vystružování

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
qwer

15. 2. 2026, 6:35

Mám rovnakú skúsenosť, pár rokov starú. Zbrojovácke výstružníky H7 mi v Al zliatinách robili s biedou H8, niekedy aj viac. Nové. Keď som ich premeriaval, boli brúsené na horný medzný rozmer. Iné značky boli kapku menšie, a robili OK. Neviem, aké si mal, no ja po tejto skúsenosti, ak som nemal odskúšaný výstružník, som tiež radšej v Al používal vyvrtávaciu hlavu.
testone
Sponzor fora

15. 2. 2026, 6:49

my jsme se tím potýkali dlouho, hlavně v litině , stružení děr pro vodítka ventilů a ve vodítkách ventilů pro ventily
nakonec jsme nakoupili karbidové výstružníky, ze začátku hlavně kvůli dostupnosti různých exotických rozměrů
je klid
díra jedna jak druhá jak když střelí, rozměr, povrch, přímost
jen ta cena :mrgreen:
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Zbýňa

15. 2. 2026, 7:01

Je to výstružník klasicky československý ze starých zásob, prakticky nový. Výstružník má rozměr 32,02 je tedy, jak píšeš spíše k hornímu rozměru. To předpokládám dělali,aby byl prostor na opotřebení. Dříve jsem stružil stejným způsobem do oceli a bylo to taky přes toleranci, ale vždy to byly situace kdy mě to moc netrápilo. Nechce se mi věřit, že není nějaký fígl jak to udělat správně. Vždyť se těch výhrubníků a výstružníků vyrobily možná miliony a stružilo se na radiálních vrtačkách atp.
Tom Dvk

15. 2. 2026, 8:13

Zkus místo emluze čistý řezný olej. Jestli si to dobře pamatuju, emulze roztahuje, řezný olej stahuje ... díra by měla být menší.
Zbýňa

15. 2. 2026, 8:20

Zkusit to můžu, ale já si to pamatuju naopak. Dobová literatura píše pouze o olejích: vrtací olej - menší díra, tedy pro nové výstružníky. Řepkový olej - větší, tedy pro opotřebené
Milan199

15. 2. 2026, 9:37

pafik píše: 5. 5. 2018, 7:40 Stran mazání - někde jsem zaslechl, že při mazání olejem vyjde díra větší, než při mazání emulzí. Já mažu jen olejem, takže nedokážu posoudit.
Je to tak ! Díra bude větší o max 0,01.
Sancho Panza

15. 2. 2026, 10:35

Milan199 píše: 15. 2. 2026, 9:37
pafik píše: 5. 5. 2018, 7:40 Stran mazání - někde jsem zaslechl, že při mazání olejem vyjde díra větší, než při mazání emulzí. Já mažu jen olejem, takže nedokážu posoudit.
Je to tak ! Díra bude větší o max 0,01.
Základní problém bude v tom, že jaksi není olej jako olej, že.
Ty oleje, co se používaly na stružení na slitinových ocelích a s HSS výstružníky, se už dávno nevyrábí a současné řezné oleje (až na jednu světlou nedosažitelnou vyjímku) prostě rozumně nefungují a fungovat nemůžou, protože prostě mají tendenci nastavovat ostří.
Pokud je olej vhodný, tak se HSS výstružník brousí do 2/3 až 3/4 tolerančního pole (podle toho co se s ním bude stružit) a tomu taky musí odpovídat geometrie řezného kužele.
Prostě buď se použije vhodný olej (jako se používal před půlstoletím), nebo si ten olej připraví nástrojař sám (jako se to dělávalo opravdu kdysi - tj. v dobách ještě před tím) a nebo ti, co jsou mladší a neměli to štěstí, že jim to někdo z těch co už nežijou prozradil, si prostě budou muset koupit SK výstružníky, protože karbid obecně nemá tu tendenci tolik nastavovat ostří (je tolerantní na použitý řezný olej).
Jinak mě se na to, z čeho se takový olej kdysi připravoval (v čem je ten elementární fígl) rozhodně neptejte - já o tom nic nevím a ani vědět nic nechci.
Jinak malá nápověda - úplně stejný princip se kdysi používal pro broušení 2002 (a podobných svinských ocelí) elektritem na děrovkách - typicky třeba díry v válcovacích kladkách na závity - a to se to zakázalo o něco později, cca po r. 1990+ asi tak. U těch děrovek - na 2002 - dneska akorát borazon - elektrit bez ..... akorát pro sebemrskače - úplně stejný, jako s těma výstružníkama.
Tom Dvk

