Soustružení tvarovými noži do mozazi
- Zdenek Valter
Rád bych se zeptal na problematiku soustružení mosazi CuZn 37 tvarovými noži (popřípadě jiné bezolovnaté mosazi).
Problém je že se do materiálu díky profilu nože zajíždí radiálně.
Můj problém je, že jsem při prvním pokusu dostal povrch jako pomeranč přesto že jsem chladil (chladící kapalina).
Byla to moje hloupost, protože jsem měl nůž cca 2 mm pod osou !
O to větší moje blbost to byla když mám měrku na určení středu !
Po použití této měrky se již pomeranč netvoří.
Přesto bych se rád zeptal na technologii obrábění takového materiálu abych získal co nejhladší povrch.
Problém je že se do materiálu díky profilu nože zajíždí radiálně.
Můj problém je, že jsem při prvním pokusu dostal povrch jako pomeranč přesto že jsem chladil (chladící kapalina).
Byla to moje hloupost, protože jsem měl nůž cca 2 mm pod osou !
O to větší moje blbost to byla když mám měrku na určení středu !
Po použití této měrky se již pomeranč netvoří.
Přesto bych se rád zeptal na technologii obrábění takového materiálu abych získal co nejhladší povrch.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Nic zvlastniho se s tim delat neda, ten povrch odpovida tomu jak a cim
to vyrabis.
V zasade plati pouze toto: obrabet co nejblize sklicidlu , co nejmene vystrcit nastroj, brat co mozna nejvetsi sponu a nezustavat zbytecne naprazdno v rezu.
RADEK
to vyrabis.
V zasade plati pouze toto: obrabet co nejblize sklicidlu , co nejmene vystrcit nastroj, brat co mozna nejvetsi sponu a nezustavat zbytecne naprazdno v rezu.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- Zdenek Valter
Uff. To je trošku problém když hodně zajedu mohu ten nůž zničit.Radek-B píše:Nic zvlastniho se s tim delat neda, ten povrch odpovida tomu jak a cim to vyrabis.
RADEK
Asi bych měl zkontrolovat i úhel nože a dát to sem zda je to správně.
Kolik bys tak ubíral ? Resp. jak poznat, že je to to pravé ?
Celý problém takové výroby je v tom, že je tento způsob obrábění (i když to tak nevypadá) poměrně hodně náročný na tuhost soustavy stroj, obrobek, nástroj.
V principu je pro kopírovací soustružení potřeba vybrat dobrý tuhý stroj, ideálně s kluzným uložením vřetene a pak také s poměrně vysokými otáčkami (tak nad 2500). Další co je potřeba, je soustružit takové věci v kleštinách. No a to poslední je o hledání a experimentování s úhly čela nože a s jeho nastavením (do osy, pod osu.....ale to je doslova o setinách). Pochopitelně další důležitou věcí je dokonalý povrch nože (zalapovaný).
Pokud se splní tyhle věci, tak se vesměs úspěch dostaví.
V principu je pro kopírovací soustružení potřeba vybrat dobrý tuhý stroj, ideálně s kluzným uložením vřetene a pak také s poměrně vysokými otáčkami (tak nad 2500). Další co je potřeba, je soustružit takové věci v kleštinách. No a to poslední je o hledání a experimentování s úhly čela nože a s jeho nastavením (do osy, pod osu.....ale to je doslova o setinách). Pochopitelně další důležitou věcí je dokonalý povrch nože (zalapovaný).
Pokud se splní tyhle věci, tak se vesměs úspěch dostaví.

Na týhle fotce je krásně poznat že se Ti to celý chvěje a vibruje.....
http://www.c-n-c.cz/download.php?id=4414
Nechci Ti brát nadšení, ale mám trochu obavy, že se strojem, který máš o moc lepší výsledek nehrozí.
Možná by stálo za úvahu zvětšit úhel hřbetu, ale je mi jasný, že to je dost složitý vzhledem k výrobě nože (předpokládám, že je to z drátořezu)
Nechci Ti brát nadšení, ale mám trochu obavy, že se strojem, který máš o moc lepší výsledek nehrozí.
Možná by stálo za úvahu zvětšit úhel hřbetu, ale je mi jasný, že to je dost složitý vzhledem k výrobě nože (předpokládám, že je to z drátořezu)
a do třetice.....vyhnul bych se jako polotovaru trubce.
Obzvlášť pokud je problém splnit ty předchozí kritéria.

