Soustružení tvarovými noži do mozazi
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
No, ono to vlastně není lapování (tj. obrušování volným brusivem) ale běžně se tak tomu říká. Používají se na to nástroje http://www.diapraha.cz/index.php?page=o ... p=nastroje (úplně dole na stránce) a rovné plochy soustružnických nožů se tím dají vyhladit až do lesku. Někdy to hodně pomůže kvalitě povrchu.
Aleš Procháska
- Zdenek Valter
Šlo by to třeba leštící pastou ?prochaska píše:No, ono to vlastně není lapování (tj. obrušování volným brusivem) ale běžně se tak tomu říká. Používají se na to nástroje http://www.diapraha.cz/index.php?page=o ... p=nastroje (úplně dole na stránce) a rovné plochy soustružnických nožů se tím dají vyhladit až do lesku. Někdy to hodně pomůže kvalitě povrchu.
Popřípadě kotoučem ?
To bych neradil,Zdenek Valter píše:Šlo by to třeba leštící pastou ?prochaska píše:No, ono to vlastně není lapování (tj. obrušování volným brusivem) ale běžně se tak tomu říká. Používají se na to nástroje http://www.diapraha.cz/index.php?page=o ... p=nastroje (úplně dole na stránce) a rovné plochy soustružnických nožů se tím dají vyhladit až do lesku. Někdy to hodně pomůže kvalitě povrchu.
Popřípadě kotoučem ?
lapuje se to diamantovými brousky ale ideální je už brousit diamantem. U Tebe je ale problém, že ten profil z drátořezu (na hřbetu) nebude nikdy takový jako výbrus. Řekl bych že to je příčina těch rýh. Dře to nejspíš někde těsně za hřbetem. Zkusil bych možná nůž podložit tak, aby se hřbet dostal dál od obrobku (nůž nebude vodorovně).
Ta trubka není moc dobrá kvůli nerovnoměrným vlastnostem povrchu, což je daný tvářením při výrobě. Ale tohle se může různě lišit. Určitě bych pokud to je možný šel spíš do nějaký slitiny s olovem aby se to drobilo...
Zřejmě kola na mašiky. Budeš je muset na nasadit a ojet na kolejích. 

kdo nic nezkusí, nic nezíská.
- Zdenek Valter
Můžeš to nějak namalovat já si to nedokážu představit.Engineer píše:Zkusil bych možná nůž podložit tak, aby se hřbet dostal dál od obrobku (nůž nebude vodorovně).
Takže nějaká automatová mosaz ?Engineer píše:Ta trubka není moc dobrá kvůli nerovnoměrným vlastnostem povrchu, což je daný tvářením při výrobě. Ale tohle se může různě lišit. Určitě bych pokud to je možný šel spíš do nějaký slitiny s olovem aby se to drobilo...
Ještě obrázek s porovnáním k továrně vyrobenému.
- Zdenek Valter
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Normálně nahrubuju nůž na klasický brusce ,pokud potřebuju větší úběry (řežu) na flexe obrousím si jakžtakž úhly který potřebuju a potom to zabrousím na diamanťáku na kameníčku.Pokud není kameníček tak samozřejmě že ten kotouč jde nasadit i na normální brusku s 2800 otáčkama (5600 je lepčí
) ale i tak to jde. Celý nůž na tom kotouči perfektně jemně dobrousím ,protože ten diamant mě neudělá hrubé ostří.
břit pak obtáhnu ručním brouskem (třeba červenej na kosy) nebo břidlicí tak že se s tím ostřím v poho oholím
.
Vytáhnu normálně jehlu tak jako bych brousil nůž staré do kuchyně
Rozdíl v řezu mezi nožem nabroušeným na hrubým kotouči a na diamantu a ručně dokončeném při soustružení bych přirovnal k jízdě na tříkolce ve třech letech na hřišti mateřské školky a jízdě s S-maxem po dálnici

břit pak obtáhnu ručním brouskem (třeba červenej na kosy) nebo břidlicí tak že se s tím ostřím v poho oholím

Vytáhnu normálně jehlu tak jako bych brousil nůž staré do kuchyně

Rozdíl v řezu mezi nožem nabroušeným na hrubým kotouči a na diamantu a ručně dokončeném při soustružení bych přirovnal k jízdě na tříkolce ve třech letech na hřišti mateřské školky a jízdě s S-maxem po dálnici