16. 2. 2026, 7:47

Zbýňa píše: 15. 2. 2026, 8:20 Zkusit to můžu, ale já si to pamatuju naopak. Dobová literatura píše pouze o olejích: vrtací olej - menší díra, tedy pro nové výstružníky. Řepkový olej - větší, tedy pro opotřebené
Tak to jsem si vzpomněl přesně naopak, tak to se omlouvám. :oops:
RaS

16. 2. 2026, 8:19

tak mě napadá co budou chudáci strojaři dělat až vymře generace dědků co pamatují haly jednoúčeláků plnících normy pro Wermacht

nebudou schopni si namíchat ani blbý řezný olej, vyrábět "přesně", nebudou umět používat optické měřidla, ani si udělat ozubené kolo, prostě nic co dřív uměli údajně běžně....
celý svět zanikne :D

bude to opravdu tak?

já si pamatuji vyprávění dědy, kdy ve velké fabrice vyráběli vložky válců, písty a celé motory
když říkal co tavba to jiné složení litiny, co soustruh/směna to jiné průměry soustružených vložek - naštěstí to po honování báby měřili a třídili podle velikosti - takže výrobně, tolerančně úplně nahovno, ale po vytřídění jakž takž.. a takhle se to potom nějak složilo a nějak fungovalo..
STŘIH
dnes ta samé fabrika plná CNC, obsluhují to agenturní pracovníci bez vzdělání (založej a zmáčkou zelené tlačítko) a jen pár seřizovačů hlídá kvalitu... výkonost mnohem vyšší, zmetkovitost v podstatě nulová, tolerance v normě bez nutnosti třídit
motory vydržejí bez GO několikanásobně víc...
např pračka která dřív stála 8-10 průměrnejch měsíčních platů stojí dnes týdenní mzdu atd..

tak si tak pořád říkám, kde se bere ta zapšklost a vyzdvihování starejch dobrejch časů, když ta realita je podle mě uplně jiná..
rozumím tomu, že člověk před důchodem, kterej sto let točil kličkama přichází o práci díky moderním technologiím, mladejm lidem a je zapšklej jak mu systém ublížil, všechno odsuzuje a nadává na systém nicméně čí je to chyba?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2026, 8:29

RaS: zrovna som prišiel z rusnoveho depa, a realita je úplne niekde inde ako tu popisujes. Stará lokomotíva CKD vyrobená podľa tvojho príbehu bežné vydržala v prevádzke 10 rokov a na GO išiel motor len preto, že to bolo naplánované. Dnes ultra bomba Caterpillar motor vyrobený bez zmetkov vo výrobe, po troch rokoch zadrety na kluke. Kde udelali soudruzi z ndr chybu?
BalazKovo.sk
jean

16. 2. 2026, 8:44

kolko tych cat sa zadrelo? Ak jeden, tak to o nicom nevypoveda. Fakt je, ze vdaka CNC sa tolerancie dost zmensili.
https://www.facebook.com/tirotech.sk
RaS

16. 2. 2026, 8:47

ano v tom máš částečně pravdu, ale zeptej se lidí bydlících u nádraží jestli by chtěli aby se jim na koleje vrátil Sergej (hluk emise... ), ta věc se z principu nemůže posrat :D kdežto novej motor musí splňovat emisní Stage 5 a další kraviny, které výrazně navyšují složitost systému
nicméně zrovna lokomotivy. lodě atd není uplně běžnej sortiment :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2026, 9:00

Jean: bežná životnosť caterpilarov je do 5 rokov

RaS: čo tu miešaš emisie? Tvoj príspevok bol o tom, že kedysi sa všetko robilo zle, a dnes je všetko úžasné, akurát tie produkty hovoria niečo iné
BalazKovo.sk
ovi-ivo

16. 2. 2026, 9:47

Tak vy tajnůstkáři kdo mi tedy poví čím to mazat, aby dělaly výstružníky tolerance jak mají??
Podle toho co říkáte, že dědci si to míchaly tak to bude tak mýdlová voda z mydla s jeleňěm :-)
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2026, 10:00

Do hliníku je lepší používat vyvrtávací hlavu pokud možno. HSS závitníky mají geometrii do oceli.
Mazáním tomu pomůžeš určitě, ale jestli dost to nevím.

Nebo můžeš využít vymožeností že dnešní hrozné doby a místo míchání vody s mýdlem koupit třeba ...
Karbidový výstružník do hliníku :wink:

(Spíš na test protože jsem ho sám nezkoušel. Ale zkoušel jsem ty oranžové do oceli, a šestku díru dělá fakt těsných 6).

I just found this on AliExpress:
TG Spiral Flute Tungsten Carbide Coated Precision Reamer H7 for Steel&Aluminum CNC Machine Use High Accuracy
https://a.aliexpress.com/_EztYLzm
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“