- Zdenek Valter
Přesně - řezáno drátem.Engineer píše:Na týhle fotce je krásně poznat že se Ti to celý chvěje a vibruje.....
- Zdenek Valter
S tou trubkou je to problém - má správné složení, je bez olova.Engineer píše:a do třetice.....vyhnul bych se jako polotovaru trubce.![]()
Pro jiné profily používám jinou technologii sice taky tvarový nůž, ale ubírám ve směru osy rotace.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Do té trubky bych něco vrazil (železnou kulatinu), pokud je zevnitře dost přesná. Dá se to pak pevněji chytit v univerzále. A proč to musí být bez Pb? Mně krásně a bez problému pochromují i automatovou mosaz.
Aleš Procháska
- Zdenek Valter
No chromovat to určitě nebuduprochaska píše:Do té trubky bych něco vrazil (železnou kulatinu), pokud je zevnitře dost přesná. Dá se to pak pevněji chytit v univerzále. A proč to musí být bez Pb? Mně krásně a bez problému pochromují i automatovou mosaz.

Co se týče chemických úprav tak připadá v úvahu jedině niklování.
Pak by to opravdu bylo jedno.
Jo ještě ta trubka je silnostěnná.
Síla je stěny je 2 mm takže si nemyslím, že bych já v tom svém drobečku při upínání deformoval.
Tyhle trubky se stěnou 2 mm popřípadě silnější jsem sehnal jedině bezolovnaté.
Jinak pánové díky za postřehy a rady - poznáte rozdíl ?
- Zdenek Valter
Já tam dávám chladící kapalinu - nějká šedivá voda - prý je v tom i mýdlo.prochaska píše:Zdá se, že vibrace jsou pryč, ale ještě by to kapku olejíčku do řezu sneslo
Bohužel nanáším štětcem

Myslíš že olej by byl lepší ?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ne, jestli je to furt mokrý tak by to mělo být prakticky jedno jestli olej nebo emulze. Mně to přišlo, že je ten povrch dojetej na sucho což se sice u mosazi dá ale na mokro je to vždycky lepší.
Teď vidím, že ty soustředný "škrábance" nejsou vydřený ale že jsou na obou kusech, možná by se daly odstranit vyleštěním nože (zalapovat diamantovým brouskem).
Teď vidím, že ty soustředný "škrábance" nejsou vydřený ale že jsou na obou kusech, možná by se daly odstranit vyleštěním nože (zalapovat diamantovým brouskem).
Aleš Procháska
- Zdenek Valter
Já možná nemám srovnání - tohle je makrofotka. okem se zdají oba povrchy jakž takž hladképrochaska píše:Ne, jestli je to furt mokrý tak by to mělo být prakticky jedno jestli olej nebo emulze. Mně to přišlo, že je ten povrch dojetej na sucho což se sice u mosazi dá ale na mokro je to vždycky lepší.
Teď vidím, že ty soustředný "škrábance" nejsou vydřený ale že jsou na obou kusech, možná by se daly odstranit vyleštěním nože (zalapovat diamantovým brouskem čelo).
- Přílohy
-
- Profil_TT_310.PNG (11.01 KiB) Zobrazeno 7604 x
- Zdenek Valter
Promiň teď se zeptám úplně jako lama - jak se lapuje ?prochaska píše:Ne, jestli je to furt mokrý tak by to mělo být prakticky jedno jestli olej nebo emulze. Mně to přišlo, že je ten povrch dojetej na sucho což se sice u mosazi dá ale na mokro je to vždycky lepší.
Respektive můžeš to nějak podrobněji popsat ?