2. 2009, 6:38

Zdenek Valter píše:Záleží pochopitelně na co to chceš - já jsem také žil ve sladké nevědomosti než jsem si koupil hodinky (úchylkoměr ;-) !
A pak jsem zíral !!
Jelikož potřebuju věci zejména kola na modely do tolerance 0,03 tak jsem si zkontrolovol vřeteno a vnitřní kužel - házi to max. pod 0,02 což už mi stačí, ale chci li dělat něco přesněji pak musím vše na jedno upnutí, nebo podkládat čelisti.
Univerzálka hází od 0,15 do 0,05 podle toho, který průměr a jakým pastorkem utahuji. S úchylkoměrem to ale není až takový problém to vyladit.
Ja som meral vnutorny kuzel na viacerych miestach a odchylku mam 0,00mm. Mozno je to tym ze mam kuzelikove loziska a mozno tym, ze aspon to cinanom vyslo :lol: .
Zdenek Valter

27. 2. 2009, 7:21

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:No počkej a co ten konec ???
Zvonku je vsetko v osi.
Na maticiach je odchylka 0,35mm, takze viditelne "skacu" ale to snad nevadi.
Pri pohlade na ozubenie na konci, to nehadze. Nemeral som to, netusim ako to zmerat, mam kuzelikove loziska, bez matic sa mi to rozpadne ale nemyslim zeby to na tom mieste hadzalo.
Vyzera to tak, akoby vretena vyrabali z prevrtaneho polotovaru a ten upli pri vyrobe mimo osi.
Plochým hrotem tedy hrotem zakončeným plochou ;-)

Před časem jsem si koupil tohle:
http://www.kinex.cz/1155.7.htm

Náhradní doteky k úchylkoměrům Kat. č. 1155.7 stojí to cca 230 Kč
Přílohy
hroty02.jpg
hroty01.jpg
Laco19

28. 2. 2009, 9:58

Riesim problem s nevyvazenim koli o cca 0,3mm vyosenemu vyvrtu vretena ale problem mozno bude inde.
Na prirube pre sklucovadlo je 6 otvorov, a takmer vsetky su na jednej strane. Hrubka priruby je odhadom 8mm, diery maju priemer cca 7mmm a su na priemere 70mm - to uz je slusna hmotnost chybajuceho materialu na celkom velkom polomere. Takto to maju urobene takmer vsetky mini sustruhy, zeby to vibrovalo jedine mne?
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“