Tumlík to popsal myslím poměrně dobře. Bohužel Dremelka s kotoučkama či nějakej jinej podobnej přístroj na tohle vesměs nestačí.
Já mám jako základ ostřičku Agaton s cca 10000 RPM a k tomu ještě nějaký další brusky. Dokuď jsem tohle vybavení neměl a brousil na obyčejný dvoukotoučový brusce tak jsem taky pořád bojoval s povrchem obrobků. Ne že bych dneska občas taky neměl nějakej problém, ale to Tumlíkovo srovnání sakramentsky sedí....
Kvalitní ostří je pro jemnou mechaniku naprostej základ.
Pokud chceš, tak se někdy přijeď podívat a já Ti ukážu jak se to dělá protože popisovat a malovat obrázky na tohle nestačí (nemáš to ke mně myslím až tak daleko)
Pro ilustraci nějaký nože....
Já mám jako základ ostřičku Agaton s cca 10000 RPM a k tomu ještě nějaký další brusky. Dokuď jsem tohle vybavení neměl a brousil na obyčejný dvoukotoučový brusce tak jsem taky pořád bojoval s povrchem obrobků. Ne že bych dneska občas taky neměl nějakej problém, ale to Tumlíkovo srovnání sakramentsky sedí....

Kvalitní ostří je pro jemnou mechaniku naprostej základ.
Pokud chceš, tak se někdy přijeď podívat a já Ti ukážu jak se to dělá protože popisovat a malovat obrázky na tohle nestačí (nemáš to ke mně myslím až tak daleko)

- Zdenek Valter
Přijel bych rád jenže žádnou obec Víska jsem v Ústeckém kraji nenašel.Engineer píše:Pokud chceš, tak se někdy přijeď podívat a já Ti ukážu jak se to dělá protože popisovat a malovat obrázky na tohle nestačí (nemáš to ke mně myslím až tak daleko)

Kotoučovou brusku mám. Ale nejde mi o to brousit tvarový nůž ale zalapovat

Takže jestli mi Ty nebo Tumlík řeknete něco o kameníčkovi tak na mne mluvíte řečí cizího kmene.

Jestli to dobře chápu tak to myslel takhle.
Jestli ne tak dejte vědět

Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 12. 3. 2009, 10:39, celkem upraveno 1 x.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kup si nejlepe za stovku takovej ten mikroskop v propisce, to bohate staci
pak se tim jukni na brit toho noze a pochpis co se ti kluci snazi vysvetlit
uvidis tam brazdy jak cerstve zasazeny brambory
to vsechno musi pryc
celkem v pohode lze i rucnimi diamantovymi brousky paklize tam jsou rovne plochy (i kdyz na radeco asi uz nebude uplne idealni)
proste tu oranici z toho musis dostat pryc
uvidis tam brazdy jak cerstve zasazeny brambory
to vsechno musi pryc
celkem v pohode lze i rucnimi diamantovymi brousky paklize tam jsou rovne plochy (i kdyz na radeco asi uz nebude uplne idealni)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pokial nemate cerpadlom hnanu chladiacu kvapalinu tak je olej lepsi ako tato "emulze". S emulziou je lepsi vysledok ked tecie a je jej vela. Amatersky tomu ide tiez pomoct.. nad stroj zavesit flasu s emulziou .. a nechat hadickou stekat na obrabane miesto .. podstatne lepsie chladi a maze ako len samotne nanasanie stetcom.Zdenek Valter píše:Já tam dávám chladící kapalinu - nìjká šedivá voda - prý je v tom i mýdlo.prochaska píše:Zdá se, že vibrace jsou pryè, ale ještì by to kapku olejíèku do øezu sneslo
Bohužel nanáším štìtcem![]()
Myslíš že olej by byl lepší ?
- Zdenek Valter
Myslel jsi něco takového ?robokop píše:kup si nejlepe za stovku takovej ten mikroskop v propisce, to bohate staci
http://www.mikroskopy-optika.cz/product/10-model-hm-1
Takže podle toho jaké brázdy tam uvidím tak kolmo na ně mám mám obtahovat abych je srovnal ?robokop píše:uvidis tam brazdy jak cerstve zasazeny brambory
to vsechno musi pryc
- Zdenek Valter
Zkusím i ten olej.k píše:Pokial nemate cerpadlom hnanu chladiacu kvapalinu tak je olej lepsi ako tato "emulze". S emulziou je lepsi vysledok ked tecie a je jej vela. Amatersky tomu ide tiez pomoct.. nad stroj zavesit flasu s emulziou .. a nechat hadickou stekat na obrabane miesto .. podstatne lepsie chladi a maze ako len samotne nanasanie stetcom.Zdenek Valter píše:Já tam dávám chladící kapalinu - nějká šedivá voda - prý je v tom i mýdlo.prochaska píše:Zdá se, že vibrace jsou pryč, ale ještě by to kapku olejíčku do řezu sneslo
Bohužel nanáším štětcem![]()
Myslíš že olej by byl lepší ?
- Zdenek Valter
Kacířská otázka - šel by na to použít třeba smirkový papír cca 1200 či jemnější ?